ελληνική μουσική
    524 online   ·  210.834 μέλη

    Πότε κάποιος θεωρείται μουσικός;

    ElViolinist
    23.07.2015, 00:22

    Αυτό το ποστ το ξεκινάω με αφορμή μια συζήτηση που είχα με έναν φίλο μου. Ο φίλος μου μαθαίνει κιθάρα εδώ και 3 χρόνια και εγώ βιολί εδώ και περίπου 2 χρόνια. Προσωπικά δε μπορώ να θεωρήσω τον εαυτό μου μουσικό θεωρώ ότι θα ήταν σαν να καταχραζόμουν τον τίτλο ή σαν να έδειχνα "ασέβια" προς την τέχνη της μουσικής. Από την άλλη είμαι της άποψης ότι ένας μουσικός δεν είναι αναγκαία ένας απόφοιτος ωδείου που έχει πάρει ένα ωραίοτατο χαρτί και το έχει βάλει στον τοίχο του. Η ερώτηση μου πιο πολύ είναι πότε κάποιος έχει περάσει τη διαχωριστική γραμμή μεταξύ του "ακούω μουσική και του "παίζω μουσική"; Με τη δικιά μου οπτική και βάσει ενός ορισμού στη θεωρία της μουσικής " μουσική είναι η τέχνη και η επιστήμη που ασχολείται με τους ήχους και σκοπός της είναι η έκφραση ανθρώπινων συναισθημάτων και ιδεών" θα έλεγα ότι μουσικός είναι αυτός που με την τέχνη του, το όργανο ή τη φωνή του μπορεί να προκαλέσει συναίσθημα στο ακροατήριο του. Θα ήθελα όμως να ακούσω και τη γνώμη κάποιου πιο ειδικού.


    delta66
    23.07.2015, 01:01

    Αφου η μουσικη δεν μετριεται με ποσοτητες, μπορουμε να πουμε οτι μουσικος ειναι αυτος που ασχολειται σοβαρα με τη μουσικη, ως κυριο θεμα της ζωης του και ασχετα με το επιπεδο που εχει φτασει εως τωρα.


    JASONTRI
    23.07.2015, 01:15

    Αγαπητε φιλε Elviolinist θα ηθελα να απαντησω στο ερωτημα σου παρολο που δεν ειμαι μουσικος η ειδικος.

    Κατα την ταπεινη μου γνωμη μουσικος ειναι αυτος που κατεχει -γνωριζει την τεχνη της μουσικης σε ολα τα επιπεδα (θεωρια μουσικης ,αρμονια ,συνθεση , ενορχηστρωση αποδοση (και οχι εκετελεση)  μουσικων εργων με τουλαχιστον ενα μουσικο οργανο Το ποσο καλα γνωριζη τα παραπανω αλλα και σε ποιο βαθμο τα χρησιμοποιη κρινουν για μενα το ποσο καλος ειναι ενας μουσικος . Ομως επειδη η μουσικη ειναι μιια τεχνη που ανηκει στις λεγομενες καλες τεχνες  οπου σαν κυριο σκοπο εχουν την εξιψωση του ανθρωπινου πνευματος αλλα και την εκφραση των συναισθηματων επισης καλος μουσικος μπορη να θεωρηθη καποιος οπου η μουσικη του αγγιζη την ψυχη του ακραατη ανεξαρτητα απο τεχνικες και θεωριες θα εχεις ακουση βεβαια για αυτοδιδακτους μουσικους .  Ουσιαστικα συμφωνουμε κατα βαση περι μουσικης και μουσικων, μοναδικη ενσταση μου ειναι οτι η μουσικη

    (είναι η τέχνη και η επιστήμη που ασχολείται με τους ήχους) Για εμενα οσο αφορα τι ειναι μουσικη θα ελεγα (Μουσικη ειναι η εκφραση συναισθηματων μεσα απο  ηχους με συγκεκριμενο Υψος (δηλαδη τονικοτητα) , συγκεριμενη διαρκεια , και συγκεκριμενη ενταση δηλαδη νοτες . 

