ελληνική μουσική
337 online   ·  201.805 μέλη


H Μαρία Φωτίου εμφανίστηκε στο χώρο του τραγουδιού το 1985. Απο τότε μας έχει χαρίσει με την ερμηνεία της πολλά όμορφα τραγούδια όπως Η ωραία Ελένη, Ξεχειμωνιάζει, Πέρασε ο καιρός, Ουρανός με δυό φεγγάρια, Ηλεκτρικός θησέας κ.α.
Μαρία Φωτίου
Γράφει το μέλος krios8011 άρθρα στο MusicHeaven
Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2008
Η Μαρία Φωτίου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και ασχολήθηκε
από μικρή ηλικία με το τραγούδι σε σχολικές χορωδίες και συγκροτήματα Πολιτιστικών συλλόγων.
Περνάει στη Θεολογική σχολή του Α.Π.Θ. και παράλληλα
παρακολουθεί μαθήματα φωνητικής, κιθάρας και θεωρία μουσικής στο Σύγχρονο ωδείο.
Το 1982 ξεκινάει εμφανίσεις σε μπουάτ και ρεμπέτικα στέκια της πόλης
Το 1985 μπαίνει στο χώρο της δισκογραφίας
μαζί με τον Δημήτρη Ζερβουδάκη και τον Γιάννη Ψαρουδάκη (Οκτάβα)
δημιουργώντας το συγκρότημα ''Νέοι Επιβάτες''
Έχει συνεργαστεί με μεγάλους συνθέτες,στιχουργούς και τραγουδιστές
της Ελλάδας,όπως:

ΓΙΑΝΝΗ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟ,ΔΙΟΝΥΣΗ ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟ,
ΓΙΑΝΝΗ ΓΛΕΖΟ,ΓΙΩΡΓΟ ΝΤΑΛΑΡΑ,ΕΛΕΝΗ ΒΙΤΑΛΗ,
ΝΙΚΟ ΞΥΔΑΚΗ,ΜΑΝΩΛΗ ΡΑΣΟΥΛΗ,ΓΛΥΚΕΡΙΑ,
ΛΙΝΑ ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΥ,ΠΑΥΛΟ ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟ,
ΓΙΩΡΓΟ ΖΗΚΑ,ΚΩΣΤΑ ΚΑΛΔΑΡΑ,ΔΙΟΝΥΣΗ ΘΕΟΔΟΣΗ,
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΛΑΒΙΝΑ, ΧΑΡΑΛΑΜΠΟ ΓΑΡΓΑΝΟΥΡΑΚΗ,
ΠΕΤΡΟ ΓΑΪΤΑΝΟ,ΘΑΝΑΣΗ ΠΟΛΥΚΑΝΔΡΙΩΤΗ,
ΝΙΚΟ ΖΙΩΓΑΛΑ,ΕΛΕΝΗ ΔΗΜΟΥ,ΕΛΕΝΗ ΤΣΑΛΙΓΟΠΟΥΛΟΥ,
ΒΟΥΛΑ ΣΑΒΒΙΔΗ ,ΛΙΖΕΤΑ ΚΑΛΗΜΕΡΗ,
ΕΣΤΟΥΔΙΑΝΤΙΝΑ Ν.ΙΩΝΙΑΣ,ΜΑΝΩΛΗ ΧΑΤΖΗΜΑΝΩΛΗ,
ΘΩΜΑ ΚΟΡΟΒΙΝΗ,ΝΤΙΛΕΚ ΚΟΤΣ,ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΙΑΠΑΝΤΑ Κ.Α


Το ύφος της μουσικής της είναι έντεχνο με στοιχεία λαϊκά,
παραδοσιακά και ροκ μπαλάντας.

