ελληνική μουσική
    623 online   ·  210.830 μέλη

    Χρειάζεται αρμονία &solfege για σπουδες vocals σε πανεπιστημιο εξωτερικου?

    AnnaMCh
    12.03.2015, 12:56

    Καλησπέρα σε όλους,

    Θα ήθελα τα φώτα σας!

    Είμαι 21 ετών και αποφάσισα να στείλω φέτος αιτήση στο HKU πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης για Jazz&Pop Vocal Studies, διαβασα τα requirements του πανεπιστημίου, αλλα και τι σου ζητάνε όταν πηγαίνεις εκει στην audition αν σε δεχτούν και στο 2ο round (ειναι 2 στάδεια) , και έλεγε ότι πέρα απο κάποια κομματια που πρέπει να έχεις προετοιμάσει αναφέρει μετα παρακάτω το εξείς :

    Prior to the live audition you will take the theoretical part of the entrance examination in which we test your knowledge of music theory and your musical listening skills. You will bring the result of this test to your live audition.

    Έχει κανείς ιδέα περί τίνος πρόκειται? Aρμονία? Solfege? Εγώ δεν έχω ιδέα πάντως...

    Και μια τελευταία ερώτηση, επειδή σίγουρα κάποιοι από εσάς που γράφουν στο φόρουμ είναι είτε καθηγητές φωνητικής, είτε επαγγελματίες τραγουδηστές, είτε άνθρωποι με μεγάλη εμπειρία επάνω στο κομμάτι της φωνής.

    Έχω ακριβώς 1 μήνα για να ετοιμάσω 2 κομμάτια και να τους τα στείλω, μια μπαλάντα και ένα up-tempo.

    Η φωνή μου είναι συμπαθητική, αλλά πολύ ταλαιπωρημένη πλέον. Έκανα 3 χρόνια κλασσική μονωδεία ( από τα 15 μου. ΜΕΓΑ ΛΑΘΟΣ) - έχω διακόψει εδώ και 3 χρόνια, και έχω να δουλέψω την φωνή μου σωστά και σοβαρά από τότε. Μπάσσαρα, μεγάλωσα, η φωνή μου σταθεροποιήθηκε πλέον, αλλα νιώθω οτι δεν μπορώ πλέον να την ελένξω με τον ίδιο τρόπο όπως τότε. Τεχνική 0 - Ξεκινάμε απο την αρχή.

    Ξεκινάω μαθηματα φωνητικής εντατικά( 3 μισάωρα την εβδομάδα) και ειμαι πρόθυμη να δουλέψω πολύ έντονα και υπάκουα. Υπάρχουν πιθανότητες να μπορέσω να επανέλθω και να στείλω κάτι αξιοπρεπές ή θα με κλαίνε και οι ρεγγες των Βορείων θαλασσών?!

     

    Ευχαριστώ εκ των προτέρων για την βοήθεια,

    Συμπαθάτε με για την πολυλογία μου.

    :D


    Asgartha
    02.04.2015, 00:14

    Κατ'αρχήν είσαι μικρή ακόμη για αυτό δεν θα πρέπει να σε πιάνει άγχος. 

    Η Ουτρέχτη είναι μία πολύ όμορφη πόλη και το κονσερβατόριό της είναι ένα εντυπωσιακό και επιβλητικό κτίριο, πριν από χρόνια υπήρχαν αρκετοί Ελληνες που φοιτούσαν εκεί.  Υποψιάζομαι πως θα ξέρεις κάποιον από εκεί για να θέλεις να πας εκεί. 

    Θα σου έλεγα να πάρεις τον χρόνο σου και να μην βιαστείς. Επαναλαμβάνω πως είσαι μικρή ακόμη και έχεις όλο το χρόνο μπροστά σου. Το να πας για εξετάσεις στην Ολλανδία είναι μία πολύ στρεσογόνα κατάσταση. Το ξέρω γιατί το έχω περάσει. 

    Οι απαιτήσεις των πανεπιστημίων είναι πολύ υψηλές και θα πρέπει να πας καλά προετοιμασμένη, αλλιώς θα πας απλά για βόλτα. 

    Δεν θυμάμαι τι έγινε στην περίπτωση της Ουτρέχτης πολύ ξεκάθαρα καθώς ήταν οι πρώτες μου εξετάσεις και ήταν όλα κάπως θολά από το άγχος μου.  Πήγα απροετοίμαστη, μια και για μία σειρά από περίεργα γεγονότα ξέμεινα από δασκάλα φωνητικής τον χρόνο που είχα αποφασίσει να προετοιμαστώ, και αυτό δεν είχε πολύ καλά αποτελέσματα. 

    Δοκίμασα την τύχη μου στο Μάαστριχτ και στο Groninghen επίσης. Η Ολλανδία είναι μία μικρή χώρα και σου επιτρέπει να το κάνεις αυτό.  Κατέληξα να μείνω περίπου ένα μήνα στην Ολλανδία θυμάμαι και η κατάσταση ήταν εξουθενωτική. Η χώρα είναι υπέροχη. 

    Λοιπόν οι εξετάσεις που σου ζητάνε είναι πολύ καλές ακουστικές εξετάσεις κατ' αρχήν. Πρέπει να ακούς ποιότητες τζάζ συγχορδιών (4φωνες με αναστροφές), πρέπει να ακούς σύνθετους ρυθμούς και ναι πρέπει να κάνεις και σολφέζ. Εννοείται πρέπει να ξέρεις κλίμακες, τροπική αρμονία, συγχορδίες με επεκτάσεις κ.ο.κ. Δηλαδή την ύλη που λέγεται σύγχρονη θεωρία και τζαζ αρμονία. 

