ελληνική μουσική
    556 online   ·  210.876 μέλη
    lock
    19.06.2006, 02:52
    Είμαι στη διαδικασία να φτιάξω ένα home studio και θα ήθελα πληροφορίες σχετικά. Προς το παρών έχω προμηθευτεί με το λογισμικό cubase, plug ins με διάφορους ήχους αλλά και καλά στουντιακά μεγάφωνα. Θα ήθελα πληροφορίες σχετικά με το κατα πόσον το cubase είναι ένα καλό λογισμικό, με διάφορους ήχους οργάνων όσο το δυνατόν πιο πιστούς στην πραγματικότητα, αλλά και σχεικά με το hardware. Έχω ακούσει ότι για είναι καλύτερες οι εξωτερικές κάρτες ήχου. Ισχύει;
    Σας ευχαριστώ.

    Υ.Γ.1. Πολύ καλό το site.
    Υ.Γ.2. Δεν ξέρω αν έχει ξαναγίνει τέτοιου είδους συζήτηση και αν έχω ανοίξει το νέο τόπικ στο σωστό μέρος (Μουσικές Συζητήσεις). Πάντως πιστεύω μια τέτοια συζήτηση θα ήταν πολύ ενημερωτική για όλους οι οποίοι ασχολούνται με το άθλημα.
    XeniaRodo
    19.06.2006, 13:37


    ίσως μπορείς να μάθεις κάποια πράγματα και εδώ: NOIZ
    lock
    19.06.2006, 13:51
    XeniaRodo, σε ευχαριστώ πολύ για το καλωσόρισμα. Αν και δεν έχω πολλά μηνύματα στο φορουμ παρακολουθώ συχνότατα το site. Σε ευχαριστώ για το link αλλά θα το εκτιμούσα αν έπαιρνα και συμβουλές απο μέλη που ασχολούνται και έχουν κάποια πείρα σ' αυτά. Σε ευχαριστώ πάντως.
    XeniaRodo
    19.06.2006, 13:59
    να είσα καλά,
    εγώ δεν έχω ιδέα από αυτά και απλά σου έστειλα το λινκ του NOIZ επειδή είναι πιο εξειδικευμένο σε θέματα εξοπλισμού, νομίζω έχει και σχετικό άρθρο....

    το είχα κρατήσει κάπου.....

    Στήνοντας ένα PC Studio
    - 02/10/04 Συντάκτης yameth
    Τα βασικά... Τι χρειάζομαι και γιατί.
    Ο Υπολογιστής
    Αν θέλω να γράψω μουσική, καλό θα είναι να είναι όσο πιό σύγχρονος γίνεται. Αν είναι PC:
    * Τουλάχιστον 256 megabytes μνήμη RAM (500 + για sampling)
    * Windows XP με τα τελευταία updates,
    * Εφ'όσον Windows XP, τότε ο επεξεργαστής θα είναι από Intel PIII-1Ghz και πάνω.
    * 'Ενα γρήγορο δίσκο IDE, SCSI ή SATA (να τρέχει με 7200 rpm τουλάχιστον) με αρκετό χώρο (πάνω από 40 Giga αφού ένα 4-λεπτο stereo κομμάτι = 40 megabytes), για να σώνω μεγάλα αρχεία ήχου. Καλύτερο είναι να υπάρχουν 2 δίσκοι. Ένας για τα προγράμματα και λειτουργικό και ένας για τα αρχεία audio. Οι νέοι δίσκοι ATA66/100/133 EIDE και SATA 150 είναι εξ' ίσου καλοί με τους SCSI, αν όχι καλύτεροι σε περιπτώσεις ενός χρήστη.
    * όλες τις χρήσιμες πόρτες σύνδεσης USB και IEEE1394 Firewire.
    * Μία οθόνη τουλάχιστον 17" (για να μην πω 2 οθόνες...) για να χωράνε sequencer window, plug-ins, και ο μίκτης με μια ματιά. Υπάρχουν κάρτες VGA που προσφέρουν 2 εξόδους, όπως η Matrox G450/550.
    Εαν ήθελα Mac θα μίλαγα για G4 και πάνω.