    Ελπιζω να καλυψα την ερωτηση σου


    stamkos
    24.07.2015, 12:40
    Φίλε μου, δεν χρειάζεσαι τη γνώμη κάποιου για να αισθανθείς μουσικός. Η μουσική δεν έχει ορισμούς σαν αυτόν για τον οποίο αναρωτιέσαι. Συνέχισε να αγαπάς αυτό που ξεκίνησες, να το εξασκείς και να το εξελίσσεις και μόνος σου θα ξέρεις πότε "έγινες" μουσικός. Καλές νότες...
    investor
    24.07.2015, 16:08
    Ο μουσικός είναι επάγγελμα,μουσικός λοιπόν είναι όποιος ζεί απο την μουσική του.Όπως μάγειρος είναι όποιος ζεί απο την μαγειρική του,ράφτης όποιος ζεί απ'τα ραφτά του και συγγραφέας όποιος ζεί απ'τα βιβλία του. Όποιος δεν βγάζει φράγκα απ'την μουσική,δεν είναι μουσικός και ας έχει και 100 πτυχία και ας ηχογραφεί ένα τραγούδι την εβδομάδα..άλλο χόμπι άλλο επάγγελμα...
    ElViolinist
    24.07.2015, 20:27
    Απλά σκεφτόμουν εγώ πότε θα είμαι έστω και αρχάριος μουσικός. Τώρα αν με ρωτήσει κανείς αν παίζω βιολί, παρότι κάνω 2 χρόνια θα έλεγα όχι δεν παίζω βιολί. Από την άλλη όμως ασχολούμαι με τη μουσική. Υποθέτω θέλω πολύ χρόν ακόμα :)
    Orfeus
    24.07.2015, 20:32

    Παράθεση:

    Το μέλος investor στις 24.07.2015, 16:08 έγραψε...

    Ο μουσικός είναι επάγγελμα,μουσικός λοιπόν είναι όποιος ζεί απο την μουσική του.Όπως μάγειρος είναι όποιος ζεί απο την μαγειρική του,ράφτης όποιος ζεί απ'τα ραφτά του και συγγραφέας όποιος ζεί απ'τα βιβλία του. Όποιος δεν βγάζει φράγκα απ'την μουσική,δεν είναι μουσικός και ας έχει και 100 πτυχία και ας ηχογραφεί ένα τραγούδι την εβδομάδα..άλλο χόμπι άλλο επάγγελμα...



    Μη μπλέκεις το επάγγελμα με την τέχνη. Άλλο το ένα και άλλο το άλλο. Και αυτός που ζει από τη μουσική είναι Μουσικός αλλά Μουσικός είναι και αυτός που δεν ζει από τη μουσική. Η διαφορά είναι ότι ο ένας είναι Επαγγελματίας και ο άλλος Ερασιτέχνης.  

    Μουσικός θεωρείται αυτός που ασχολείται με τη μουσική σε σοβαρό επίπεδο. Που του παίρνει δηλαδή χρόνο από τη ζωή του σε επίπεδο δημιουργικό.

    ΔΕΝ έχει καμία σημασία  αν έχει ή δεν έχει πτυχία και πόσα είναι αυτά, όπως επίσης ΔΕΝ έχει καμία σημασία αν βγάζει φράγκα από τη μουσική και ζει απ'αυτή.  

    Edit: Το ερώτημα άλλωστε που έχει τεθεί, είναι "Πότε κάποιος θεωρείται Μουσικός" και όχι "Πότε κάποιος θεωρείται επαγγελματίας ή χομπίστας μουσικός." Μην τα μπερδεύουμε.

    [ τροποποιήθηκε από τον/την Orfeus, 24-07-2015 20:42 ]


    delta66
    24.07.2015, 20:42

    Παράθεση:

    Το μέλος investor στις 24.07.2015, 16:08 έγραψε...