    Οι θεωρητικές εξετάσεις είναι απαιτιτικές και οι πρακτικές απαιτιτικότερες.  Στις πρακτικές θα τραγουδίσεις με μικρόφωνο, εάν δεν το έχεις συνηθίσει ήρθε η ώρα να το συνηθίσεις.... 

    Επίσης θα τραγουδίσεις συνοδευόμενη από μία 4 piece comping band. Μπάσο, τύμπανα, πιάνο και ίσως κάτι ακομη. 

    Θα έχεις ελάχιστο χρόνο για προβα με την μπάντα σου, η τον πιανίστα σου. Κάπου σου δίνουν μόνο πιανίστα δεν θυμάμαι που.  Σε φάση 5 με 10 το πολύ λεπτά. Είναι γελοίος χρόνος δεν προλαβαίνεις να κάνεις τίποτα. 

    Οι φωνές που θα ακούσεις πριν από εσένα, ενώ θα περιμένεις να μπεις στις εξετάσεις σου,  θα σου κόψουν τον αέρα. 

    Εάν τους αρέσεις πολύ ως φωνή, και να μην γράψεις τα θεωρητικά θα σε κρατήσουν. Αλλά πρέπει να τους αρέσεις πολύ. 

    Να σου πω πως από όταν το τμήμα έγινε ενιαίο jazz&pop δεν θεωρείται τόσο καλό απο πολλούς. Επίσης δίνουν ίσως περισσότερη βάση σε ποπ φωνές. 

    Εάν πεις τζάζ θα πρέπει να αυτοσχεδιάσεις, εάν έρχεσαι από κλασικό υπόβαθρο φαντάζομαι δεν θα ξέρεις. 

    Σου προτείνω να αγοράσεις το βιβλίο Scat! toy Bob Stollof.  Θα μάθεις πολλά για τον αυτοσχεδιασμό. 

    Εγώ πήγα απροετοίμαστη και δεν πέρασα τις εξετάσεις, τελικά αργότερα κατέληξα να σπουδάσω στην Αγγλία που μου "πήγε" καλύτερα και είμαι ευγνόμων για αυτό. 

    Σου προτείνω να καθησεις  εδώ ένα χρόνο, να κάνεις μαθήματα με κάποιον που ΞΕΡΕΙ να σε καθοδηγήσει στο τομέα των μοντέρνων μουσικών σπουδών, και να δώσεις εξετάσεις για τα graded exams του LCM. Τόσο για τη φωνή, όσο και για τη μουσικη θεωρία. Και να βρεις δασκάλους να σε ετοιμάσουν και στα δύο αυτά κομμάτια όπως και στο ear training. 

    Το να προετοιμαστείς για τις εξετάσεις του LCM και αυτοπεποίθηση θα σου δώσει και γνώσεις θα σου δώσει μοντέρνας μουσικής.  Η σύγχρονη μουσική θεωρία είναι λίγο διαφορετική από την κλασική. 

    Επίσης μάλλον έχεις ήδη επιλέξει δασκάλα, αλλά θα σου έλεγα να είσαι πολύ πολύ προσεκτική. 

    Το σύγχρονο τραγούδι έχει άλλες απαιτήσεις από το κλασικό και καθηγητές με κλασική εκπαίδευση δεν είναι ιδανικοί για να σε προετοιμάσουν ΕΙΔΙΚΑ εάν προκειται για τζάζ.  Πολλοί έχουν την αλλαζονία να νομίζουν πως "το χουν" αλλα δυστυχώς δεν....  (πάλι από πείρα μιλάω)

    Και η μικροφωνική τεχνική είναι μεγάλη υπόθεση επίσης, οπότε απέφυγε δασκάλες που δεν χρησιμοποιούν μικρόφωνο. 

    Σαν γενικό κανόνα να ξέρεις πως τα παιδιά που έχουν ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ το ωδείο εδώ πηγαίνουν πρώτο έτος στην Ολλανδία. Κάπως έτσι είναι η σχέση ποιότητας που υπάρχει. Οπως επίσης σε ορισμένες περιπτώσεις, παιδιά που τελειώνουν στην Ολλανδία πηγαίνουν από την αρχή σε φημισμένα κονσερβατόρια της Γερμανίας (Κολωνία πχ).  Ηξερα διπλωματούχο πιάνου που πήγε Ουτρέχτη και μετά το πρώτο έτος τον έδιωξαν. Α, δεν σου το είπα και αυτό.... εάν σε πάρουν, ο πρώτος χρόνος είναι δοκιμαστικός. Μερικοί πρέπει να διωχθούν μετα τον πρώτο χρόνο. 

    Μην περιορίζεσαι στην Ολλανδία, υπάρχει και η Αγγλία πάντα που είναι πιο βατή και που έχει περισσότερες επιλογές. (Το βατό είναι σχετικό βέβαια εάν μιλήσουμε για GUildhall, Trinity ή Royal Conservatories πχ)

    Αυτά από εδώ, εάν θέλεις να μάθεις ή να συζητήσεις κάτι άλλο στείλε μου PM. Θα χαρώ να σε βοηθήσω. 

    Να είσαι καλά και την καλύτερη τύχη σου εύχομαι.