ελληνική μουσική
    636 online   ·  210.826 μέλη

    Παίζοντας ωραίο σόλο στην κιθάρα από το τίποτα...

    teodosed
    10.09.2014, 04:13

    γεια σας!!! ασχολουμαι με ηλεκτρικη κιθαρα κοντα στα 5 χρονια... τα τελευταια δυο χρονια το αποφασισα να ασχοληθω πιο σοβαρα και εξασκουμαι περισσοτερο.. ποτε δε δοκιμαζα να παιξω σολο πανω σε backing track και λιγες ειναι οι φορες που καθομουν να μαθω τα σολο απο αλλα κομματια.. τον τελευταιο καιρο εχω αρχισει να τσαμαρω πανω σε κομματια χωρις να εχω μελετησει κλιμακες ή κατι αλλο σχετικο με σολο.. ΑΠΟ ΤΟ ΤΙΠΟΤΑ ΞΑΦΝΙΚΑ ΑΡΧΙΣΑ ΝΑ ΠΑΙΖΩ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΣΟΛΟ..ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΥΤΟ?????

    μπορει η απορια να μου να ειναι γελοια αλλα ειναι κατι που με προβληματισε και μου ειπαν το ιδιο και γνωστοι μου.. το μονο που εκανα αυτα τα 2 χρονια ειναι να ακουω πολυ πολυ μουσικη.. να μαθαινω τα ρυθμικα μερη σε διαφορα κομματια και να κανω γενικως διαφορες αλλες ασκησεις..και με ωδειο δεν ασχολουμαι τωρα.. πηγαινα στο παρελθον αλλα δεν εκανα πολλα πραγματα..

    [ τροποποιήθηκε από τον/την trelakias, 11-09-2014 16:15 ]


    STEFANOS604
    10.09.2014, 09:00

    Είναι θέμα εγκεφάλου (υπάρχουν εκατοντάδες άρθρα στο διαδίκτυο –γράψτε πχ ‘’ musical improvisation and the brain’’ …).

    Υπάρχουν μουσικοί ταλαντούχοι που δεν ξέρουν καν να διαβάσουν παρτιτούρα που αυτοσχεδιάζουν για ώρα ή βγάζουν δικά τους κομμάτια το ένα μετά το άλλο χωρίς προηγουμένως να έχουν κάνει κάποια προετοιμασία (πχ βιολιτζήδες , ζουρνατζήδες.... στα πανυγύρια μπορούν να παίζουν για ώρες  σόλο , ταξίμια και αυτοσχεδιασμούς , που μπορεί να μοιάζουν μεταξύ τους, όμως ακούγονται ωραία στα αυτιά των θαμώνων, που τους ξεσηκώνουν και αρχίζουν να ''νταρίζουν'' - παλιά - και σήμερα σε μερικές περιπτώσεις- κολλώντας χαρτονομίσματα στο μέτωπο ).

    Όταν ξέρεις να διαχειρίζεσαι καλά την κλίμακα σ’ ένα όργανο τότε το σόλο είναι σίγουρο. Εγώ το έχω διαπιστώσει περισσότερο με τη φυσαρμόνικα παρά με την κιθάρα μου , όπου πχ με βάση ένα ταξίμι , ή ένα Lick/ Riff , γνωστό από κάποιοι τραγούδι , μπορώ να το παίξω θέτοντας δικές μου επιπλέον νότες ή αφαιρώντας νότες από το πρωτότυπο. (ΠΟΤΕ  όμως αν πχ το ηχογραφήσω και μου ζητηθεί να ξαναπαίξω ακριβώς το ίδιο σόλο δεν θα είναι ΑΚΡΙΒΩΣ το ίδιο ). Είναι πολύ γνωστοί οι αυτοσχεδιασμοί ειδικά στα Blues & Jazz εδώ όως από μουσικούς σπουδαγμένους.


    STEFANOS604
    10.09.2014, 21:17

    Ο μουσικός και ερευνητής Τσάρλς Λίμπ αναρωτήθηκε πώς λειτουργεί ο εγκέφαλος κατά την διάρκεια του μουσικού αυτοσχεδιασμού:

    Δείτε το καταπληκτικό αυτό video με υπότιτλους στα ελληνικά :

    http://www.ted.com/talks/lang/el/charles_limb_your_brain_on_improv.html


    JULIOS
    11.09.2014, 16:05

    Παράθεση:

    Το μέλος teodosed στις 10.09.2014, 04:13 έγραψε...

     ΑΠΟ ΤΟ ΤΙΠΟΤΑ ΞΑΦΝΙΚΑ ΑΡΧΙΣΑ ΝΑ ΠΑΙΖΩ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΣΟΛΟ..ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΥΤΟ?????



    Ειναι κακο συνηθειο αυτο,σου προτεινω να το κοψεις...{#emotions_dlg.biggrin}

    (πλακα κανω φιλε μου,καλες μουσικες)


    -----------------

    "The eagle flies on Friday now, Saturday I'll go out to play 
     Oh, the eagle, the eagle flies on Friday Saturday I'll go out and play 
     Sunday I'll go to church, and I fall on my knees and pray.." B.B King 

    [ τροποποιήθηκε από τον/την JULIOS, 11-09-2014 16:06 ]