    Καλό είναι να κρατώ το σύστημα μου όσο πιό καθαρό και ελαφρύ γίνεται (χωρίς περιττές εγκαταστάσεις «δοκιμαστικών» προγραμμάτων γιατί το βαραίνουν), και να έχω τους τελευταίους drivers για τις εσωτερικές συσκευές.(VGA, κλπ.)



    Η κάρτα ήχου
    Το σημαντικότερο μέρος του μουσικού υπολογιστή.
    Μου δίνει ποιότητα ήχου, αθόρυβη εγγραφή, υψηλή ανάλυση (24bit/96khz και πάνω), MIDI για να ελέγχω και να συνδέω εξωτερικά keyboards και synthesizers.
    Φροντίζω να υποστηρίζει τεχνολογίες ASIO (1.0 + 2.0), GSIF, κ.α. με drivers για τα προγράμματα που χρησιμοποιώ και να μπορώ να κάνω real-time χρήση των VST instruments (software synthesizers) και plug-ins (εφφέ), ώστε όταν πατάω ένα πλήκτρο του κλαβιέ ο ήχος να ακούγεται σύγχρονα και όχι αργότερα.
    Καλό είναι να μην τυρανιέμαι με κάρτες multimedia.
    Latency είναι η λέξη που πρέπει να αποφύγω. Καθυστέρηση δηλαδή.
    Σε αυτή την περίπτωση ισχύει το «αγοράζω ακριβά γιατί είμαι φτωχός!».
    Γιατί αλλοιώς αγοράζω μια multimedia κάρτα από τα κομπιουτεράδικα και μετά αφού καταλάβω, αγοράζω και κάρτα ήχου για να μπορώ να παίξω...
    Υπάρχουν πολλές εκδοχές με ποικιλία εισόδων κα εξόδων (αναλογικές, ψηφιακές, πολυκάναλες, με ADAT optical, MIDI, και onboard DSP για ενσωματωμένα synthesizer και εφφέ που «τρέχουν» επάνω τους)
    Διαλέγω βάσει των αναγκών μου.

    Keyboard
    Υπάρχει μεγάλη ποικιλία κλαβιέ, από 2 οκτάβες μέχρι 7, βαρυκεντρισμένα πλήκτρα και μη, με σύνδεση στον υπολογιστή από τη θύρα MIDI ή την USB.
    Αν έχω hardware synth μπορώ να χρησιμοποιήσω αυτό, αντί να αγοράσω.

    Ηχεία
    Για να έχω ένα σημείο αναφοράς, καλό είναι να επενδύσω σε ένα σετ active monitors, (δηλαδή ηχείο με ενισχυτή στο ίδιο κουτί).
    Όταν λεω σημείο αναφοράς εννοώ ότι θα πρέπει να ακούω σωστά, χωρίς χρωματισμούς και όταν μεταφέρω το "αριστούργημα" μου στο αυτοκίνητο ή στο σπίτι του φίλου μου, να ακούγεται σχεδόν η ίδια ενορχήστρωση. (Δηλαδή να μην ακούω μόνο το ταμπούρο και το hi-hat, και να είναι χαμένα τα μπάσα ή το arpeggio του 303... και αντίστροφα)
    Αυτά πάντως δεν είναι τα ηχεία που πήρα με τον υπολογιστή προς †30. Qa brώ μεγάλη ποικιλία για να διαλέξω, ενώ ένα αξιοπρεπές ζευγάρι κοστίζει από †250 kai pάνω.
    Χρήσιμο θα είναι και ένα σετ καλών ακουστικών. (Μπορεί να κοιμάται το μωρό ή ο κύριος Αλέκος δίπλα... ή να με απειλεί η Στέλλα με το πιστολάκι της, μετά τις 173 επαναλήψεις του κουπλέ που ακούει τις τελευταίες εβδομάδες)
    Για πολύωρη χρήση ένα σετ ημι-ανοικτού τύπου είναι σωστό και ξεκούραστο, ενώ για υψηλές εντάσεις απαιτούνται κλειστού τύπου που συνήθως όμως έχουν χαμηλώτερη πιστότητα.
    Η αλήθεια είναι ότι με λιγότερα χρήματα βρίσκεις καλύτερα ακουστικά από ότι σωστά ηχεία.
    Τα ακουστικά βέβαια δεν αντικαθιστούν τα ηχεία.

