ελληνική μουσική
    612 online   ·  210.851 μέλη

    Β.Γκουνταρούλης - Φωτιά βάζω στην πόλη μου

    Sofia
    29.05.2005, 11:47
    Βασίλης Γκουνταρούλης

    Φωτιά Βάζω στην Πόλη μου (Ωτα / Universal)


    του Γιάννη Κολοβου (www.kathimerini.gr)

    Τον Βασίλη Γκουνταρούλη αρκετοί θα τον γνωρίζετε από τα «Ξύλινα Σπαθιά», ένα απ’ τα πλέον δημοφιλή ελληνικά ροκ συγκροτήματα. Σήμερα, η μπάντα έχει διαλυθεί και τόσο ο (κιμπορντίστας) Γκουνταρούλης όσο και ο (τραγουδιστής) Παύλος Παυλίδης δοκιμάζουν την τύχη τους κάνοντας προσωπική καριέρα. «Καριέρα», βέβαια, δεν είναι η σωστή λέξη για να περιγράψει την πορεία και των δύο μουσικών οι οποίοι αρέσκονται σε ακαθόριστες χρονικά κυκλοφορίες δίσκων και ζωντανές εμφανίσεις.

    Το άλμπουμ «Φωτιά Βάζω στην Πόλη μου» αποτελεί μια μουσική κατάθεση ενός δημιουργού που αγωνιά χωρίς να ξεσπάει. Η εσωστρέφεια υπερχειλίζει αλλά δεν «ρίχνει» τον ακροατή, αφού οι ηλεκτρονικοί ρυθμοί που τη συνοδεύουν ακούγονται νευρικοί και δυνατοί.

    Οι αστικές εικόνες –γνώριμες σε όλους μας– κάνουν τη θεματολογία των στίχων τόπο οικείο: «θα ’ρθει η αστυνομία / μοντέρνα πολιτεία / το ροκ καθρέφτισμά της / στα ρέιμπαν γυαλιά της / θα αρχίσουν να ρωτάνε / ποιος είσαι, τι ζητάς».

    Οι ιστορίες του Γκουνταρούλη θα μπορούσαν να γίνουν ενίοτε και λαϊκά τραγούδια, φτηνά αλλά γεμάτα συναίσθημα και είναι το μουσικό υπόβαθρο που δεν μας επιτρέπει να κάνουμε τέτοιους συνειρμούς.

    Aλλοτε drum ’n’ bass, άλλοτε ηλεκτρόνικα της δεκαετίας του ’80, άλλοτε ποπ κι άλλοτε πειραματική, η μουσική θα αγαπηθεί από ένα μικρό, πολύ συγκεκριμένο κοινό, σε αντίθεση με το λαοφιλές ροκ των «Ξύλινων Σπαθιών».

    Φυσικά, ο Γκουνταρούλης δεν ζητάει να ανέβει στους καταλόγους επιτυχιών. Μάλλον προσπαθεί τα ανοίξει την καρδιά του σε μερικούς δυνητικούς ακροατές που τους αισθάνεται «κοντά του». Κοντά του επίσης βρέθηκαν και οι Χρήστος Τσαμπράζης και Πάνος Τόλιος (από τα «Ξύλινα Σπαθιά») μαζί με μερικούς ακόμα έμπειρους Θεσσαλονικείς μουσικούς και όλοι μαζί βοήθησαν να κρατηθεί το επίπεδο ενορχήστρωσης και παραγωγής πάνω από τα όρια του αξιοπρεπούς.