ελληνική μουσική
    663 online   ·  210.857 μέλη

    Κύριλλος & Μεθόδιος κατά παγκοσμιοποίησης.

    yiannisyiannis
    11.05.2004, 11:23
    Η εποχή μας χαρακτηρίζεται από το φαινόμενο της παγκοσμιοποίησης, σε όλες σχεδόν τις εκφάνσεις της ζωής μας. Οικονομία, πολιτική, κοινωνία, επικοινωνία, μουσική, ένδυση, φαγητό κλπ.

    Φυσικά, η παγκοσμιοποίηση δεν αποσκοπεί στην ελευθερία και ευημερία των λαών. Μάλλον έχει σκοπό την δημιουργία ενός ομογενοποιημένου λαϊκού πολτού, ο οποίος εύκολα θα μπορεί να τεθεί κάτω από μια παγκόσμια διοίκηση.

    Εμπνεόμενος σήμερα από την γιορτή των Αγίων ισαποστόλων Κυρίλλου και Μεθοδίου, οι οποίοι ήταν οι φωτιστές των Σλάβων, θα ήθελα να αναφέρω μόνο ένα γεγονός από τη δράση τους, το οποίο σχετίζεται με την αντιπαγκοσμιοποίηση και το σεβασμό της διαφορετικότητας των λαών.

    Οι Κύριλλος και Μεθόδιος, τέρατα μορφώσεως στην εποχή τους, (έζησαν τον 9ο αιώνα μ.Χ.), ανέλαβαν εκτός από το ιεραποστολικό και το δύσκολο έργο της εκπαίδευσης των Σλάβων.

    Οι Σλάβοι, βαρβαρικά φύλλα την εποχή εκείνη, δεν γνώριζαν γραφή και φυσικά δεν είχαν δικό τους αλφάβητο. Οι Κύριλλος και Μεθόδιος, θα μπορούσαν κατ’ αρχάς να τους επιβάλλουν την Ελληνική γλώσσα, την παγκόσμια γλώσσα εκείνης της εποχής. Δεν το έκαναν όμως, αντίθετα σεβάστηκαν και χρησιμοποίησαν τη γλώσσα τους.

    Θα μπορούσαν σίγουρα πολύ εύκολα να τους επιβάλλουν το Ελληνικό αλφάβητο, μια που οι Σλάβοι δεν είχαν δικό τους αλφάβητο. Δεν το έκαναν όμως. Σεβόμενοι την φυλετική κι εθνική τους ταυτότητα, δημιούργησαν ένα καινούριο αλφάβητο, για να ξεχωρίζει και να είναι αποκλειστικά δικό τους. Το αλφάβητο αυτό αρχικά ονομάστηκε Γλαγολιτικό (από τη σλαβική λέξη glagol=λόγος) κι αργότερα Κυριλλικό, προς τιμή του Κυρίλλου.

    Τι σεβασμός στην ταυτότητα και την ιδιαιτερότητα των λαών, σε αντίθεση με το κύμα της ισοπέδωσης κι εκμετάλλευσης που προωθείται σήμερα (βλέπε Greeklish κλπ.)!!! Αλλά και τι ανωτερότητα πνεύματος και ψυχής. Να ένα φωτεινό παράδειγμα που μας διδάσκει ότι είναι καλό να σεβόμαστε τις παραδόσεις μας κι όχι να τις θυσιάζουμε στο βωμό της διεθνοποίησης και του παγκόσμιου κόμπλεξ μας.

    Αντισταθείτε, κάνει τους «άλλους» ν’ ανησυχούν!