    Front end
    Θα θέλω να γράφω καμιά φωνή, κιθάρα ή μπάσο και ίσως και ταυτόχρονα.
    Άλλος έχει μια κονσολίτσα που του έχει μείνει από παλιά και άλλος τίποτα.
    Τη δουλειά μου για ένα demo την κάνω και με ένα μικρό μίκτη και το δυναμικό μικρόφωνο που έχω στα live. Στο κάτω-κάτω την έμπνευση θέλω να πιάσω!
    Το αποτέλεσμα όμως, αν θέλω να το στείλω και στην κατανάλωση, ίσως να μην είναι εφάμιλλο της φωνής μου και της ποιότητας των οργάνων μου.

    Χρειάζομαι λοιπόν έναν αθόρυβο προενισχυτή μικροφώνου, με τροφοδοσία 48v (phantom power) για να συνδέω ένα πυκνωτικό μικρόφωνο, (που είναι καλύτερη επιλογή από ένα δυναμικό αλλά πιό ευαίσθητο στην κακομεταχείριση), και πρόσθετη είσοδο line για τα όργανα.
    Υπάρχουν άπειρες εκδοχές με 1, 2, ή 8 εισόδους, με EQ, compressor, κύκλωμα λυχνίας και έξοδο με Analogue to Digital (A/D) converter σε όλες τις εκδοχές (SPDIF, AES/EBU, ADAT, κλπ)
    Πολλές εξωτερικές κάρτες ήχου κοστίζουν κάτι παραπάνω αλλά προσφέρουν και συνδιάζουν πολλά από τα παραπάνω σ’ ένα πακέτο.

    Το software
    Για να γράφω θέλω ένα πολυκάναλο recorder.
    Παλαιότερα χωρίζονταν σε audio εγγραφείς και midi sequencers.
    Τώρα δεν υπάρχει διακριτή διαφορά και ένα sequencer γράφει midi και ήχο πλάι – πλάι, όπως το Cubase το Logic και το Sonar και πολλά άλλα, χωρίς πρόβλημα.
    Ταυτόχρονα επειδή αυτά τα προγράμματα έχουν εξελιχθεί σε virtual studio, προσφέρουν και software εκδόσεις οργάνων (π.χ. πιάνα, μπάσα, synths, drum machines), τα λεγόμενα VST instruments ή TDM ανάλογα με την πλατφόρμα, ενώ ανταγωνίζονται και τις μονάδες effects, καθώς προσφέρουν κάθε λογής βάθη, delay, chorus, compressors, και ότι περάσει από το νού του φαντασιόπληκτου καλιτέχνη με τη μορφή plug-ins.
    Ο τομέας εξελίσεται με ιλιγγιώδη ταχύτητα και προκύπτουν απίθανες εξειδικεύσεις αλλά και ελβετικοί σουγιάδες.
    Επειδή μια από αυτές τις σουίτες θα γίνει το περιβάλλον που θα γράφω μουσική, θα πρέπει να το μάθω καλά για να εκμεταλευτώ τις απίστευτες δυνατότητες του, που ξεπερνούν κατά πολύ τον μέσο χρήστη, ώστε να αφοσιωθώ στη μουσική και να μην καταντήσω νομάς στη χώρα των εταιριών.

