ελληνική μουσική
    858 online   ·  210.851 μέλη

    Γιορτές με νέους δίσκους

    jorge
    19.12.2006, 14:37
    Αξίζει να διαβάσετε τη σύνοψη της Ν.Χατζηαντωνίου στην Ελευθεροτυπία, σχετικά με τα νέα άλμπουμς που κυκλοφορούν:

    Συνθέτες

    * Οι «4 θεατρικοί μύθοι» του Μάνου Χατζιδάκι («Παραμύθι χωρίς όνομα», «Ματωμένος γάμος», «Καπετάν Μιχάλης», «Ο κύκλος με την κιμωλία») με ερμηνευτές τον Μανώλη Λιδάκη, τον Αλκίνοο Ιωαννίδη και το Μουσικό Σύνολο «Μάνος Χατζιδάκις» υπό τον Νίκο Κυπουργό, ήταν το υπέροχο υλικό μιας μοναδικής συναυλίας στη Ρωμαϊκή Αγορά, Αύγουστο του 2005. Ακολούθησε μια μικρή περιοδεία και η ηχογράφηση από τον «Σείριο». Ο δίσκος μόλις κυκλοφόρησε.

    * «Η ελεγεία του ξεριζωμού» και η ζωντανή ηχογράφηση της αριστουργηματικής συναυλίας της Ελένης Καραΐνδρου στο Μέγαρο Μουσικής. Από την ECM φυσικά.

    * «Υπέροχα μονάχοι». Ο δισυποστάτος (η λαϊκή δωρικότητα του Μανώλη Μητσιά συναντά το ροκ του Χρήστου Θηβαίου) καινούργιος δίσκος του Θάνου Μικρούτσικου και του Αλκη Αλκαίου. Legend.

    * «Codes». Ορχηστρικός, ταξιδιάρης και ποιητικός Γιώργος Σταυριανός, με τη συμμετοχή της Κάτιας Δανδουλάκη, η οποία με μουσική υπόκρουση τις ωραίες μελωδίες, αποδίδει τρία πεζά. (Corifeo-Eros Music)

    Μελοποιήσεις

    * «Γρήγορα η ώρα πέρασε». Κατά πολλούς, ο δίσκος της χρονιάς. Ο Νίκος Ξυδάκης μελοποιεί, κυρίως, σπαράγματα από ποιήματα της Σαπφούς, στην απόδοση του Οδυσσέα Ελύτη. Δίπλα σ' αυτά ένα χορικό του Ευριπίδη σε απόδοση Κ.Χ. Μύρη, τρία ποιήματα του Διονύση Καψάλη κι ένα του Κώστα Καρυωτάκη. Ερμηνεύει ο συνθέτης και η Ελευθερία Αρβανιτάκη, πιο λυρική από ποτέ. Universal.


    * «Τα ρόδα της Πιερίας». Ο Γιάννης Γλέζος μελοποιεί, με ροκ διάθεση, λυρικούς ποιητές, κυρίως Σαπφώ, αλλά και Αρχίλοχο και Αλκμάνα και Βακχυλίδη. diavlosrecords.

    * «Το τερραίν του Παραδείσου». Η Μαρία Βουμβάκη (πρώτη το '91 στους χατζιδακικούς αγώνες της Καλαμάτας, θυμάστε;) με νέο δίσκο, έπειτα από πολύ καιρό. Μελοποιεί και ερμηνεύει Σαχτούρη, Βαλαωρίτη, Καρυωτάκη, Πολυδούρη, Ασλάνογλου, Σκαρίμπα, Σεφέρη, Παπαδίτσα, Καρούζο, Δημουλά, Καβάφη, Ελύτη. «Σείριος».

    * «Σαπφώ, Καβάφης». Νέα συνθέτις, η κυπριακής καταγωγής Κριστέλλα Δημητρίου, αλλά λυρική και αισθαντική, σε μια ωραία δουλειά που συναντά στην ερμηνεία τη Λιζέτα Καλημέρη και τον Σπύρο Σακκά. Polytropon, διανομή Universal.

    Τα υπόλοιπα και το πλήρες άρθρο εδώ.


