ελληνική μουσική
    1004 online   ·  210.856 μέλη

    Λουκέτο βαζει δισκογραφική εταιρία

    jorge
    05.02.2010, 23:05

    Η δισκογραφική LIBRA σήμερα ανακοίνωσε το τέλος της, με επιστολή που μας έστειλε:. Η εταιρια εχει βγαλει παραγωγές με γνωστούς καλλιτέχνες, όπως ο David Lynch, η Μαρία Φαραντούρη, ο Γιώτης Κιουρτσόγλου κ.α. (περισσοτερα στο http://www.libramusic.gr/artists.html)>

    Ακολουθει η επιστολη:

     

    Αγαπητοί μας συνεργάτες


    Σας ανακοινώνουμε ότι η δισκογραφική εταιρεία LIBRA MUSIC κλείνει τον κύκλο της.

    Από το 1992 μέχρι σήμερα η LIBRA MUSIC εισήγαγε και πρότεινε στο ελληνικό κοινό κάποιες από τις σημαντικότερες ανεξάρτητες εταιρείες διεθνώς, αλλά και παρήγαγε έναν κατάλογο από 50 άλμπουμ για τα οποία είναι υπερήφανη. Δημιούργησε και στήριξε μια ολόκληρη σκηνή στην ελληνική μουσική, αυτής της γουόρλντ, τζαζ και έθνικ μουσικής. Συγκέντρωσε στο χώρο της ό,τι πιο δημιουργικό υπήρχε στη μουσική μας και έφερε στην Ελλάδα κάποια από τα μεγαλύτερα ονόματα της διεθνούς δισκογραφίας για να ηχογραφήσουν μαζί με τους καλλιτέχνες της. Δημιούργησε εξώφυλλα τέχνης σεβόμενη το κοινό αλλά και το έργο που περιέχουν.

    Όλοι εμείς που δουλέψαμε για τη LIBRA MUSIC θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τους καλλιτέχνες που μας επέλεξαν και μας τίμησαν με τις μουσικές τους.

    Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τους δημοσιογράφους και τους μουσικούς παραγωγούς που από το μικρό ή μεγάλο πόστο τους υποστήριξαν τη μουσική μας.

    Τέλος θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τα δισκοπωλεία αλλά και τις μουσικές σκηνές (live) για τη συνεργασία τους όλα αυτά τα χρόνια.

    Εάν γυρνούσαμε στην αρχή θα ακολουθούσαμε τα ίδια ακριβώς βήματα. Γιατί άξιζε τον κόπο.

    Καλή συνέχεια

    Άλκης Βαφιάς (Γενικός Διευθυντής)

    Μάγδα Παπαδάκη (Υπεύθυνη Παραγωγής)


    kwstasagas
    06.02.2010, 10:49

    Ό,τι έχει βγάλει αυτή η εταιρία είναι αξιοπρεπέστατο, καλαίσθητο ... γενικώς, έχει βγάλει δίσκους, λίγους στον αριθμό, οι οποίοι "προάγουν" την τέχνη της μουσικής .... [στο μυαλό μου μού έρχεται ο δίσκος Svarno με μουσικές της ΒΑΣΩΣ ΑΛΑΓΙΑΝΝΗ .... ] ....

    Το γεγονός ότι δισκογραφικές εταιρίες σαν τη LIBRA βάζουν λουκέτο .... με κάνει απαισιόδοξο και με προβληματίζει .... Μήπως κάποια πράγματα, που επιμένουν στην "ποιότητα" [πόσο παρεξηγημένη λέξη στις μέρες μας ...] και στο "ήθος", δεν μπορούν να αντέξουν στη σημερινή εποχή της κρίσης και της "έκπτωσης" [όχι μόνο οικονομικής, αλλά ... σε πολλούς τομείς ...] ????

