ελληνική μουσική
    1013 online   ·  210.856 μέλη

    Ωδείο Κόνταλυ - Παρουσίαση ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΑΛΕΞΑΝΤΕΡ (ελεύθερη είσοδος)

    Blackmore
    25.09.2009, 21:35

    Ω Δ Ε Ι Ο K O Ν Τ Α Λ Υ
    Κύπρου 61, 15233, Χαλάνδρι ● ΤΗΛ: 210 6824940 ● ΚΙΝ: 6942 488794

    e-mail: info@kodaly.gr ●  www.kodaly.gr

     

     

     

    ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

     

    Αξιότιμες κυρίες και κύριοι καθηγητές, αξιότιμοι συνάδελφοι

    αγαπητοί γονείς και αγαπημένα μας παιδιά

     

    με χαρά σας προσκαλούμε σε μια ανοιχτή παρουσίαση

    της ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΑΛΕΞΑΝΤΕΡ

    το Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2009

    6.00 - 7.30 μ.μ.

    στο Ωδείο Κόνταλυ

     

    Διδάσκει η καθηγήτρια του Ωδείου Κόνταλυ

    Μυρτώ Αρεταίου

     

    Η Τεχνική Αλεξάντερ είναι μια διεθνώς καταξιωμένη μέθοδος

    για την επίτευξη ενεργητικής χαλάρωσης του σώματος

    και για την επαναφορά του μυοσκελετικού μας συστήματος σε υγιείς τάσεις.

     

    Η παρουσία σας θα είναι εξαιρετική τιμή για μας

     


    Blackmore
    25.09.2009, 21:36

    Τεχνική Αλεξάντερ στο Ωδείο Κόνταλυ

    Η Τεχνική Αλεξάντερ είναι μια διεθνώς καταξιωμένη μέθοδος για την επίτευξη ενεργητικής χαλάρωσης του σώματος και για την επαναφορά του μυοσκελετικού μας συστήματος σε υγιείς τάσεις. Είναι μια απλή και πρακτική μέθοδος κίνησης, που μας βοηθά να απελευθερωθούμε από περιττές εντάσεις και να ανακτήσουμε τη φυσική ισορροπία μας μέσα στον χώρο.

    Πριν από  εκατό χρόνια ο αυστραλός ηθοποιός Frederick Matthias Alexander (1869-1955) θέλησε να αναζητήσει τα αίτια τα οποία τον είχαν οδηγήσει στην απώλεια της φωνής του. Γρήγορα διαπίστωσε πως το πρόβλημα του προέρχονταν από την υπερβολική πίεση που ασκούσε στους μύες του αυχένα και του κεφαλιού του, όταν μιλούσε.

    Η μέθοδος  που ανάπτυξε, αποκαθιστά τη φυσική σχέση του κεφαλιού με τον κορμό και το υπόλοιπο σώμα  και μας δίνει το κλειδί για να απελευθερώσουμε την κίνηση και την αναπνοή μας.

    Η Μυρτώ Αρεταίου, επιστημονικά καταρτισμένη καθηγήτρια της τεχνικής, ήταν η εγγύηση που χρειαζόταν το Ωδείο Κόνταλυ για την ίδρυση αυτού του νέου τμήματος. 

    Τί  μας μαθαίνει;

    Η Τεχνική  Αλεξάντερ μας βοηθά να συνειδητοποιήσουμε τις συνήθειες οι οποίες μας προκαλούν περιττές εντάσεις και μας δείχνει τον τρόπο να απαλλαγούμε από αυτές.

    Όταν η  σχέση ανάμεσα στο κεφάλι και  τον κορμό βρίσκεται σε ισορροπία, τότε ο νους και το σώμα μας συντονίζονται καλύτερα με αποτέλεσμα την εξοικονόμηση πολύτιμης ενέργειας.

    Τί  συμβαίνει στη  διάρκεια ενός μαθήματος;

    Η Τεχνική  Αλεξάντερ διδάσκεται στα πλαίσια  ωριαίου ατομικού μαθήματος.

    Αρχικά δουλεύουμε σε οριζόντια θέση πάνω σε ειδικό τραπέζι της Τ.Α. Ο δάσκαλος κινεί τα μέλη του μαθητή με ήρεμες, συντονισμένες κινήσεις, απαλλάσσοντας τις αρθρώσεις και τους μύες του από την περιττή ένταση. Είναι σαν να κολυμπάμε έξω από το νερό κι έχει σαν αποτέλεσμα τη βαθιά ξεκούραση και την αναζωογόνηση όλου του οργανισμού μας!

