ελληνική μουσική
386 online   ·  205.667 μέλη

Συμβουλές συντήρησης τρομπονιού.

musicmarket
Περαστική Νότα
Chat
18.07.2012, 21:59

Συμβουλές για Τρομπόνι

Παρακάτω θα περιγράψουμε κάποιες απαραίτητες πληροφορίες για την σωστή συντήρηση και καθαρισμό του τρομπονιού.

 

 

 

 Υπάρχουν βασικά τρία είδη προϊόντων που χρησιμοποιούνται για τη λίπανση του slide:


1.Κρέμα (αλοιφή) σε κουτάκι ή σωληνάριο.

 

 

 

 


2. Εξειδικευμένα προϊόντα που συνδυάζουν δύο διαφορετικού τύπου λιπαντικά.

 

 

 

 

 

 

3. Λάδι.

 

 

 

 

 

Οι επαγγελματίες παίκτες και εκπαιδευτικοί θα σας πουν ότι η επιλογή ενός λιπαντικού για τον ολκό μοιάζει πολύ με την επιλογή ενός επιστομίου: αν μείνεις ικανοποιημένος μην το αλλάξεις! Μην φοβάστε να πειραματιστείτε με άλλους τύπους λιπαντικών καθώς εξοικειώνεστε περισσότερο με το όργανο σας.

Εδώ είναι ένας κανόνας που η ισχύς του δεν έχει σημασία με τον τύπο λιπαντικού που χρησιμοποιείτε: Μην χρησιμοποιείτε πάρα πολύ!  Το κλειδί για την γρήγορη κίνηση και λειτουργία του slide είναι να έχουμε ένα λεπτό στρώμα λιπαντικού μεταξύ εσωτερικών και εξωτερικών σωλήνων. Αφού έχετε εφαρμόσει την επιλογή του λιπαντικού σας μερικές φορές, θα αναπτύξετε μια αίσθηση για την ποσότητα που πρέπει να χρησιμοποιείτε. 

Εδώ είναι μερικά σημεία να θυμάστε όταν αποσυναρμολογείτε το τρομπόνι σας:

Πάντα αποσυναρμολογείτε το τρομπόνι σας σε ένα μεγάλο και σταθερό τραπέζι, όπου δεν υπάρχει κίνδυνος να το πειράξει κάποιος τρίτος ή να πέσει. Ποτέ μην αφήνετε το slide σε καρέκλες, καναπέδες ή στο πάτωμα. Μπορεί να καθίσει η να το πατήσει κάποιος τρίτος.

 

Πάντα πριν να εφαρμόσετε οποιοδήποτε είδους λιπαντικό στον ολκό σας καθαρίζετε καλά τους σωλήνες εσωτερικά και εξωτερικά. Εσωτερικά με την βοήθεια της ράβδου καθαρισμού (ίσιο κομμάτι μετάλλου που έχει μια θηλιά στην άκρη του και χρησιμοποιείται για τον εσωτερικό καθαρισμό των εξωτερικών σωλήνων του ολκού).
και εξωτερικά με ένα μαλακό πανί.

Πως ετοιμάζουμε την ράβδο καθαρισμού:

Κόψτε μαλακό πανί σε λωρίδες. Το πανί πρέπει να είναι μεγαλύτερο από τη ράβδο περίπου 10 πόντους. Περάστε το ένα άκρο του υφάσματος μέσα από τη θηλιά  της ράβδου και τυλίξτε το υπόλοιπο του υφάσματος γύρω από τη ράβδο, βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν στην ράβδο γυμνά σημεία. Θα πρέπει να έχετε αρκετό ύφασμα περίσσιο στο τέλος της ράβδου έτσι ώστε να μπορείτε να κρατήσετε τη ράβδο και το πανί ταυτόχρονα.

 

 

 

Λίπανση ΟλκούΛάδι για Ολκό (Oil Slide)

Είναι το λάδι που χρησιμοποιούν οι νέοι μαθητές ακόμη και ορισμένοι επαγγελματίες. Περιλαμβάνεται συνήθως στην αγορά του οργάνου. Το λάδι αυτό έχει το πλεονέκτημα ότι είναι πιο εύκολο να εφαρμοστεί σε σχέση με την κρέμα και δεν απαιτεί τη χρήση απιονισμένου νερού με μπουκάλι ψεκασμού.

