ελληνική μουσική
    743 online   ·  210.833 μέλη

    Πνευματικά δικαιώματα

    feijao
    24.04.2006, 17:41
    Μήπως ξέρει κάποιος...

    Εχω μελλοποιήσει ποιήματα του Ο. Ελύτη, πώς μπορώ να πάρω πνευματικά δικαιώματα για τους στίχους για να βγάλω ενα cd?
    jorge
    24.04.2006, 19:50
    Η εύκολη λύση είναι να απευθυνθείς στην ΑΕΠΙ. Επειδή όμως είναι πιθανό να σου ζητήσουν να πληρώσεις αρκετά χρήματα, ίσως θα ήταν καλό να μιλήσεις με κάποιον υπεύθυνο δισκογραφικής ή με αυτούς που έχουν πλέον τα πνευματικά δικαιώματα του ποιητή (λογικά συγγενείς ή κάποιο ίδρυμα;)
    gate
    24.04.2006, 20:36
    Δε θα "πάρεις" πνευματικά δικαιώματα από τους στίχους, εσύ ως συνθέτης. Απλώς θα πρέπει να δώσουν την άδεια (όπως είπε και ο Jorge) οι νόμιμοι διαχειριστές των πνευματικών δικαιωμάτων του Ελύτη (που νομίζω πως είναι η Ιουλίττα, η σύζυγός του), να τα μελοποιήσεις. Τα πνευματικά της δικαιώματα στους στίχους, η Ιουλίττα, θα τα έχει ούτως ή άλλως, εκτός κι αν θέλει να σου τα παραχωρήσει (ώστε να εισπράττεις δηλαδή και την αμοιβή του στιχουργού, πέραν από την αμοιβή που δικαιούσαι ως συνθέτης), πράγμα που βλέπω δύσκολο... Από τη στιγμή που σου δώσει την άδεια η νόμιμη διαχειρίστρια, τότε μπορείς άνετα να εκδώσεις το cd, απ' το οποίο πνευματικοί δικαιούχοι θα είστε τελικά: εσύ, ως συνθέτης και η Ιουλίττα, ως νόμιμη διαχειρίστρια των δικαιωμάτων του Ελύτη.

    Η ΑΕΠΙ εμπλέκεται μόνο από τη στιγμή που θα κυκλοφορήσει ο δίσκος. Όσο είναι στο συρτάρι, η ΑΕΠΙ δεν ασχολείται ούτε ζητάει χρήματα από κανέναν για πιθανή "κατωχύρωση".

    Αν εσύ θέλεις να κατοχυρώσεις τη μουσική, προτού κυκλοφορήσει ο δίσκος, τότε να απευθυνθείς σε συμβολαιογράφο. Ψάξε στο forum και παλαιότερες συζητήσεις μας για το θέμα, για να δεις περισσότερες λεπτομέρεις.


    Αυτά εν όλίγοις feijao κι ελπίζω να σε βοήθησα.