    Δυστυχώς, έχω την εντύπωση ότι κι άλλες, μικρές δισκογραφικές εταιρίες, που διαπνεόνται από την ίδια "φιλοσοφία" με τη LIBRA θα έχουν ανάλογη τύχη ..... μακάρι να διαψευσθώ ....


    tago
    06.02.2010, 11:50

    Φίλοι μου κάπου διάβαζα πως ο πολυεθνικός δισκογραφικός κολοσσός Ε.Μ.Ι αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Αν όντος συμβαίνει αυτό τότε τι μέλλον θα μπορούσαν να έχουν μικρές τοπικές εταιρίες όπως η Libra.


    Korios
    06.02.2010, 11:53

    Η Libra ήταν γνωστή ιδιαίτερα την 10ετία του 90 για τις ιδιαίτερα ποιοτικές εκδόσεος της.

    Εκδόσεις που αν και δεν είχαν ιδιαίτερα επιτυχημένες πωλήσεις, δημιουργούσαν μία κινητικότητα στον χώρο της ποιοτικής μουσικής. Οι πωλήσεις των άλμπουμ που εξέδωσε σπανίως ξεπέρασαν το κερδοφόρο φράγμα των 5000 αντιτύπων αλλά ισοφάριζε αυτή την μη κερδοφορία από τις μουσικές σκηνές που συνεργαζόταν.

    Όμως, όπως πάρα πολλές μικρές εταιρίες, με την στροφή του αγοραστικού κοινού σχεδόν αποκλειστικά στο παράνομο κατέβασμα μέσω διαδικτύου οδηγήθηκαν στην συρρίκνωση και κατά συνέπεια στο κλείσιμο. Αυτό συμβαίνει και με μεγαλύτερες εταιρίες όπως η LYRA που εξαγοράστηκε από τον όμιλο του Γιαννίκου (ALTER-LEGENT κλπ). Εάν δεν είχε τον ιστορικό κατάλογο δίσκων που είχε, η LYRA θα έκλεινε και αυτή. Θυμίζω εδώ το κλείσιμο της WARNER και της BMG. Και όταν λέω κλείσιμο εννοώ το λουκέτο στο Ελληνικό ρεπερτόριο και όχι διεθνώς. Αυτή τη στιγμή η SONY, η EMI και η Universal κατευθύνονται προς το κλείσιμο του Ελληνικού τους τμήματος καθώς οι πωλήσεις Ελληνικών δίσκων έχουν πέσει στο μόλις 4% των πωλήσεων που είχαν πριν από μόλις 7 χρόνια με αποτέλεσμα να μην μπορούν ούτε να παράγουν δίσκους αλλά ούτε καν να συντηρηθούν σε λειτουργία. Με λίγα λόγια, σε πολύ λίγα χρόνια, το μόνο που θα κατεβάζουν από το internet είναι ξένη μουσική καθώς απλά δεν θα υπάρχει δικογραφική εταιρία για να εκδίδει Ελληνικούς δίσκους. Εκτός ίσως από τον Γιαννίκο που και αυτός όμως αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα και τους δίσκους κάποιων "σκυλιών" που τους πληρώνουν κάποιοι επιχειρηματίες της νύχτας.

    Δυστυχώς και αυτό το λέω για τους φανατικούς υποστηρικτές του παράνομου κατεβάσματος, μαζί με τα ξερά καίγονται και τα χλωρά. Το χειρότερο δε στην προκειμένη περίπτωση είναι ότι τα χλωρά είναι πιο εύφλεκτα καθώς εκ του αποτελέσματος φαίνεται πως από την πειρατία κυρίως πλήτεται η καλή πρόθεση και πάνω απ' όλα η παραγωγή καλής μουσικής. Γι αυτό και τα τελευταία χρόνια με την αύξηση του διαδικτύου και στην χώρα μας, γιγαντώθηκε και η παραγωγή άθλιας μουσικής αλλά το χειρότερο είναι ότι έχει σχεδόν εξαφανιστεί η παραγωγή καλών τραγουδιών.

    Και έπονται χειρότερα...

     

    [ Το μήνυμα τροποποιήθηκε από τον/την : Korios στις 06-02-2010 12:01 ]

     

    [ Το μήνυμα τροποποιήθηκε από τον/την : Korios στις 06-02-2010 12:08 ]


    AR-ON
    06.02.2010, 15:58

    Παράθεση:
    Το μέλος Korios στις 06-02-2010 στις 11:53 έγραψε...