Πώς εφαρμόζουμε το λάδι: Σκουπίστε καλά τους σωλήνες του ολκού με ένα μαλακό πανί. Πολύ προσοχή μην λυγίσετε κατά λάθος ή στερέψετε κάποιον από τους σωλήνες. Σκουπίστε επίσης και το εσωτερικό των σωλήνων του slide με την ράβδο καθαρισμού.  Τώρα που  οι σωλήνες του ολκού σας είναι καθαροί μπορείτε να βάλετε λάδι. Τα περισσότερα από αυτά που αναφέρονται παρακάτω ισχύουν και για άλλα λιπαντικά, αλλά υπάρχουν διαφορές στα βήματα!

1) Κρατήστε τον σωλήνα του slide παράλληλα με το πάτωμα και βάλτε μόνο μερικές σταγόνες στο κάτω μέρος των σωλήνων. Τοποθετήστε τους εσωτερικούς σωλήνες στους εξωτερικούς και δουλέψτε μερικές φορές τον ολκό ώστε να απλωθεί σε όλο το εσωτερικό το λάδι. Μετά βάλτε λίγες σταγόνες  και στην επάνω μεριά των σωλήνων (4 πόντους, περίπου, χαμηλότερα από εκεί που τερματίζουν) και είστε έτοιμοι.ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Εάν ο ολκός σας έχει βαριά αίσθηση ή εάν ακούτε θορύβους κατά την διάρκεια της κίνησης του, τότε χρειάζεστε ένα πιο λεπτομερή καθαρισμό. Θα φτάσουμε σε αυτό παρακάτω, στην ώρα του μπάνιου.


Trombotine, Slide-O-Mix & SuperSlickSlide κρέμες

Δύο από τις πιο δημοφιλές κρέμες για ολκός είναι η Trombotine, η οποία έρχεται σε ένα μικρό σωληνάριο (όπως την οδοντόκρεμα), και SuperSlick, η οποία έρχεται σε πλαστικό μπουκαλάκι. Η κρέμα παίρνει λίγο χρόνο παραπάνω για να εφαρμοστεί και απαιτεί περισσότερη προσοχή στη λεπτομέρεια από ό, τι κάνει το λάδι.. Ωστόσο, οι περισσότεροι παίκτες συμφωνούν ότι η κρέμα διαρκεί περισσότερο μεταξύ των εφαρμογών από το λάδι, και ότι  ο ολκός λειτουργεί πιο ομαλά. Εκτός από την κρέμα, θα χρειαστείτε ένα μπουκάλι ψεκασμού. Συνιστάται η χρήση απιονισμένου νερού.

Εφαρμογή κρέμας:

Σκουπίστε καλά τους σωλήνες του ολκού με ένα μαλακό πανί. Πολύ προσοχή μην λυγίσετε κατά λάθος ή στερέψετε κάποιον από τους σωλήνες. Σκουπίστε επίσης και το εσωτερικό των σωλήνων του slide με την ράβδο καθαρισμού.

Τοποθετήστε τον εσωτερικό σωλήνα του ολκού στην αγκαλιά σας. Τοποθετήστε μια πολύ μικρή ποσότητα κρέμας στην άκρη του δείκτη του χεριού σας. Βάλτε κρέμα μια παλάμη περίπου πριν το τέρμα των σωλήνων του ολκού και τρίψτε την κρέμα γύρω από το σωλήνα. Προσέξτε μην υπάρχουν κόκκοι ή άλλα σκληρά σωματίδια στην κρέμα. Βάλτε τον εσωτερικό σωλήνα του ολκού στον εξωτερικό και δουλέψτε το μερικές φορές. Ψεκάστε με το ειδικό σπρέι τους σωλήνες του ολκού και ξαναδουλέψτε τους. Είστε έτοιμοι. Μπορείτε να ψεκάζετε όποτε εσείς θεωρείτε απαραίτητο.

