ελληνική μουσική
118 online   ·  205.964 μέλη

Μουσικός αυτοσχεδιασμός και ανθρώπινος εγκέφαλος

PosTusIpame
Περαστική Νότα
Chat
16.01.2011, 15:03

Όταν λέμε ότι η μουσική αποτελεί μια γλώσσα επικοινωνίας μπορεί να μην είναι απλά ένα 'σχήμα λόγου' ή μια 'αίσθηση', αλλά να έχει βάση στην λειτουργία του εγκεφάλου μας! Μια αρκετά ασυνήθιστη έρευνα προσέφερε τις πρώτες ενδείξεις πως όταν οι μουσικοί αυτοσχεδιάζουνε ενεργοποιούνται τα ίδια κέντρα του εγκεφάλου που έχουν να κάνουν και τις γλωσσικές λειτουργίες. Δείτε το βίντεο από το TEDx που ακολουθεί για περισσότερες πληροφορίες...

http://www.ted.com/talks/view/id/1046

[ Το μήνυμα τροποποιήθηκε από τον/την : jorge στις 23-01-2011 14:18 ]


#1   
Hastaroth
Βετεράνος
Chat
16.01.2011, 21:45

Ενδιαφέρον το βιντεάκι-άλλωστε ο παρουσιαστής είναι και ο ίδιος μουσικός,οπότε λογικό ήταν να αναρωτηθή τί γίνεται μέσα στον εγκέφαλό του την ώρα που παίζει.

Ομως το ότι η μουσική είναι γλώσσα επικοινωνίας,είναι γνωστό σε όλους εδώ και..χιλιετηρίδες.Οι φυλές τής Αφρικής που επικοινωνούσαν μεταξύ τους με το τάμ-τάμ,ανταλλάσσοντας ρυθμικές "φράσεις" που είχαν καθωρισμένο νόημα,είναι μιά από τίς αποδείξεις αυτού τού φαινομένου.Εξ άλλου,μιά jam session όπου οι εμπλεκόμενοι μουσικοί (πρέπει να) ακούνε ο ένας τον άλλον ώστε να προσαρμόζουν το παίξιμό τους ανάλογα δέν διαφέρει από μιά συζήτηση σε μιά παρέα,όπου ο καθένας ακούει (ή πρέπει να ακούη) τί λένε οι άλλοι ώστε να προσαρμόση αναλόγως το τί θα πή κι'αυτός.Οπότε λογικό είναι και στίς δύο περιπτώσεις να ενεργοποιούνται τα ίδια εγκεφαλικά κέντρα.Αυτό πιστεύω ότι έδειξε τελικά ο δόκτωρ μουσικός με την παρουσίασή του.


#2   
PosTusIpame
Περαστική Νότα
Chat
22.01.2011, 14:26
Συμφωνώ ότι τα αποτελέσματα ήταν λίγο πολύ αναμενόμενα. Όμως μια επιστημονική βάση ίσως ενισχύσει και την προσπάθεια, αν αυτή ξεκινήσει ποτέ(!!!) να μπει η μουσική στα σχολεία λίγο πιο δυναμικά. Είμαι της άποψης ότι μια από τις ελλείψεις στην παιδεία μας είναι και η απουσία σωστής μουσικής διδασκαλίας, είναι κάτι όμως που δεν έχουμε δώσει και πολύ προσοχή. 'Ίσως να είναι και λογικό σε σχέση με όλα τα άλλα προβλήματα που υπάρχουν στο χώρο της παιδείας.
#3   
Hastaroth
Βετεράνος
Chat
22.01.2011, 18:07

Τώρα εσύ πολλά ζητάς,μού φαίνεται.Εδώ καλά-καλά τα παιδιά δέν μαθαίνουν να μιλάνε σωστά την γλώσσα-απόδειξη,οι πολλές "κοτσάνες"/γλωσσικά λάθη που ακούμε κάθε μέρα-κι'εσύ θέλεις να αποκτούν και σωστή μουσική παιδεία {#emotions_dlg.biggrin}.Πάλι καλά να λές που τώρα υπάρχουν τα μουσικά γυμνάσια (όπου υπάρχουν),στην εποχή μου ούτε αυτά δέν είχαμε.....


#4   
PosTusIpame
Περαστική Νότα
Chat
22.01.2011, 19:51
Δυστυχώς έχεις απόλυτο δίκιο...:)
#5   


Αυτά τα διάβασες;