ελληνική μουσική
    505 online   ·  210.830 μέλη

    Πενθήμερο φεστιβάλ ελληνικής τζαζ

    Sofia
    06.12.2005, 21:40
    Πενθήμερο με ελληνική τζαζ στον «Κολωνώ»

    Ενα μεγάλο πενθήμερο φεστιβάλ ελληνικής τζαζ μουσικής ξεκινάει την Τετάρτη στο «Επί Κολωνώ» (Ναυπλίου 12 και Λένορμαν τηλ. 210-5138067), διαθέτοντας μάλιστα μία ιδιαιτερότητα που το καθιστά ξεχωριστό: δεν απευθύνεται μόνο στους ελάχιστους τυχερούς που θα παρευρίσκονται εκεί, στον έτσι κι αλλιώς περιορισμένο χώρο του θεάτρου (110 θέσεις... ), αλλά και σε εκατομμύρια ακροατών ανά τη Γη.

    Πώς; Οι συναυλίες θα ηχογραφηθούν και το προϊόν της ηχογράφησης θα προωθηθεί μέσω της ΕΡΤ στην ψηφιακή τράπεζα δεδομένων της EBU, μίας διεθνούς ένωσης κρατικών (και όχι μόνο) ραδιοσταθμών που αριθμεί 122 ρ/σ από 82 χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο. Προκύπτει, δηλαδή, ένα συνολικό ακροατήριο 400 εκατομμυρίων.

    Το φεστιβάλ θα είναι άκρως πλουραλιστικό, ουσιαστικά πρόκειται για μία μουσική συνάντηση ανοιχτής ηχογράφησης ελληνικής τζαζ με τις έθνικ επιρροές να δίνουν το στίγμα. Σχήματα και σολίστ της ελληνικής αυτοσχεδιαστικής μουσικής θα παρουσιάσουν γνωστές και καινούργιες συνθέσεις με μία world διάθεση. Το πρόγραμμα έχει ως εξής:

    * Τετάρτη
    Takim: Καινούργιο γκρουπ με τον ήχο του να διαθέτει εκλεκτικές συγγένειες με την Ανατολή.
    Νίκος Καπηλίδης: Γνωστός τζαζ ντράμερ, στο φεστιβάλ θα βρίσκεται μαζί με το συγκρότημά του «Jazz Utopia», παρουσιάζοντας μεταξύ άλλων και τον καινούργιο τους δίσκο «Arothymian».

    * Πέμπτη
    Ανδρέας Γεωργίου Ethnic Jazz Quartet: Κύπριος κιθαρίστας, πολυγραφότατος, κυκλοφόρησε την «Αμμόχωστο», επικεντρώνοντας την προσοχή του στους παραδοσιακούς ήχους της πατρίδας του.
    David Lynch και Γιώργος Καλούδης: Συνεργασία δύο σπουδαίων μουσικών. Ο πρώτος θα βρίσκεται στα πνευστά, ενώ ο δεύτερος στην κιθάρα και το πιάνο.
    Ομαδική Απόδραση: Αυθεντική τζαζ με εμφανείς μεσογειακές επιρροές.

    * Παρασκευή
    Αντώνης Λαδόπουλος Jazz Quartet: Το σαξόφωνο σε πρώτη γραμμή και η «μαύρη» υφή της τζαζ είναι άκρως γοητευτική.
    Mode Plagal: Από τα πιο γνωστά ελληνικά τζαζ συγκροτήματα, δεν χρειάζονται περαιτέρω συστάσεις.


    Model Plagal

    * Σάββατο
    Βασίλης Ρακόπουλος: Δεξιοτέχνης κιθαρίστας με μία τάση προς τον Fusion ήχο. Με πολυετή παρουσία στον χώρο, θα τον γνωρίζετε ίσως και από τη συνεργασία του με τον Νίκο Ξυδάκη.
    Haik Yazdijian: Ελληνική τζαζ από έναν Σύριο που πλέον έχει πολιτογραφηθεί Ελληνας.
    Κρόταλα: Από τα ούτια του Yazdijian περνάμε στα κρουστά ενός εξαιρετικού γκρουπ. Ολοκληρωμένες μουσικές παραστάσεις με βάση κρουστά και τύμπανα.


    Βασίλης Ρακόπουλος


    * Κυριακή
    Δανάη Στεφάνου, Τάκης Φαραζής, Σάκης Παπαδημητρίου και Γεωργία Συλαίου, Θάνος Μικρούτσικος.

    Η τελευταία ημέρα του φεστιβάλ είναι αφιερωμένη στο πιάνο. Ο Τάκης Φαραζής θα παρουσιάζει τζαζ αλλά και κλασικές συνθέσεις, ο Παπαδημητρίου και η Συλαίου θα διασκευάσουν μεταξύ άλλων και Τομ Γουέιτς, ενώ ο Μικρούτσικος θα (μας) αποκαλύψει το τζαζ πρόσωπό του.

    * Το φεστιβάλ θα αρχίζει καθημερινά στις 10.00 εκτός της Κυριακής που θα αρχίσει στις 8.00 μ.μ.

    Τιμή εισιτηρίου: ημερήσιο 15 ευρώ , τριημέρου 40 ευρώ , πενθημέρου 50 ευρώ .

    ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ
    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 06/12/2005