ελληνική μουσική
453 online   ·  205.668 μέλη

Ανέκδοτο για λίγους.

yiannisyiannis
Φθασμένος
Chat
26.04.2004, 11:44
Ανήκω στο "club" των λιγοστών εκείνων μελών, που ενδιαφέρονται για την έρευνα σε μακρινές περιοχές πέρα από τα όρια του πλανήτη μας, για τις τελευταίες ανακαλύψεις σχετικά με την κοσμογένεση, το big-bang κλπ.

Μια από τις πιο προχωρημένες θεωρίες του Αϊνστάιν, ήταν η καμπυλότητα του χωροχρόνου. Ότι δηλαδή τα μεγάλα ουράνια σώματα, όπως η Γη, ο Ήλιος κλπ., μπορούν με το ισχυρό βαρυτικό τους πεδίο, να προκαλέσουν στρεβλώσεις και καμπυλώσεις στο χωροχρόνο.

Αυτή η θεωρία, ήρθε πολύ πρόσφατα στην επικαιρότητα, όταν αποφασίσθηκε η υλοποίηση ενός πανάκριβου πειράματος, το οποίο θα ελέγξει την ορθότητά της. Περιληπτικά αναφέρω, θα κατασκευαστούν μερικές μεταλλικές σφαίρες, οι πιο τέλειες που έχουν κατασκευαστεί ποτέ και θα σταλούν με δορυφόρο στο διάστημα. Η ενδεχόμενη παραμόρφωση αυτών των σφαιρών, θα επιβεβαιώσει την αντίστοιχη καμπύλωση του χωροχρόνου.

Ανέφερα όλα αυτά τα ίσως κουραστικά, για να καταλάβουν οι περισσότεροι που δεν ασχολούνται με τέτοια θέματα, το παρακάτω ανέκδοτο.

Το διάβασα σε Κυριακάτικο έντυπο της Θεσ/νίκης και το βρήκα αρκετά χαριτωμένο.

Προφανώς επηρεασμένος από τις παραπάνω τελευταίες εξελίξεις, είπε κάποιος στην αγαπημένη του: «Μωρό μου, μαζί σου μου καμπυλώνεται ο χωροχρόνος...»

Συλλογίστηκα, τελικά υπάρχουν κι άλλοι "παλαβοί" εκτός από μένα.

Πάντως, ήταν μια πολύ έξυπνη παρομοίωση, με αρκετό βάθος, αν το σκεφτεί κανείς. Η έντονη βαρύτητα της αγάπης σε μια σχέση, μπορεί να στρεβλώσει όχι μόνο τον προσωπικό χωροχρόνο, αλλά και να καμπυλώσει όλες τις διαφορές των δυο συντρόφων, έτσι ώστε αυτές να συγκλίνουν στο ίδιο σημείο.

Έτσι δεν είναι; Όλοι μπορούμε να γίνουμε «Αϊνστάινιδες» της αγάπης.
#1   
falimento
Σολίστ
Chat
26.04.2004, 12:26
Πολύ έξυπνο πραγματικά.. Και η επεξήγηση σου Γιάννη ακόμα πιο ωραία..

Δεν ξέρω αν διάβασες πουθενά για μια καινούρια συμπαντική θεωρία από Γερμανούς?

Λένε οτι το σύμπαν μας έχει σχήμα χωάνης..
#2   
yiannisyiannis
Φθασμένος
Chat
26.04.2004, 13:08
Όχι δεν έχω ακούσει κάτι τέτοιο falimento. H τελευταία θεωρία που έμαθα, προσομοίαζε το σύμπαν με μπαλλόνι. Αν γνωρίζεις κανένα link, σχετικό μ' αυτή τη θεωρία που αναφέρεις...ρίχ' το.
#3   
falimento
Σολίστ
Chat
26.04.2004, 13:48
To χα διαβάσει στην εφημερίδα θα την βρώ και θα στείλω το άρθρο..

Τώρα βρήκα το συγκεκριμένο άρθρο που ανέφερες.. Είναι πολύ ενδιαφέρον..Είχε τελικά δίκιο ο Αϊνστάιν;
Με ανυπομονησία αναμένεται η εκτόξευση

ΕΡΤ.GR
20/4 | 15:51

Φως στη θεωρία της σχετικότητας στοχεύει να ρίξει ένας δορυφόρος, ο Gravity Probe B

Ισχύουν άραγε οι δύο βασικές προβλέψεις του Αϊνστάιν για την παραμόρφωση του χωροχρόνου από τη βαρύτητα; Την απάντηση έρχεται να δώσει ένας δορυφόρος, ο Gravity Probe B (Διερευνητής Βαρύτητας Β), ο οποίος, ενώ αρχικά είχε σχεδιαστεί να εκτοξευθεί τη Δευτέρα, θα ξεκινήσει το ταξίδι του σήμερα στις 18:57 ώρα Ελλάδος, από την Αεροπορική Βάση Vandenberg στην Καλιφόρνια. Η εκτόξευση της Δευτέρας αναβλήθηκε, επειδή οι ελεγκτές εδάφους δεν μπορούσαν να επαληθεύσουν αν ο πύραυλος είχε φορτωμένο όλο το λογισμικό για την πτήση. Ο Gravity Probe B θα εξετάσει τις δύο βασικές προβλέψεις του Αϊνστάιν, για το χώρο και το χρόνο. Ο δορυφόρος περιέχει τέσσερις σχεδόν τέλειες σφαίρες, δηλαδή ένα είδος γυροσκοπίου.

