ελληνική μουσική
    656 online   ·  210.830 μέλη

    μοντερνο πιανο ή αρμονιο?

    panagiota1994
    21.12.2013, 13:04

    Γεια σας! τον τελευταιο καιρο σκεφτομαι να ξεκινησω πιανο. Παντα το ηθελα αλλα τωρα εχω παρει πιο ζεστα. Το θεμα ειναι οτι ενω μεν μου αρεσει η κλασικη μουσικη, δεν ασχολουμαι αρκετα μ αυτη και δε θα ηθελα να εντρυφησω στους κλασικους αλλα να μαθω να παιζω περισσοτερο συγχρονα κομματια ελληνικα και ξενα, ερασιτεχνικα. Εχω καποιες βασικες γνωσεις μουσικης (νοτες, καποιες συγχορδιες κτλ) και εκανα και 2-3 ιδιαιτερα μαθηματα κλασικου πιανου με μια καθηγητρια που μου εδειξε δαχτυλοθεσια, ασκησεις με τα δυο χερια και μπηκαμε σε μια πρωτη ευκολη παρτιτουρα. Επειδη σκεφτομαι να γραφτω σε ωδειο, αναρωτιεμαι επειδη ενδιαφερομαι για  μοντερνα μουσικη περισσοτερο, τι μουσικο οργανο πρεπει να ζητησω να κανω ? μοντερνο πιανο? αρμονιο? διδασκεται αρμονιο στα ωδεια? εξασκηση θα κανω σε αρμονιο που σκεφτομαι να αγορασω, γιατι δεν υπαρχει δυνατοτητα για πιανο.


    panagiota1994
    23.12.2013, 23:10
    Δε θελω κατι πολυ ακριβο, γιατι ειναι και αρχη ακομα. Σκεφτομουν κατι σαν το Yamaha PSR-E233 για παραδειγμα. Η καθηγητρια μου ομως μου ειπε οτι χρειαζομαι ενα με touch response που το συγκεκριμενο δεν εχει απ οσο θυμαμαι.Σ αυτη την κατηγορια σε τι τιμες κυμαινονται τ αρμονια? Ακουω περισσοτερο ξενα ποπ και ροκ και απο ελληνικα κυριως εντεχνα, οποτε θα με ενδιαφερε περισσοτερο να παιζω τετοιου ειδους τραγουδια. Ειμαι Αθηνα.
    costaspanag
    28.12.2013, 11:45

    Για να λέμε τα οπράγματα με το όνομά τους:

    To "αρμόνιο" δεν είναι υποκατάστατο του πιάνου! Είναι εντελώς διαφορετικό όργανο, με μόνο κοινό σημείο ότι χρησιμοποιεί πληκτρολόγιο που απλά μοιάζει με του πιάνου.

    Η ονομασία "αρμόνιο" που κακώς έχει επικρατήσει στη χώρα μας -και ιδιαίτερα στα Ωδεία- είναι λανθασμένη και δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

    Το αληθινό αρμόνιο είναι ακουστικό, φυσικό αερόφωνο όργανο, που μοιάζει με το εκκλησιαστικό όργανο και ο ήχος σ'αυτό παράγεται με φυσούνα, χειριζόμενη με πεντάλ.

    Αυτό που κακώς ονομάζεται "αρμόνιο" είναι το ηλεκτρονικό όργανο με πληκτρολόγιο (ηλεκτρονικό πληκτρολόγιο ή απλά "πλήκτρα"), σε διάφορες μορφές (electronic keyboard, autorgan, hammond, συνθεσάιζερ, ψηφιακό "πιάνο"  κλπ.).

    Ούτε πιάνο είναι, ούτε αρμόνιο.