Αυτή την περίοδο η Μαρία Φωτίου μαζί με τον Μανώλη Χατζημανώλη , πραγματοποιούν εμφανίσεις ανά την Ελλάδα παρουσιάζοντας ένα πρόγραμμα με τραγούδια από την καινούρια τους δισκογραφική δουλειά με τίτλο ''ΑΜΦΙΒΟΛΕΣ ΜΕΡΕΣ''σε μουσική Νίκου Πιτλόγλου.
Καθώς και με τον Θωμά Κοροβίνη και την Ντιλέκ Κότς παρουσιάζοντας τραγούδια των Παράλιων της Μ.Ασίας.



Δισκογραφία

1985 ΣΧΕΤΙΚΑ ΠΑΡΑΝΟΜΟ - Νέοι Επιβάτες(συμμετοχή)
1985 ΡΙΣΚΟ-Φατμέ(φωνητικά)
1985 ΡΕΠΟΡΤΑΖ -Γιάννης Μαρκόπουλος (συμμετοχή)
1987 ΤΟΛΜΗΡΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Γιάννης Μαρκόπουλος(συμμετοχή)
1988 ΝΥΧΤΕΡΙΝΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - Κώστας Καλδάρας(συμμετοχή)
1988 ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΣ ΘΗΣΕΑΣ - Γιάννης Μαρκόπουλος(συμμετοχή)
1989 ΑΚΡΟΒΑΤΗΣ - Δημήτρης Ζερβουδάκης(συμμετοχή)
1989 ΚΑΪΡΟ,ΝΑΥΠΛΙΟ,ΧΑΡΤΟΥΜ-Νίκος Ξυδάκης(φωνητικά)
1994 ΝΥΧΤΑ ΑΠΟ ΣΕΝΤΕΦΙ - Γιώργος Φραντζολάς(προσωπική δουλειά)
1996 ΤΙΣ ΒΡΑΔΙΕΣ ΤΑΞΙΔΕΨΑΜΕ - Αλέξανδρος Δήμας(συμμετοχή)
1996 ΜΙΑ ΖΩΗ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΤΑΞΗ - Γιώργος Ζήκας(συμμετοχή)
1996 ΕΝΟΤΗΤΕΣ-Γιάννης Μαρκόπουλος(συμμετοχή)
1998 ΣΕ ΜΙΑ ΧΟΡΔΗ - Γιάννης Τσολακίδης(συμμετοχή)
1999 ΤΗΝ ΜΠΕΡΤΑ ΜΟΥ ΑΝΕΜΙΖΩ - Σούλης Λιάκος(συμμετοχή)
2000 ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ live με την Ελένη Βιτάλη(φωνητικά)
2001 ΤΑ ΣΥΝΝΕΦΑ ΠΟΥ ΑΓΑΠΩ - Γιώργος Μπινιχάκης(προσωπική δουλειά)
2001 ΠΑΝΣΕΛΗΝΗ ΧΩΡΑ-Δημήτρης Ζερβουδάκης(φωνητικά)
2004 ΤΟ ΜΕΣΑ ΜΟΥ ΒΟΥΝΟ - Σούλης Λιάκος(φωνητικά)
2004 ΛΥΧΝΑΡΑΚΙ - Παναγιώτης Κουτσούρας(συμμετοχή)
2005 ΑΜΦΙΒΟΛΕΣ ΜΕΡΕΣ - Νίκος Πιτλόγλου(συμμετοχή)
2006 ΗΧΟΓΡΑΦΙΕΣ - Γιάννης Κουλλιάς(συμμετοχή)
2006 ΠΟΡΕΙΑ-Γιώργος Μπινιχάκης(συμμετοχή)
2006 ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ ΚΑΙ ΙΘΑΚΗΣ-Χάρις Τσεκούρα(συμμετοχή)
2006 ΤΑ ΡΟΔΑ ΤΗΣ ΠΙΕΡΙΑΣ-Γιάννης Γλέζος(φωνητικά)
2007 ΚΑΡΑΒΙ ΑΤΑΞΙΔΕΥΤΟ -Θωμάς Σιώμος(συμμετοχή)



