Παράθεση:
Το μέλος alex-MK2 στις 16-07-2011 στις 16:32 έγραψε...
Αυτό που λες για το ΜΚ2 μου το έχουν πει και άλλοι αλλά ξέρεις τι; Είναι από τα πιο κλασικά και πιο καλά πικ-απ που φτιάχτηκαν οπότε αξίζει γενικά να το ψάξεις. Λέγοντας Ηi-fi τι εννοείς; (απ' ότι βλέπεις ξεκινάμε από το μηδέν). Πάντως απλά για να έχεις υπόψιν σου ο τελικός σκοπός είναι ένα στερεοφωνικό ( λέγοντας στερεοφωνικό εννοώ ενισχυτή, πικ-απ και ηχεία, ίσως και cd player) καλής εώς πολύ καλής ποιότητας με το οποίο θα μπορώ να ασχοληθώ σοβαρά με το αντικείμενο γενικά και με τη μουσική ακόμα πιο γενικά.
Ευχαριστώ για την απάντηση
|
Hi-Fi=High-Fidelity=Υψηλή Πιστότητα. Πρόκειται για έναν όρο που περιγράφει την ακρίβεια στην αναπαραγωγή του ήχου που είναι το ζητούμενο σε ένα ηχητικό σύστημα.
Θα πρέπει να ξεκινήσεις από το χώρο σου που ως γνωστόν παίζει το μεγαλύτερο ρόλο. Φαντάσου τα ηχεία σου σαν το κυριότερο μέρος της ηχητικής αλυσίδας το οποίο είναι υπεύθυνο για το αποτέλεσμα που θα προκύψει σε συνάρτηση με το μέγεθος και τους ρυθμούς του δωματίου.
Ας ξεκινήσουμε απλά, πόσα τετραγωνικά θέλεις να καλύψεις; Αν πρόκειται για 15-20 τετραγωνικά, ακόμα και ένα μικρό ηχείο βάσης ή ραφιού θα μπορέσει να σε καλύψει με ένα σχετικά μικρό ενισχυτή.
Το "καλό" είναι σχετικό αφού υπάρχουν ηχεία από 100 ευρώ έως 100.000 ευρώ! Βάλε και ένα προυπολογισμό για να ξέρουμε που βαδίζουμε.
Θα μπορούσες επίσης να χρησιμοποιήσεις για την ψηφιακή αναπαρωγή του ήχου το PC σου όπως γράφτηκε πιο πάνω. Βέβαια θα χρειαστείς μια καλή κάρτα ήχου και ένα αθόρυβο τροφοδοτικό. Να ξέρεις πως ακόμα και τα εισαγωγικά CDplayers των 200-250 ευρώ έχουν πολύ καλύτερο ήχο από τις απλές κάρτες ήχου που είναι συνήθως ενσωματωμένες στις motherboard. Ιδιαίτερα αισθητή είναι η διαφορά όταν η κάρτα ήχου αναλαμβάνει την ψηφιοαναλογική μετατροπή, δηλαδή μετατρέπει η ίδια το σήμα από ψηφιακό σε αναλογικό. Το λέω αυτό γιατί μπορείς πάντοτε να βελτιώσεις τον ήχο του PC με μια εξωτερική κάρτα ήχου που θα παίρνει το σήμα ψηφιακά από το PC, θα το μετατρέπει σε αναλογικό και στη συνέχεια θα το στέλνει στον ενισχυτή για να το ενισχύσει και από κει στα ηχεία.
Την ίδια δουλειά κάνει και ένα CDplayer με τους δίσκους CD όμως. Έχει και αυτό έναν ψηφιοαναλογικό μετατροπέα μέσα του αλλά το σήμα εξέρχεται από ένα καλό αναλογικό στάδιο εξόδου, συνήθως καλύτερο από εκείνο των καρτών ήχου. Σημαντικό εδώ είναι να κοιτάξεις τις προδιαγραφές. Η δυναμική περιοχή που εκφράζεται σε διαφορά dB (ντεσιμπέλ) όσο μεγαλύτερη είναι, τόσο καλύτερα, αφού περιγράφει τη διαφορά έντασης μεταξύ της χαμηλότερης και υψηλότερης στάθμης. Αυτό σημαίνει πως ένα πιο ρυθμικό και με καλύτερη "ατάκα" player, έχει υψηλότερη δυναμική περιοχή από ένα άλλο. Το ίδιο και το S/N ratio (αναλογία σήματος προς θόρυβο) που δείχνει πόσο "ήσυχο" είναι ένα player.
Στα ηχεία, κυρίως θα πρέπει να προσέξεις το εύρος των συχνοτήτων που αυτά μπορούν να αναπαράγουν. Αυτή εκφράζεται σε Hz και Khz. Δηλαδή ένα τυπικό παράδειγμα είναι ένα ηχείο βάσης που αναφέρει περιοχή συχνοτήτων από π.χ. 45Hz έως 20Khz. Το πιο κάτω νούμερο (45Hz) είναι εκείνο που σου δείχνει πόσο χαμηλά κατεβαίνει ένα ηχείο και σου δείχνει (περίπου) πόσο μπάσο έχει. Εδώ όμως θέλει προσοχή γιατί οι κατασκευαστές για λόγους εντυπωσιασμού αναφέρουν μεγαλύτερο εύρος συχνοτήτων από αυτό που ισχύει στην πραγματικότητα. Για παράδειγμα μπορεί να δεις ηχείο να λέει ότι κατεβαίνει στα 45Hz αλλά αυτή η μέτρηση να είναι στα -6dB σε σχέση με το υπόλοιπο φάσμα. Μέσες άκρες όταν δεις ένα ηχείο να αναφέρει εύρος συχνοτήτων σε ένα πλαίσιο μέτρηση +/-3dB να ξέρεις ότι τα νούμερα είναι κοντά στην πραγματικότητα.
Κάτι ακόμα που πρέπει να προσέξεις είναι η αντίσταση ενός ηχείου σε σχέση με τον ενισχυτή που θα επιλέξεις. Αυτό είναι μεταβαλλόμενο μέγεθος και δεν είναι σταθερό. Αλλάζει ως προς τη συχνότητα. Δηλαδή ένα ηχείο έχει άλλες απιτήσεις σε ρεύμα στα 12KHz και άλλες στα 200Hz. Όσο μικρότερη η αντίσταση τόσο περισσότερο ρεύμα φεύγει από τον ενισχυτή προς το ηχείο. Αυτό σημαίνει πως όταν ένα ηχείο είναι απαιτητικό προς αυτό και ο ενισχυτής είναι μικρός, τότε στην προσπάθειά του να στείλει το ρεύμα που χρειάζεται, στέλνει ένα peak ρεύματος. Έτσι συνήθως καίγονται τα μεγάφωνα των υψηλών συχνοτήτων, τα οποία παρουσιάζουν μικρή αντίσταση. Και αυτός είναι ο λόγος που τα ηχεία καίγονται από μικρούς και όχι μεγάλους ενισχυτές.
Για το MK2 ο,τι και να πει κανείς θα είναι λίγο. Αν μπορέσεις να βρεις ένα, πάρ'το χωρίς δεύτερη σκέψη. Πρόκειται για εργαλείο που θα κρατήσει για μια ζωή. Εάν δεν καταφέρεις να βρεις ένα, τότε θα σου πρότεινα να κοιτάξεις τα πικάπ της Dual, τα οποία έχουν ξαναέρθει στην επιφάνεια, με νέα αντιπροσωπεία στην Ελλάδα.