ελληνική μουσική
    488 online   ·  210.822 μέλη

    «Ελλάδα-Γέννηση και Αναγέννηση των Αιώνων»

    vouliakis
    13.01.2006, 20:21
    Το ορατόριο «Ελλάδα-Γέννηση και Αναγέννηση των Αιώνων» του Πασχάλη Τόνιου, σε ποίηση Γιώργου Παπακώστα, παρουσιάζεται στις 21 Ιανουαρίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, σε μια και μοναδική συναυλία τα έσοδα της οποίας θα διατεθούν εξ ολοκλήρου σε ιδρύματα και συλλόγους παιδιών με ειδικές ανάγκες.

    Στη συναυλία που τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού, σολίστ είναι ο ίδιος ο συνθέτης και οι Βασίλης Λέκκας και Πέτρος Γαϊτάνος και αφηγητές ο Νικήτας Τσακίρογλου και ο Γρηγόρης Βαλτινός.

    Συμπράττουν η Συμφωνική Ορχήστρα και η Χορωδία του Δήμου Αθηναίων καθώς και η Χορωδία Ambitus της Κατερίνας Βασιλικού.
    Τη διεύθυνση της ορχήστρας έχει ο Μιχάλης Οικονόμου.
    Τις ενορχηστρώσεις έχει κάνει η Ευγενία Μανωλίδου.

    Η σκηνοθετική επιμέλεια είναι του Τάσου Μπιρσίμ.
    Την παρουσίαση θα κάνει η Λίνα Κλείτου.
    Το έργο θα προλογίσει ο κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών Θεοδόσης Πελεγρίνης.



    Το έργο «Ελλάδα - Γέννηση και Αναγέννηση των Αιώνων» συνιστά μια αρμονική συνύπαρξη λόγου και μουσικής και εμπνέεται από τη διαιώνια πορεία και τις σταθερές αξίες του ελληνισμού, ξεκινώντας από τις αρχαίες του καταβολές, συνεχίζοντας μέσα από τη βυζαντινή του διάσταση και φθάνοντας ως τη νεότερη και τη σύγχρονη εποχή μέσα από τη δημοτική και την έντεχνη μουσική μας παράδοση.

    Στο ποιητικό έργο του Γιώργου Παπακώστα παρουσιάζεται η διάσταση μεταξύ του χθες και του σήμερα. Ενα χθες ουσιαστικό, πλήρες, πανανθρώπινο, πλούσιο, απέναντι σ' ένα σήμερα φαινομενικό, άδειο, περιορισμένο.

    «Μέσα από τις αρχαιοπρεπείς πρωτολέξεις και τις αρχετυπικές εικόνες ο ποιητής βοηθά τον νου μας ν' ανασηκωθεί και την ψυχή μας να ξεδιπλωθεί στα καθέκαστα της κληρονομικής Ελλοπίας. Της Ελλάδας και της Ιστορίας της. Ετσι προβάλλει το αίτημα για μια συνέχεια αντάξια αυτού του προγονικού μεγαλείου».

    Τα εισιτήρια για τη συναυλία στοιχίζουν 40, 28, 20, 11 και το φοιτητικό 6,5 ευρώ.

    Πηγή: Ελευθεροτυπία, 13/01/2006