ελληνική μουσική
410 online   ·  205.969 μέλη

αρχική > e-Περιοδικό > Live Reviews

Ήμασταν εκεί: Musikmesse 2014 (videos + φωτό)

Οι διεθνείς μουσικές εκθέσεις Musikmesse και Prolight + Sound έκλεισαν τις πόρτες τους το περασμένο Σάββατο, μετά από τέσσερις μέρες γεμάτες από παρουσιάσεις νέων προϊόντων και εκδηλώσεις! Πάνω από 110.000 επισκέπτες από όλο τον κόσμο βρέθηκαν στην Φρανκφούρτη, ενώ υπήρχαν 2.242 περίπτερα εκθετών από 57 χώρες. Το MusicHeaven ήταν εκεί!

Ήμασταν εκεί: Musikmesse 2014 (videos + φωτό)

Γράφει ο Γιώργος (jorge)298 άρθρα στο MusicHeaven
O Jorge είναι ο ιδρυτής του MusicHeaven. Είναι Μηχανικός Η/Υ & Πληροφορικής με μεταπτυχιακό στα Δίκτυα, έχει σπουδάσει κιθάρα, έχει παίξει κιθαρίστας σε μικρά σχήματα στην Πάτρα και την Αθήνα, ενώ του αρέσουν το τένις, η τεντούρα, το πο...
Τετάρτη 19 Μαρτίου 2014

Πάνω από 15 χώροι φιλοξένησαν και φέτος τους 2.242 εκθέτες, στη μεγαλύτερη έκθεση μουσικής του κόσμου.

Παράλληλα,  5 υπερπλήρεις σκηνές, με οτι πιο σύγχρονο και ποιοτικο κυκλοφορεί στο χώρο του συναυλιακού εξοπλισμού,  δεν σταμάτησαν να υποδέχονται μπάντες Jazz, Rock, Metal, Electronica κ.α.

Αξίζει να σημειωθεί πως τα stages είχαν στηθεί από εταιρίες "μεγαθήρια", όπως η Peavey ή η PRG, με στόχο την προβολή των νεων τους προϊόντων σε εταιρίες χονδρικής πώλησης ή venues. Έτσι ειχε δοθεί προσοχή και στην παραμικρή λεπτομέρεια,  τόσο στον ηχο, όσο και στην εικόνα που έβλεπε ο θεατής,  με χρήση HD cameras και real-time εφέ στην "πλάτη" της σκηνής. Σίγουρα πολλα απο τα σχήματα δεν είχαν ξαναπαίξει σε τέτοια σκηνή,  που θα ζήλευαν ακόμα και γνωστές μπάντες.  

Οι αίθουσες της musikmesse κάλυπταν κάθε πτυχή της μουσικής δημιουργίας και τεχνολογίας. Χιλιάδες μουσικά όργανα,  ηχεία,  ενισχυτές,  παρτιτούρες, εξοπλισμός για djs,  κονσόλες, προβολείς, αξεσουάρ για κάθε επαγγελματία ή ερασιτέχνη μουσικό,  μετέτρεψαν την έκθεση σε μια γιορτή της μουσικής. 

Δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες, δοκιμαζαν μουσικα όργανα χωρις κανενα περιορισμό,  ακόμα κι αν αυτά αξιζαν μια περιουσία.  Κάθε περίπτερο με κιθάρες διέθετε ενισχυτές και ακουστικά,  προκειμένου ο επισκέπτης να αξιολογήσει πλήρως την κιθάρα που είχε στα χέρια του, χωρίς να υπάρχει η παραμικρή πίεση ή το παραμικρό άγχος για ζημιά από τη μεριά των εκθετών, ακόμα και αν η κιθάρα αξιζε 17.000 ευρω, όπως μια Bedell που είχα την τύχη να δοκιμασω. 

Το ίδιο και στα πιάνα,  όπου ο οποιοσδήποτε μπορούσε να παίξει σε πιάνα "με ουρά" αξίας 400.000 ευρω.  

Ευχάριστη έκπληξη για μας ήταν η συνάντησή μας με τον μοναδικό Έλληνα κατασκευαστή μουσικών οργάνων με περίπτερο στη musikmesse. Ο κύριος Χρήστος Σπουρδαλακης,  που εδώ και πολλά χρόνια κατασκευάζει χειροποίητα μπουζούκια και μαντολίνα, μας μίλησε για τη δυσκολία του να βρίσκεσαι στην μεγαλύτερη μουσική έκθεση του κόσμου και το μέλλον της. Η συνέντευξη θα βγει online σε λίγες ημέρες.

