ελληνική μουσική
    560 online   ·  210.840 μέλη
    gate
    30.10.2003, 20:43
    Παίρνοντας αφορμή από τα λόγια του Νίκου (Priftisnikolaos) στο topic "η σημαία", σχετκά με το ρόλο των Μ.Μ.Ε., θέλω να σας ρωτήσω τι πιστεύετε:
    Τα Μ.Μ.Ε. διαμορφώνουν συνειδήσεις και ό,τι προβάλλουν είναι ό,τι μερικοί επέλεξαν ως κατάλληλο για να "παιδαγωγήσει", "ψυχαγωγήσει" ή ό,τι άλλο το κοινό ή τα Μ.Μ.Ε. αφουγκράζονται τις ανάγκες ή και το επίπεδο ακόμα της κοινωνίας και ικανοποιούν απαιτήσεις που το ίδιο το κοινό θέτει.

    Μας επηρεάζουν ή επηρεάζουμε τα Μ.Μ.Ε., ως προς τον καθορισμό του προγράμματός τους, ή μήπως συμβαίνουν και τα δύο ;

    Είστε ικανοποιημένοι από τη λειτουργία των Μ.Μ.Ε. σήμερα ;
    Κι αν όχι, τι νομίζετε ότι φταίει γι' αυτό και υπάρχει τρόπος να ελπίζουμε για κάτι καλύτερο ;
    priftisnikolaos
    01.11.2003, 02:39
    Gate polu wraio to 8ema pou e8eses kai sigoura mporei na ginei antikeimeno megalhs suzhthshs...den uparxei amfivolia pws ta MME leitourgoun ews ena va8mo sumfwna me tis annagges kai apaithseis tou koinou, opws den uparxei amfivolia pws ta MME mporoun na diamorfwsoun suneidhseis, kai to teleutaio den einai apla diko mou sumperasma..! H ennoia kai to leitourghma tou dhmosiografou exoun pare3hgh8ei stis meres mas kai malista auth h pare3hghsh den 3ekina apo emena san koino, alla apo ton idio ton dhmosiografo o opoios exei mperdepsei emas kai ton euato tou sxetika me to ti einai to epaggelma pou kanei, poios einai o skopos tou, ti einai epitrepto kai ti oxi na vgainei pros ta e3w kai me poio tropo, ti einai deontologia, antikeimenikothta, h8os, eidhsh, kai sto telos ti einai alh8eia kai ti psema! to epaggelma tou dhmosiografou einai ena polu 3exwristo epaggelma kai exei eidiko varos...gi'auto pisteuw pws den mporei na to e3askei o ka8enas!!!

    Epeidh kapoies fores ta polla logia einai ftwxeia...Gate 8a sou pw mia frash pou akousa sto radiofwno kai mou arese polu...."To mikrofwno einai h megaluterh lepida, kovei alla anti gia aima trexei ateleiwto mpla mpla..."
    Feggarenia261
    29.07.2006, 20:59
    Τα Μ.Μ.Ε διαμορφώνουν απόψεις και έχουν μεγάλη δυναμη.. Εξ'αιτίας λοιπόν αυτού του παράγοντα τα πράγματα στις μέρες μας έχουν γίνει πολύ ασχημα. Δεν είναι λίγες οι φορές που διαστρεβλώνουν τα γεγονότα και δίνουν μεγάλη έκταση σε θέματα που είναι μηδαμινά. Δυστυχώς νευριάζω όταν βλέπω ρεπορτερς να χώνουν τα μικρόφωνα στο στόμα ανθρώπων που υποφέρουν ή περνάνε τραγικές στιγμές. Είναι σαν να εκμεταλεύονται την κατάσταση.. Πως θα ένιωθε ας πούμε η μάνα που μόλις έχασε το παιδί της στα Τέμπη ? Δυστυχώς όμως αυτη είναι η δουλειά τους... Θα προτιμούσα απλά να μας ενημερώνουν και να μην βάζουν στα πάντα δικά τους σχόλια.. Είναι πολύ όμορφο τόπικ και απορώ που είχε τόση λίγη ανταπόκριση πάντως. Έχω και άλλα πολλά να πω πάνω στο θέμα αλλά ας μην το κάνω έκθεση..
    thank
    29.07.2006, 23:39
    Ειναι ένα από τά θέματα στα οποία αναφέρονται κατά καιρούς πολλά τόπικς. Πολύ συνοπτικά,

