ελληνική μουσική
    674 online   ·  210.857 μέλη

    Κάπα Research: Ο Μίκης πάντα στην κορυφή!

    AntonisXM
    09.01.2011, 15:22

      

     

     

    ΣΕ ΜΙΑ ΕΠΟΧΗ όπου γίνεται λόγος για την απουσία πνευματικών ανθρώπων από τον πολιτικό και τον κοινωνικό στίβο, για πολιτισμική ξηρασία, για αποκαθήλωση των προτύπων, για απαξίωση ονομάτων και αξιών, ποιοι είναι εκείνοι που ξεχωρίζουν στις συνειδήσεις του κόσμου; Που έχουν παρουσία και λόγο ικανά να μας συγκινήσουν και, γιατί όχι, να μας αφυπνίσουν; Εκπλήξεις μεγάλες δεν παρατηρούνται.

    Στην κορυφή του γκάλοπ της Κάπα Research ο Μίκης Θεοδωράκης. Ο οποίος θεωρείται από το 47,7% των ερωτηθέντων ο «σημαντικότερος έλληνας μουσικός για το 2010» αλλά και (δεδομένου του υψηλού ποσοστού του) ο σημαντικότερος εν ζωή έλληνας καλλιτέχνης. Δεν είναι, βεβαίως, η πρώτη φορά που ο συνθέτης «πρωτεύει» στις δημοσκοπήσεις, απλώς και με αυτή τη «νίκη» του επιβεβαιώνει τη στενή σχέση του με τον λαό. Μια σχέση την οποία «ποτίζει» και κρατάει ζωντανή με το έργο του, αλλά και με τις πολυσυζητημένες παρεμβάσεις του στα κοινά. Όπως π.χ. με την πρόσφατη ίδρυση του Κινήματος Ανεξάρτητων Πολιτών «Σπίθα».

    Αν ο Θεοδωράκης βρίσκεται στην κορυφή των «σημαντικότερων μουσικών» ο Λάκης Λαζόπουλος βρίσκεται στην κορυφή των «σημαντικότερων καλλιτεχνών από τον χώρο του θεάτρου και του κινηματογράφου» με ένα εντυπωσιακό 41,1%. Πρόκειται, βεβαίως, για ποσοστό που οφείλεται λιγότερο στο θέατρο και ακόμη λιγότερο στον κινηματογράφο. Κυρίως οφείλεται στην τηλεόραση. Αρχικά οι «Μήτσοι» και στη συνέχεια το «Αλ Τσαντίρι νιουζ» έφεραν τον «σόουμαν» στην κορυφή των τηλεοπτικών μετρήσεων, όπου και παραμένει, για να κηρύττει τον λόγο του στους «αλτσαντιριώτες».

     

    Στη δημοσκόπηση της Κάπα Research, δεύτερος στον κατάλογο των ηθοποιών βρίσκεται ο άνθρωπος-σύμβολο της ταλαιπωρίας, της καταπίεσης, του αδιάκοπου τρεξίματος για την επιβίωση: ο Θανάσης Βέγγος. Με ένα γενναίο 31% επιβεβαιώνει ότι μπορούν και η σεμνότητα και η ταπεινότητα να σε κάνουν πρωταγωνιστή. Ακολουθούν ο δημοφιλέστατος τα τελευταία χρόνια λόγω των εμφανίσεών του στην τηλεόραση και στο θέατρο Πέτρος Φιλιππίδης (19,4%), ο σκηνοθέτης Θεόδωρος Αγγελόπουλος (15,2%) με εκείνους που εκτιμούν την προσφορά του να είναι ως φαίνεται περισσότεροι από εκείνους που βλέπουν τις ταινίες του, ο ηθοποιός Γιάννης Μπέζος (13,8%), ο σκηνοθέτης Παντελής Βούλγαρης (12%), ο ηθοποιός και πρωταγωνιστής της τηλεοπτικής επιτυχίας της χρονιάς, του σίριαλ «Το νησί» Στέλιος Μάινας (10,9%), ο σκηνοθέτης-ηθοποιός Σταμάτης Φασουλής (8,7%) και η ηθοποιός Κατερίνα Λέχου (7,6%), άλλη μια πρωταγωνίστρια του «Νησιού»..

