ελληνική μουσική
    834 online   ·  210.833 μέλη

    Μουσικοθεατρική Παράσταση: Umitlerim Σμύρνη με την Μαρία Σουλτάτου

    Potami
    19.01.2007, 14:31
    UΜΙΤLΕRΙΜ ΣΜΥΡΝΗ (Σμύρνη Ελπίζω)

    στο ΑΓΓΕΛΩΝ ΒΗΜΑ
    κάθε Δευτέρα και Τρίτη
    Σατωβριάνδου 36, Μετρό Ομόνοια
    Τηλ. 210-5242211- info@aggelonvima.gr


    με τη Μαρία Σουλτάτου
    σε σκηνοθεσία Κοραή Δαμάτη


    Το «ΑΓΓΕΛΩΝ ΒΗΜΑ» επαναλαμβάνει φέτος το ενδιαφέρον πρόγραμμά του στις 15 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ με τη μουσικοθεατρική παράσταση: «ΙΜΙΤΛΕΡΙΜ ΣΜΥΡΝΗ» (Οι ελπίδες μου Σμύρνη) που ερμηνεύει η Μαρία Σουλτάτου, συνοδευόμενη από τέσσερις οργανοπαίκτες. Η σκηνοθεσία είναι του Κοραή Δαμάτη. Το «ΙΜΙΤΛΕΡΙΜ ΣΜΥΡΝΗ» είναι μια μουσική διαδρομή με ήχους και εικόνες από τη Σμύρνη πριν την καταστροφή.

    Τραγούδια Σμυρναίικα που ξυπνούν νοσταλγικές θύμησες διακόπτονται από αφηγήσεις επιστολών ενός πατέρα που ζει στη Σμύρνη, προς την κόρη του στην Ελλάδα, περιγράφοντας σκηνές από την ανθούσα εποχή του 1908-1910. Τραγούδια και επιστολές συνδεδεμένα με slides που ζωντανεύουν ήχους της ζωής, συνθέτουν μια μουσικοθεατρική παράσταση που προσφέρει ιδιαίτερη προσέγγιση στο Σμυρναίικο τραγούδι και την εποχή που σημάδεψε την ιστορία της χώρας μας.
    «Το τελευταίο γράμμα αλλάζει ύφος... Ο φόβος έχει αρχίσει να κυριεύει τους Έλληνες της Μ. Ασίας κι οι ωραίες μέρες είναι φανερό πια πως έχουν φύγει ανεπιστρεπτί. Όλες οι επιστολές δεν φτάνουν ποτέ στη Μαρία!!!»

    Η Μαρία Σουλτάτου που ερμηνεύει με ιδιαίτερη ευαισθησία τα τραγούδια, αναφέρει για την παράσταση:


    «Όταν έφτασε στα αυτιά μου για πρώτη φορά ο ήχος του Σμυρναίικου τραγουδιού, αν και ήμουν πολύ μικρή, με μάγεψε. Θυμάμαι πώς έμεινα ακίνητη για αρκετή ώρα, ιδιαίτερα συγκινημένη προσπαθώντας να καταλάβω τι; μουσική τι; τραγούδι τι; φωνή ήταν αυτό που άκουγα. Αυτό όμως που με παραξένεψε περισσότερο ήταν ότι ενώ αυτό που άκουγα ερχόταν από το ραδιόφωνο νόμιζα ότι έβλεπα εικόνες , αλλά και μυρωδιές γιασεμιού βασιλικού και κανέλας .
    Έτσι τα Σμυρναίικα τραγούδια από πολύ νωρίς έγιναν πρώτα στις μουσικές προτιμήσεις μου. Άρχισα λοιπόν να μαθαίνω τραγούδια και να φαντάζομαι τις εικόνες που το καθένα από αυτά μου έδινε. Τελικά τα λάτρεψα.
    Η συνεργασία μου με τον Αριστείδη Μόσχο με έκανε να ασχοληθώ με τη μουσική αλλά και με την ιστορία των Μικρασιατών πιο λεπτομερειακά, για τον νταλκά , τη δύναμη ,τη λεβεντιά που είχαν τα τραγούδια τους στο ταξίδι του μυαλού και της ψυχής.

    Στην πρόταση του Κοραή Δαμάτη για παράσταση που να αφορά το Σμυρναίικο τραγούδι δέχτηκα αμέσως. Η παράσταση αυτή είναι το λιγότερο που θα μπορούσα να κάνω ως καλλιτέχνης για τους Μικρασιάτες και τη μουσική τους. Το θεωρώ χρέος μου.

    Ελπίζω να καταφέρω να προσεγγίσω το Σμυρναίικο τραγούδι χαρίζοντας θύμισες στους ανθρώπους που θα έρθουν να τη δουν, αλλά και σε μένα εκτόνωση ψυχής βαδίζοντας στους βυζαντινούς δρόμους που τόσο αγαπώ.»



    Η Μαρία Σουλτάτου γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Ηράκλειο Κρήτης. Ξεκίνησε την καλλιτεχνική της συνεργασία με τον Λίνο Κόκοτο και από τότε συνεργάστηκε με πολλούς εκπροσώπους της Ελληνικής μουσικής: Αριστείδη Μόσχο, Χριστόδουλο Χάλαρη, Σταύρο Ξαρχάκο, Γρηγόρη Μπιθικότση, Χρήστο Νικολόπουλο, Μίκη Θεωδοράκη, Γιώργο Νταλάρα, Χρήστο Λεοντή κ.α.

    ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:

    Σκηνοθεσία: Κοραής Δαμάτης
    Τραγούδι: Μαρία Σουλτάτου

    Παίζουν :

    Σωτήρης Μαργώνης Βιολί
    Κώστας Μήτσιος Λαούτο-Ούτι- Κιθάρα
    Στράτος Σαμιώτης Κρουστά
    Μάνος Κουτσαγγελίδης Κανονάκι


    Η Παράσταση θα παίζεται κάθε Δευτέρα και Τρίτη



    ΑΓΓΕΛΩΝ ΒΗΜΑ
    ΤΟΠΟΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ – ΔΥΣΗΣ ΑΜΚΕ
    Σατωβριάνδου 36, Μετρό Ομόνοια
    Τηλ. 210-5242211- info@aggelonvima.gr