    Εσείς πιο από τα παραπάνω προτείνετε για δώρο; Χμμμμ, ίσως το βάλω και δημοσκόπηση
    XeniaRodo
    19.12.2006, 14:58
    Eντελώς υποκειμενικά το δίσκο με το Λιδάκη και τον Aλκίνοο, διότι έχω αδυναμία στον δεύτερο... Aλλά και άλλοι μου κίνησαν το ενδιαφέρον, όπως ο τελευταίος με τη Λιζέτα Kαλημέρη που μου αρέσει πολύ και θα ήθελα να ακούσω μια γυναίκα να τραγουδά γυναίκα συνθέτη. Mου αρέσει πολύ η ενορχήστροση στο δίσκο του Ξυδάκη με την Eλευθερία και αυτός θα ήταν ένας λόγος να τον αγοράσω.

    Όσο για τα υπόλοιπα θα ήθελα να ακούσω ένα δείγμα πρώτα και μετά θα αποφάσιζα....
    jorge
    19.12.2006, 15:36
    Έβαλα 12 από τους δίσκους στη δημοσκόπηση, αν θέλετε ψηφίστε


    ΥΓ. Στις δημοσκοπήσεις του MusicHeaven υπάρχει δυστυχώς το όριο των 12 δυνατών απαντήσεων, οπότε μπήκαν μονο μερικοί από τους δίσκους.
    KIT_KAT
    19.12.2006, 15:39
    Γιατί δε λες στο διαχειριστή να το αλλάξει;...
    jorge
    19.12.2006, 15:53
    Έχει δουλίτσα και τις τελευταίες μέρες δεν έχω καμία όρεξη...
    koini_maria
    19.12.2006, 18:56
    Εγώ έχω ήδη προμηθευτεί 2 από τους δίσκους που παρέθεσες Γιώργο , τους ''Γρήγορα η ώρα πέρασε'' και ''4 θεατρικοί μύθοι'' .
    Και οι δυο τους είναι εξαιρετικοί !
    Για τον 1ο είχα μιλήσει εκτενέστερα στο αντίστοιχο νημάτιο για τον άλλο , όμως , ο οποίος κυκλοφόρησε στις 15/12 κυριολεκτικά δεν έχω λόγια ...
    Είχα ακούσει 3 φορές τα τελευταία 2 χρόνια την συναυλία που είχε το ίδιο περιεχόμενο και ήμουν κατενθουσιασμένη και πολύ συγκινημένη από το καλλιτεχνικό αποτέλεσμα .
    Έτσι , λοιπόν , ήταν ανέλπιστα όμορφη η στιγμή που αγόρασα τον δίσκο και τον έβαλα στον υπολογιστή για να τον ακούσω ...
    Υπέροχος , απλά υπέροχος !
    Και αληθινός και αιθέριος και γεμάτος και ''ταξιδιάρικος'' !...
    Πραγματικά από την Παρασκευή τον έχω ακούσει πάνω από 20 φορές και κάθε επιπλέον φορά ακούγεται ακόμα ωραιότερος από την προηγούμενη .

    Δεδομένου οτι ο δίσκος αυτός φέρει το όνομα του Μάνου Χατζιδάκι στις συνθέσεις , θα ήταν πολύ εύκολο να φανεί κάπως ''λίγος'' , κάπως ''φτωχός'' λόγω του βάρους του ονόματός του , πράγμα που δεν συνέβη σε καμία περίπτωση , όμως ...
    Για ακόμα μία φορά ο Νίκος Κυπουργός έκανε το ... θαύμα του - με την βέλτιστη δυνατή έννοια !
    Σαφώς , πέραν του Νίκου Κυπουργού , εξαιρετικοί ήταν και οι δύο ερμηνευτές (Μανώλης Λιδάκης και Αλκίνοος Ιωαννίδης) όπως και το ''Μουσικο σύνολο Μάνος Χατζιδάκις'' !

    Η ηλικία μου δεν μου επέτρεψε να ακούσω ποτέ μου δίσκο του Μάνου Χατζιδάκι που μόλις έχει εκδοθεί μα τούτος εδώ με έκανε να νιώσω μια τέτοια λαχτάρα , τέτοια συγκίνηση όπως υποθέτω οτι θα ένιωθαν τότε οι άνθρωποι όταν πρωτοέπιαναν στα χέρια τους νέους δίσκους του .

    Ως ακροάτρια , νιώθω την ανάγκη να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στους συντελεστές αυτής της δουλειάς .