Λιπαντικό O-Mix

Μια σχετικά νέα εφεύρεση που χρησιμοποιεί δύο διαφορετικά προϊόντα για να λιπάνετε το slide σας. Για διευκόλυνση, θα ονομάσουμε το μεγάλο μπουκάλι (γαλακτώδες υγρό) και το μικρό μπουκάλι (διαυγές υγρό).

Για εκείνους που χρησιμοποιούν O-Mix για πρώτη φορά: Σχεδόν όλοι οι παίκτες συμφωνούν ότι για να επιτευχθεί το πλήρες όφελος του O-Mix, πρέπει να ξεκινήσετε με ένα απόλυτα καθαρό ολκό ο οποίος έχει πλυθεί καλά μέσα και έξω. Εάν σχεδιάζετε να χρησιμοποιήσετε O-Mix, προχωρήστε στην ώρα του μπάνιου, ακολουθήστε τις οδηγίες για τον καθαρισμό των διαφανειών σας και στη συνέχεια, επιστρέψτε εδώ.

Τοποθετήστε τον ολκό στην αγκαλιά σας ή κρατήστε τον παράλληλα με το πάτωμα και βάλτε μία σταγόνα από το διαυγές υγρό από το μικρό μπουκάλι. Δουλέψτε το slide μερικές φορές.
Τραβήξτε το εσωτερικό του ολκού μέχρι να μπορείτε να δείτε τις κάλτσες. Σιγουρευτείτε ότι δεν υπάρχει καμία πίεση στα άκρα τις κάλτσες! Δηλαδή οι εσωτερικοί σωλήνες του ολκού πρέπει να είναι πρέπει να είναι απόλυτα ευθυγραμμισμένοι με τους εξωτερικούς. Τοποθετήστε 1 σταγόνα του γαλακτώδες υγρό από το μεγάλο O-Mix μπουκάλι πάνω σε κάθε κάλτσα.
Συνεχίστε να κρατάτε τον ολκό ανοιχτό και τρίψτε το γαλακτώδες υγρό κατά μήκος κάθε σωλήνα. Ψεκάστε τους σωλήνες με το νερό από το μπουκάλι σας είστε έτοιμοι.


Οι περισσότεροι παίκτες συμφωνούν ότι το O-Mix λειτουργεί καλύτερα σε ολκούς που έχουν ένα σχετικά μικρό κενό μεταξύ των εσωτερικών και εξωτερικών σωλήνων, ενώ οι κρέμες και το λάδι καλύτερα σε διαφάνειες που έχουν μεγαλύτερα κενά. Αλλά και πάλι, μόνο εσείς μπορείτε να αποφασίσετε τι λιπαντικό λειτουργεί καλύτερα για εσάς.


Η ώρα του μπάνιου.

Ανεξάρτητα από το πόσο καλά φροντίζετε το τρομπόνι σας το μπάνιο είναι απαραίτητο. Το μπάνιο καλό είναι να γίνεται μία φορά κάθε 1-2 μήνες. Δεν είναι δύσκολη διαδικασία, αλλά πρέπει να είστε διατεθειμένοι ότι θα αφιερώσετε τουλάχιστον 20 λεπτά για να το κάνετε σωστά. Και όπως πάντα, να είστε πολύ προσεκτικοί όταν αποσυναρμολογείτε το τρομπόνι σας.

Πριν ξεκινήσετε, θα χρειαστείτε μερικά βασικά εργαλεία καθαρισμού. Εδώ απεικονίζουμε τα υλικά που θα χρησιμοποιείτε.

   • Μια ευέλικτη βούρτσα καθαρισμού (φίδι) το οποίο έχει βουρτσάκια σε κάθε άκρη του.

 

 

 

 

 

 

 

 


  • Μια ράβδο καθαρισμού για τους εξωτερικούς σωλήνες του ολκού( ίσιο κομμάτι μετάλλου που έχει μια θηλιά στην άκρη του).
  • Πανί ή ένα παλιό σεντόνι ή άλλο λεπτό ύφασμα που μπορεί να σχιστεί σε λωρίδες. Θα τυλίξετε τις λωρίδες αυτές γύρω από την ράβδο καθαρισμού.

 

 

 

 

 

  • Ένα ήπιο υγρό απορρυπαντικό - συνήθως σαπούνι πιάτων (χωρίς χλωρίνη)
  • Μια πετσέτα.

