ελληνική μουσική
    781 online   ·  210.833 μέλη

    Βιβλία βιολιού για αυτοδίδακτους

    VasilikiBal
    04.12.2021, 10:43

    Καλησπέρα σας! Είμαι φοιτήτρια και φέτος ξεκινησα να μαθαίνω βιολί!

    Είμαι αυτοδίδακτη και χρειάζομαι μια βοήθεια στην επιλογή βιβλίων εκμάθησης.

    Αγορασα ήδη το "μέθοδος για βιολί" του Nicolas laoureux για να μάθω τα βασικά, αλλά αυτό έχει μόνο ασκήσεις. Μπορείτε να μου προτείνετε κάποιο βιβλίο με τραγούδια ώστε να μάθω να παίζω, για αρχάριους; Και γενικά ποια βιβλία προτείνετε για σωστή και διαβαθμισμένη εκμάθηση;


    Akis305
    04.12.2021, 17:31

    Καλησπέρα.

    Υπάρχει το μέρος των θεωρητικών και το μέρος της πρακτικής εξάσκησης. Θεωρία και πρακτική θεωρούνται αλληλένδετα. Για τις απαραίτητες θεωρητικές γνώσεις συστήνω τα τεύχη των εκδόσεων Φίλιππος Νάκας "Η Θεωρία της Μουσικής καί οι εφαρμογές της" των Γ. Σιωρας-Δ. Νακακη καθώς και το βιβλίο "Τα θεωρητικά της Μουσικής" του Μανώλη Καλομοίρη το οποίο είναι πυκνογραμμένο καί δίνει πολλές πληροφορίες. Σίγουρα υπάρχουν καί άλλα πολλά βιβλία που διατίθενται στο εμπόριο, όρεξη γιά διάβασμα να υπάρχει.

    Εφόσον υπάρχει ενδιαφέρον γιά αυτοδιδασκαλία χρειάζεται μέθοδος για μαθήματα βιολιού ANEY διδασκάλου. Την μέθοδο βιολιού Laoureux που κυκλοφορεί στην αγορά, πρέπει να στην διδάξει δάσκαλος, δεν είναι μέθοδος άνευ διδασκάλου είναι γεμάτη με ασκήσεις, μόνο 2 παρτιτούρες μουσικών έργων έχει. Η μέθοδος Suzuki Violin School έχει μεν ασκήσεις αλλά σε πηγαίνει γρήγορα σε παρτιτούρες μουσικών έργων για να παίξεις γιαυτό και είναι η καλύτερη, βεβαίως χρειάζεται και αυτή δάσκαλο για να διδαχθεί. Υπάρχει μία πολύ καλή μέθοδος (βιβλίο) ΑΝΕΥ διδασκάλου από όσο γνωρίζω, η οποία μπορεί πραγματικά να σε πάει αρκετά μπροστά.

    Το βιβλίο λέγεται "First Lessons Violin" του Graig Duncan, Mel Bay Publications,(εκδόσεις Mel Bay) είναι πολύ καλό, σε προχωράει αρκετά, αρχίζει με πολύ εύκολα καί σταδιακά αυξάνει την ένταση. Την είχε το κατάστημα μουσικών ειδών armaos στην Αθήνα, ίσως να την έχουν και άλλοι. Αν δεν την βρεις στην Ελλάδα παράγγειλέ την από το εξωτερικό, αξίζει.

    Στις σελίδες του υπάρχουν διαγράμματα με τα σωστά σημεία για να τοποθετείς τα δάχτυλα, φυσικά είναι απαραίτητο το ψηφιακό κουρδιστήρι γιά να επαληθεύεις τα πατήματά σου. Έχει 28 μαθήματα με 47 μελωδίες/παρτιτούρες, CD και DVD. Στην αρχή κάθε μαθήματος λέει με λίγα λόγια και σε εύκολα Αγγλικά τι θέλει να κάνεις και πως να το κάνεις. Πριν παίξεις ακούς το μουσικό κομμάτι όσες φορές χρειαστεί γιά να διαπιστώσεις μετά αν αυτό που θα παίξεις μοιάζει με αυτό που άκουσες. Firt Lessons Violin by Graig Duncan, Mel Bay Publications. "The 28 lessons include basic technique and reading skills, scales in the keys of A, D, G, and C as well as bowing techniques such as dynamic contrast, slurs, accents, and staccato bowing. There are 47 melodies presented including works by Bach, Beethoven, Brahms, Handel, Mozart and other classical composers. " (Από την περιγραφή του βιβλίου).

    [ τροποποιήθηκε από τον/την Akis305, 04-12-2021 17:32 ]


    VasilikiBal
    04.12.2021, 18:29

    Σε υπέρ ευχαριστώ για την απάντηση και τη βοήθεια!!!!

    [ τροποποιήθηκε από τον/την VasilikiBal, 04-12-2021 18:30 ]