ελληνική μουσική
    462 online   ·  210.845 μέλη

    Εκοιμήθη ο Άρχων Λυκούργος Αγγελόπουλος

    Konstantinosoa
    18.05.2014, 23:33

    Ένας πραγματικά μέγας μουσικός ο άρχων πρωτοψάλτης Λυκούργος Αγγελόπουλος εκοιμήθη.

    Την ώρα που μετριότητες στηρίζονται, απίθανοι ψηφίζονται, ένας ευπατρίδης Έλλην των Μουσών, παρέδωσε την ψυχή του στον Κύριο. Μια απώλεια μεγάλη για την Ελλάδα.

    Ένα βιογραφικό απο το amen.g(http://www.amen.gr/article18095). Ας μου επιτραπεί απο τον διαχειριστή αυτή η αντοιγραφή, ελάχιστη τιμή στον μεγάλο μαϊστορα:

    O Λυκούργος Αγγελόπουλος, ένας από τους κορυφαίους δασκάλους της βυζαντινής μουσικής στην εποχή μας έφυγε το πρωί της Κυριακής από τη ζωή ύστερα από πολύμηνη ασθένεια. Δημιουργός της Ελληνικής Βυζαντινής Χορωδίας και Πρωτοψάλτης της Αγίας Ειρήνης Αιόλου ο μακαριστός Λυκούργος Αγγελόπουλος – εκοιμήθη σε ηλικία 73 ετών – «ταξίδεψε» τη βυζαντινή μουσική στα πέρατα της γης και την έκανε γνωστή και ελκυστική σε ανθρώπους διαφορετικής πολιτιστικής και θρησκευτικής παράδοσης. Αναμφισβήτητα το κενό που αφήνει είναι δυσαναπλήρωτο αν και ο ίδιος ως καλός δάσκαλος φρόντισε τις γνώσεις και τις εμπειρίες να τις μεταλαμπαδεύσει στους μαθητές τους.

    Η εξόδιος Ακολουθία του μακαριστού Λυκούργου Αγγελόπουλου θα ψαλλεί την Τετάρτη στης 11:00 το πρωί από τον Ιερό Ναό Αγίας Ειρήνης Αιόλου, τον οποίο διακόνησε για περισσότερα από 30 χρόνια ως Πρωτοψάλτης.

    Η πορεία του Λυκούργου Αγγελόπουλου

    Ο Λυκούργος Αγγελόπουλος γεννήθηκε στον Πύργο Ηλίας το 1941. Σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο των Αθηνών και βυζαντινή μουσική κυρίως με τον Σίμωνα Καρά. Είχε δίπλωμα βυζαντινής μουσικής από το Μακεδονικό Ωδείο Θεσσαλονίκης.

    Από το 1982 υπηρέτησε ως πρωτοψάλτης της Αγίας Ειρήνης (πρώτης Μητρόπολης Αθηνών) και ιδρυτής και διευθυντής από την ίδρυσή της Ελληνικής Βυζαντινής Χορωδίας με την οποία εξέδωσε και αρκετούς δίσκους σε Ελλάδα και Γαλλία ενώ πραγματοποίησε πάνω από χίλιες συναυλίες σε Ευρώπη, Αμερική, Ασία και Αφρική.

    Δίδασκε βυζαντινή μουσική στο Ωδείο Αθηνών και στα Ωδεία «Φίλιππος Νάκας» και «Νίκος Σκαλκώτας». Διεύθυνε τις σχολές βυζαντινής μουσικής των Ι. Μητροπόλεων Ηλείας, Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου και Φθιώτιδος. Από το 1978 συνεργάστηκε με την Ε.Ρ.Α. με τις εκπομπές «Εκκλησιαστικοί Βυζαντινοί Ύμνοι» (1978-1982) και «Από την Ορθόδοξη και ανατολική μουσική παράδοση» (1978-2013) μέσα από τις οποίες παρουσίασε σπάνιο υλικό, μελέτες, συνεντεύξεις κτλ.