    Όμως, όπως πάρα πολλές μικρές εταιρίες, με την στροφή του αγοραστικού κοινού σχεδόν αποκλειστικά στο παράνομο κατέβασμα μέσω διαδικτύου οδηγήθηκαν στην συρρίκνωση και κατά συνέπεια στο κλείσιμο.

    Ειικρινά, θα είχε μεγάλο ενδιαφέρον να μάθουμε τη γνώμη των ίδιων των ιδιοκτητών της LIBRA, αν δηλαδή ο κύριος λόγος για το λουκέτο, ήταν το παράνομο κατέβασμα των έργων της εταιρείας τους από το διαδίκτυο...

    Παράθεση:
    Με λίγα λόγια, σε πολύ λίγα χρόνια, το μόνο που θα κατεβάζουν από το internet είναι ξένη μουσική καθώς απλά δεν θα υπάρχει δικογραφική εταιρία για να εκδίδει Ελληνικούς δίσκους.

    Να υποθέσω δηλαδή, ότι είναι όχι απλά ικανή, αλλά και αναγκαία συνθήκη για να εκδίδεται και να φτάνει όχι μόνο στους Έλληνες μουσική Ελληνική, αλλά και γενικότερα (η οποιαδήποτε μουσική σε οποιονδήποτε ακροατή), η ύπαρξη των δισκογραφικών εταιρειών, έτσι όπως τουλάχιστον σήμερα τις γνωρίζουμε; Χμμ... Μήπως η μουσική (τόσο όλους τους αιώνες πριν τη γέννηση του κατασκευάσματος που λέγεται δισκογραφικές εταιρίες, όσο και στο εγγύς μέλλον με την εδραίωση πια του ευρυζωνικού διαδικτύου) μπορεί να διαδίδεται και με άλλα κανάλια, φτηνά και μάλιστα νομιμότατα; Δεν υπάρχει τεχνικά τρόπος να αμοίβονται οι δημιουργοί για τα πνευματικά τους δικαιώματα χωρίς να παρεμβάλλονται μεσάζοντες; Ή μήπως οι μεσάζοντες κάνουν ό,τι μπορύν για να μη χάσουν τα συμφέροντά τους; Αλήθεια, την εποχή που δεν υπήρχε διαδίκτυο, αλλά όλοι γράφαμε κασέτες (επίσης παράνομα), τότε γιατί δεν έκλειναν οι εταιρείες;

    Παράθεση:
    Δυστυχώς και αυτό το λέω για τους φανατικούς υποστηρικτές του παράνομου κατεβάσματος, μαζί με τα ξερά καίγονται και τα χλωρά. Το χειρότερο δε στην προκειμένη περίπτωση είναι ότι τα χλωρά είναι πιο εύφλεκτα καθώς εκ του αποτελέσματος φαίνεται πως από την πειρατία κυρίως πλήτεται η καλή πρόθεση και πάνω απ' όλα η παραγωγή καλής μουσικής. Γι αυτό και τα τελευταία χρόνια με την αύξηση του διαδικτύου και στην χώρα μας, γιγαντώθηκε και η παραγωγή άθλιας μουσικής αλλά το χειρότερο είναι ότι έχει σχεδόν εξαφανιστεί η παραγωγή καλών τραγουδιών. Και έπονται χειρότερα...

