ελληνική μουσική
    609 online   ·  210.830 μέλη

    Μετρονόμος για PC

    pakos1406
    20.11.2013, 19:50
    Θα ήθελα να μάθω αν υπάρχει κάποιος μετρονόμος για download ο οποίος να δίνει την δυνατότητα να επιλέγω εγώ το μέτρο. Δηλαδή 9/8 κτλ. Σημειωτέων οτί τον θέλω για τον γιο μου ο οποίος κ;άνει τα πρώτα του βήματα στο μπουζούκι και ταλαιπωρείται αρκετά ώστε να μπόρει να ακολουθήσει το μέτρο. Εγώ γρατζουνάω ερασιτεχνικά μια κιθάρα αλλά η βοήθεια που μπορώ να του προσφέρω είναι λιγοστή. Ευχαριστώ
    STEFANOS604
    20.11.2013, 20:27

    Ο μετρονόμος είναι το όργανο μηχανικό ή ηλεκτρονικό το οποίο δείχνει με απόλυτη ακρίβεια την ρυθμική αγωγή {tempo}. Δηλαδή παράγει κλικς  που βοηθούν τους μουσικούς να παίζουν ρυθμούς με ακρίβεια. Δεν μας δείχνει αν ο  ρυθμός είναι 2/4 , Ύ , 4/4 κλπ.

    Παράδειγμα:

    Αν  ο ρυθμός είναι 2/4 τότε στο κλάσμα  του ρυθμού 2/4 ο παρονομαστής (το 4  σημαίνει τέταρτο) και είναι το κλικ που ακούγεται στο μετρονόμο και ο αριθμητής το 2 μας λέει το πόσα κλικ ακούγονται μέχρι να τελειώσει το μέτρο.

    Αν ο ρυθμός ήταν Ύ ο παρονομαστής (το 4  σημαίνει τέταρτο) και είναι το κλικ που ακούγεται στο μετρονόμο  ενώ τότε ο αριθμητής 3 μας λέει το πόσα κλικ ακούγονται μέχρι να τελειώσει το μέτρο

    Αν ο μετρονόμος είναι ρυθμισμένος πχ στο 100, αυτό σημαίνει ότι θα ακούμε 100 κλικ το λεπτό, αν ήταν 75, θα ακούγαμε 75 κλικ το λεπτό κοκ.

    Πχ αν είναι ρυθμισμένος στο 130 τότε πχ  ο ρυθμός μπορεί να :

    • είναι ζεϊμπέκικο πχ ‘’ Το παπόρι απ’ τη Περσία’’
    • Τσιφτετέλι  πχ ‘’ Τα χαμοπούλια’’
    • Τσάμικος πχ ‘’ Ιτιά Ιτιά’’ κλπ

    Για καλύτερη κατανόηση ρίξτε και μια ματιά στο άρθρο μου μετρονόμοι ΕΔΩ :

    Βέβαια πολλοί αντί να μελετούν με μετρονόμο προτιμούν με backing track , με έτοιμους ρυθμούς ντράμς  (ακούστε και κατεβάστε  εδώ 20 ελληνικούς ρυθμούς ντραμς) ή να βάζουν να παίζει το cd, mp3 , Youtube …και να παίζουν πάνω σ’ αυτό που ακούγεται.

    Πάντως η ακριβέστερη μέθοδος είναι με μετρονόμο και τουλάχιστον στην αρχή να μάθει να κρατά το tempo με το μετρονόμο και πολύ αργότερα , που είναι και το πλέον χρήσιμο στην πράξη, χωρίς το μετρονόμο που είναι και το πιο δύσκολο.

     

    Έτσι διάλεξε όποιον θες από on line , πχ : ΕΔΩ :


    trelakias
    20.11.2013, 20:45

    Στον υπολογιστή αυτό χρησιμοποιώ αλλά υπάρχουν πολλοί!


    pakos1406
    20.11.2013, 21:00
    Σας ευχαριστω παρα πολυ για την αμεση απαντηση. Θα μελετησω οπωσδηποτε το αρθρο σας για τους μετρονομους.