    1. Τα ΜΜΕ διαμορφώνουν συνειδήσεις, αισθητική, απόψεις, τρόπους που σκεφτόμαστε και που ζούμε. Πολλοί λένε το αντίθετο. Πως δηλ, επειδή υπάρχει "ελευθερία" επιλογής, τα ΜΜΕ μας δίνουν ότι ζητάμε. ΄Σε αυτό διαφωνώ. Προφανώς και το ένα επηρεάζει το άλλο, αλλά, τελικά σαν "κυριάρχο" θεωρώ την επιρροή των ΜΜΕ σε εμάς.

    2. Δεν ειναι θέμα του ενός ή του άλλου καναλιού ή Ρ/Σ αλλά μιας συνολικότερης επιρροής που ασκούν στη κοινωνία. Και βέβαια, ειναι ενταγμένα στο γενικότερο μοντέλλο της ζωής σήμερα, πού ναι, δεν ειναι ένα και μοναδικό, έχει αντιφάσεις, πως έχει πολλές πλευρές, αλλά .. αποτελεί ένα πλαίσιο με καποια κοινά χαρακτηριστικά.

    3. Δεν ειναι ζήτημα μόνο του περιεχομένου των εκπομπών κλπ .. Ειναι και ζήτημα συνολικού "λόγου" που διαμορφώνουν. Πχ. Βλέπεις μία καλή πολιτιστική ή ενημερωτική εκπομπή και στη συνέχεια τρώς καπάκι μία σειρά από διαφημίσεις, άσχετες σαπουόπετρες κλπ οπότε ... το νόημα του "ενδιαφέροντος" χάνεται. 'Η ακόμα, πληθώρα από πληροφορίες, ανάμικτες, αχταρμάς ... με τοση ευκολία τα γεγονότα του Λιβάνου συνοδεύονται από μία επίδειξη μόδας κλπ. Πολλά μπορούν να γραφτούν εδώ. Για τό πόσο εύκολα και γρήγορα το όποιο μήνυμα χάνεται ή άλλοιώνεται.

    4. Ειναι εμπορική η λειτουργία τους, άρα διέπεται από του κανόνες του κέρδους. Πολλά και εδώ έχουν να γραφτούν.

    5. Υπάρχουν εναλλακτικές επιλογές ? Ναι αλλά σχετικές λίγες.

    - Τα θέματα που έθιξαν τα παιδιά πιό πάνω όντως έχουν πολύ ενδιαφέρον ειδικά με τον ρόλο του δημοσιογράφου.

    Περισσότερα, άλλη φορά, αν προκύψει ενδιαφέρον (ειναι και καλοκαιρι, κούραση κλπ).

    Οντως φεγγαρένια ειναι ένα ενδιαφέρον τόπικ, για την ανταποκρισιμότητα δεν μπορώ να σου πω κάτι. Πάντως μπράβο σου που ψάχνεις και βρίσκεις παλιά θέματα, ξεχασμένα ίσως αλλά επίκαιρα (γιατί το έχεις επαναφέρει και άλλα ..). Τώρα καλοκαιριάτικα βέβαια ποιός τα διαβάζει ... αλλο θέμα
    theotita
    30.07.2006, 10:20
    Πολύ ωραίο θέμα Νεκταρία! Μπήκες στα χωράφια μου!

