ελληνική μουσική
139 online   ·  205.647 μέλη

Ενα θαύμα θα μας σώσει...

jj7
Συγχορδία Ματζόρε
Chat
02.12.2010, 16:43

Τάματα από τη συλλογή του Νίκου Παπαγεωργίου

 

Σε μία εποχή που όλο και περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν στο Θεό, πόσο μάλλον στα θαύματα, μία ιδιαίτερη έκθεση που εγκαινιάστηκε χθες στη Γκαλερί της Ελληνοαμερικανικής Ενωσης, επιχειρεί τη δική της ωδή στην πίστη. Υπό τον τίτλο «Του κόσμου τα τάματα» και σε συνεργασία με το Κέντρο Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, παρουσιάζονται τάματα από όλο τον κόσμο, σύγχρονες αφιερωματικές πρακτικές και έργα σύγχρονης τέχνης εμπνευσμένα από τα τάματα. Τα εκθέματα προέρχονται από τη συλλογή ταμάτων του Νίκου παπαγεωργίου, του Μουσείου της Ελληνικής Συλλογής Νομπέλ, το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος, το Μουσείο Κρεσόφ της Πολωνίας και την 21η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Κέρκυρας.

Το τάμα, συνήθης διαδικασία στις θρησκευτικές ιεροτελεστίες πολλών αρχαίων πολιτισμών, παραμένει ακόμη και σήμερα διαδεδομένη αφιερωματική πρακτική. Εκφράζει την ανθρώπινη πεποίθηση ότι αποτελεί έναν από τους τρόπους αντιμετώπισης των προβλημάτων της ζωής και μερικές φορές θεωρείται ζωντανή απόδειξη του θαύματος. Αποτελεί μέσο για την επίτευξη ευεργεσίας του θείου προς τους ανθρώπους και απόδειξη της πίστης και της ευλάβειας του αφιερωτή.

Παράλληλα, στην έκθεση περιλαμβάνονται δημιουργίες ελλήνων εικαστικών με θέμα «Ευχές και θαύματα». Τα διαφορετικής σύλληψης έργα των καλλιτεχνών συνομιλούν πρώτα μεταξύ τους και κατόπιν με τον επισκέπτη-θεατή. Ορισμένοι καλλιτέχνες αποστασιοποιούνται από τη λατρευτική διάσταση του θέματος, άλλοι φέρουν ένα έντονο συναισθηματικό φορτίο ή καταθέτουν τα ατομικά τους βιώματα, ενώ μία άλλη ομάδα καλλιτεχνών χρησιμοποιεί φαντασιακά τεχνάσματα για να προσεγγίσει τον πνευματικό πλούτο και την ψυχολογική διάσταση του θέματος. Οι διαφορετικές προσεγγίσεις των καλλιτεχνών και η αμφιταλάντευσή τους στην απόδοση του θέματος μετατρέπουν την έκθεση σε μία ενδιαφέρουσα αισθητική και θεματική διαδρομή. Οσοι λοιπόν περιηγηθούν στη συγκεκριμένη έκθεση, αν μη τί άλλο, ίσως μπορέσουν να εμπνευστούν από κάποιους που πίστευαν αρκετά για να εναποθέσουν τις ελπίδες τους σε ένα περίτεχνο τάμα.

Πού και πότε

Ελληνοαμερικανική Ενωση, Μασσαλίας 22, Κολωνάκι. Διάρκεια έκθεσης: ως τις 22 Δεκεμβρίου.

Δευτέρα-Παρασκευή: 12.00-21.00. Σάββατο: 10.30-14.30, Κυριακή κλειστά. Η είσοδος είναι ελεύθερη στο κοινό

 

πηγή: τοβήμα

 


#1   


Αυτά τα διάβασες;