    Αθόρυβος H/Y
    - 17/05/05 Συντάκτης kostas iatrelis
    O αθόρυβος Η/Υ είναι ένα θέμα που σίγουρα προβληματίζει κάθε χρήστη ενός home και project studio. by kostas iatrelis
    Η ηχογράφηση με μικρόφωνα γίνεται δύσκολη υπόθεση όταν λίγα μέτρα κοντά βρίσκεται μια τέτοια πηγή θορύβου, ο Η/Υ.
    Η συνηθισμένη πρακτική όταν αντιμετωπίζουμε τέτοια προβλήματα είναι να χρησιμοποιούμε equalisers και εργαλεία noise reduction για να μειώνουμε τον ενοχλητικό θόρυβο. Όμως, το αποτέλεσμα των παραπάνω είναι να αλλοιώνουμε τον ήχο κόβοντας κάποιες πολύτιμες συχνότητες.
    Συνεπώς, η αναγκαιότητά ενός αθόρυβου υπολογιστη δεν είναι μόνο να μην μας προκαλεί πονοκέφαλο κατά τη λειτουργία του αλλά και να εξασφαλίζει ποιότητα στις ηχογραφήσεις μας.

    Μετά από μια σχετική έρευνα προκειμένου να απαλλαγώ δραστικά από το θόρυβο ανακάλυψα ότι πολλές εταιρίες έχουν αρχίσει να ασχολούνται με αυτό το ζήτημα και να προσφέρουν λύσεις.
    Οι πηγές θορύβου σε ένα Η/Υ είναι οι α)ανεμιστήρες β)το τροφοδοτικό και γ)οι σκληροί δίσκοι.
    Οι ανεμιστήρες βρίσκονται:
    1. Στο κουτί
    2. Στον επεξεργαστή
    3. Στη μητρική (στο northbridge chipset)------Υπάρχουν μητρικές που δεν έχουν ανεμιστήρα στο northbridge chipset.
    4. Στην κάρτα γραφικών------Υπάρχουν κάρτες γραφικών που δεν έχουν ανεμιστήρα.
    Λύσεις:

    α)
    1. Αφαίρεση, με την προϋπόθεση ότι το κουτί δεν θα ηχομονωθεί με κάποιο μονωτικό υλικό για να μην εμποδίζεται η ελεύθερη ροή αέρα μέσα στο κουτί.
    2. Αφαίρεση και χρήση κάποιου συστήματος heat pipe ή water cooler χωρίς ανεμιστήρα.
    3. Αφαίρεση και χρήση κάποιας παθητικής ψύκτρας.
    4. Αφαίρεση και χρήση κάποιου συστήματος heat pipe ή water cooler χωρίς ανεμιστήρα.
    Σημείωση: Υπάρχει η δυνατότητα με ένα σύστημα water cooler ή heat pipe να καλύψουμε τόσο τον επεξεργαστή όσο και την κάρτα γραφικών, εφόσον παρέχεται το σχετικό kit από την εταιρεία παραγωγής..
    β) Αντικατάστασή του με κάποιο χωρίς ανεμιστήρα.
    γ) Για τους σκληρούς υπάρχουν ειδικές θήκες που απορροφούν τη θερμότητα και τις υψηλές συχνότητες που εκπέμπουν οι σκληροί δίσκοι.Εδώ είναι προτιμότερη η επιλογή κάποιου με μικρό όγκο για να είναι ευκολότερη η τοποθέτησή του στο κουτί του Η/Υ.