    Στη συνέχεια δουλεύουμε πάνω σε απλές κινήσεις και στάσεις που επαναλαμβάνουμε  διαρκώς στην καθημερινότητά μας. Ο  δάσκαλος καθοδηγεί τον μαθητή με τα χέρια και τα λόγια του ενθαρρύνοντας  το «λύσιμο» της περιττής έντασης και  τον καλύτερο συντονισμό ανάμεσα στο κεφάλι και τον κορμό του.

    Όταν ο  μαθητής έχει αποκτήσει τις απαραίτητες  βάσεις ενσωματώνουμε στο μάθημα το μουσικό του όργανο (στην περίπτωση  των τραγουδιστών την φωνή) εστιάζοντας  στις κινησιολογικές συνήθειες που τον περιορίζουν και βρίσκοντας τρόπους να απελευθερωθούμε από αυτές με την βοήθεια των αρχών της Τεχνικής Αλεξάντερ.

     

    Τί  αποτελέσματα έχει;

    Ο τρόπος που  κινούμαστε αρχίζει να μας αναζωογονεί και να μας δυναμώνει, αντί να μας εξαντλεί, και τα ευεργετικά αποτελέσματα είναι:

    • καλύτερη αναπνοή
    • καλύτερη κυκλοφορία του αίματος
    • πρόληψη και αντιμετώπιση πόνων και παθήσεων (όπως οι ημικρανίες, η τενοντίτιδα, ο πόνος στον αυχένα και τη μέση, η αϋπνία κτλ.)
    • μεγαλύτερη ευλυγισία
    • αυξημένη δυνατότητα συγκέντρωσης
    • αποδοτικότητα, ζωντάνια και ευεξία,

    Τεχνική Αλεξάντερ για  μουσικούς

     

    Οι μουσικοί είμαστε από τους πρώτους που ανακαλύψαμε την Τεχνική Αλεξάντερ ως μέσο βελτίωσης της τεχνικής μας και ως μέσο αντιμετώπισης των παθήσεων οι οποίες συνδέονται με την απαιτητική φύση του επαγγέλματός μας. Το σημαντικότερο μέσο έκφρασης κάθε μουσικού είναι το ίδιο μας το σώμα. Είναι λοιπόν απαραίτητο να το γνωρίσουμε και να μάθουμε να το ακούμε.

    Τα σύνδρομα παγίδευσης νεύρου, η τενοντίτιδα, γενικότερες  διαταραχές της κινητικής και της αναπνευστικής λειτουργίας, αλλά και το άγχος της έκθεσης στη σκηνή είναι μερικά από τα προβλήματα που ταλαιπωρούν τόσο τους σπουδαστές των ωδείων όσο και τους επαγγελματίες μουσικούς.

    Με την  βοήθεια της Τεχνικής Αλεξάντερ  απαλλασσόμαστε από περιττές εντάσεις και μαθαίνουμε να προστατεύουμε τον εαυτό μας από παθήσεις και τραυματισμούς. Σταδιακά ενσωματώνουμε το όργανό μας και ανακαλύπτουμε άγνωστες πτυχές της εκφραστικής μας δύναμης.

    Η Τεχνική  Αλεξάντερ συμπεριλαμβάνεται εδώ  και πολλά χρόνια στο πρόγραμμα σπουδών μεγάλων μουσικών πανεπιστημίων και καλλιτεχνικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, όπως το Julliard School of Music, το University of California, το Royal College of Music (London),  το Folkwang Universitaet Essen, το Hans Eisler Universitaet (Berlin) και πολλά άλλα.

    Σε  ποιούς άλλους απευθύνεται η Τεχνική Αλεξάντερ;

    Η Τεχνική  Αλεξάντερ απευθύνεται σε ανθρώπους  κάθε ηλικίας που θέλουν να βελτιώσουν την φυσική τους κατάσταση και  να αποκτήσουν καλύτερη ποιότητα ζωής.

    Μπορεί να ωφελήσει ιδιαίτερα:

    • σπουδαστές  και επαγγελματίες καλλιτέχνες, όπως μουσικούς, ηθοποιούς, χορευτές που  θέλουν να καλλιεργήσουν τον δημιουργικό  έλεγχο της κίνησής τους, αλλά και  να προλάβουν πιθανές παθήσεις και  τραυματισμούς που συνδέονται με την ιδιαίτερη φύση του επαγγέλματός τους.
    • όσους  αντιμετωπίζουν πόνους και παθήσεις, που προκαλούνται από την λανθασμένη στάση του σώματος και την συσσωρευμένη ένταση.
    • όσους ασκούν επαγγέλματα με περιορισμένη δυνατότητα κίνησης (πολλές ώρες μπροστά  στον υπολογιστή, πολλές ώρες ορθοστασία κτλ.)

