ελληνική μουσική
411 online   ·  205.203 μέλη

Το αίσχος της Ελλάδας του 2012. Σύλληψη του 'Γέροντα Παστίτσιου'

Post αρνητικής αξιολόγησης
yiannisyiannis
Φθασμένος
Chat
29.09.2012, 21:25

Έκανε θαύματα ο γέροντας Παΐσιος ή όχι;


Πρόσφατα έγινε ο χαμός με ένα ψεύτικο θαύμα του γέροντα Παΐσιου, που κατασκεύασε και διέσπειρε στο Internet η παρέα του "Παστίτσιου". Πρόκειται για αυτήτη διήγηση, που εξαπλώθηκε ταχύτατα σε πάσης φύσεως ιστότοπους.Τη διήγηση αυτή την είχα κι εγώ υποψήφια για αναδημοσίευση, αλλά - άσ' το σήμερα, άσ' το αύριο - συνεχώς ανέβαζα άλλα, κι έτσι τώρα μπορώ να... κοκορεύομαι ότι "δεν την πάτησα" (ενώ την πάτησα). Βέβαια, ένας blogger από την απέναντι όχθη μπορεί να μου πει ευγενώς ότι το να ανεβάζω άλλα κι όχι μια τόσο φοβερή μαρτυρία θαύματος, υποδηλώνει μια σοβαρότητα - ότι δηλ. ενδιαφέρομαι για την ουσία της Ορθοδοξίας (τη διδασκαλία και το παράδειγμα των αγίων για την αγάπη) κι όχι για τον εντυπωσιασμό του θαύματος. Ας αφήσω να πλανάται αυτή η ψευδαίσθηση, αν και μια βόλτα στη μπλογκονησίδα μας θα αποδείξει ότι και τα μεν με ενδιαφέρουν και τα δε.

Ο άγιος Λουκάς ο Ιατρός, γίγαντας της επιστήμης & της φιλανθρωπίας (blog γι' αυτόν εδώ)

Η αξιοπιστία των αναδημοσιεύσεωνΦυσικά, ως blogger, όταν αντλώ κάτι από τη μπλογκόσφαιρα ως ενδιαφέρον για αναδημοσίευση, δεν πάω να το επαληθεύσω κάνοντας προσωπική έρευνα. Είναι αυτονόητο αυτό - αλλά δεν ισχύει μόνο για τα "βλίτα" τους χριστιανούς. Κατά κανόνα, ισχύει για όλους τους bloggers, πλην ίσως ολίγων.