    Με τις παραπάνω μετατροπές αποκτάμε ένα αθόρυβο Η/Υ με άψογη απόδοση και χωρίς απαραίτητα μεγάλο κόστος, ανάλογα με τις επιλογές μας.
    Πριν κάποιος προχωρήσει σε αγορές θα πρέπει να εξετάσει προσεκτικά τα χαρακτηριστικά των παραπάνω για να σιγουρευτεί ότι είναι κατάλληλα για το δικό του εξοπλισμό.
    Υπάρχει μεγάλη γκάμα για να καλυφθούν όλες οι ανάγκες.
    Επιπλέον, εάν κάποιος αποφασίσει να χρησιμοποιήσει κάποιο water cooler, τόσο για τον επεξεργαστή όσο και για τη κάρτα γραφικών, θα πρέπει να γνωρίζει ότι τα συστήματα αυτά είναι δύσκολα στην τοποθέτηση και ότι καταλαμβάνουν χώρο μέσα και έξω από τον υπολογιστή.
    Ο χώρος που καταλαμβάνουν εξωτερικά μπορεί να μην ενοχλεί αλλά εσωτερικά, οι σωλήνες και οι ψύκτρες,
    μπορεί να καλύπτουν κάποιες pci slots και έτσι να μην επιτρέπουν την πρόσβασή σε αυτές.
    Τέλος, τα water cooling συστήματα θέλουν έλεγχο και συμπλήρωμα σε απιονισμένο νερό ή άλλο ειδικό υγρό και απαιτούν προσεκτική χρήση γιατί πρέπει να τίθονται σε λειτουργία από τον διακόπτη τους, ξεχωριστά από τον υπολογιστή. Αυτό σημαίνει ότι κάποιος μπορεί και να ξεχάσει να τα ανοίξει με αποτέλεσμα να υπερθερμανθεί o επεξεργαστής και η κάρτα γραφικών.
    Σχετικά Links (ενδεικτικά) με όλα τα παραπάνω προϊόντα:
    http://www.dealsonic.com/coolkit.html
    http://www.ocsystem.com/cpumemchipvg.html
    http://www.coolmaxusa.com/
    http://www.zalmantech.com/
    http://www.deltatronic.de/pc/index.html

    Υπάρχουν πολλοί τρόποι να απαλλαγεί κανείς από τους θορύβους αλλά οι παραπάνω είναι οι πιό αποτελεσματικοί και ενδεδειγμένοι.



    kostas iatrelis

    lock
    19.06.2006, 14:15
    Με κάλυψες σε ένα αρκετά μεγάλο βαθμο... Όντως το noiz.gr είναι πολύ καλό. Σε ευχαριστώ πολύ. Για οποιεσδήποτε άλλες απορίες κατά τη διάρκεια του "στησίματος" του στούντιο θα επανέλθω. Σε ευχαριστώ
    XeniaRodo
    19.06.2006, 14:20
    χαίρομαι που βοήθησα...

    και μια συβουλη: αν σκέφτεσαι να αγοράσεις υπολογιστή προτίμησε Mac.
    Δουλεύω σε mac χρόνια τώρα και δε συγκρίνονται με τα pc. Kαι μεταχειρισμένο να πάρεις -γιατί το κόστος είναι μεγαλύτερο- πάλι καλύτερο θα είναι....
    Aν μπορείς πάρε Mac.
    DIM_033
    19.06.2006, 14:22
    STO WWW.NEWSTYLE.GR ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΦΙΡΩΜΑ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΤΟ ΘΕΜΑ................... ΠΑΤΑ ΣΤΟ ΕΙΚΟΝΙΔΙΟ MUSIC TECH ΠΟΥ ΘΑ ΕΜΦΑΝΙΣΤΕΙ ΚΑΤΩ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΟΘΟΝΗ ΣΟΥ........
    Jimy
    19.06.2006, 16:16
    Σε ενδιαφέρει να ακούς μόνο την μουσική σου ή και να την βλέπεις γραμμένη για κάποιους λόγους?

    lock
    19.06.2006, 16:26
    Παράθεση:
    και μια συβουλη: αν σκέφτεσαι να αγοράσεις υπολογιστή προτίμησε Mac.
    Δουλεύω σε mac χρόνια τώρα και δε συγκρίνονται με τα pc. Kαι μεταχειρισμένο να πάρεις -γιατί το κόστος είναι μεγαλύτερο- πάλι καλύτερο θα είναι....
    Aν μπορείς πάρε Mac.


