ελληνική μουσική
169 online   ·  207.109 μέλη

Η μουσική δεν διδάσκεται ,διδάσκει

STEFANOS604
Βετεράνος
Chat
29.06.2012, 16:42

'' Η μουσική δεν διδάσκεται ,διδάσκει ''

Αυτή είναι μια φιλοσοφική έκφραση των'' αρχαίων Ελλήνων που κάπου την είχα συναντήσει σαν ‘υπογραφή’ στο προφίλ κάποιου μέλους .

Θα επιθυμούσα μια πιο εμπεριστατωμένη ανάλυση  από μουσικούς επαγγελματίες αλλά και απόψεις απλών επισκεπών.

Η δική μου άποψη:

Πιστεύω ότι στις μέρες μας ο άνθρωπος καταναλώνει ''μουσική'' , αφού η εξάπλωση της μέσω των ΜΜΕ, έχει φτάσει σε απόλυτα όρια.

Έχουμε μια τεράστια βιομηχανία τυποποιημένης διασκέδασης που απανθρωπίζει την μουσική .

Μια βιομηχανία που διαπαιδαγώγησε τον λαό με τέτοιο τρόπο ώστε ένα πολύ μεγάλο μέρος της μουσικής τέχνης να μη τον αφορά και ενώ ο λαός μας είναι εξαιρετικά μουσικός και ποιητικός τον διαπαιδαγώγησαν έτσι ώστε να θεωρείται ύψιστη αισθητική κατάκτηση μόνο το λαϊκό τραγούδι.

Σήμερα σε κάθε πόλη και σχεδόν σε κάθε κωμόπολη υπάρχουν μουσικές σχολές και ωδεία αλλά και εικονικές σχολές (Μουσικά Μαθήματα στο διαδίκτυο) που διδάσκουν όμως  κανόνες της μουσικής.

Όμως οι κανόνες δεν οδηγούν σ’ αυτό που πρέπει να είναι το νόημα της μουσικής που δίνει ήθος  και κάνει τις ψυχές να συνεννοούνται μεταξύ τους  απλώς διευκολύνουν τη γνωριμία με τη μουσική έκφραση.

Ειδικά τώρα, την περίοδο της οικονομικής κρίσης, έχει ο Έλληνας τα πνευματικά εφόδια και το χρόνο για ‘’τέτοια’’  ??


#1   
giovan23
Συγχορδία Μινόρε
Chat
30.06.2012, 20:21

Η μουσικη ειναι όπως ενα δεντρο με κλαδια, όμως εμείς θα επιλέξουμε σε ποιο  θα καθίσουμε.

Η μουσική είναι ένα ψυγείο με πολλά τρόφιμα , όμως εμείς θα επιλέξουμε ποιό θα φάμε

.....


#2   
Dimosnikop
Περαστική Νότα
Chat
09.07.2012, 11:46

Η μουσική είναι μέσα μας χωρίς την ανάγκη διδασκαλίας ακρίβώς όπως και ο λόγος.

Η διδασκαλία απλά μας μαθαίνει τεχνικές για να μιλάμε, όχι απαραίτητα καλύτερα, μερικές φορές ίσως, χειρότερα, σίγουρα όμως διαφορετικά.

 θα επανέλθω...  


#3   
STEFANOS604
Βετεράνος
Chat
09.07.2012, 13:11

Όταν η μουσική που ‘’διδάσκουν΄΄ τα ΜΜΕ  είναι μια επίδειξη μόδας, με στίχο των 10- 15 λέξεων και τόσο  κακοποιημένη, μετά είναι δύσκολο να ξεχωρίσεις το ωραίο!!

Αναρωτιέμαι μερικές φορές γιατί να παίζονται κομμάτια χωρίς  ουσία, χωρίς έμπνευση και νόημα και με τόσο εύπεπτο και περιορισμένο λεξιλόγιο – που μερικές φορές είναι μόνο μια λέξη!!

Επίσης απορώ πως το καταφέρνουν οι δισκογραφικές  εταιρείες με παραγωγές σκουπίδια να βρίσκουν ακόμα ανοιχτά ώτα πολλών!!

Η κοινωνία μας που την γέμισαν με τόσα προβλήματα έχει αφήσει τη μουσική της παιδεία σε δεύτερο ρόλο, όμως η πολιτισμική φθορά είναι ήδη μεγάλη και τα αποτελέσματα φαίνονται τώρα στην κρίση πιο ξεκάθαρα.

Κάθε μέρα παίζω με τη φυσαρμόνικα μου για 2-3 ώρες ότι καλύτερες μελωδίες υπήρξαν ,σ’ ένα πολυσέλιδο ρεπερτόριο που έφτιαξα ,αλλά και τις λίγες νέες  που συνήθως βρίσκω από το Youtube και στο ΜΗ  και χωρίς να το ελέγχω με κάνουν πιο ήρεμο, δυνατό, αισιόδοξο . Εύχομαι σ’ όλους το ίδιο.


#4   
STEFANOS604
Βετεράνος
Chat
10.07.2012, 20:01

''Η κοινωνία μας που την γέμισαν με τόσα προβλήματα έχει αφήσει τη μουσική της παιδεία σε δεύτερο ρόλο..''

Τους τελευταίους μήνες ξείνησαν - τα μεγάλα κανάλια- απ' το πρωϊ μέχρι το βράδυ τα Τούρκικα Σήριαλ. Φτάνει πια , η πολιτισμική φθορά είναι ήδη μεγάλη και τα αποτελέσματα φαίνονται τώρα στην κρίση πιο ξεκάθαρα.

Αηδιασμένος!!


#5   


Αυτά τα διάβασες;