CD ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΠΕΡΙΟΔΙΚΩΝ

ΡΟΒΙΝΣΩΝΕΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΜΕΡΑ -Περιοδικό ΜΕΤΡΟ
ΠΑΡΑΜΟΝΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ -Περιοδικό ΔΙΦΩΝΟ
Ο,ΤΙ ΨΑΧΝΩ - Περιοδικό ΔΙΦΩΝΟ
50 ΧΡΟΝΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ(ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ)Περιοδικό ΔΙΦΩΝΟ





ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ

1985 ΠΑΛΑΙ ΝΤΕ ΣΠΟΡ -Νέοι Επιβάτες
1986 Πανελλαδική περιοδεία Γιάννη Μαρκόπουλου και ΗΡΩΔΕΙΟ
1986 Έναρξη Πανευρωπαϊκών αγώνων ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΣΤΑΔΙΟ με Γιάννη Μαρκόπουλο
1987 Πανελλαδική περιοδεία Γιάννη Μαρκόπουλου, ΗΡΩΔΕΙΟ και ΚΑΤΡΑΚΕΙΟ θέατρο Κρήτης
1988 ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΤΑΛΑΡΑΣ πανελλαδική περιοδεία
1989 ΝΙΚΟΣ ΞΥΔΑΚΗΣ-ΜΑΡΙΑ ΦΩΤΙΟΥ μουσική σκηνή ΜΕΤΡΟ
1995 ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΖΕΡΒΟΥΔΑΚΗΣ-ΜΑΡΙΑ ΦΩΤΙΟΥ μουσική σκηνή ΜΕΤΡΟ
1996 ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΖΕΡΒΟΥΔΑΚΗΣ- ΜΑΡΙΑΦΩΤΙΟΥ πανελλαδική περιοδεία
1996 ΘΕΑΤΡΟ ΔΑΣΟΥΣ Δημήτρης Ζερβουδάκης-Γιώργος Ζήκας-Μαρία Φωτίου
1996 ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΣ Α.Π.Θ.
1997 ΘΕΑΤΡΟ ΓΗΣ Θωμάς Κοροβίνης-Μαρία Φωτίου
1998 ΑΓΟΝΗ ΓΡΑΜΜΗ- ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ περιοδεία Λίνου Κόκοτου
1998 ΜΟΝΗ ΛΑΖΑΡΙΣΤΩΝ Γιάννης Τσολακίδης-Μαρία Φωτίου
1998 ΘΕΑΤΡΟ ΠΑΛΛΑΣ Πασχάλης Τόνιος
1999 ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ Μεγάλη Αντιπολεμική Συναυλία για την Σερβία
2000 ΕΛΕΝΗ ΒΙΤΑΛΗ εμφανίσεις και πανελλαδική περιοδεία
2003 ΠΕΤΡΟΣ ΓΑΪΤΑΝΟΣ- ΕΣΤΟΥΔΙΑΝΤΙΝΑ Ν. Ιωνίας Βόλου, εμφανίσεις και πανελλαδική περιοδεία
2003 ΘΕΑΤΡΟ ΒΕΡΓΙΝΑ Μιούζικαλ( Η Θεσσαλονίκη του Ρεμπέτικου) ΚΑΖΙΝΟ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ -
Θανάσης Πολυκανδριώτης
2004 ΜΑΡΙΑ ΦΩΤΙΟΥ-ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΙΑΠΑΝΤΑ -ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΕΚΟΠΟΥΛΟΣ Περιοδεία
2004 ΤΑΚΗΣ ΜΠΙΝΗΣ-ΒΙΟΣ ΡΕΜΠΕΤΙΚΟΣ αφιέρωμα στον μεγάλο ρεμπέτη
2005-2006 ΜΑΡΙΑ ΦΩΤΙΟΥ-ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΕΚΟΠΟΥΛΟΣ Περιοδεία
2006 Θωμάς Κοροβίνης -Βούλα Σαββίδη-Μαρία Φωτίου-Ντιλέκ Κότς ΑΙΓΛΗ-ΓΕΝΙ ΧΑΜΑΜ
2006 ΜΑΝΩΛΗΣ ΧΑΤΖΗΜΑΝΩΛΗΣ-ΜΑΡΙΑ ΦΩΤΙΟΥ-ΝΙΚΟΣ ΠΙΤΛΟΓΛΟΥ περιοδεία
2006 ΠΑΛΑΙ ΝΤΕ ΣΠΟΡ η Θεσσαλονίκη τραγουδάει''ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ''
2006 ΑΙΓΛΗ-ΓΕΝΙ ΧΑΜΑΜ ''ΑΜΦΙΒΟΛΕΣ ΜΕΡΕΣ'' παρουσίαση δίσκου
2006 ''ΑΜΦΙΒΟΛΕΣ ΜΕΡΕΣ''-Συναυλία με Μ.Χατζημανώλη-Ν.Πιτλόγλου-Γ.Λεκόπουλο
2006 ΠΑΛΑΙ ΝΤΕ ΣΠΟΡ συναυλία του περιοδικού "ΔΙΦΩΝΟ''(47ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ)