    Ο μουσικός είναι επάγγελμα,μουσικός λοιπόν είναι όποιος ζεί απο την μουσική του.Όπως μάγειρος είναι όποιος ζεί απο την μαγειρική του,ράφτης όποιος ζεί απ'τα ραφτά του και συγγραφέας όποιος ζεί απ'τα βιβλία του. Όποιος δεν βγάζει φράγκα απ'την μουσική,δεν είναι μουσικός και ας έχει και 100 πτυχία και ας ηχογραφεί ένα τραγούδι την εβδομάδα..άλλο χόμπι άλλο επάγγελμα...

    Κατ'αυτην τη λογικη λοιπον, ο van Gogh δεν ηταν ζωγραφος, ο William Blake δεν ηταν ποιητης, ουτε και ο Franz Schubert ηταν μουσικος

    [ τροποποιήθηκε από τον/την delta66, 24-07-2015 20:45 ]


    investor
    24.07.2015, 21:24
    Αν κάποιος μου δηλώσει "μουσικός",εγώ θα καταλάβω πως είναι επαγγελματίας.Και ναί,υπάρχουν και μουσικοί που αναγνωρίστηκαν μετά θάνατον,αλλά ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΤΗΚΑΝ(και πούλησαν και πουλούν ακόμα).Κάποιες ταμπέλες είναι βαριές και επειδή υπάρχουν πολλά υποκειμενικά στην μέση,καλύτερα να αποφασίζουν τα charts και οι μουσικόφιλοι του κάθε είδους ποιός είναι μουσικός(καλός μουσικός ή κακός μουσικός είναι άλλη κουβέντα).
    Orfeus
    25.07.2015, 04:21

    Αν όμως κάποιος σου δηλώσει "μουσικός", δεν σημαίνει ότι είναι απαραίτητα αυτό που εσύ καταλαβαίνεις. Δηλαδή επαγγελματίας.

    Τώρα όσο για τα charts, αλίμονό μας αν αφεθούμε (ή αν είχαμε αφεθεί) σ'αυτά. Αλίμονό μας επίσης, αν αφεθούμε στους μουσικόφιλους του κάθε είδους (που είμαστε και εμείς μέσα) γιατί θα μπερδευτούμε με τα γούστα του καθένα και δεν είναι αυτή η συζήτησή μας.     

    [ τροποποιήθηκε από τον/την Orfeus, 25-07-2015 04:22 ]


    freak
    25.07.2015, 05:22

    Παράθεση:


    Αν κάποιος μου δηλώσει "μουσικός", εγώ θα καταλάβω πως είναι επαγγελματίας.

    Γνωριζεις πως υπαρχουν καλλιτεχνες που αρνουνται την υπαρξη της λεξης "επαγγελματιας"?

    Γνωριζεις πως ακομα και την σημερον ημερα υπαρχουν μουσικοι οι οποιοι κανουν οτι κανουν αμισθι? Ναι υπαρχουν και τετοιοι που αρνουνται να πληρωθουν διοτι βλεπουν την μουσικη καθαρα ως τεχνη και τιποτ' αλλο. Σου φαινεται παραξενο? Πιστεψε με, ειναι πραγματικοτητα και στην Ελλαδα.

    Επισης γνωριζεις πως υπαρχουν μουσικοι που αρνουνται να μπουν στα charts? Σε διαβεβαιω για αυτο. Γνωριζω περιπτωση μουσικου ο οποιος διαμαρτηρηθηκε γιατι παιχτηκε κομματι του σε ραδιοφωνικο σταθμο. Και δεν ειναι ο μοναδικος. Δεν κανω πλακα.

    Αυτες οι κατηγοριες, εστω και μειοψηφικα, τι ειναι? Δεν ειναι μουσικοι?

    .

    Σχετικα με την ουσια του thread, πιστευω πως ολοι μας ειμαστε μουσικοι.

    Χρειαζεται να εισαι βιρτουοζος καποιου επιπεδου για να θεωρηθεις μουσικος? Οχι.