    Φυσικά δεν είμαι "φανατικός υποστηρικτής του παράνομου κατεβάσματος" (ούτε σε αυτό, ούτε σε τίποτα δεν είμαι φανατικός), όμως ΜΟΝΟ ΤΟ DOWNLOADING ΔΕΝ ΦΤΑΙΕΙ  που σύμφωνα με τα λεγόμενά σας "γιγαντώθηκε και η παραγωγή άθλιας μουσικής" και "έχει σχεδόν εξαφανιστεί η παραγωγή καλών τραγουδιών". Για την άθλια μουσική 100% υπεύθυνες είναι οι εταιρείες και τα ΜΜΕ τα οποία έχουν δεθεί στο άρμα τους και δεν αφήνουν να περάσει στον κόσμο τίποτα αληθινά αξιόλογο και όχι η "πειρατεία". Ιδιαίτερα μάλιστα η καλή μουσική, πλήτεται λιγότερο, καθώς είναι δεδομένο ότι αυτό που αληθινά εκτιμάς θα το αγοράσεις, γιατί θέλεις να το έχεις στην πλήρη και καλαίσθητη μορφή του. Αλλά δεν υπάρχει λόγος να επανέρχομαι σε θέματα που έχουν (από το 2003 κιόλας) συζητηθεί εκτενώς στο musicheaven (π.χ. 10 σελίδες κουβέντα εδώ, άρθρο εδώ, δημοσκόπηση εδώ, κλπ.).

    Εν κατακλείδι, κατά την ταπεινή μου άποψη το κλείσιμο της LIBRA δεν έχει καθόλου να κάνει με ξερά και χλωρά (που είναι και περιέργως πιο εύφλεκτα από τα ξερά), έχει να κάνει με το μικρό ψάρι και το μεγάλο και τις αντοχές του καθενός στην παρούσα οικονομική κρίση...

     


    Korios
    06.02.2010, 19:37

    Ως επι των πλείστων θα συμφωνήσω μαζί σου.

    Σαφώς δεν είναι μόνο το παράνομο κατέβασμα η αιτία.

    Απλά προσπερνάς πως το 90% των μουσικόφιλων που δεν είναι τεχνολογικά έμπειροι έχουν συνδέσει την μουσική με υλικό φορέα ήχου γι αυτό και τα συνδεώ άρρηκτα μεταξύ τους.

    Η προσωπική μου εκτίμιση είναι πως σε λίγα χρόνια ή μάλλον σε πολύ λίγα δεν θα υπάρχουν δισκογραφικές. Η αντικειμενική άποψη είναι πως είναι παράλογο να υπάρχουν δισκογραφικές εταιρίες την στιγμή που δεν μπορούν να εκδίδουν δίσκους.

    Σαφώς μουσική θα συνεχίζει να παράγεται απλά θα είναι στην διάθεση πολύ λίγων. Βέβαια ίσως και να είναι για καλό αυτό.

    Επίσης το downloading δεν κάνει καμία διάκριση σε καλό ή κακό. Το μόνο βέβαιο είναι πως επειδή τα καλά πράγματα σπανίως πούλησαν ιδιαίτερα, με ελάχιστες εξαιρέσεις, σήμερα απλά δεν πουλάνε καθόλου.Όμως σίγουρα κανένας δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα ποιος φταίει ή που πάει το πράγμα.

    Το σίγουρο είναι πως δεν είναι μόνο οι δισκογραφικές και τα ΜΜΕ οι κακοί μπαμπούλες. Είναι και αυτοί που τα γράφουν, αυτοί που τα τραγουδάνε και αυτοί που τα αγοράζουν.

    Όμως και πάλι μπορεί όλα αυτά να βγουν σε καλό...? Θα δείξει...


    AR-ON
    07.02.2010, 00:24

    Μακάρι!


    Korios
    07.02.2010, 18:14

    Κάτι πιο συγκεκριμένο;


    fragma
    09.02.2010, 15:18

    Η μουσική υπήρχε και θα υπάρχει. Αυτό που αλλάζει είναι η δισκογραφία. Η μουσική βιομηχανία όπως την ξέραμε κλείνει τον κύκλο της. Πέρα από την ευρύτερη οικονομική κρίση η δισκογραφία άρχισε να αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα από το 2000. Τα αίτια πολλά. Πειρατεία, αλλαγή του φορμάτ του ηχογραφήματος, δισκογραφικές, απαξίωση της ίδιας της μουσικής.

