ελληνική μουσική
361 online   ·  206.002 μέλη

ΔΤ: Υποτροφίες φιλοξενίας νέων καλλιτεχνών!

jorge
Musantiquus , Administrator
Chat
11.01.2005, 15:38
Από το υπουργείο Πολιτισμού ανακοινώνεται η έναρξη της προθεσμίας υποβολής υποψηφιοτήτων για το πρόγραμμα «mapXXL» του Δικτύου «Pepinieres Europeenes pour Jeunes Artistes», που αφορά υποτροφίες δημιουργικής φιλοξενίας νέων καλλιτεχνών όλων των μορφών της τέχνης σε 25 χώρες της Ευρώπης.


Η προθεσμία υποβολής υποψηφιοτήτων λήγει στις 12 Μαρτίου. Σκοπός του Δικτύου Pepinieres είναι η κινητικότητα των καλλιτεχνών και των έργων τους στο πλαίσιο της αντίστοιχης πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τη διευρυμένη συμμετοχή του Ευρωπαίου πολίτη σε μια ενιαία αγορά τέχνης. Στόχος των υποτροφιών του προγράμματος δημιουργικής φιλοξενίας mapXXL είναι η δημιουργία ευρωπαϊκής προοπτικής στην καλλιτεχνική συγκρότηση των νέων δημιουργών από κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης και η προώθηση του έργου τους στην αντίστοιχη ευρωπαϊκή αγορά. Η θεματική του νέου προγράμματος δημιουργικής φιλοξενίας είναι «Η ανακάλυψη του Αλλου και η συνεργασία μαζί του». Οι προτάσεις που θα υποβάλουν οι καλλιτέχνες θα πρέπει να κινούνται μέσα σε αυτό το γενικό πλαίσιο. Δικαίωμα υποψηφιότητας έχουν νέοι καλλιτέχνες ηλικίας 20-35 ετών, που κατάγονται ή διαμένουν σε μία από τις χώρες-μέλη του Δικτύου Pepinieres. Η αίτησή τους θα πρέπει να αφορά ένα μόνο κέντρο υποδοχής, το οποίο να βρίσκεται υποχρεωτικά εκτός της χώρας καταγωγής ή της χώρας διαμονής τους. Η διάρκεια της διαμονής θα κυμαίνεται από 2 έως 9 μήνες με μέσο όρο τους 3 μήνες. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η παραμονή στο κέντρο υποδοχής των καλλιτεχνών που θα επιλεγούν καθ' όλο το διάστημα της προγραμματισμένης διάρκειας της φιλοξενίας. Οι παροχές που προσφέρονται είναι διαμονή, αξιοποίηση των υποδομών του καλλιτεχνικού κέντρου και μηνιαίο ποσό κατά τι λιγότερο από το κόστος διαβίωσης στη χώρα φιλοξενίας. Τα έξοδα μετακίνησης και όποιες άλλες δαπάνες καλύπτονται από τον φιλοξενούμενο καλλιτέχνη. Οι πιθανότητες επιτυχούς υποβολής υποψηφιότητας αυξάνονται για μικρότερα αστικά κέντρα, που ίσως δεν προτιμηθούν από υποψηφίους, λόγω της αυξημένης προτίμησης που έχει παρατηρηθεί σε καλλιτεχνικά κέντρα μεγάλων πόλεων. Το υπουργείο Πολιτισμού συμμετέχει στη διοργάνωση του mapXXL μέσω της Διεύθυνσης Διεθνών Σχέσεων και υποστηρίζει οικονομικά τη δημιουργική φιλοξενία στην Ελλάδα δυο ξένων καλλιτεχνών, στο Κέντρο «Φούρνος».

Πληροφορίες για το πρόγραμμα mapXXL παρέχονται τους κατωτέρω υπερσυνδέσμους κατ' αρχήν για πληροφορίες σχετικές με τους στόχους και τη διάρθρωση του προγράμματος http://www.art4eu.net/programmes/ mapxxl/index.php, in english, in french, για τη συμπλήρωση της φόρμας υποβολής αίτησης: doc, pdf, αλλά και γενικά στο site του Δικτύου Pepinieres: www.art4eu.net

Για τυχόν περαιτέρω διευκρινίσεις οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθυνθούν στον Εθνικό Συντονιστή για την Ελλάδα, Χάρη Παππή, τηλ.: 210-8201782, e-mail: Haris.Pappis@dms.culture.gr

Ημερίδα ενημέρωσης για το πρόγραμμα mapXXL και την παροχή συμβουλών κατάρτισης του φακέλου υποψηφιότητας θα διοργανωθεί την Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου, 11-1 μ.μ., στο Κέντρο «Φούρνος» για τον Ψηφιακό Πολιτισμό (Μαυρομιχάλη 168, Αθήνα, τηλ.: 210-6460748).
#1   


Αυτά τα διάβασες;