ελληνική μουσική
    852 online   ·  210.833 μέλη

    Μαγνήτης ή Μικρόφωνο για ακουστική κιθάρα;;

    STEFANOS604
    09.01.2014, 14:58

    Λαμβάνοντας αφορμή από το θέμα που έθεσε μέλος ΕΔΩ : και πιστεύοντας ότι θα ενδιαφέρει κι άλλους και ίσως εμπλουτιστεί ή διατυπωθεί και άλλη άποψη , θεώρησα αντί να απαντήσω για άλλη μια φορά στο μέλος μας να το θέσω σαν νέο θέμα εδώ.

    Μαγνήτης λοιπόν ή Μικρόφωνο για ακουστική κιθάρα;

    Ενισχύουμε ένα όργανο  για να  ακουστεί ο ίδιος ήχος πιο δυνατά αλλά δυστυχώς πολλές φορές παραμορφωμένος .

    Μια κάψα για να παίζει σωστά το ρόλο της εξαρτάται από την ποιότητα της κάψας, και τη  θέση που θα την τοποθετήσεις. Επίσης  χρειάζεται και o ειδικός προ-ενισχυτής όχι τόσο για λόγους έντασης, αλλά για λόγους  απόκρισης συχνότητας καθώς και προσαρμογής  αντιστάσεων εξόδου – εισόδου.

    Με το μαγνήτη ο ήχος είναι πολύ διαφορετικός από τον φυσικό  .

    Απ’ την άλλη μεριά το μικρόφωνο έχει πιο φυσικό αποτέλεσμα, όμως παράγει σφυρίγματα στις υψηλές εντάσεις (μικροφωνισμούς).

    Οι μαγνήτες όμως είναι συνήθως (μετά τα μικρόφωνα) οι πιο ειδικοί για ακουστικά όργανα διότι δίνουν σήμα πιο κοντά στο ηχόχρωμα του οργάνου απ' ότι ο κρύσταλλος κάτω από τον καβαλάρη ή κρύσταλλος επαφής με το ηχείο του οργάνου.

    Και οι δύο τεχνικές (Μαγνήτης ή Μικρόφωνο )δουλεύουν με τα αντίστοιχα υπέρ και κατά η κάθε μια .

    Να γιατί προτείνω μαγνήτη +μικρόφωνο

     

    Ο μαγνήτης είναι επιβεβλημένος για την εξάλειψη της ανάδρασης (feedback) - όταν παίζεις σε ανοικτό μέρος πχ με μια λαϊκή ορχήστρα και όταν κινείσαι - ενώ σε έναν κλειστό αλλά και ηχομονωμένο χώρο με πχ ένα ντουέτο κιθάρας-ακορντεόν ή κιθάρας -φυσαρμόνικας  (η δική μου περίπτωση) το μικρόφωνο είναι πιο χρήσιμο καθώς επίσης και ο συνδυασμός μαγνήτη-μικροφώνου (Σχήμα 2ον).

    Μερικές φορές τα piezoelectric pick ups χρησιμοποιούνται μαζί με τα magnetic pick ups για να δώσουν μια ευρύτερη ηχητική περιοχή.

    Μια τέτοια κιθάρα είναι η Parker Fly  καθώς και η Godins Montreal

    Δείτε στο 0:33 ακόμα και ο John Lennon προτιμούσε δυναμικό μικρόφωνο από κάποια μικρή απόσταση (το δυναμικό μικρόφωνο δεν είναι ευαίσθητο - εκτός αν τραγουδάμε από πολύ κοντά -να ακουμπάει στα χείλη) .

     

    Εγώ χρησιμοποιώ το Shure SV100 (κόστος 35 ευρώ) για την ακουστική κιθάρα μου και φυσαρμόνικα με πολύ καλά αποτελέσματα  δια απόσταση 30cm περίπου από την κιθάρα και σε μικρό κλειστό χώρο. Δείτε το 
    ΕΔΩ:Link

    >

     

    Είναι όμως υποκειμενικό θέμα το τι σ’ αρέσει. Καλόν είναι να το δοκιμάσεις ή να εμπιστευτείς κάποιον που το χρησιμοποιεί ή αν το άκουσες και σου άρεσε να ρωτήσεις και τα περί ενισχυτή γιατί τον κύριο λόγο παίζει ο ενισχυτής.

    Με τους ενισχυτές ήχου ασχολήθηκα και επαγγελματικά (επισκευές , εγκαταστάσεις..) και ερασιτεχνικά. Το μότο μου ήταν οι 3 ‘’εξισώσεις’’:

    Καλή κιθάρα + καλός ενισχυτής = τέλειος ήχος

    Καλή κιθάρα + κακός ενισχυτής = κακός ήχος

    Κακή κιθάρα + καλός ενισχυτής = καλός ήχος