    Η πειρατεία τα διέλυσε όλα, μόνο που είναι γελοίο να θέτεις ηθικούς νόμους στην ελεύθερη αγορά. Οι νόμοι της αγοράς είναι εκ της φύσεώς της βάρβαροι αφού έχει ως μόνο σκοπό το κέρδος. Φίλε AR-ON η σύγκριση που κάνεις δεν στέκει, γιατί πράγματι υπήρχαν πάντα οι κασέτες μόνο που ο δίσκος είχε αυταξία, ήταν το αντικείμενο του πόθου μας. Η κασέτα ήταν ένα ευτελές μικρό αντικείμενο, είχε κακό ήχο, χαλούσε πολύ εύκολα. Ο δίσκος ήταν μεγάλος, είχε κείμενα και φωτό, είχε αισθητική, είχε καλή ποιότητα ηχογράφησης. Από τη στιγμή που περάσαμε στο αρχείο ήχου τα πράγματα άλλαξαν. Το ίδιο το αντικείμενο που περιείχε τη μουσική έγινε ευτελές: Ένα μικρό πλαστικό κουτάκι, με κείμενα που σου βγάζουν τα μάτια, που αντιγράφεται και αναπαράγεται σε άπειρα, σχεδόν όμοια αντίτυπα. Γιατί να θέλει κάποιος να αποκτήσει το αυθεντικό, όταν μπορεί ανέξοδα να έχει ένα όμοιο αντίτυπο δωρεάν;

    Πέρα όμως από την αλλαγή στο αρχείο του ήχου, έβγαλαν και οι δισκογραφικές μόνες τους τα μάτια τους παράγοντας φθηνά δίφυλλα εξώφυλλα. Οι δισκογραφικές ‘επιδότησαν’ την πειρατεία ευτελίζοντας το προϊόν τους, και δυστυχώς όχι μόνο ως προς την εμφάνιση. ‘Επιδότησαν’ την πειρατεία εστιάζοντας στον ερμηνευτή και παράγοντας είδωλα, παρά στον δημιουργό, δηλαδή την ίδια τη μουσική. Αν λειτουργούσαν λίγο πιο έξυπνα θα εκπαίδευαν το κοινό τους για να συνεχίσουν να έχουν αγοραστές.

    Αλλά και πάλι έχω ένσταση ως προς τη μονομερή κριτική προς τις δισκογραφικές. Υπάρχει ένα ολόκληρο σύστημα στημένο γύρω από τη μουσική (δισκογραφικές, καλλιτέχνες, δημοσιογράφοι και μουσικοί παραγωγοί, παραγωγοί συναυλιών, μουσικές σκηνές, δισκοπωλεία, και φυσικά η τηλεόραση!). Όλοι είναι υπεύθυνοι για το τέλος εποχής. Δεν μπορούσε κανένας να επιβιώσει έξω από αυτό το καλοστημένο σύστημα, και φυσικά δεν μπορούσαν να επιβιώσουν και εταιρείες που είχαν ένα όραμα όπως η LIBRA. Αυτό το σύστημα ευθύνεται για τη σημαντικότερη αιτία κατά τη γνώμη μου που μας οδήγησε στο τέλος εποχής, την απαξίωση της μουσικής.

    Όμως τι περιμένατε από μια ‘βιομηχανία’; Περιμένατε  να σας δώσει ποιότητα; Περιμένατε να έχει ηθικούς φραγμούς, αισθητικά κριτήρια, ευγενείς πόθους; Αυτή είναι η βιομηχανία, έχει πάντα έναν πόθο: το κέρδος.

    Και τελικά ποιος έχει την ευθύνη; Όλοι μας. Που καθόμαστε αδρανείς και δεν αντιδρούμε, που καταναλώνουμε ό,τι μας σερβίρουν, που αποδεχόμαστε καταστάσεις ως δεδομένες. Που δεν έχουμε δικά μας κριτήρια που υιοθετούμε εύκολα και άσκεπτα απόψεις, θέσεις, τρόπους ζωής και διασκέδασης, αισθητικά και ηθικά κριτήρια.