    Ο Λυκούργος Αγγελόπουλος ασχολήθηκε και με τη σύγχρονη μουσική ερμηνεύοντας έργα των Μιχάλη Αδάμη, Δημήτρη Τερζάκη, John Tavener, Κυριάκου Σφέτσα, Θ. Αντωνίου, Γ. Κυριακάκη κ.α. Συμμετείχε δε στην ερευνητική ομάδα του Marcel Pιrθs και στο Ensemble Organum του ιδίου με το οποίο είχε ηχογραφήσει οκτώ δίσκους.

    Ήταν μέλος της Καλλιτεχνικής Επιτροπής το ΥΠΕΠΘ για τα μουσικά σχολεία από το 1998, από το 2005 πρόεδρος του ΚΣΥΜΕ καθώς και ιδρυτικό μέλος της «Χάρτας του Ρήγα».

    Το 1994 η Α.Θ.Π. ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος του απένειμε το οφφίκιο του Άρχοντος Πρωτοψάλτου της Αγιωτάτης Αρχιεπισκοπής Κωνσταντινουπόλεως. Είχε επίσης τιμηθεί από το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, από την Εκκλησία της Φιλανδίας, ενώ η σεπτή Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος του απένειμε την ευαρέσκειά της και τον Χρυσούν Σταυρόν του Αποστόλου Παύλου (2006). Ο πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος του απένειμε το 2004 την τιμητική διάκριση του Αργυρού Σταυρού του τάγματος του Φοίνικος.

    Το δημιούργημά του, η ΕΛ.ΒΥ.Χ. Η ΕΛΒΥΧ ιδρύθηκε το 1977 από το Λυκούργο Αγγελόπουλο και τους συνεργάτες του με σκοπό να παρουσιάσει στο ευρύ κοινό την παραδοσιακή Βυζαντινή Μουσική, όπως αυτή διατηρήθηκε μέχρι σήμερα μέσω της προφορικής και γραπτής παράδοσης. Η χορωδία επίσης προσπαθεί να διαφυλάξει τη γνήσια Βυζαντινή παράδοση και να την αποδεσμεύσει από την επίδραση της Δυτικής μουσικής, από την οποία κινδύνευσε να αλλοιωθεί σε μεγάλο βαθμό κατά τον 19ο και 20ο αιώνα έως τώρα. Για το λόγο αυτό, στα 30 χρόνια ζωής της, η χορωδία έχει λάβει μέρος σε περισσότερα από 1000 κονσέρτα, σε λειτουργίες και άλλες ακολουθίες στην Ελλάδα και σε 22 άλλες χώρες στην Ευρώπη, Ασία Αμερική και Αφρική. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν οι αγρυπνίες στο Όρος Σινά (1983), στην Κολωνία (1985), στο Μέγα Σπήλαιον (1987), στην Ιερά Μονή Βατοπεδίου Αγ. Όρους (1995, 1997) και στον καθεδρικό ναό του Αγ. Δημητρίου Θεσσαλονίκης (1993). Η χορωδία έχει συμμετάσχει σε πολλά διεθνή φεστιβάλ καθώς και στα Φεστιβάλ της Αθήνας και της Επιδαύρου το 1987. Από το 1989 μέχρι το 1991 εμφανίστηκε κάθε χρόνο στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου. Έχει πάρει μέρος στην πρεμιέρα του έργου "Ροδανόν" του συνθέτη σύγχρονης μουσικής Μιχάλη Αδάμη. Έχει επίσης παρουσιάσει αποσπάσματα από την αρχαία Ελληνική και Παλαιορωμαϊκή μουσική. Ακόμα παρουσιάστηκε στο Μέγαρο Αθηνών το 1991 και κάθε χρόνο από το 1995 ώς το 1998 και άλλες φορές έως πρόσφατα. Η χορωδία έχει ηχογραφήσει και δημοσιεύσει πολλές κασσέτες και τουλάχιστον 8 ψηφιακούς δίσκους τους πιό πολλούς από αυτούς δημοσιευμένους στη Γαλλία. Από το 1990 άρχισε την ηχογράφηση του έργου του Μαίστορος Ιωάννη του Κουκουζέλη και το 1995 δημοσίευσε ένα βιβλίο με επιλογή έργων του Κουκουζέλη.