ΦΕΣΤΙΒΑΛ

1988 Eurovision υποψήφιοι με Δ. Ζερβουδάκη
1989 ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
1998 ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΘΕΑΤΡΟΥ ΚΑΙΡΟΥ
θεατρική ομάδα Εντροπία
1998 ΠΑΡΑ'ΘΙΝ'ΑΛΟΣ Εκδηλώσεις δήμου Καλαμαριάς
2002 ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΒΙΒΛΙΟΥ ΚΩΝ/ΠΟΛΗΣ
με Θωμά Κοροβίνη
2005 Βούλα Σαββίδη (Με καινούρια ρούχα και παλιούς φίλους) Φεστιβάλ ΜΟΝΗΣ ΛΑΖΑΡΙΣΤΩΝ



Περισσότερες πληροφορίες: www.mariafotiou.gr



Γίνε ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Αν σου αρέσει να γράφεις, έλα στην ομάδα συντακτών του ανεξάρτητου, πολυφωνικού, υγιούς και δημοφιλούς ηλεκτρονικού περιοδικού του MusicHeaven και μοιράσου τις σκέψεις σου με τους πάνω από 4.000 καθημερινούς αναγνώστες του.

Στείλε μια δημοσίευση ή επικοινώνησε μαζί μας για απορίες!


σχόλια (5)

σχολιάστε το παραπάνω άρθρο:


Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να είστε μέλος του MusicHeaven. Παρακαλούμε εγγραφείτε ή συνδεθείτε

fantasma Chat
Φθασμένος
#11871   /   13.02.2008, 00:26   /   Αναφορά
Ηλεκτρικός Θησέας!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!



Τέλεια ερμηνεία .... τέλειο ντουέτο......



Πολύ καλή φωνή...!!!
movflower Chat
MusicHeaven Guru
#11877   /   13.02.2008, 13:27
Κασπερούλη εννοείς τον Παύλο ή τη Μαρία; χαχαχαχα :ΡΡΡΡ

:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))



Διότι εγώ εννοώ και τους δύο!

;))))

hartigan Chat
Συγχορδία Ματζόρε
#11874   /   13.02.2008, 11:43   /   Αναφορά
Aυτή η τραγουδίστρια ποτέ δεν μου άρεσε.
cranky Chat
Βασική Νότα
#11882   /   13.02.2008, 17:00   /   Αναφορά
Την εχω στην ίδια "κατηγορία" με τον Κότσιρα : Να την ακούω χωρίς να την βλέπω.
despinakontogianni Chat
Βετεράνος
#12041   /   21.02.2008, 22:06
Κακίες! Δν κοιτάω την εμφάνιση όταν μου περνάει τόσα πολλά!!



Σχόλια από άλλες δημοσιεύσεις