ελληνική μουσική
    763 online   ·  210.833 μέλη

    Χατζιδάκις στο Μέγαρο Μουσικής

    vouliakis
    06.06.2005, 23:54
    Μια συναυλία αφιερωμένη στον Μάνο Χατζιδάκι δίνει την επόμενη Τετάρτη, 15 Ιουνίου, η Ορχήστρα των Χρωμάτων. Τη συναυλία, με τίτλο Μάνος Χατζιδάκις - 11 χρόνια μετά, θα διευθύνει ο Μίλτος Λογιάδης, ενώ θα συμμετάσχουν παλιοί φίλοι και συνεργάτες του μεγάλου Έλληνα συνθέτη.

    «Ζούμε σε μια εποχή άγευστη, άνοστη και πληκτικά προβλέψιμη. Δεν αντέχει ούτε καν τον ίσκιο του Μάνου Χατζιδάκι ούτε την ανάμνησή του. Μας λείπει η κοινωνική παρέμβαση του. Με φράση 'λεπίδι' κινητοποιούσε πολλά και μπορούσε να αφυπνίσει μια τηλεοπτική κοινωνία, όπως τη σημερινή. Μας λείπει πολύ» έλεγε τη Δευτέρα, στη συνέντευξη Τύπου για τη συναυλία, ο Γιώργος Στεφανάκης, μέλος του ΔΣ της Ορχήστρας των Χρωμάτων.

    Σε ερώτηση για το μέλλον της Ορχήστρας, ο καλλιτεχνικός της διευθυντής, Γιώργος Κουρουπός, απάντησε: «Έχουμε σαφέστατη ηθική κάλυψη από το υπουργείο Πολιτισμού για τα οικονομικά, αλλά στην πράξη αντιμετωπίζουμε εκκρεμότητες ανησυχητικές και κυρίως για πρώτη φορά δεν υπάρχει η πενταετής προγραμματική σύμβαση από το ΥΠΠΟ».

    «Η θητεία μας έχει λήξει εδώ και ένα εξάμηνο» συνέχισε, «και δεν γνωρίζουμε, παρ' όλες τις διαβεβαιώσεις, αν θα παραμείνουμε οι ίδιοι. Όσο για τις πεντάμηνες καθυστερήσεις στις πληρωμές των μουσικών, αυτό είναι σύνηθες φαινόμενο, δεν συμβαίνει πρώτη φορά».

    Στη συναυλία θα συμμετάσχει και ο Θάνος Μικρούτσικος, ο οποίος βρήκε την ευκαιρία να υπενθυμίσει ότι κατά τη θητεία του στο υπουργείο Πολιτισμού θεσμοθετήθηκε η Ορχήστρα των Χρωμάτων και χαρακτήρισε «εθνικό ζήτημα, υπεράνω κομμάτων» την επιβίωση της Ορχήστρας των Χρωμάτων. «Είναι χρέος της Πολιτείας να αγκαλιάσει την Ορχήστρα, γιατί ο Χατζιδάκις είναι η κολώνα του πολιτισμού μας» είπε χαρακτηριστικά.

    Και συμπλήρωσε: «Εδώ με ψίχουλα οι μουσικοί της κάνουν πολύ καλά πράγματα. Δεν κατανοώ γιατί δεν βοηθιέται και μένουν απλήρωτοι οι μουσικοί της, που είναι οι καλύτεροι, γιατί να μην είναι σε θέση οικονομικά να προγραμματίσει πάνω από τέσσερις συναυλίες το χρόνο».

    Για τη συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής, η Ορχήστρα των Χρωμάτων παρήγγειλε στο συνθέτη Νίκο Πλατύραχο, του οποίου το ταλέντο διέκρινε από νωρίς ο Χατζιδάκις, το έργο Κρυπτολαμπές, το οποίο θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στο κοινό.

    Ο Θάνος Μικρούτσικος συμμετέχει στη συναυλία με το έργο του Μουσικές ιστορίες για βιμπράφωνο, ορχήστρα εγχόρδων, κλαρινέτο και κρουστά, εμπνευσμένο από τον κορυφαίο βιμπραφωνίστα, Γκάρι Μπάρτον.

    Η σολίστ Ντόρα Μπακοπούλου, συνεργάτις και θαυμάστρια του Χατζιδάκι, θα ερμηνεύσει το κοντσέρτο σε σολ για πιάνο και ορχήστρα, του Μορίς Ραβέλ.

    Η συναυλία θα κλείσει με τον κιθαριστή Γιώργο Μουλουδάκη, με τη σουίτα για κιθάρα και ορχήστρα του Χατζιδάκι, που έγραψε το 1968 για την ταινία Blue, του Σίλβιο Ναριτσάνο.




    Πηγή: news.in.gr, με πληροφορίες από ΑΠΕ