ελληνική μουσική
    452 online   ·  210.819 μέλη

    Ελληνική μουσική τώρα και στο Ιντερνετ

    jorge
    25.05.2005, 15:06
    ΓΕΩΡΓΙΑ ΜΥΛΩΝΑΚΗ
    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 25/05/2005


    Ελληνική μουσική στο Διαδίκτυο; Δεν είναι πια ανέκδοτο. Αν μέχρι πρότινος η αναζήτηση στο Itunes σάς άφηνε μια στυφή γεύση στο στόμα (δεν θα μιλήσουμε για τη γεύση που αφήνουν οι peer-to-peer υπηρεσίες, γιατί θα μας πάρει η ΑΕΠΙ τηλέφωνο...), η υπηρεσία που προσφέρει ελληνική μουσική μέσω Διαδικτύου έκανε επιτέλους την εμφάνισή της. Πλούσιο και ευρύ περιεχόμενο, νόμιμο, ασφαλές και ελληνικό.



    Από τους ριγμένους του mpGreek ο Σωτήρης Μάλαμας, υποθέτουμε όμως πως σιγά σιγά ο κατάλογος των τραγουδιών που πωλούνται μέσω της υπηρεσίας θα διευρυνθεί
    Η υπηρεσία διανύει ακόμη τα νηπιακά της βήματα, οπότε παρατηρούνται και κάποιες ελλείψεις, αλλά το σίγουρο είναι ότι -σύμφωνα με τους αλάθητους νόμους της αγοράς- η ζήτηση θα οδηγήσει σε καλύτερη προσφορά υπηρεσιών.

    Σε δύο μόλις μήνες λειτουργίας η υπηρεσία mpGreek της Greased Networks Inc. κατόρθωσε να εγγράψει 15.000 συνδρομητές. Φαίνεται πως το κενό ήταν τόσο, όσο μεγάλη και η ανταπόκριση του κοινού στην υπηρεσία κατεβάσματος μουσικής, βίντεο και ήχους κλήσης ελληνικού περιεχομένου.

    Τα πιο καλά νέα ωστόσο έρχονται από το γεγονός ότι η εταιρεία προχώρησε μέσα στο Μάιο σε συμφωνία με τις ανεξάρτητες δισκογραφικές Eros Music, V2 Records, Vasipap Records, Smile Records και Aerakis Cretan Music.

    Ελπίζουμε λοιπόν να δούμε στον κατάλογό της περισσότερα ονόματα που να ξεφεύγουν από τη λογική τής εύκολης ακρόασης, αν και η πλειονότητα, μη γελιόμαστε, σ' αυτά αρέσκεται... Κάθε τραγούδι έχει ένα demo 30 δευτερολέπτων που μπορεί ο χρήστης να το ακούσει και να το κατεβάσει. Το κατέβασμα και η αγορά τραγουδιών από τον κατάλογο γίνεται χωρίς μηνιαίες συνδρομές και λοιπά έξοδα, ενώ όλα έχουν τη νόμιμη άδεια των δισκογραφικών εταιρειών.

    Παράλληλα λειτουργεί η συνδρομητική υπηρεσία mPOD― για πρόσβαση από τον υπολογιστή σε περισσότερα από 10.000 τραγούδια με 5 ευρώ το μήνα. Ο υπολογιστής μετατρέπεται σε ένα κινητό mp3 player με απεριόριστες δυνατότητες. Διανύουμε δε περίοδο δοκιμαστικής δωρεάν λειτουργίας, οπότε δεν έχετε τίποτα να χάσετε...

    Στα θετικά της υπηρεσίας συγκαταλέγονται φυσικά οι συμφωνίες με πλήθος δισκογραφικών εταιρειών. Εκτός από αυτές που αναφέραμε στην αρχή, στο mpgreek θα βρείτε τραγούδια των: Alpha Records, Fm Records, Heaven, Ακτή, Amorgos, Bonnier, Estia, Gr Music, Independent, Kinisi, Legent, Lyra, Lyxnos, ΜΒΙ, Mercury, Minos-Emi, Next Records, Nitro Music, Panivar, Philips, Planetworks, Polydor, Polymusic.

