ελληνική μουσική
    422 online   ·  210.817 μέλη

    Άπειρες ερωτήσεις από έναν άπειρα άσχετο επί του θέματος

    IgnatiosMp
    19.03.2017, 07:42

    Καλημέρα στο φόρουμ,νέο μέλος.Θα μπω κατευθείαν στο θέμα.

    Σκέφτομαι εδώ και πολλούς μήνες να ξεκινήσω να ασχολούμαι με το πιάνο(εννοώντας αρμόνιο) γιατί το θεωρώ απίστευτα ενδιαφέρον.Έχω,λοιπόν,κάποιες ερωτήσεις,οι οποίες περιστρέφονται γύρω από ένα και μόνο πλαίσιο:το budget είναι μηδενικό,όπως και η επένδυση χρημάτων σε αυτή μου την νέα ασχολία.Είναι κάτι που δεν έχω έρθει σε επαφή μαζί του πότε,δεν έχω ακουμπήσει πλήκτρο πιάνου ούτε για πλάκα και όλα είναι απλά μια παρόρμηση του μυαλού μου ότι θέλει πολύ να ασχοληθεί με αυτό το μουσικό όργανο.Οπότε αυτό έχει ως επακόλουθα ότι δεν θα κάνω μαθήματα με κάποιον μουσικό,θα ψαχτώ για το φθηνότερο αρμόνιο που υπάρχει και θα ξεκινήσω μόνος μου σταδιακά να προοδεύω(είτε σε αυτό το φόρουμ είτε στο youtube).Οι ερωτήσεις μου είναι οι εξής:

    1)Φυσικά με ενδιαφέρει η εμπειρία του πιάνου και κανενός άλλου είδους ενασχόληση πχ.σύνθεση μουσικής,πειραματισμός με άλλους ήχους σε synth ή κάτι τέτοιο.

    • Μπορεί ένα φθηνό αρμόνιο να με εισάγει σε αυτήν την εμπειρία; 
    • Ποιες είναι οι διαφορές του με ένα πιάνο; 
    • Θα μπορέσω με ένα αρμόνιο λιγότερων πλήκτρων να μάθω να παίζω κλασσικές μελωδίες από κάποιο κανονικό πιάνο;

    2)Το συγκεκριμένο αρμόνιο θα καλύψει τις ανάγκες μου(οι οποίες ελπίζω να 'χουν γίνει κατανοητές);

    https://www.skroutz.gr/s/6144305/Elegance-MQ-816.html

    3)Διάβασα ότι είναι κοινή στα αρμόνια η λειτουργία με ακουστικά με muted τα ηχεία.Ισχύει αυτό; Με ενδιαφέρει η εξάσκηση μόνο για τα δικά μου αυτιά,καθώς και η ησυχία.

    Πιστεύω καταλάβατε ότι είμαι ο ορισμός του αρχάριου στο συγκεκριμένο ζήτημα(η επαφή μου με την μουσική περιορίζεται σε 1 χρόνο μαθήματα κιθάρας προ 10ετίας+) και ελπίζω να μην ακούγομαι αλαζόνας όταν λέω ότι θέλω να εισαχθώ στην μουσική με 35 ευρώ,αλλά πραγματικά όντας φοιτητής δεν υπάρχουν τα χρήματα για να κάνω αυτήν την κίνηση ορθότερα ή πιο ζεστά.

    Ευχαριστώ πολύ για τις όποιες απαντήσεις προκαταβολικά.


