ελληνική μουσική
    821 online   ·  210.851 μέλη

    Προβλήτα 2006: 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Κόμικς Θεσσαλονίκης

    pastella
    29.09.2006, 13:11


    Αυτόν το Σεπτέμβρη το λιμάνι της Θεσσαλονίκης φιλοξενεί για πρώτη φορά μια μεγάλη γιορτή των κόμικς, το 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Κόμικς Θεσσαλονίκης με τίτλο «Προβλήτα 2006» και αφιέρωμα στους Ισπανούς δημιουργούς.

    Από τις 25 Σεπτεμβρίου έως και την 1η Οκτωβρίου, Έλληνες και Ισπανοί δημιουργοί κόμικς σας προσκαλούν να συμμετάσχετε σε αυτήν την πολύχρωμη γιορτή που διοργανώνεται από το περιοδικό ΓΑΛΕΡΑ και το Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, στην Προβλήτα Α' του Λιμανιού (αποθήκες Α', Γ' και Δ').


    Για μια ολόκληρη εβδομάδα η Προβλήτα θα γεμίσει σκίτσα, χρώματα και μουσική, σε ένα συναρπαστικό ταξίδι στον κόσμο της 9ης τέχνης, σε μια εκδήλωση που φιλοδοξεί να γίνει το κορυφαίο πολιτιστικό γεγονός του φθινοπώρου για την πόλη της Θεσσαλονίκης.
    Το Φεστιβάλ περιλαμβάνει εκθέσεις έργων κόμικς από την Ελλάδα και την Ισπανία. Συγκεκριμένα, θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά στην Ελλάδα:

    1. Η έκθεση «Lanza en astillero» που παρουσιάστηκε στην Ισπανία το 2005 και περιλαμβάνει κόμικς 25 σημαντικών Ισπανών δημιουργών βασισμένα σε κεφάλαια του Δον Κιχώτη. Τα έργα δημιουργήθηκαν κατά παραγγελία της Castilla-La Mancha με αφορμή την επέτειο των 400 χρόνων από την έκδοση του Δον Κιχώτη.

    2. Έκθεση γελοιογραφιών του Μποστ εμπνευσμένων από τον Δον Κιχώτη.

    3.Έκθεση σκίτσων του Φωκίωνα Δημητριάδη για τον Δον Κιχώτη, δημοσιευμένων επί κατοχής στα «Αθηναϊκά Νέα».

    4. Έκθεση των κόμικς του καταξιωμένου Ισπανού σεναριογράφου Felipe Cava από το «11Μ», ένα άλμπουμ σχεδιασμένο από 11 σχεδιαστές, που καταπιάνεται με την πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση της 11ης Μαρτίου 2004 στη Μαδρίτη.

    5. Παράλληλη έκθεση του Έλληνα σκιτσογράφου Πέτρου Ζερβού και του Ισπανού Miguel Brieva. Τα έργα τους θα εκτεθούν στον ίδιο χώρο, ενώ κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ θα γίνει παρουσίαση των δημιουργών και συζήτηση με τους ίδιους για το έργο τους.

    6. Έκθεση του Ισπανού δημιουργού Minguelanxo Prado.

    7. Έκθεση 20 Ελλήνων δημιουργών κόμικς με θέμα τον Δον Κιχώτη.

    8. Έκθεση κόμικς και προσχεδίων του σκιτσογράφου Soloup με τίτλο Intermezzo βασισμένη σε μια παράξενη συνάντηση του Δον Κιχώτη, από το δεύτερο βιβλίο του Θερβάντες.

    9. Ιστορίες κόμικς 12 δημιουργών από τη Θεσσαλονίκη για την πόλη τους.

    10. Έκθεση του δημιουργού Γιώργου Κωνσταντίνου.

    11. Έκθεση ελληνικών και ισπανικών fanzines και περιοδικών κόμικς. Ισπανοί ανεξάρτητοι εκδότες θα παρουσιάσουν τα έντυπά τους στο ελληνικό κοινό.