    Τέλος, μπορεί επίσης να αποτελέσει πολύ καλή βάση για την εκμάθηση και την βαθύτερη κατανόηση άλλων μεθόδων κίνησης (π.χ. γιόγκα, πιλάτες, μορφές σύγχρονου χορού).

     

    Μυρτώ Αρεταίου

    Η Μυρτώ  Αρεταίου διδάσκει Τεχνική Αλεξάντερ στο Ωδείο Κόνταλυ.

    Γεννήθηκε το 1980 στην Αθήνα. Κατά την διάρκεια των σχολικών της χρόνων φοίτησε  στην Σχολή Κλασικού Χορού της  Νίκης Κονταξάκη. Παράλληλα με τις  σπουδές της στο Τμήμα M.M.E. με κατεύθυνση Πολιτιστικής Διαχείρισης του Παντείου Πανεπιστημίου παρακολούθησε μαθήματα φωνητικής με την Λίλιαν Τσατσαρώνη, απόφοιτο του Ωδείου Κόνταλυ. Μετά την αποφοίτησή της το 2002 συνέχισε τις μουσικές σπουδές της στο ωδείο του Kreuzberg στο Bερολίνο, όπου παρακολούθησε μαθήματα κλασικού τραγουδιού με την Irena Bart- Greiner. Την ίδια περίοδο ξεκίνησε μαθήματα Τεχνικής Αλεξάντερ με την Sibylle Havemann, καθηγήτρια στην Θερινή Ακαδημία του Salzburg.

    Kατά την 5ετή παραμονή της στο Βερολίνο έκανε εμφανίσεις με τα συγκροτήματα Big Bazar Orchestra και Fried Fly σε μουσικές σκηνές όπως το Club Quasimodο και σε Φεστιβάλ Μουσικής του Κόσμου σε πόλεις της Γερμανίας, της Πολωνίας και της Ισπανίας.  Το 2004 συμμετείχε στην χορωδία της όπερας του F.Poulenc «Τα στήθη του Τειρεσία» στο Saalbau Neukoelln και σαν σόλο τραγουδίστρια στην μουσικοθεατρική παράσταση «Die Botschaft» της ολλανδικής ομάδας Dogtroep.

    Το καλοκαίρι  του 2004 ξεκίνησε την εκπαίδευσή της  στην Schule fuer F.M. Alexander-Technik Berlin με τους Dan Armon, Sibylle Havemann, Jonathan Sheratte και Elisabeth Molle. Στην διάρκεια της φοίτησής της ήρθε σε επαφή με σημαντικούς δασκάλους όπως ο Yehuda Kuperman (Τελ Αβίβ), Odyssee Gaveau (Παρίσι) και Ruth Murray (Λονδίνο). Στα πλαίσια της πρακτικής της άσκησης δούλεψε κυρίως με μουσικούς, παραδίδοντας ιδιαίτερα μαθήματα υπό την εποπτεία της Sibylle Havemann και αναλαμβάνοντας μαθητές της κατά την διάρκεια της απουσίας της.

    Τον Ιούλιο του 2007 πραγματοποίησε σε συνεργασία με τον πιανίστα και μουσικοπαιδαγωγό Tim Schneider σεμινάριο με τίτλο «Πιάνο και Τεχνική Αλεξάντερ» και αντικείμενο την βελτίωση της πιανιστικής τεχνικής με την βοήθεια των αρχών της Τεχνικής Αλεξάντερ. Τον Δεκέμβρη του 2007 απέκτησε το Δίπλωμα Διδασκαλίας της Τεχνικής Αλεξάντερ. Έκτοτε ζει και εργάζεται στην Αθήνα ως μέλος του G.L.A.T. (Gesellschaft der Lehrer-innen der F.M. Alexander -Technik e.V. : Εταιρεία Διδασκάλων της Τεχνικής Αλεξάντερ).

    Από το καλοκαίρι του 2008 παραδίδει μαθήματα στη Θερινή Ακαδημία του Mozarteum στο Salzburg ως βοηθός της παλιάς της καθηγήτριας Sibylle Havemann.