Άγιος Ιωάννης Μαξίμοβιτς

Ας μην πάμε μακριά: οι "Παστίτσιοι" και ο συνάδελφος που αναδημοσιεύει το θέμα (βλ. αρχή του παρόντος), ΠΟΣΕΣ μαρτυρίες για θαύματα του γέροντα ερεύνησαν προσεχτικά και "κατέληξαν" ότι όλα είναι παραμύθια; Με πόση έρευνα οι "Παστίτσιοι" τον αξιολόγησαν ως γελοίο, που αξίζει γελοιοποίηση, ο ίδιος και οι αναρίθμητοι ορθόδοξοι που τον σέβονται (μαζί ή χωρίς τους αιώνες του ορθόδοξου πολιτισμού μας, που εκείνοι ασφαλώς τον κλωτσάνε με περιφρόνηση), καθώς και οι επίσης αναρίθμητοι άνθρωποι που καταθέτουν τη μαρτυρία τους για τα αγιοπνευματικά (κοινώς: θαυματουργικά) χαρίσματά του; Να μαντέψω; Καμιά μαρτυρία δεν εξέτασαν και καμιά έρευνα δεν έκαναν. Απλώς θεώρησαν από πριν ως "σίγουρο" πως όλα είναι παραμύθια, επειδή κατά την άποψή τους (χωρίς να το ψάξουν, φυσικά) "δεν είναι δυνατόν" να είναι αλήθεια, αφού "δεν υπάρχουν θαύματα". Το βρήκα; Να δυο τρία ακόμη θαύματα που αξίζει να ερευνήσουν τα λαγωνικά του κυβερνοχώρου: Η Παναγία και τα τανκς των Ναζί (και ο άγιος Χαράλαμπος στα Φιλιατρά - σημ. ότι ο ναζί πρωταγωνιστής λίγα χρόνια αργότερα έγινε ορθόδοξος, τόσο επηρεάστηκε από το γεγονός). Η θεία Μετάληψη που μετατράπησε σε σάρκα και αίμα στο Λαντσιάνο (εδώ οι φίλοι προβάλλουν ως θεωρία ότι "οι πονηροί παπάδες" έδωσαν για εξέταση φρέσκο ανθρώπινο κρέας κι όχι τα δείγματα του 8ου αιώνα - αυτό, βέβαια, δε στέκει γιατί, ακόμη κι αν όλοι οι επιστήμονες ήταν στραβοί, τα δείγματα θα έπρεπε να σαπίσουν, ιδίως τους 15 μήνες της 2ης εξέτασης) Τα δέντρα που ματώνουν την εορτή του αγίου Νικολάου του εν Βουνένοις (9 Μαΐου) Να και μια πραγματική επιστημονική μελέτη για το Άγιο Φως, κι όχι γιαλατζί, όπως αυτά που ανεβάζουμε και ξανανεβάζουμε εμείς...
Για τη σύλληψη του "Παστίτσιου" δείτε το link που έδωσα στην αρχή του post, όπου φαίνεται ένα μικρό μέρος της αντίδρασης των ορθόδοξων bloggers, και όχι μόνο (κατά της σύλληψης), αντίδρασης πολύ μεγαλύτερης από αυτά που ανεβάσαμε εκεί. Τελικά έκανε θαύματα & προφητείες ο παπούλης;Η ουσία όμως για μένα είναι άλλη:

Τρεις σύγχρονοι μεγάλοι Γέροντες (εδώ)