    Δεν ξέρω αν θα έπρεπε να διευκρινίσω εδώ ότι στον "όρο" Μ.Μ.Ε. συμπεριλαμβάνονται ακόμα και τα βιβλία και τα cd κ.α. Απλά εδώ μιλάμε απ' ότι καταλαβαίνω για τηλεόραση κυρίως και ραδιόφωνο.

    Για μένα συμβαίνουν και τα δύο. Είναι αποδεδιγμένο ότι τα media και ειδικότερα η τηλεόραση διαμορφώνει από απόψεις έως χαρακτήρες - ειδικότερα αν έχουμε μονοπώλιο, αυτό γίνεται πολύ πιο εύκολα. Και το κοινό όμως μπορεί να επιρεάσει το πρόγραμμα αυτών των μέσων αλλάζοντας κανάλι ή σταθμό ή απλώς σβήνοντας το χαζοκούτι ή το ραδιόφωνό του (υπάρχουν άλλωστε αρκετά άλλα πράγματα με τα οποία μπορεί να ασχοληθεί ώστε τουλάχιστον να ψυχαγωγηθεί). Απλά θεωρώ ότι τις περισσότερες φορές το κοινό κοιτάει την ευκολία του ή "βαριέται", ίσως λόγω του τρόπου ζωής που του έχει επιβληθεί, να κάνει κάτι για να αλλάξει και το παραμικρό status quo στη ζωή του, πόσο μάλλον κάτι που του φαίνεται τόσο μακρινό από την επιρροή του (παραληρώ πάλι ή είναι η ιδέα μου;!).

    Νικόλα, ο δημοσιογράφος είναι μόνο ένας μοχλός ή ένα όργανο των Μ.Μ.Ε., ανάλογα με το που βρήσκεται. Μπορώ να σε διαβεβαιώσω πως ακομά και να μην το έχει σαν άτομο, ένας δημοσιογράφος διδάσκεται στη σχολή του και ήθος και δεοντολογία. Το θέμα είναι ότι το συγκεκριμένο επάγγελμα είναι κορρεσμένο και κακοπληρωμένο τουλάχιστον στην αρχή, οπότε ο δημοσιογράφος για πολλούς λόγους, από βιοποριστικούς έως αναγνορισιμότητας/ status/ επιρροής κ.α, πολλές φορές ακολουθεί τη γραμμή του μέσου στο οποίο εργάζεται. Μην ξεχνάμε βέβαια και κάποιες εξαιρέσεις. Μια που την είδε η δημοσιότητα (γιατί άραγε;) ήταν η "διαμάχη" Χατζηνικολάου - Mega. Για το θέμα που αναφέρεις Νίκο μπορείς να βρεις στο site του Α. Ανδριανόπουλου το άρθρο "Η αγωνία του Ρεπόρτερ" και μερικά άλλα.

    Φεγγαρένια συμφωνώ απόλυτα με αυτά που γράφεις! Είναι πράγματι τραγικό στον αγώνα για την αποκληστικότητα - και δυστυχώς όχι μόνο γι αυτήν - να θυσιάζεται ο ανθρώπινος πόνος. Με λυπεί ιδίαίτερα το γεγονός ότι άνθρωποι που υποτίθεται ότι είναι σπουδαγμένοι να κάνου χαζές ερωτήσεις και να δολοφωνούν κυριολεκτικά την ελληνική γλώσσα. Κι αυτό είναι άλλο ένα πράγμα που πραγματικά δεν ανέχομαι... Αν μη τι άλλο τουλάχιστον ας μιλάνε σωστά!

    Ειναι εμπορική η λειτουργία τους, άρα διέπεται από του κανόνες του κέρδους. Θάνο, νομίζω πως μόλις έδωσες την αιτία για όλη αυτή την κατρακύλα.

    Sorry παίδες για την έκθεσή μου αλλά νομίζω θα έσκαγα αν δεν τά 'γραφα!!