     

    Στον χώρο της μουσικής υψηλά διατηρούνται οι μετοχές του Γιώργου Νταλάρα (25,4%), της Χ. Αλεξίου (21,1%), του Διονύση Σαββόπουλου (13,3%) και του Σταμάτη Κραουνάκη (11,9%), ενώ στην πρώτη δεκάδα βρίσκονται ο απόλυτος ποπ σταρ των εφήβων Σάκης Ρουβάς (9,4%) καθώς και (αυτό είναι έκπληξη) η νέα τραγουδοποιός Μόνικα (6,3%) η οποία «εξαργυρώνει» την επιτυχία και του δεύτερου CD της με τίτλο «Εxit». Όσο για τους εικαστικούς, μπορεί στην πλειονότητά τους να μη γνωρίζουν τη δημοτικότητα μουσικών και ηθοποιών, διαθέτουν όπως και εκείνοι τους σταρ τους, όπως φαίνεται από το γκάλοπ της Κάπα Research. Με την πρώτη (αρκετά αναμενόμενη, θα λέγαμε) πεντάδα να απαρτίζεται από τους: Αλέκο Φασιανό (27,2%), Δημήτρη Μυταρά (18,5%), Κώστα Τσόκλη (10,4%), Παναγιώτη Τέτση (9,1%) και Γιάννη Κουνέλη (8,3%).

     

    Στους αθλητές πρωτεύει ο μπασκετμπολίστας Δημήτρης Διαμαντίδης (26,1%). Ακολουθούν ο παγκόσμιος πρωταθλητής της ενόργανης Βλάσης Μάρας (22,1%), ο ποδοσφαιριστής Βασίλης Τοροσίδης (16,9%), ο αθλητής του στίβου Περικλής Ιακωβάκης (15,6%) και ο ποδοσφαιριστής Αντώνης Νικοπολίδης (12,9%). Πρόκειται για ανθρώπους που, αν σε εκείνους δεν αναζητούμε την πνευματικότητα που θα μας ξαναδώσει δύναμη και έμπνευση, τους οφείλουμε τις στιγμές ανάτασης που μας χαρίζουν με κάθε προσπάθεια, με κάθε νίκη τους.

     

     

     

    Η ταυτότητα της έρευνας 
     

    Επωνυμία εταιρείας: ΚΑΠΑ RΕSΕΑRCΗ ΑΕ. Αρ. μητρώου:

    5 Επωνυμία- όνομα εντολέα: «Το Βήμα» Σκοπός δημοσκόπησης: Έρευνα κοινής γνώμης σχετικά με τις πολιτικές εξελίξεις Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά δείγματος: Αντιπροσωπευτικό, άνδρες και γυναίκες, 18 ετών και άνω, βάσει της απογραφής του 2001 της ΕΣΥΕ Μέγεθος δείγματος/ γεωγραφική κάλυψη:

    1.047 άτομα, πανελλαδικά, με αναλογική κατανομή στις 13 περιφέρειες της χώρας Χρονικό διάστημα συλλογής στοιχείων:

    21-24 Δεκεμβρίου 2010 Μέθοδος δειγματοληψίας: Πολυσταδιακή δειγματοληψία με χρήση quota ως προς τη γεωγραφική κατανομή του πληθυσμού, το φύλο και την ηλικία. Τα αποτελέσματα είναι σταθμισμένα με την ψήφο του 2009 Μέθοδος συλλογής στοιχείων: Η συλλογή των στοιχείων έγινε με τη μέθοδο των τηλεφωνικών συνεντεύξεων και βάσει ηλεκτρονικού ερωτηματολογίου Τυπικό στατιστικό σφάλμα: Μέγιστο σφάλμα 3,03% με διάστημα εμπιστοσύνης 95%

    Η Κάπα Research είναι μέλος της ΕSΟΜΑR και του ΣΕΔΕΑ και τηρεί τους κώδικες δεοντολογίας για τη διεξαγωγή και δημοσιοποίηση ερευνών κοινής γνώμης  



    ΚΟΣΜΑΣ ΒΙΔΟΣ | Κυριακή 9 Ιανουαρίου 2011

    http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=32&artId=376894&dt=09/01/2011#ixzz1AXf1KELH 

    ­­­­­­­

    _________________

     

    Υ.Γ.  Δεν ταιριάζει ολόκληρο το άρθρο στην κατηγορία "μουσικές συζητήσεις", αλλά νομίζω πως είναι η πιο κατάλληλη ενότητα να το φιλοξενήσει.