Το στοίχημα σ' αυτό το παιχνίδι είναι η ύπαρξη του Θεού και των αγίων, απόδειξη της οποίας φυσικά και είναι τα θαύματα. Δηλαδή το ότι κάποιος κάνει θαύματα (αληθινά, προερχόμενα από το Θεό, κι όχι απάτες ή δαιμονικά - γιατί υπάρχουν και τέτοια) φανερώνει ότι βρίσκεται σε ενότητα με το Θεό (κι όχι ότι είναι γιόγκι κτλ, αυτά τα έχουμε ξεπεράσει και αναλύσει πολλές φορές). Αν όμως δεν υπάρουν θαύματα, τότε δεν υπάρχουν άγιοι, άρα ούτε και Θεός, παρά μόνο κάποιοι που -για άγνωστους, ανορθολογικούς λόγους- πιστεύουν σε κάτι αναπόδεικτο, όπως το Ιπτάμενο Μακαρονοτέρας (Flying Spaghetti Monster). Για το θέμα αυτό, προτείνω το άρθρο μας Θαυματουργοί άγιοι: αλήθεια ή μύθος;, όπου γίνεται και μια απόπειρα αξιολόγησης των μαρτυριών, αλλά και αναφορές στους σύγχρονους θαυματουργούς γέροντες. Εκεί υπάρχει και αναφορά του καθηγητή π. Νικολάου Λουδοβίκου για το γέροντα Παΐσιο. Εκτός αυτού, αν υπάρχει μια προφητεία του γέροντα που αναμφισβήτητα είναι αληθινή, ασφαλώς είναι η προφητεία για την παρούσα οικονομική κρίση, που βρίσκεται στη βιογραφία του, γραμμένη από τον π. Χριστόδουλο Αγγελόγου, "Σκεύος εκλογής", 1996, σελ. 421. Την αναδημοσιεύω από αυτό το post: «Επέβαλαν (και θα επιβάλουν) στη χώρα μας ένα πολύ μεγάλο εξωτερικό δημόσιο χρέος,τόσο μεγάλο που, όχι μόνον να μη μπορούμε να το ξεχρεώσουμε, αλλά ούτε τους τόκους αυτού του δανείου να μην προλαβαίνουμε· με αυτό καταφέρνουν με εύλογη δικαιολογία να επιβάλλουν στο λαό ένα οικονομικό πρόγραμμα εξόντωσης, έως εσχάτων. Θα επιβάλλουν συνεχώς νέα οικονομικά μέτρα, δυσβάστακτα, φόρους ασήκωτους και πάρα πολλά άλλα μέτρα, έτσι ώστε να κάνουν το λαό να αγανακτήσει. Και τι θα πετύχουν με αυτό; Ακούστε· Ο λαός καταπιεζόμενος από τα δυσβάστακτα οικονομικά μέτρα θα ζητάει κάποια στιγμή να ξανασάνει, αλλά αυτή τη στιγμή δεν πρόκειται να του τη χαρίσουν ποτέ, παρά μόνον έως ότου σκύψει το κεφάλι του εντελώς στο έδαφος, δηλώνοντας τέλεια υποταγή στο καινούργιο τους σύστημα. Θα λένε: Έχετε δίκιο που διαμαρτύρεσθε, όμως έχετε μεγάλο εξωτερικό χρέος και αυτοί που έχουν πολλά λεφτά φοροδιαφεύγουν· για να μη σας επιβάλλουμε άδικα μεγάλους φόρους κτλ. πρέπει να αποδεχθείτε το τέλειο σύστημα ηλεκτρονικού οικονομικού ελέγχου. Έτσι ώστε να βλέπουμε ποιοί είναι οι νομοταγείς πολίτες και ποιοί οι φοροφυγάδες. Ταυτόχρονα θα παρέχουν μέσω του ηλεκτρονικού οικονομικού συστήματος πολλές διευκολύνσεις.
Αδελφοί, μας εξαπατούν με τερατώδη ψέμματα. Δεν πρόκειται με όσα αυστηρά οικονομικά μέτρα κι αν λάβουν να ξεχρεώσουμε το χρέος μας αυτό. Γιατί δεν εξυπηρετεί τους σκοπούς τους η ύπαρξη μιας εύρωστης οικονομικά Ελλάδας. Τι κάνουν λοιπόν; Ενώ βρισκόμαστε σε οικονομικό χάος και δεν μπορούμε ούτε τους τρέχοντας τόκους του χρέους να πληρώσουμε, δημιουργούν τεχνητές κρίσεις με τις γειτονικές μας χώρες έτσι ώστε, φοβούμενοι από τις απειλές τους να ξοδεύουμε τρισεκατομμύρια δραχμές για την αγορά πολεμικών αεροπλάνων, πλοίων κτλ. Ακούμε συνεχώς για θερμά επεισόδια, αμφισβητούνται τα σύνορά μας, τα νησιά μας..... Με όλα αυτά μας αποπροσανατολίζουν για να μπορέσουν με πολύ εύσχημο τρόπο και χωρίς να γίνουν αντιληπτοί να