 

 

  • Ένα βουρτσάκι καθαρισμού επιστομίων.

 

 

 

 

 

  • Το υλικό που χρησιμοποιείτε για την λίπανση του ολκού σας.

 

 

 

 

 

 

 

Προετοιμασία της μπανιέρας.

Τώρα που έχετε συλλέξει όλα αυτά τα πράγματα, ας πάμε να ετοιμάσουμε μπανιέρα σας. Κλείστε την τάπα της μπανιέρας και αρχίστε να γεμίζετε την μπανιέρα σας με  χλιαρό - όχι καυτό - νερό. (Το ζεστό νερό θα μαλακώσει και ίσως αφαιρέσει το βερνίκι του οργάνου σας σας.) Βάλτε αρκετό νερό για να καλύψει τις σωλήνες διαφάνεια εντελώς όταν βρίσκονται επίπεδα στην μπανιέρα. Τοποθετήστε την πετσέτα στον πάτο της μπανιέρας έτσι ώστε να αποτρέψετε τυχών γρατσουνιές κατά τη διάρκεια του μπάνιου.
Βάλτε μια μικρή ποσότητα σαπουνιού στο νερό και ανακατέψτε το νερό ώστε να δημιουργηθεί ένας πλούσιος αφρός. Βουτήξτε το όργανο και αφήστε το για 15 λεπτά.

Ξεκινήστε με τον σωλήνα της καμπάνας (με τον ολκό θα ασχοληθούμε μετά).

Περάστε το φίδι (βούρτσα) από όλες τις σωλήνες αρκετές φορές. Βάλτε μια μικρή ποσότητα σαπουνιού πάνω στην υγρή πετσέτα και να καθαρίσει το λάδι από τον ολκό. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα μαλακό πανάκι για να  απομακρύνετε τυχόν κηλίδες στο εξωτερικό του τρομπονιού. Τώρα, ξεπλύνετε το κάθε κομμάτι καλά και τοποθετήστε τα στην άλλη πετσέτα μπάνιου, σε μια ασφαλή απόσταση από εκεί που εργάζεστε, για να στραγγίξουν.

Ήρθε η ώρα για να καθαρίσετε τον ολκό.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Προσέξτε να μην λυγίσετε ή χτυπήσετε ή με άλλο τρόπο ασκήσετε πίεση στους  εσωτερικούς  ή στην εξωτερικούς σωλήνες. Η παραμικρή κάμψη ή βαθούλωμα μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στην ομαλή λειτουργία του ολκού. 

 

Καθάρισμα εσωτερικών σωλήνων ολκού.


Βάλτε μια μικρή ποσότητα σαπουνιού στο άνοιγμα κάθε σωλήνα.

Βάλτε το άκρο του φιδιού σε έναν από τους σωλήνες. Εάν το σώμα του φιδιού είναι από   μέταλλο, προσπαθήστε να μην ξύσετε το στόμιο των σωλήνων. Πιάστε στην μία γροθιά σας τον σωλήνα και το φίδι και στη συνέχεια, σπρώξτε το φίδι μέσα στους σωλήνες με το άλλο χέρι σας.
Σπρώξτε και τραβήξτε το φίδι πάνω και κάτω στο σωλήνα για ένα λεπτό ώστε η βούρτσα να τρίψει καλά το εσωτερικό.   Επαναλάβετε το βήμα αυτό και για τον άλλο σωλήνα.

Βάλτε λίγο σαπούνι για το χέρι σας στην πετσέτα και πλύνετε καλά τις εξωτερικές επιφάνειες.
Ξέπλυμα του slide στο χλιαρό νερό. Αφήστε αρκετό νερό να τρέξει μέσα και έξω στους σωλήνες μέχρι να βγαίνει καθαρό.
Αφήστε το να στεγνώσει στην πετσέτα όπου βάλατε τα υπόλοιπα κομμάτια.. Τώρα είστε έτοιμοι για να καθαρίσετε την εξωτερική διαφάνεια.


Καθάρισμα εξωτερικών σωλήνων ολκού.