    Ουτε καν οφειλεις να εχεις γνωση του πενταγραμμου για μενα.

    Αλλο η νομικη υφη που σε αναγνωριζει ως επαγγελματια, και εχει να κανει καθαρα με την φορολογικη και επιχειρησιακη εννοια της υποθεσης, και αλλο η ελευθερη εκφραση.

    Τελος σε μια εποχη οπου η Αντζελα Δημητριου θεωρειται καλλιτεχνης ενω δεν ειναι (μιλω παντα σχετικα με την αδοκιμη η αν επιθυμει καποιος, δοκιμη εννοια του ορου, οπως το αντιλαμβανεται ο καθενας), υπαρχουν πραγματικοι καλλιτεχνες (μου ερχεται στο μυαλο ενας βιολιτζης αυτη την στιγμη) που οχι μονο δεν συμμετεχουν στην showbiz και στο εν γενει "καλλιτεχνικο" συναπατημα αλλα προσφερουν δωρεαν την μουσικη τους ζωντανα η σε μορφη CD κυριως (για να μη μιλησω για online που εκει γινεται ο χαμος). Ξερεις ποσα ατομα μοιραζουν δωρεαν την μουσικη τους σε CD? Εντελως δωρεαν.

    [ τροποποιήθηκε από τον/την freak, 25-07-2015 05:24 ]


    investor
    25.07.2015, 12:02
    Και τον Νικόλα Άσιμο ξέρω και τους πάνκηδες που μοιράζουν την μουσική τους χέρι-χέρι και το κίνημα του Underground. Όπως ξέρω πως ο Άσιμος πείστηκε να γίνει ρεβιζιονιστής και να γυρίσει δίσκο,πως η αφρόκρεμα του εγχώριου πάνκ έχει πλέον κανονικό αντίτιμο στις συναυλίες και στα cd και πως όνειρο όλων των underground σχημάτων είναι να υπογράψουν συμβόλαιο."Ι wanna be somebody too"που έλεγε και ο Blackie Lawless...
    freak
    25.07.2015, 14:42

    Εγω δεν αναφερομαι απαραιτητως σε αυτους. Αναφερομαι σε καθε παρομοια περιπτωση σχετικα με αυτα που εγραψα προτινος. Πχ γνωριζω εναν ψαλτη που βαζει απο την τσεπη του για να εκδοσει CD και να το μοιρασει.

    Ολοι αυτοι λοιπον ειναι η δεν ειναι μουσικοι? Συμφωνα με εσενα δεν ειναι.

    ΥΓ. Οσον αφορα την αποψη που διατηρεις η οποια ειναι προκατηλλειμενη, μετα χαρας οταν γυρισω Ελλαδα να σε γνωρισω σε καποια παιδια που εχουν περασει τα 40 και συνεχιζουν και δινουν συναυλιες δωρεαν και μοιραζουν τα CD τους δωρεαν οπως εκαναν μια ζωη. Αλλα αυτοι μαλλον ειναι μουφα μουσικοι κατ' εσε.


    tallos
    25.07.2015, 18:24
    Και οι Dire Straits τραγουδησαν MONEY FOR NOTHING
    musicman27
    25.02.2017, 17:18

    παιδια για να πω την αληθεια, εμενα η προσωπικη μου αποψη ειναι πως μουσικος θεωρειται ο καθε ανθρωπος απο την στιγμη που μπορει να παραγει μουσικη ο ιδιος. πχ να τραγουδισει αλλα και να χρησιμοποιησει μοσικα οργανα. ειμαι σιγουρος πως πολλοι θα διαφωνησουν αλλα νομιζω πως ειναι η πραγματικοτητα απο την στιγμη που ολοι μπορουμε να αχοληθουμε με την μουσικη.οι γνωσεις ειναι ενα προχωρημενο σταδιο μουσικου αλλα ακομα και ο απλος ανθρωπος που σφυριζει και δεν ξερει να σταυρωσει νοτα στο πενταγραμμο θεωρειτε μουσικος επειδη παραγει μουσικη.