ελληνική μουσική
    678 online   ·  210.857 μέλη

    Αρχαιοελληνικό έγχορδο μέσα απ΄τον υπολογιστή

    vouliakis
    23.09.2008, 23:53

    Το επιγόνιον, ένα αρχαίο ελληνικό έγχορδο όργανο, που έχει θεωρηθεί πρόγονος κατοπινών οργάνων -βυζαντινό ψαλτήριο, κανονάκι, σαντούρι- ακούστηκε ξανά χάρη σε Ιταλούς ερευνητές που προσομοίωσαν τον ήχο του με λογισμικό.

    Μπορείτε να κατεβάσετε τα αρχεία ήχου εδώ.

    Επιγόνιο

    Ο Φρανσέσκο ντε Ματία και οι συνεργάτες του στο Ωδείο Μουσικής του Σαλέρνο αναρωτιόντουσαν πώς να ακουγόταν το επιγόνιο, που κατά μια εκδοχή εισήχθη στην Ελλάδα το 180 π.Χ. από τον Επίγονο.

    Πλήρη αντίγραφα του οργάνου δεν έχουν διασωθεί, είναι όμως γνωστό ότι είχε έως και 50 χορδές, όπως η άρπα. Είχε επίσης ηχείο όπως η κιθάρα και παιζόταν με το χέρι, χωρίς πένα.

    Χρησιμοποιώντας εικόνες του επιγόνιου από έργα τέχνης, κομμάτια από ανασκαφές και γραπτές περιγραφές του οργάνου και του τρόπου που παιζόταν, οι ερευνητές δημιούργησαν στον υπολογιστή ένα τρισδιάστατο μηχανικό μοντέλο του οργάνου.

    Αφού σχημάτισαν μια κατά το δυνατό ακριβή εικόνα για τη μορφή και για τα υλικά κατασκευής του, προσομοίωσαν διάφορους παράγοντες, όπως τη μάζα του οργάνου, την ακαμψία και την αντήχησή του, που συντελούσαν στον χαρακτηριστικό ήχο του.

    Οι πολύπλοκες ακουστικές εξισώσεις που προέκυψαν θα χρειάζονταν 400 ώρες υπολογισμών σε ένα PC, ωστόσο οι ερευνητές αξιοποίησαν δύο ευρωπαϊκά ακαδημαϊκά δίκτυα επεξεργασίας (GEANT2 και EUMEDconnect) και ολοκλήρωσαν τους υπολογισμούς σε μόλις τέσσερις ώρες.

    «Για πρώτη φορά μπορούμε να ακούσουμε τους μουσικούς ήχους του παρελθόντος» δήλωσε στο περιοδικό New Scientist ο Nτε Ματία, o oποίος μάλιστα παρομοίασε τον ήχο του επιγόνιου με τον ήχο του αρπίχορδου.  

    Πηγή: Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


    yiannisyiannis
    24.09.2008, 10:50

    Ενδιαφέρον πείραμα. Ακόμη πιο ενδιαφέρον κι εντυπωσιακό είναι να βλέπεις ότι τέτοιες έρευνες σε πανεπιστημιακό επίπεδο, γίνονται απο ξένους. Διάφορα είδη επιγονίων μπορεί να θαυμάσει κανείς στο Μουσείο Αρχαίων και Βυζαντινών οργάνων, στα Λαδάδικα της Θεσ/νίκης. Είναι πιστά αντίγραφα, κατασκευασμένα σύμφωνα με τις αρχαίες απεικονίσεις και τις γραπτές περιγραφές που έχουν διασωθεί γι' αυτά τα όργανα. Διευθυντής του μουσείου είναι ο Χριστόδουλος Χάλαρης, ο οποίος έχει επιμεληθεί και την κατασκευή των διαφόρων οργάνων που εκτίθενται στο μουσείο. Μάλιστα στο μουσείο αυτό υπάρχει και μια θαυμάσια αίθουσα συναυλιών, στην οποία δίνονται συναυλίες με αρχαία όργανα. Κατέβασα και άκουσα τα mp3 που έφτιαξαν οι Ιταλοί. Ο ήχος ήταν διαφορετικός από τα επιγόνια που άκουσα στο Μουσείο Αρχαίων και Βυζαντινών οργάνων. Δεν ξέρω αν έφταιγε η συμπίεση του mp3, αλλά ειδικά όταν έπαιζαν συγχορδίες, ο ήχος θύμιζε αρκετά τσέμπαλο.


    nowaveband
    25.09.2008, 04:26

    εξαιρετικά ενδιαφέρον topic!{#emotions_dlg.smartass}