Στο μικροσκόπιο το frame dragging και η γεοδαιτική επίδραση
Οι σφαίρες από χαλαζία βρίσκονται στην καρδιά του σκάφους και έχουν το μέγεθος μίας μπάλας του πινγκ-πονγκ, ενώ θα περιστρέφονται 10.000 φορές το λεπτό, σε έναν μονωμένο, τελείως άδειο θάλαμο.

Οδηγός του δορυφόρου θα είναι ένα άστρο , το IM Pegasi, έτσι ώστε οι άξονες περιστροφής των σφαιρών να δείχνουν στο αστέρι. Μετά από λίγο καιρό, οι επιστήμονες θα εξετάσουν τις σφαίρες για μικρές αλλαγές.

Το πρώτο στοιχείο από τη θεωρία της σχετικότητας που θα ελεγχθεί, είναι η γεοδαιτική επίδραση, δηλαδή το γεγονός ότι, κάθε σωματίδιο στο διάστημα στρεβλώνει τον χώρο και τον χρόνο .

Το δεύτερο ερώτημα που θα ερευνηθεί είναι το εάν τα αντικείμενα, που περιστρέφονται στο διάστημα, "σέρνουν" τον χώρο και το χρόνο (frame dragging ).

"Έχουμε δει δύο από τις τρεις πτυχές ενός στρεβλωμένου χωροχρόνου. Έχουμε δει τη στρέβλωση του χώρου και τη στρέβλωση του χρόνου. Δεν έχουμε δει όμως ποτέ, το σύρσιμο του χώρου εν κινήσει", δήλωσε ο Κιπ Θορν από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καλιφόρνια.

Η θεωρία του Αϊνστάιν

Το 1916, ο Αϊνστάιν είχε προτείνει, ότι το χωροχρονικό συνεχές παραμορφώνεται από μεγάλες μάζες, σαν τη Γη, όπως ένα στρώμα παραμορφώνεται, όταν τοποθετούνται επάνω του μεγάλα βάρη. Τα σώματα, που εισέρχονται στο βαρυτικό πεδίο φαίνονται να αποκλίνουν από την ευθύγραμμη πορεία τους, αν και στην πραγματικότητα συνεχίζουν να κινούνται σε ευθεία γραμμή. Το φαινόμενο αυτό έχει επιβεβαιωθεί σε παλαιότερα πειράματα, με μικρότερη, όμως, ακρίβεια.

Ανεπιβεβαίωτη, ωστόσο, παραμένει μια άλλη πρόβλεψη, που διατυπώθηκε το 1918: καθώς τα ουράνια σώματα μεγάλης μάζας περιστρέφονται, παρασύρουν μαζί τους τον χωροχρόνο και τον συστρέφουν, όπως ένα κουτάλι, που περιστρέφεται μέσα σε ένα φλιτζάνι, δημιουργεί δίνη στο υγρό.

Αν οι προβλέψεις του Αϊνστάιν είναι σωστές, η βαρύτητα της Γης θα προκαλέσει ανεπαίσθητες, αλλά μετρήσιμες, μεταβολές στον άξονα περιστροφής των σφαιρών, της τάξης του 1/100.0000 της μοίρας προς δύο κατευθύνσεις (μία λόγω της συστροφής και μία λόγω της στρέβλωσης).

Αυτές οι επιδράσεις έχουν σημαντικές επιπτώσεις στη φύση της ύλης και στη δομή του Σύμπαντος. Μόλις ο δορυφόρος βρεθεί στο διάστημα, θα εισέλθει σε πολική τροχιά 640χμ από τη Γη. Για να εξασφαλιστεί η ακρίβεια, οι σφαίρες πρέπει να παραμείνουν παγωμένες, σε μηδενική θερμοκρασία, μέσα στη μεγαλύτερη αδιάθερμη φιάλη, που έχει ποτέ εκτοξευθεί στο διάστημα και στο πιο ήσυχο περιβάλλον, που έχει ποτέ δημιουργηθεί.

Η ιδέα της αποστολής προτάθηκε αρχικά το 1959, αλλά το πρόγραμμα είχε ματαιωθεί και έχει καθυστερήσει πολλές φορές, εξαιτίας του υψηλού κόστους, αφού ο Gravity probe B κοστίζει 700.000.000 δολάρια.

Η αποστολή θα διαρκέσει 16 μήνες, ενώ τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν το 2006 .

ΒΒC- CNN- Pathfinder Δέσποινα Χριστοπούλου
#4   
stefke
Συγχορδία Μινόρε
Chat
26.04.2004, 13:50
ego auto pou diavasa kai exei na kanei me tin theoria tis sxetikotitas,to ainstain ktl einai to exis:
o xronos? poli sxetikos ontos.....mporei na aggixeis ena kauto tigani gia 2 deuterolepta kai na kapseis to xeri sou eno mporei na aggizeis mia kauti gynaika olokliro to vrady kai na min katalaveis tipota telika......ola sxetika den einai telika.....
#5   


Αυτά τα διάβασες;