ελληνική μουσική
    383 online   ·  210.816 μέλη

    Βραβεία «Πόλαρ 2006» στους Led Zeppelin και στον Βαλερί Γκεργκίεφ.

    vouliakis
    08.11.2005, 01:10
    Η Βασιλική Ακαδημία Μουσικής της Σουηδίας απένειμε σήμερα το βραβείο "Πόλαρ 2006" στο ροκ συγκρότημα Led Zeppelin καθώς και στο Ρώσο μαέστρο Βαλερί Γκεργκίεφ.

    Το βραβείο Πόλαρ, που από ορισμένους αποκαλείται "Νόμπελ της μουσικής", δημιουργήθηκε το 1989 από τον Στιγκ 'Αντερσον, πρώην μέλος της Ακαδημίας και παραγωγός του διάσημου σουηδικού συγκροτήματος ABBA.

    Οι Led Zeppelin βραβεύτηκαν για την "αυθόρμητη και πειραματική μουσική τους που συνδυάζει τα ηλεκτρικά στοιχεία", εξήγησε η επιτροπή που χαρακτήρισε το συγκρότημα "ένα από τους μεγαλύτερους πρωτοπόρους της ροκ".

    Ο Γκεργκίεφ βραβεύτηκε "για τον τρόπο με τον οποίο το μοναδικό ταλέντο του εμβάθυνε και ανανέωσε τη σχέση μας με την παράδοση". Ο 52χρονος Γκεργκίεφ υπήρξε καλλιτεχνικός διευθυντής του θεάτρου Μαριίνσκι της Αγίας Πετρούπολης και έχει συνεργαστεί με τις μεγαλύτερες ορχήστρες του κόσμου.

    Τα βραβεία Πόλαρ, που συνοδεύονται από το χρηματικό ποσό του ενός εκατομμυρίου κορώνων (περίπου 100.000 ευρώ), θα απονεμηθούν στις 22 Μαϊου 2006 από το βασιλιά Κάρολο Γουσταύο της Σουηδίας. Στο παρελθόν με το βραβείο Πόλαρ έχουν τιμηθεί ο Κιθ Τζάρετ, ο Μπομπ Ντίλαν, ο Ρέι Τσαρλς και ο Πολ Μακάρντνεϊ.




    Πηγή:news.pathfinder.gr , με πληροφορίες από ERT.GR, ΑΠΕ