    Το πρόγραμμα επίσης περιλαμβάνει:

    1. Συναυλίες από γνωστά ονόματα της ελληνικής μουσικής σκηνής. Την Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου στην Προβλήτα ανεβαίνουν ο Παύλος Παυλίδης και οι B Movies, οι Χειμερινοί Κολυμβητές και η Μπάντα της Φλώρινας, ενώ το Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου και οι Θέρος.

    2. Παρουσίαση έργων του Πέδρο Αλμοδοβάρ και της σχέσης του με τα κόμικς. Θα προβληθουν οι ταινίες "Μίλα της" και "Κακή Εκπαίδευση". Η είσοδος θα είναι ελεύθερη.

    3. Προβολές ταινιών με θέμα τον Δον Κιχώτη (Ο Δον Κιχώτης του Όρσον Γουελς, Lost in La Mancha κ.ά.)

    4. Ομιλίες και οπτικοακουστικές παρουσιάσεις από θεωρητικούς και δημιουργούς των κόμικς και του κινηματογράφου για τη σχέση του Δον Κιχώτη με τις απεικονίσεις του στα κόμικς και στο σινεμά και άλλα θέματα γύρω από την ένατη τέχνη.

    5. Θεατρικά δρώμενα από την ομάδα Ούγκα Κλάρα

    6. Δημιουργία του πρώτου ομαδικού κόμικς (flip comic) μπροστά στο κοινό. Από την Τρίτη 26/9 οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν στο Φεστιβάλ θα ξορκίσουν ενώπιον του κοινού τον "τρόμο του δημιουργού μπροστά στο λευκό χαρτί", φτιάχνοντας ένα συλλογικό "flip comic". Ο κάθε δημιουργός θα σχεδιάζει μια ολόκληρη σελίδα χωρίς προκαθορισμένο σενάριο και σε περιορισμένο χρόνο και θα δίνει τη σκυτάλη στον επόμενο, μέχρι η ιστορία να ολοκληρωθεί την Κυριακή 1/10. Κάθε λευκή σελίδα που θα μεταμορφώνεται σε έργο τέχνης θα εκτίθεται επιτόπου, δίνοντας την ευκαιρία στο θεατή να απολαύσει τη διαδικασία της δημιουργίας και την συνδιαμόρφωση μιας ομαδικής διαδικασίας.

    7. Σχεδιασμός 100μετρου έργου με τη συμμετοχή των συνεργατών της Γαλέρας και των καλεσμένων του Φεστιβάλ και κλήρωσή του, την Κυριακή 1/10.

    Καλεσμένοι του Φεστιβάλ θα είναι ο Ισπανός σκιτσογράφος Miguel Brieva και ο Γιώργος Κωνσταντίνου, δημιουργός κόμικς που ζει και εργάζεται στην Ισπανία.

    Τα εγκαίνια του Φεστιβάλ θα γίνουν τη Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου και θα συνοδευθούν από συναυλία της εξαίρετης αυστριακής μουσικού διεθνούς φήμης Dorit Chrysler, η οποία θα δώσει μια μοναδική παράσταση παραδίδοντας το ελληνικό κοινό στη μαγεία του Τheremin, του πρώτου ηλεκτρονικού μουσικού οργάνου, που παίζεται με τις κινήσεις του σώματος παράγοντας εκπληκτικούς, απόκοσμους ήχους.

    Ραντεβού στις 25 Σεπτέμβρη, στη μεγάλη γιορτή των κόμικς της Θεσσαλονίκης !

    Υποστηρικτές:

    Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης
    Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης
    Υπουργείο Πολιτισμού
    Ισπανική Πρεσβεία
    Ινστιτούτο Θερβάντες

    Kitchen Bar
    Public
    Frulite
    Cofix
    Allianz

    Πηγή:www.gallera.gr