Ο κύριος Χρήστος Σπουρδαλάκης (αριστερά) με τους συνεργάτες του, στην MusikMesse 2014

"Οι περίπου 110.000 επισκέπτες από 142 χώρες δείχνουν το συνεχιζόμενο υψηλό επίπεδο ενδιαφέροντος που επιδεικνύεται από τους τομείς των εκδηλώσεων και της μουσικής, στην  καινοτομία και τις νέες εξελίξεις", δήλωσε ο Detlef Braun, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Messe Frankfurt."

Η φετινή Musikmesse και Prolight + Sound χαρακτηρίστηκαν από επισκέπτες υψηλού επιπέδου και μια προθυμία να κάνουν παραγγελίες. Το συνεχιζόμενο υψηλό επίπεδο ικανοποίησης των εκθετών και στις δύο εκθέσεις αποτελεί επίσης ένα καλό συμπέρασμα. Συνολικά 2.242 διεθνείς εκθέτες από 57 χώρες παρουσίασαν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους στις εκθέσεις Musikmesse και Prolight + Sound.

Μετά τα σκαμπανεβάσματα στον τομέα των μουσικών οργάνων τα τελευταία χρόνια, πολλοί εκθέτες ανέφεραν ενδιαφέρον του κόσμου για παραγγελίες. Ο Daniel Knöll, διευθυντής του Society of Music Merchants e. V. (SOMM) τόνισε: «Η φετινή Musikmesse ήταν για άλλη μια φορά ο χώρος για τις εθνικές και διεθνείς επιχειρηματικές δραστηριότητες του κλάδου και εδειξε χωρίς καμία αμφιβολία ότι εδώ, σε αυτή την έκθεση, βρίσκεται η αγορά και ο εκθεσιακός χώρος για τις επιχειρήσεις μουσικών οργάνων και τους λάτρεις της μουσικής. Αναμένουμε ότι η αγορά θα αναπτυχθεί θετικά κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους".

Μια θετική άποψη για την πορεία των επιχειρήσεων μουσικών οργάνων και τις προοπτικές εξεφρασε και ο Gerhard A. Meinl, πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Ένωσης των κατασκευαστων German Musical Instrument (Bundesverband der Deutschen Musikinstrumenten - Hersteller e Β. - BDMH): "Η καλή ατμόσφαιρα στη φετινή Musikmesse με κάνει να προβλέπω πως θα έχουμε συνολική αύξηση του τέσσερα τοις εκατό".

Σε γενικές γραμμές οι εκθέτες αξιολόγησαν την τρέχουσα οικονομική κατάσταση του τομέα ως καλύτερη από ό,τι πριν από ένα χρόνο. Σε ποσοστό 73 τοις εκατό θεωρούν ότι η οικονομική κατάσταση είναι πλέον ικανοποιητική έως καλή.
 
Όπως και στο παρελθόν, πολλά νέα προϊόντα έκαναν την εμφάνισή τους στην Musikmesse - από απίθανα κρουστά μέχρι πνευστά που επικοινωνούν μέσω WLAN. Η κινητικότητα (mobility) κερδίζει παράλληλα έδαφος και νέα καινοτόμα προϊόντα εμφανίζονται, τα οποία κάνουν τη δημιουργία και επεξεργασία μουσικής ευκολότερη κατά τη διάρκεια του ταξιδιού. Τα smartphones και τα tablets χρησιμοποιούνται ολοένα και περισσότερο ως πηγές ήχου ή ως controllers για το hardware. Επιπλέον, οι πιανίστες αλλά και ολόκληρες ορχήστρες έχουν πλέον δυνατότητα να χρησιμοποιούν τα tablets για να διαβάζουν παρτιτούρες.
 
Επίσης, σε μια εποχή που ο αριθμός των νέων που παίζουν μουσική μειώνεται, τίποτα δεν είναι πιο σημαντικό από την μουσική διδασκαλία σε νεαρή ηλικία και την προώθηση νέων ταλέντων. Εξαιρετικά δημοφιλές ήταν το event music4kids, οπου παιδιά είχαν την ευκαιρία να κάνουν τα πρώτα τους μουσικά βήματα υπό την επίβλεψη καθηγητών μουσικής. Τη φετινή Music4kids παρακολούθησαν περισσότερα παιδιά από ποτέ. "Καταγράψαμε όχι μόνο τον ενθουσιασμό των παιδιών και των δασκάλων, αλλά και τις ευχαριστίες από τους κατασκευαστές των οργάνων. Γι' αυτούς, κάθε νέος μουσικός είναι ένας δυνητικός πελάτης."

