ελληνική μουσική
    468 online   ·  210.841 μέλη

    Η εποχή των ρομαντικών τραγουδιών έχει περάσει ανεπιστρεπτί??

    STEFANOS604
    11.02.2022, 03:16

    Ρομαντικά τραγούδια για έρωτες, για ασβεστωμένες αυλές, για καντάδες σε στενά δρομάκια, …τα γνωστά Πλακιώτικα , τα κρασάδικα….. για βαρκαρόλες …

    Μακάρι να προβάλλουμε ΠΑΛΙ τον ρομαντισμό, έστω και μ’ ένα αέρα, μοντέρνο!

    Αυτή την μελωδία που παίζω με τη κιθάρα + φυσαρμόνικα μου τη θεωρώ απ’ τις καλύτερες (υποκειμενικότητα!) της εποχής μου (1950)!


    https://www.youtube.com/watch?v=8s9EDhsMZhQ

    Link
    >
    Jonh248
    11.02.2022, 13:22
    Έτσι ακριβώς!εγώ γράφω στίχους φίλε μου,και έχω δώσει στο τεράστιο ΧΑΤΖΗΝΑΣΙΟ.ομως μου είπε ότι οι στίχοι μου είναι μιας άλλης εποχής!θέλουν τώρα στίχους που δεν θα τους χαρακτηρίσω!
    sven
    11.02.2022, 21:40
    Στέφανε, νομίζω πως οι εποχές αυτές έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Μπορούμε όμως εμείς, όσοι εξακολουθούμε να συγκινούμαστε από τα τραγούδια αυτά, έχοντας όμορφες μνήμες που συνδέονται με αυτά, να συνεχίσουμε να τα διατηρούμε ζωντανά μέσα μας και να μας ζεσταίνουν την ψυχή. Η κόρη μου, αν και νέος άνθρωπος, αγαπά τα τραγούδια αυτά γιατί ακούγονταν στο σπίτι αρκετά συχνά. Με τον τρόπο αυτό, τα τραγούδια αυτά εξακολουθούν να έχουν πνοή και διάρκεια, αν και σιωπηλά...
    Orfeus
    12.02.2022, 13:04

    Στέφανε,

    Έχει περάσει ανεπιστρεπτί και αυτό είναι φυσιολογικό να συμβαίνει, γιατί το τραγούδι εκφράζει την εποχή του, ή αν θέλεις, η εποχή (η κάθε εποχή) εκφράζεται μέσα από το τραγούδι και επειδή η χαρά χορεύεται κι ο πόνος τραγουδιέται, αυτό ακριβώς κάνει διαρκώς ο άνθρωπος μέσα στους αιώνες. Δεν γίνεται λοιπόν να εκφράσεις το σήμερα τραγουδώντας "μαραμένα τα γιούλια κι οι βιόλες", "δυο πράσινα μάτια" κλπ. Δεν γίνεται. Μπορείς όμως να πεις το ίδιο πράγμα διαφορετικά και ξέρεις... περνώντας τα χρόνια, το είπες ήδη και εσύ διαφορετικά: "Αστέρι μου, Φεγγάρι μου", "Αγάπη που 'γινες δίκοπο Μαχαίρι" και ακόμα διαφορετικά: "Θα πάω κι ας μου βγει και σε κακό", και πιο διαφορετικά: "Σαν αερικό θα ζήσω" κι ακόμα πιο διαφορετικά: "Τι αξία έχει τ' όνειρο χωρίς μικρές νοθείες" και πάει λέγοντας.
    Και δεν γίνεται να πάω κι εγώ να παίξω σήμερα σε ένα Rock club και να τραγουδάω "If I Had A Hammer" & "Only You".  Έτσι είναι αυτά.

    Διαφωνώ όμως με τον John248: Μην τα ισοπεδώνουμε όλα, γιατί δεν είναι έτσι. Υπάρχουν και σήμερα αξιόλογοι στίχοι (ανέφερα ήδη μερικούς) και σαφώς αξιόλογοι στιχουργοί (Τριπολίτης, Ιωάννου, Νικολακοπούλου, ο μέγιστος Ρασούλης κ.α.). Προφανώς είχε δίκιο ο Μαέστρος που σου είπε έτσι, γιατί ξέρεις το να μην του κάνουν οι στίχοι σου, δεν είναι κακό. Είναι ίσως υποκειμενικό. Κάτι άλλο έψαχνε/ψάχνει και εσύ πολύ απλά, δεν το είχες. Αυτό είναι και θέμα τύχης. Να πας δηλαδή κάτι σε κάποιον και να είναι αυτό που ψάχνει. Πήγαινε και σε άλλον και μην απογοητεύεσαι.    


    Jonh248
    12.02.2022, 15:44
    Orfeus καλησπέρα! Φυσικά και υπάρχουν και θα υπάρξουν φοβεροί στιχουργοί Δεν το διατύπωσα σωστά τι ήθελα να γράψω και ζητώ συγγνώμη! Το αγαπώ αυτό που βγαίνει από μέσα από την ψυχή μου και το ταιριάζω στο μυαλό μου! Εννοείται πως δεν τα παραταω Γράφω συνέχεια και θα είμαι πολύ ευχαριστημένος αν μελοποίησω στίχο μου!Σας ευχαριστώ για την γνώμη σας!