    XeniaRodo δυστυχώς (ή ευτυχώς) έχω υπολογιστή αλλά έχω ακούσει απο πολλούς για τα mac. Είναι μέσα στα μελλοντικά σχέδια. Η απορία μου είναι γιατί ακόμα συνεχίζουμε και αγοράζουμε windows...

    Παράθεση:
    Σε ενδιαφέρει να ακούς μόνο την μουσική σου ή και να την βλέπεις γραμμένη για κάποιους λόγους?


    Με ενδιαφέρει να έχω ένα πολύ καλό αποτέλεσμα το οποίο να μπορώ και να επεξεργαστώ... Δεν έχω καταλάβει ακριβώς τι εννοείς. (Βασικά είμαι ακόμα ψιλοάσχετος...)


    sylvester1979
    22.06.2006, 16:10
    Χεραιτώ....
    Κάπου διάβασα πιο πάνω για 256 ή 512 RAM..... και διάφορα άλλα....
    λοιπόν φίλε μου, ούτε να το σκέφτεσαι για τέτια μεγέθη. Θέλεις όπωσδήποτε 2 GB ram, έναν (ή περισσότερους) πολύ μεγάλο (120άρή σίγουρα) σκληρό δίσκο ο οποίος πρέπει να είναι και πολύ γρήγορος. Θέλεις μια πολύ καλή κάρτα ήχου σε χαμηλή τιμή, την οποία θα σου πρότεινα να αγοράσεις μέσω ιντερνετ και οχι απο μαγαζί στην Ελλάδα. Στην πορεία και όσο οι ανάγκες σου θα αυξάνονται, θα χρειαστείς περισσότερα όργανα, pads , vsti, και άλλα πολλά. Θα σου γράψω παρακάτω, κα΄ποια άλλη στιγμη διάφορα καλά όργανα (εικόνικά όργανα) τα οποία είναι ποιοτικά και ψιλοφτηνά, αρκεί να μου πεις το είδος της μουσικής που θέλεις να ασχοληθείς. Θα χρειαστείς ένα πολύ καλό ποντίκι γιατί σε όλα τα sequencers (cubase, fl studio, sonar κλπ) γράφεις μουσική με το ποντίκι και τα κουμπιά είναι μικρά πότε θέλεις ένα ακριβές και ευέλικτο ποντικάκι (χαμστεράκι το λέω εγώ.... )
    Θα χρειαστείς επίσης ένα καλό πρόγραμμα για την τελική μίξη και επεξεργασία των κομματιών σου. Πολύ καλό και εύκολο είναι το Audition της Adobe.
    Πάντως οτι θες και το γνωρίζω, ρώτα. Εδώ είμαστε.

    Υ.Γ. δεν είμαι ειδήμονας. Ασχολούμαι 5 χρόνια με σύνθεση στο pc (και 15 με τη σύνθεση γενικότερα)
    lock
    10.10.2006, 02:04
    Φίλε sylvester1979 δεν ξέρω γιατί, αλλά για κάποιο λόγο όλο αυτό τον καιρό μου ξέφυγε το πόστ σου στο συγκεκριμένο θέμα. Αν και δεν έχω κάνει μεγάλη πρόοδο απο τότε, οφείλω να ομολογήσω ότι το πόστ σου με προβλημάτισε (κυρίως για τα 2 GB ram κλπ...). Είναι αλήθεια ότι έχω ακούσει και απο άλλους ότι χρειάζεται τέτοιες ταχύτητες για να τρέξει τέτοιου είδους προγράμματα αλλά αυτό πιστεύω ότι μπορεί να ρυθμιστεί κάποια στιγμή στην πορεία με αναβάθμιση του υπολογιστή.

    Πάντως σε ευχαριστώ. Θα επανέλθω για οποιεσδήποτε απορίες.