ελληνική μουσική
186 online   ·  204.004 μέλη


αρχική > e-Περιοδικό > Aρθρα

Το έθιμο του Μπέη

Μια που μπήκαμε στο τριώδιο, σας παραθέτω ένα από τα γνωστότερα έθιμα της Θράκης, το έθιμο του Μπέη.
Το έθιμο του Μπέη
Γράφει το μέλος Παναγιώτα Τερζή (panterzi)1 άρθρα στο MusicHeaven
Τρίτη 18 Μαρτίου 2008
Στα παλιά τα χρόνια επί τουρκοκρατίας σε πολλές περιοχές της Ελλάδας υπήρχαν πάρα πολλοί Τούρκοι. Κάποιοι από αυτούς είχαν μεγάλες περιουσίες και οι κάτοικοι τους ονόμαζαν «Μπέηδες». Ο Μπέης εκείνη την εποχή ζούσε σαν Αγάς. Είχε πάντα στο σπίτι του την καλύτερη κοπέλα του χωριού, το γιατρό του, τη νοσοκόμα, τους σωματοφύλακές του και κάποιον έμπιστο του δικαστικό για να τιμωρεί τους παραβάτες. Επειδή οι συνθήκες εκείνης της εποχής ήταν πάρα πολύ δύσκολες για να επιβιώσει κανείς, πήγαινε και δούλευε στις δουλειές του Μπέη για ένα κομμάτι ψωμί. Πολλοί από τους κατοίκους του χωριού αντιδρούσαν σ’ όλη αυτή την εκμετάλλευση οπότε και ξεσηκώθηκαν να διαμαρτυρηθούν να σταματήσει αυτό το καθεστώς που επικρατούσε, πράγμα που το κατάφεραν. Από τότε την ημέρα της Αποκριάς βγαίνουν στους δρόμους και γιορτάζουν την απελευθέρωση από την εκμετάλλευση των Τούρκων.

Το έθιμο του Μπέη έπαιζε σημαντικό ρόλο κατά την εποχή της Τουρκοκρατίας ,γιατί τότε οι Τούρκοι απαγόρευαν στους κατοίκους του χωριού να συγκεντρώνονται και να μιλούν. Έτσι με το έθιμο αυτό έβρισκαν την ευκαιρία να συγκεντρωθούν και να λύσουν τα διάφορα προβλήματα που τους απασχολούσαν.

Το έθιμο γίνεται την Καθαρά Δευτέρα. Παλαιότερα στη θέση του Μπέη έμπαινε κάποιος Τούρκος , αλλά τώρα κάθε χρόνο εκλέγεται κάποιος κάτοικος του χωριού.

Ο Μπέης είναι ένας ώριμος άντρας με μουστάκι, ντυμένος με την παραδοσιακή φορεσιά του χωριού, βαμμένος με κοκκινάδι, , μαύρο φέσι, μπότες και φέρει μαζί του ραβδί, πιστόλια και ναργιλέ. Σε κάθε σπίτι ρίχνει σιτάρι για καλή σοδειά και στη συνέχεια αφού έχει γυρίσει όλο το χωριό καλεί όλους τους κατοίκους να παρακολουθήσουν την παλαίστρα η οποία γίνεται συνήθως στο γήπεδο. Βγαίνει ο νοικοκύρης του σπιτιού με ένα ταψί σιτάρι ή καλαμπόκι ή κάποιο χρηματικό ποσό .Έτσι πληρώνει το χρέος της χρονιάς στο Μπέη και αυτός με τη σειρά του εύχεται για «καλή σοδειά» και «καλά μπερεκέτια».
Μέσα από αυτή την αναπαράσταση σατιρίζονταν η τουρκική κατοχή και η ανέχεια της εποχής εκείνης. Προηγείται όλων ο τελάλης, ακολουθεί η φρουρά του Μπέη, δηλ. οι αστυνομικοί του, έπειτα εκείνος, οι αυλικοί και οι γεωργοί που αναπαριστούν γεωργικές εργασίες της εποχής εκείνης..

Ακολουθεί γαϊδουροδρομία και ρωμαϊκή πάλη. Μετά την ολοκλήρωση της ρωμαϊκής πάλης, ο κόσμος μαζεύεται στις ταβέρνες, με το προσωπικό του Μπέη, πίνει και διασκεδάζει με παραδοσιακά όργανα της περιοχής.

Πηγές:
http://el.wikipedia.org
http://members.tripod.com/Rizia/ethima3.htm
Γίνε ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Αν σου αρέσει να γράφεις, έλα στην ομάδα συντακτών του ανεξάρτητου, πολυφωνικού, υγιούς και δημοφιλούς ηλεκτρονικού περιοδικού του MusicHeaven και μοιράσου τις σκέψεις σου με τους πάνω από 4.000 καθημερινούς αναγνώστες του.

Στείλε μια δημοσίευση ή επικοινώνησε μαζί μας για απορίες!


σχόλια (3)

σχολιάστε το παραπάνω άρθρο:


Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να είστε μέλος του MusicHeaven. Παρακαλούμε εγγραφείτε ή συνδεθείτε

pol-gt Chat
Συγχορδία Μινόρε
#12463   /   18.03.2008, 13:07   /   Αναφορά
Τα έθιμα αυτά είναι όμορφα, κρατούν κι ένα ρομαντισμό της εποχής στην οποία αναφέρονται...
movflower Chat
MusicHeaven Guru
#12478   /   19.03.2008, 04:19   /   Αναφορά
Κεφάτο έθιμο αν και οι ρίζες του πικρές...

Administrator
jorge Chat
Musantiquus
#12479   /   19.03.2008, 07:51   /   Αναφορά
Ωραίο άρθρο, μόνο που μπήκε ...από λάθος. Ως γνωστόν, είμαστε μουσικό site, επομένως η κατηγορία "Άρθρα" αφορά μόνο μουσικά θέματα. Ετούτο ξέφυγε, αλλά χαλάλι :)


Σχόλια από άλλες δημοσιεύσεις