    Η επόμενη μέρα της μουσικής είναι εδώ, αλλά μην έχετε την ψευδαίσθηση ότι θα είναι καλύτερη. Κλείνοντας οι δισκογραφικές δεν σπάει όλο το σύστημα της μουσικής βιομηχανίας. Όλοι οι άλλοι (βλέπε παραπάνω) είναι εδώ για να μας πλασάρουν τη μουσική που εκείνοι επιλέγουν - άραγε με ποιο κριτήριο;


    Athws
    10.02.2010, 12:35

     

     

     

    [ Το μήνυμα τροποποιήθηκε από τον/την : Athws στις 10-02-2010 12:44 ]


    Athws
    10.02.2010, 12:43

    αυτή η καραμέλα με το παράνομο κατέβασμα έχει πιά γίνει η αιτία για πάσα νόσο..
    παιδιά τα πράγματα είναι απλά..
    πριν 30 χρόνια, η έκδοση των βινυλίων, ηχογραφήσεις, μήτρες κλπ απαιτούσε ένα ειδικό και πανάκριβο εξοπλισμό. Η δισκογραφική είχε δηλαδή αντικείμενο..
    Σήμερα με την αλλαγή της τεχνολογίας η παραγωγή κοστίζει το 1/30 του τότε, άρα μπορεί να την κάνει ο καθένας..
    Οι δισκογραφικές στην ουσία δεν πουλάνε πιά παραγωγή αλλά την προώθηση της παραγωγής, δημόσιες σχέσεις δηλαδή..
    Κι όποια δεν μπορεί είτε γιατί λόγω μεγέθους δεν τις έχει, είτε γιατί το προϊόν της δεν είναι μαζικής κατανάλωσης, θα κλείσει..
    Είναι το ίδιο που συμβαίνει στην τυπογραφία, στις εκδόσεις, στη φωτογραφία, στις επικοινωνίες και τόσα άλλα..
    ας μην ανησυχούμε, η παραγωγή μουσικής δεν κινδυνεύει. απλά έχει αλλάξει χέρια.. και μεθόδους.. 


    sitzoune81
    11.02.2010, 02:01

    Παράθεση:

    Το μέλος kwstasagas στις 06-02-2010 στις 10:49 έγραψε...

     

    Δυστυχώς, έχω την εντύπωση ότι κι άλλες, μικρές δισκογραφικές εταιρίες, που διαπνεόνται από την ίδια "φιλοσοφία" με τη LIBRA θα έχουν ανάλογη τύχη ..... μακάρι να διαψευσθώ ....



    Διαψέυδεσαι ήδη, βλέπω κάτι Klik Records και Inner Ear να ανθούν (και με το παραπάνω για τα ελληνικά δεδομένα).

    Εταιρίες πάντα έκλειναν και πάντα άνοιγαν.

    Πολύ πολύ σωστά τα είπε ο Athws:

    "Οι δισκογραφικές στην ουσία δεν πουλάνε πιά παραγωγή αλλά την προώθηση της παραγωγής, δημόσιες σχέσεις δηλαδή..
    Κι όποια δεν μπορεί είτε γιατί λόγω μεγέθους δεν τις έχει, είτε γιατί το προϊόν της δεν είναι μαζικής κατανάλωσης, θα κλείσει..
    Είναι το ίδιο που συμβαίνει στην τυπογραφία, στις εκδόσεις, στη φωτογραφία, στις επικοινωνίες και τόσα άλλα..
    ας μην ανησυχούμε, η παραγωγή μουσικής δεν κινδυνεύει. απλά έχει αλλάξει χέρια.. και μεθόδους.. "


    messageoftheprince
    12.02.2010, 18:07

    Γεια, σε όλους

    Θα συμφωνήσω απολύτως  με τα γραφόμενα  του AR-ON.

    Γνωρίζω πολύ καλά το κόστος κατασκευής και έκδοσης ενός άλμπουμ και μάλιστα ανεξάρτητης παραγωγής, και δεν έχω κανένα προβλημα να κατεβάζει κάποιος τη μουσικη μου, αρκει φυσικά αυτό να γίνεται χωρίς αντίτιμο.

    http://www.myspace.com/themessageoftheprince

     

    [ Το μήνυμα τροποποιήθηκε από τον/την : messageoftheprince στις 12-02-2010 18:08 ]