     

     

     

     

     

     

     

    [ Το μήνυμα τροποποιήθηκε από τον/την : AntonisXM στις 10-01-2011 11:46 ]


    pastella
    09.01.2011, 15:35
    Γιατί μου φαίνεται πως η τηλεόραση έχει επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τα αποτελέσματα στη συγκεκριμένη δημοσκόπηση;
    KokkotasG
    09.01.2011, 17:36

    Παράθεση:

    Το μέλος pastella στις 09-01-2011 στις 15:35 έγραψε...

    Γιατί μου φαίνεται πως η τηλεόραση έχει επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τα αποτελέσματα στη συγκεκριμένη δημοσκόπηση;

    Γιατι φιλε μου, ετσι ειναι δυστιχως....... Ο Λαζοπουλος ειναι ενας υπεροχος ανθρωπος, ενας απιστευτα εξαιρετικος καλλιτεχνης, αλλα πανω απ'το Βεγγο δεν ειναι...........


    Lorelei
    09.01.2011, 18:34

    Παράθεση:

    ΣΕ ΜΙΑ ΕΠΟΧΗ όπου γίνεται λόγος για την απουσία πνευματικών ανθρώπων από τον πολιτικό και τον κοινωνικό στίβο, για πολιτισμική ξηρασία, για αποκαθήλωση των προτύπων, για απαξίωση ονομάτων και αξιών, ποιοι είναι εκείνοι που ξεχωρίζουν στις συνειδήσεις του κόσμου;

    Μα ο Θεοδωράκης φυσικά! Είναι προφανές! Ήταν ο πρώτος που μου πέρασε από το μυαλό!

    Μα δεν καταλαβαίνουν επιτέλους ότι βαρεθήκαμε να βλέπουμε όλο τα ίδια ονόματα?


    PsycheLovesDragonflies
    11.01.2011, 04:21

    Τα θερμά μου συγχαρητήρια στα άτομα, που, δεκαετίες τώρα, έχουν τα πρωτεία ανά χείρας. Μπράβο στη στατική Ελλάδα με τη δαψιλή της φύση, στους ανθρώπους του πνεύματος που στέκονται ζωντανοί και μαχόμενοι, δίνοντας μια νέα πνοή στα κοινά. Η εικόνα είναι ενδεικτική της ακινησίας αυτού του τόπου˙ της συλλογικής παραίτησης, του ανέλπιδου μέλλοντος, και φυσικά όλων εκείνων που δράττονται της ευκαιρίας να κρατήσουν τη φήμη που τους έλαχε στα νιάτα τους. Συγχαρητήρια στα πρόσωπα που βλέπω στο προσκήνιο αδιάκοπα από τη στιγμή που γεννήθηκα.


    Hastaroth
    11.01.2011, 10:23

    Αν και δέν είναι κακό για κάποιον που έχει διακριθεί σε οποιοδήποτε πεδίο να παραμένη διακεκριμένος σ'αυτό επί μεγάλο χρονικό διάστημα,κάποια στιγμή αυτός ο άνθρωπος θα πρέπη να αποσύρεται διακριτικά από το προσκήνιο γιά να αφήση και σε νεώτερούς του την ευκαιρία να διακριθούν.Διαφορετικά,πάντα θα τους επισκιάζη με την φήμη του και θα τούς κρατάη στο περιθώριο....

     


    periigitis
    11.01.2011, 10:24

    Τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας είναι σαφώς επηρεασμένα απο την αναγνωρισιμότητα που σ' ένα μεγάλο βαθμό επιβάλλεται απο την τηλεόραση. Αυτό δηλαδή που λέμε "τον πρώτο που μούρχεται στο μυαλό".