    CROSS
    21.03.2017, 17:42

    Καλησπέρα,το αρμονιάκι που έχει στο λίνκ είναι παιδικό,μπορείς να βρείς κάτι αντίστοιχο και στα jumbo φαντάζομαι.Επίσης έχει 5 οκτάβες,άρα δε θα μπορείς να παίξεις κάτι περισσότερο απο παιδικές μελωδίες μικρής έκτασης.Επίσης βλέπω ότι τα πλήκτρα είναι για μικρά χεράκια.Για διαφορές με το πιάνο,επειδή έχεις παίξει κιθάρα,σύγκρινε μια,με ένα παιχνίδι-κιθάρα με κουμπάκια που παίζουν τραγουδάκια.Και πάλι οι διαφορές είναι πολύ μεγαλύτερες.Δεν θα μπώ στη διαδικασία να σου αναλύσω τι είναι το πιάνο και τι το αρμόνιο,γιατί θα σε μπερδέψω και άλλωστε απ'ο,τι κατάλαβα σε αυτη τη φάση δεν μπορείς να ασχοληθείς με πιάνο.Αν το μονο που θέλεις είναι να βάλεις τα χέρια σου πάνω σε πλήκτρα μπορείς να το δοκιμάσεις,αλλά τουλάχιστον μάζεψε κανένα χαρτζιλίκι απο γιαγιαδες-παππούδες ή και γονείς κλπ,να φτάσεις ένα αξιοπρεπές ποσό να πάρεις ένα κανονικό αρμόνιο ή αν έχεις υπομονή και μια clavinova για να μπορέσεις να κάνεις μια αρχή με σωστό τρόπο.Τώρα σχετικά με τα μαθήματα,μπορεί να καταφέρεις και μόνος σου να κάνεις μια αρχή με βοήθεια απο βιντεάκια στο youtube(έχει άπειρα και για αρχάριους)αφού μιλάμε για αρμόνιο.Αν ήταν για πιάνο τότε δε θα στο πρότεινα γιατί έχει μια διαδικασία σχετικά με την σωστη τοποθέτηση των χεριών,την κινησιολογία και την αντίληψη για τον τρόπο που πιέζεις τα πλήκτρα για να βγεί ο κατάλληλος ήχος κάθε φορά,που μόνος σου χωρίς καμια προηγούμενη εμπειρία δε θα το κατάφερνες.Όμως στο ερώτημά σου,αν μπορείς με το αρμονιάκι αυτό(ή και με οποιοδήποτε αρμόνιο) να αποκτήσεις εμπειρία πιάνου η απάντηση είναι

    ΟΧΙ 

    (με όσο το δυνατόν μεγαλύτερα γράμματα) 

    (Αλλα μην απογοητεύεσαι)


    Anatolikos84
    24.03.2017, 13:25

    Καλησπέρα. Είμαι μαθητής στο αρμόνιο εδώ και 4 χρόνια και τον τελευταίο χρόνο έχω ξεκινήσει και πιάνο. Θα σου απαντήσω βάσει της προσωπικής μου εμπειρίας, καλοπροαίρετα και ρεαλιστικά. 
    Όπως πολύ σωστά αναφέρει παραπάνω κι ο CROSS, το αρμόνιο στο οποίο αναφέρεσαι είναι εντελώς ακατάλληλο για αυτό που ζητάς.

    Έτσι, μπορείς να πας απλώς στη φθηνότερη κατηγορία αρμονίων, για παράδειγμα:

    https://www.skroutz.gr/s/9983757/Yamaha-PSR-F51.html

    Αυτές είναι οι τμές που παίζονυ γενικά.
    Εγώ είχα πάρει το δικό μου (Yamaha YPT-210, http://img.audiofanzine.com/images/u/product/normal/yamaha-ypt-210-121413.jpg) 115€ πριν 5 χρόνια.

    Έκανα τη μέθοδο αρμονίου Autorgan που αποτελείται από 4 τεύχη και με το αρμόνιο αυτό δεν είχα κανένα απολύτως πρόβλημα.

    Με λίγα λόγια, καταλαβαίνω ότι έχεις οικονομικό θέμα, ωστόσο αν θέλεις να ασχοληθείς με το αρμόνιο, θα πρέπει να διαθέτεις τουλάχιστον αυτά τα χρήματα. Από εκεί και πέρα, όντως υπάρχουν πολλά διαθέσιμα βίντεο στο youtube. Και με προσωπική προσπάθεια και ενασχόληση μπορείς να κάνεις ό,τι θέλεις.

    Το κομμάτι του πιάνου είναι εντελώς διαφορετικό πράγμα που ευχαρίστως να το συζητήσουμε αν το επιθυμείς.

    Σε κάθε περίπτωση αν μπορώ να σε βοηθήσω κάπως, με σημείωσεις, βιβλία κτλ, μπορείς να μου στείλεις προσωπικό μήνυμα.

    Καλή αρχή σε ό,τι κι αν κάνεις.


    panosdk
    24.03.2017, 20:38
    Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί θες αρμόνιο το 2017. Ο περισσότερος κόσμος σήμερα ασχολείται με vst.Κάνε λίγο οικονομία και πάρε ενα midi keyboard. Απο 60 ευρο και πάνω. Συνδεσέ το με τον υπολογιστή σου και κατέβασε όποιο vst θές.Για να πάρεις καλό ήχο απο το αρμόνιο πρέπει να πληρώσεις χιλιάρικα και γενικά δεν αξίζει τον κόπο. Αν αργότερα έχεις βλέψεις για καμια ορχήστρα κλπ ξανασκέφτεσαι την αγορά. Αλλα οκ είναι λίγο πεθαμένα τα αρμόνια πλέον.