    Αυτά ως προς τα θετικά· τώρα, τα λιγότερο θετικά:

    Χρησιμοποιώντας και το Firefox και τον Internet Explorer, μετά λύπης ανακαλύψαμε ότι στον αλφαβητικό κατάλογο των καλλιτεχνών, εκεί για παράδειγμα όπου συνωθούνται τα επώνυμα που αρχίζουν από Α, Β, Γ δεν κατορθώσαμε ποτέ να δούμε ποιοι συγκαταλέγονται στο «Γ» επειδή η λίστα σταματάει εκεί που σταματάει και το παράθυρο... μαζί με τη θέα.

    Επίσης, ενώ στον αλφαβητικό κατάλογο εντοπίσαμε έναν δίσκο της Λιζέτας Καλημέρη, όταν ψάξαμε με το επώνυμό της στο πεδίο της αναζήτησης το αποτέλεσμα ήταν: Sorry, no records found. Το αυτό πάθαμε και με τον Σωκράτη Μάλαμα, του οποίου υπάρχουν 6 δίσκοι στον αλφαβητικό κατάλογο. Οπότε δεν την προτείνουμε ακόμα την αναζήτηση...

    Προτείνουμε όμως την παράθεση ανά δισκογραφική εταιρεία, που λειτουργεί μια χαρά (με την προϋπόθεση βέβαια ότι τις βλέπουμε όλες και δεν υπάρχει το πρόβλημα με το παράθυρο).

    Η θεματική επιλογή, στην οποία καταχωρίζονται τα τραγούδια ανά είδος (rock, λαϊκά, νησιώτικα, δημοτικά, εναλλακτική σκηνή κ.ά.) δεν λειτουργεί καθόλου, όλο στην πρώτη σελίδα μάς έβγαζε.

    Οσον αφορά τις τιμές τώρα, όποιος έχει κάνει τελευταία μια βόλτα από γνωστά δισκοπωλεία πλησίον της Πατησίων γνωρίζει ότι ο ανταγωνισμός έχει ρίξει τις τιμές των άλμπουμ και οι εποχές ως γνωστόν είναι ζόρικες. Αλλο, προσωπικό καθαρά παράπονο η αναγκαστική χρήση πιστωτικής. πείτε με όρθιο αναχρονισμό αν θέλετε, αλλά δεν έχω και αν είχα δεν θα ήθελα να τη χρησιμοποιήσω στο Internet. Εναλλακτικές μέθοδοι; Καρτούλες α λα νάπστερ με προπληρωμένο ποσό χρήσης; Κάντε την υπέρβαση και φέρτε τες και στην Ελλάδα!

    Το μεγαλύτερο παράπονο όμως, που μάλλον έχει να κάνει με τις συμφωνίες με τις δισκογραφικές, είναι ο μουσικός προσανατολισμός. Οταν βέβαια τα top 10 downloads του site αποτελούν ζωντανή απεικόνιση κονταρομαχίας Κοκκίνου-Βανδή, δεν περιμένουμε να βρούμε και Earthbound στην υπηρεσία, αλλά, ρε παιδιά, έναν Θανάση Παπακωνσταντίνου τον θεωρούμε εκ των ων ουκ άνευ, δεν γίνεται δουλειά έτσι.

    Υποτίθεται ότι το Διαδίκτυο είναι το εναλλακτικό μέσο, που αγκαλιάζει τους νέους (στην ψυχή), αυτούς που τα λοιπά μέσα, τα ελεγχόμενα από τη «βαριά δισκογραφική βιομηχανία» του εύκολου, του γρήγορου και του εύπεπτου, αγνοούν, παραγνωρίζουν κ.λπ. κ.λπ. Μη μας απογοητεύετε κι εσείς...





    jorge
    25.05.2005, 15:06
    Κοστολόγιο


    Το κόστος κάθε τραγουδιού ανέρχεται στο 1,10 ευρώ.

    Πάνω από δύο τραγούδια η τιμή εκάστου πέφτει στο 1,02 ευρώ

    Πάνω από πέντε κατρακυλάει στα 0,99 ευρωλεπτά

    Το κόστος ολόκληρου του άλμπουμ τιμάται 9,41 ευρώ.

    Το ringtone κάνει 1,97 ευρώ