Η Musikmesse προσέφερε επίσης μια ποικιλία από ενδιαφέρουσες δραστηριότητες για τα μεγαλύτερα παιδιά και τους εφήβους μουσικούς. Για παράδειγμα, το εκπαιδευτικό λεωφορείο John Lennon έδινε στους νέους ανθρώπους την ευκαιρία να δοκιμάσουν τις δημιουργικές μουσικές ιδέες τους σε ένα κινητό στούντιο ηχογράφησης με υπερσύγχρονο εξοπλισμό και επαγγελματική επίβλεψη. Ο διαγωνισμός SchoolJam έφερε ταλαντούχους νέους μουσικούς στο επιβλητικό Festhalle.
 
Στην Musikmesse έλαβαν χώρα workshops, εκδηλώσεις και sessions για αυτόγραφα με πολλούς καταξιωμένους μουσικούς.

Καλλιτέχνες όπως ο Rod Gonzales (Die Ärzte), Adel Tawil, The Bosshoss, Rudolf Schenker (Scorpions), Jeff Beck, Victor Smolski (Rage) και Mille Petrozza (Kreator) βρέθηκαν στην έκθεση. Επίσης είχαμε και βραβεία. Ο θρύλος του σαξοφώνου Ernie Watts έλαβε βραβείο για την εξαιρετική μουσική του καριέρα, ενώ ο σκηνογράφος Erich Wonder, ο οποίος εργάστηκε για πολλά χρόνια στο θέατρο Schauspiel στη Φρανκφούρτη, έλαβε το Opus - Γερμανικό Βραβείο Stage - για τα επιτεύγματα του.

Η επόμενη Musikmesse και Prolight + Sound θα πραγματοποιηθεί στη Φραγκφούρτη από 15 έως 18 Απριλίου του 2015.

O drummer των Scorpions, James Kottak, στο χώρο της έκθεσης.
Tags
Μουσικά Είδη:ElectronicaJazzMetalRockΜουσικά Όργανα:κιθάραΚαλλιτέχνες:John LennonΧρήστος ΣπουρδαλάκηςBeckJeff BeckScorpionsΜουσική Γενικά:συνέντευξηΜουσική Εκπαίδευση:παρτιτούρεςεπεξεργασία μουσικήςΓίνε ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Αν σου αρέσει να γράφεις, έλα στην ομάδα συντακτών του ανεξάρτητου, πολυφωνικού, υγιούς και δημοφιλούς ηλεκτρονικού περιοδικού του MusicHeaven και μοιράσου τις σκέψεις σου με τους πάνω από 4.000 καθημερινούς αναγνώστες του.

Στείλε μια δημοσίευση ή επικοινώνησε μαζί μας για απορίες!


σχόλια (5)

σχολιάστε το παραπάνω άρθρο:


Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να είστε μέλος του MusicHeaven. Παρακαλούμε εγγραφείτε ή συνδεθείτε

STEFANOS604 Chat
Βετεράνος
#28519   /   19.03.2014, 12:17   /   Αναφορά

‘’ .....Δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες, δοκιμαζαν μουσικα όργανα χωρις κανενα περιορισμό,  ακόμα κι αν αυτά αξιζαν μια περιουσία......’’. 


Αν μια τέτοια έκθεση γινόταν εδώ τώρα που  χώρα είναι βυθισμένη στην  οικονομική κρίση τα πληκτροφόρα και πανάκριβα έγχορδα όργανα …δεν θα δεχόταν βανδαλισμό;

CROSS Chat
MusicHeaven Guru
#28520   /   19.03.2014, 13:33   /   Αναφορά

ΜΑΓΕΙΑ!!!!!!!!!!!!!!!!!!Ευχαριστούμε για την ''αναμετάδοση'':)

despinakontogianni Chat
Βετεράνος
#28522   /   19.03.2014, 23:43   /   Αναφορά

Η ζήλεια μου έχει χτυπήσει κόκκινο, αλλά λέω να πάω να κλείσω από τώρα για τον Απρίλη του '15. Σε χιλιοευχαριστώ για την αναμετάδοση! *_*{#emotions_dlg.inlove}

Armenistis Chat
Περαστική Νότα
#28533   /   27.03.2014, 15:22   /   Αναφορά

περιμένου με αγωνία να ανεβάσετε την συνέντευξη του κ. Σπουρδαλάκη. Πολύ όμορφο άρθρο ευχαριστούμε Σχόλια από άλλες δημοσιεύσεις

Αυτά τα διάβασες;