    Ειδικά η δημοφιλία του Λαζόπουλου και του Μίκη οφείλονται επίσης στο γεγονός ότι είναι δύο πρόσωπα εκτός ενεργούς πολιτικής που αρθρώνουν όμως δημόσιο λόγο για τα όσα συμβαίνουν στη χώρα σήμερα (ανεξάρτητα απο προθέσεις του καθενός).

    Το άλλο πολύ σημαντικό που δίνει υψηλά ποσοστά στο Μίκη και τον Βέγγο (περαστικά καλέ μου άνθρωπε) είναι η τάση που έχουν οι άνθρωποι σε περιόδους κρίσης (κρίσης αξιών βέβαια) να ανατρέχουν στο παρελθόν, στίς ρίζες, αναζητώντας εκείνα τα πολιτισμικά χαρακηριστικά που θα τους επιτρέψει όχι να επαναλάβουν μια εποχή αλλά να χτίσουν μια νέα. Τέτοιες πηγές είναι σαφώς και τα τραγούδια του Μίκη αλλά και οι ταινές του Βέγγου.

    Παράθεση:

    Το μέλος PsycheLovesDragonflies στις 11-01-2011 στις 04:21 έγραψε...

    Τα θερμά μου συγχαρητήρια στα άτομα, που, δεκαετίες τώρα, έχουν τα πρωτεία ανά χείρας. Μπράβο στη στατική Ελλάδα με τη δαψιλή της φύση, στους ανθρώπους του πνεύματος που στέκονται ζωντανοί και μαχόμενοι, δίνοντας μια νέα πνοή στα κοινά. Η εικόνα είναι ενδεικτική της ακινησίας αυτού του τόπου˙ της συλλογικής παραίτησης, του ανέλπιδου μέλλοντος, και φυσικά όλων εκείνων που δράττονται της ευκαιρίας να κρατήσουν τη φήμη που τους έλαχε στα νιάτα τους. Συγχαρητήρια στα πρόσωπα που βλέπω στο προσκήνιο αδιάκοπα από τη στιγμή που γεννήθηκα.

    PsycheLovesDragonflies καταλαβαίνω απόλυτα πως οι σημερινοί νέοι αισθάνονται όλο και περισσότερο τον αποκλεισμό τους απο μια κοινωνία που νοσεί σοβαρά. Αυτό οφείλεται σ' ένα κατεστημένο "ημέτερων" μετριοτήτων που έχει επιβάλλει το σύστημα γιατί έτσι βολεύεται. Τέτοιο κατεστημένο όμως δεν είναι σίγουρα ο Βέγγος και ο Θεοδωράκης. Κατεστημένο είναι τα σημερινά τραγούδια που δεν ακούγονται και οι Ελληνικές ταινίες που δεν βλέπονται (εξαιρέσεις πάντα υπάρχουν βέβαια).

    Το κατεστημένο είναι πολύ ισχυρό αλλά δεν είναι αήττητο, Σπάει. Κι αυτό είναι δουλειά τών νέων γεννεών. Αν δεν κάνουν κάτι οι νέοι ΤΩΡΑ δεν υπάρχει ελπίδα γι' αυτόν τον τόπο. Τίποτα δεν χαρίζεται σε κανένα όλα με αγώνα κατακτιούνται. Έχεις την εντύπωση οι δρόμοι του Μίκη και του Βέγγου ήταν στρωμένοι με ροδοπέταλα;

    Δεν σημαίνει ότι πρέπει να ξεχάσουμε το παρελθόν επειδή δεν υπάρχει παρόν. Δεν φταίνε ο Ομηρος, ο Πλάτωνας, ο Ηράκλειτος, ο Σαίξπηρ, ο Σοφοκλής, ο Νίτσε, ο Μαρξ και τόσοι άλλοι που ακόμη και σήμερα μας απασχολεί σκέψη τους. 

    Η Ανθρωπότητα έχει ανάγκη απο Λόγο πλούσιο σε ιδέες και αξίες και ποσώς ενδιαφέρεται αν ο Λόγος αυτός είναι παλιός ή νέος  ή για την ηλικία αυτού που τον εκφέρει!