ελληνική μουσική
    747 online   ·  210.832 μέλη

    “Η Κληρονομιά της Κουκουβάγιας: η κληρονομιάς της Ελλάδος στον κόσμο.

    CHE
    24.01.2015, 08:00

    Πρόκειται για ένα ντοκυμαντέρ που γυρίστηκε το 1989 από τον Γάλλο Chris Marker*.

    “Η Κληρονομιά της Κουκουβάγιας”. Το Θέμα του ήταν η κληρονομιά που άφησε η αρχαία Ελλάδα στον σημερινό κόσμο, σε διάφορους τομείς. Αποτελείται από 13 επεισόδια, 26 λεπτά το καθένα. Συμμετείχαν σε αυτήν ο Κορνήλιος Καστοριάδης, ο Ξενάκης, ο Αξελός, και δεκάδες άλλοι Έλληνες και ξένοι.

    Κάποιοι λίγοι απ’ αυτούς, εκφράζονται ως και «υποτιμητικά» για την σύγχρονη Ελλάδα…σε σχέση με την αρχαία Ελλάδα.

    Το έργο είχε χρηματοδοτήσει το Ίδρυμα Ωνάση. Η σειρά δεν προβλήθηκε ποτέ όμως. Για λόγους που δεν έχουν σημασία τώρα..  

    Στο σύνολο της, η σειρά 13ων επεισοδίων, 26’ το καθένα, είναι ένας ύμνος στην κληρονομιά που άφησε η  Ελλάδα στους τομείς των Μαθηματικών, της Μουσικής, της Δημοκρατίας, της Φιλοσοφίας, του Ολυμπισμού, του Λόγου.
    Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για ένα εξαιρετικά οργανωμένο  οπτικό-ακουστικό «δοκίμιο» σε μη-ακαδημαϊκή γλώσσα, με πολλές συμπυκνωμένες πληροφορίες.

    Ο σύνδεσμος και για τα 13 επεισόδια στο διαδίκτυο, είναι:

    https://www.youtube.com/playlist?list=PLAuAJ-GiKEq0LKiD2nIdrDig_slQdlgOs

    Την μετάφραση στα ελληνικά έκανε η Γεωργία Γραμματικού.

    * Ο Chris Marker (1921-2012) ήταν Γάλλος κινηματογραφιστής του κινηματογραφικού ρεύματος της Αριστερής Όχθης, συγγραφέας και ζωγράφος.  Θεωρείται από τους κύριους εκπροσώπους του αποκαλούμενου “essay film” (μια κινηματογραφική ανάλυση ενός θέματος ή ιδέας, με σχολιασμό)


    essendream
    01.07.2015, 16:46

    Eυχαριστούυμε Τσέ!

    Ναι θα διαφωνήσω μαζί σου γιατι έχει μεγάλη σημασία το γιατί δεν προβλήθηκε ποτέ!

    Το 1989 κυβερνούσε ακομα το ΠΑΣΟΚ της διαφθοράς και της παρακμής που σκοπός του ήταν να φτάσει την Ελλάδα στον πάτο του βαρελιού για να τη βρούνε έτοιμη οι εταίροι και να την διασύρουν και να την κάνουν αποικία τους!

    Την ετοιμάσαν για μια ακομα πιο διεφθαρμένη δεξιά αλλά λογάριασαν χωρίς τον ξενοδόχο, δηλαδή τον ελληνικό λαό που κάποια στιγμή θα τους έδινε την κλωτσιά τους!!

    Ωστόσο, δεν θα μπορούσαν να βγάλουν κάτι τέτοιο τότε στην τηλεόραση όταν ηταν στα σκαριά η ιδιώτικη τηλεόραση που θα έφθανε την πληροφόρηση σε επίπεδο να γελάνε και οι κότες και την προπαγάνδα και παραπληροφόρηση στα ύψη....

    Τότε σίγουρα δεν μπορούσαν να μιλάνε στην τηλεόραση για ελληνική κληρονομιά και ελληνικό πλούτο και να θυμίσουν στον Έλληνα την προέλευή του! Οταν θυμίζεις σε ένα λαό την προέλευση του αντιλαμβάνεται πολύ  ευκολότερα την κατάντια του και επαναστατεί! (Και ο Γκάντι γιαυτό δολοφονήθηκε ουσιαστικά ..... τους έκανε μεγάλη χαλάστρα βλέπεις...... Μετά το θάνατό του μπόρεσαν και λεηλάτησαν κανονικά την Ινδια ορμώντας πάνω απ΄όλα στο Πνεύμα της και την πνευματική της κληρονομία και διαλύοντάς την! )

    Μόνο η πολύ παλιά ΕΡΤ και η ΥΕΝΕΔ είχαν προγράμματα που μας θύμιζαν τον πλούτο μας!!! Μετά ακόμα και η ΕΡΤ σταμάτησε και πήρε άλλη γραμμή!

    Το 1989  δεν θα μπορούσε ούτε κατα διάνοια να βγει κάτι τέτοιο στην τηλεόραση!!! Ωστόσο σε ευχαριστώ πολύ για την ανάρτηση όπως και τον Delta66 που με παρέπεμψε εδώ!!! Να είστε καλά και οι δύο!!!

    [ τροποποιήθηκε από τον/την essendream, 01-07-2015 16:48 ]