Βάλτε μια μικρή ποσότητα σαπουνιού στο άνοιγμα κάθε σωλήνα. Πιάστε στην μία γροθιά σας τον σωλήνα και το φίδι και στη συνέχεια, σπρώξτε το φίδι μέσα στους σωλήνες με το άλλο χέρι σας.
Σπρώξτε και τραβήξτε το φίδι πάνω και κάτω στο σωλήνα για ένα λεπτό ώστε η βούρτσα να τρίψει καλά το εσωτερικό.   Επαναλάβετε το βήμα αυτό και για τον άλλο σωλήνα.

Χρησιμοποιώντας τη μέθοδο που περιγράφεται στο προηγούμενο βήμα σύμφωνα με τον καθαρισμό των εσωτερικών σωλήνων, ξεπλύνετε το εξωτερικό slide μέχρι το νερό να τρέχει καθαρό. 
Κόψτε πανί σε λωρίδες. Το πανί πρέπει να είναι μεγαλύτερο από τη ράβδο περίπου 10 πόντους. Περάστε το ένα άκρο του υφάσματος μέσα από τη θηλιά  της ράβδου και τυλίξτε το υπόλοιπο του υφάσματος γύρω από τη ράβδο, βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν στην ράβδο γυμνά σημεία. Θα πρέπει να έχετε αρκετό ύφασμα περίσσιο στο τέλος της ράβδου έτσι ώστε να μπορείτε να κρατήσετε τη ράβδο και το πανί ταυτόχρονα.

Κρατήστε ένα σωλήνα διαφάνεια στο στήριγμα, όπως κάνατε στο σκούπισμα πριν από την εφαρμογή λιπαντικών (που περιγράφεται παραπάνω). Πάντα να δουλεύετε τον σωλήνα που κρατάτε και όχι τον άλλο.

 

 

Προσεκτικά εισάγετε το άκρο της ράβδου στην κορυφή του σωλήνα, που κρατάτε. Αν είναι πολύ σφιχτό, έχετε μια πολύ μεγάλη λωρίδα υφάσματος. Εάν είναι πάρα πολύ χαλαρή, δεν θα έχετε τα επιθυμητά αποτελέσματα. Είτε έτσι είτε αλλιώς, θα πρέπει να αναδιπλώσετε το ύφασμα ξανά έως ότου η ράβδος να εισχωρεί και να ταιριάζει άνετα.
Σπρώξτε και τραβήξτε τη ράβδο πάνω-κάτω στο σωλήνα διαφάνεια. Επαναλάβετε τα βήματα και για τον άλλο σωλήνα.

 

Συναρμολόγηση

Χρησιμοποιήστε μια πετσέτα για να σκουπίσετε το νερό από τις επιφάνειες του τρομπονιού. Ξεκινήστε με το τμήμα της καμπάνας. Εφαρμόστε ένα λεπτό στρώμα λαδιού slide στους σωλήνες κουρδίσματος. Για την λίπανση του ολκού  ακολουθήσετε τις οδηγίες εφαρμογής του λιπαντικού που έχετε επιλέξει. Τα βήματα για την εφαρμογή των τριών πιο δημοφιλή είδη που περιγράφονται στην ενότητα Λίπανση Ολκού στην κορυφή αυτής της σελίδας.


Ένα ακόμη κομμάτι του καθαρισμού συμβουλές: Ξεπλύνετε και καθαρίστε το επιστόμιο σας με σαπουνόνερο και ένα βουρτσάκι επιστομίου τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα. Και μην ξεχνάτε, αν είναι δυνατόν, να βουρτσίζετε τα δόντια σας πριν την μελέτη!

Τι πρέπει να αποφεύγουμε!!!

 

 

Τσίχλες, καφές, αναψυκτικά, και άλλα τρόφιμα, που περιέχουν ζάχαρη, είναι πολύ επιβλαβή για τo τρομπόνι σας. Αποφύγετέ τα  πριν από την μελέτη σας; ή ξεπλύνετε πολύ καλά το στόμα σας πριν χρησιμοποιήσετε το όργανο.

Εάν έχετε άλλες απορίες ή ερωτήσεις παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας εδω και θα χαρούμε να σας βοηθήσουμε.


#1   


Αυτά τα διάβασες;