μπουν στο σπίτι μας..... Να γνωρίζετε ότι θα ασκήσουν πιέσεις με πολλούς τρόπους, ιδιαίτερα στους πολιτικούς μας άρχοντες..... Εμείς όμως ας μη βλέπουμε τους δικούς μας πολιτικούς, αλλά αυτούς που τους τα επιβάλλουν από το παρασκήνιο με τη βία, ύπουλα και εξαπατώντας τους». Όποιος κι αν είπε τα παραπάνω, είναι προφήτης. Εκτός αν κάποιος ισχυριστεί ότι ο γέροντας Παΐσιος (ή, έστω, ο συγγραφέας του βιβλίου) είχε τέτοιες πηγές πληροφόρησης, ώστε... προέβλεψε την οικονομική κρίση επειδή ήταν έξυπνος! Αυτό δε στέκει, γιατί, αν ήταν ένα κόλπο, θα είχαν φροντίσει να το προβάλουν από τότε, δε θα ήταν χωμένο στις πίσω σελίδες ενός βιβλίου, από το οποίο το ξέθαψε κάποιος σήμερα. Να λοιπόν ένα τρολάρισμα που ίσως αξίζει τον κόπο. Ας το ψάξει αυτό κάθε ειλικρινής αναζητητής, όχι ησυχάζοντας στο γραφείο του, παρέα με το laptop του, αλλά με πραγματική έρευνα γύρω από το γέροντα και το γεγονός (και τα θαύματά του γενικότερα, επί τη ευκαιρία). Και ας κλείσουμε με ολίγα δροσερά:
1. "Παστίτσιος", θαύματα και άλλα περί πίστης (από εδώ)
Έχοντας την ανεκτίμητη ευλογία να έχουμε γνωρίσει τον Γέροντα Παΐσιο προσωπικά, και έχοντας αλλάξει η ζωή μας εντελώς πορεία εξαιτίας του, δεν κρύβουμε ότι όλη αυτή η ιστορία με τα “παστίτσια” και τους “μουσακάδες” μας πονά και μάλιστα πολύ.  Από τη μία, σίγουρα δεν μας αρέσει, μας στενοχωρεί πολύ, όταν χλευάζουν και κοροϊδεύουν ένα πρόσωπο, το οποίο υπήρξε σταθμός στη ζωή μας. Απορούμε με την κακεντρέχεια πολλών, οι οποίοι δεν μπήκαν καν στον κόπο να γνωρίσουν λιγάκι το Γέροντα μέσα από τα βιβλία του, αλλά άκριτα, επιπόλαια βιάστηκαν να του πετάξουν λάσπη, να τον φτύσουν, να τον χλευάσουν, έχοντας αυτοανακηρυχτεί φωταδιστές της ανθρωπότητας. Το μόνο που μπορούμε να τους πούμε είναι κρίμα, κρίμα που δεν τον γνωρίσατε ή δεν προσπαθείτε να τον γνωρίσετε τώρα. Χάνετε!! Από την άλλη όμως, όλη αυτή η ιστορία ανέδειξε και κάτι άλλο. Πόσο πολλές φορές εντελώς επιπόλαια και άκριτα, κυνηγάμε να δούμε θαύματα, να ακούσουμε τρανταχτές προφητείες που θα ξαναβάλουν την Ελλάδα στη θέση της ιστορίας που της ανήκει και θα κατατροπώσουν τους “κακούς” άθεους και άπιστους. Όχι, ΔΕΝ είναι αυτό πνευματικότητα, δεν πρέπει να ζητάμε αυτό από τους πατέρες. Οι άγιοι μας δεν είναι ούτε μηχανές παραγωγής θαυμάτων, ούτε μέντιουμ και ονειροκρίτες.  Ο Γέροντας Παΐσιος, κάποτε βλέποντας όλα αυτά, έβαλε μια ταμπέλα στην πόρτα του: “Η μαϊμού λείπει, ο ζωολογικός κήπος κλειστός”. Αυτό που μας έμεινε από το Γέροντα, ΔΕΝ είναι ούτε τα ΑΜΕΤΡΗΤΑ και από πολλές πλευρές ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΜΕΝΑ ΘΑΥΜΑΤΑ του είτε σε εμάς είτε σε γνωστούς μας, ούτε η χωρίς καμιά αμφιβολία ενέργεια του διορατικού του χαρίσματος. Πιστέψτε μας, ούτε λίγα είναι αυτά, ούτε μικρά, ούτε φαντασιόπληκτοι θεωρούμε πως είμαστε. Όχι!!! Αυτό που μας διέλυσε όμως, αυτό που μας άλλαξε εντελώς, ήταν ότι σε αυτόν, είδαμε τι μπορεί να κάνει ο Χριστός στον άνθρωπο. Στην καρδιά του Γέροντα, είδαμε το Θεό, είδαμε τον Χριστό. Είδαμε την ΑΓΑΠΗ!!! Μια αγάπη χωρίς όρια, χωρίς προϋποθέσεις, με μια αρχοντιά που δεν περιγράφεται. Αυτό μας έμεινε από το Γέροντα. Μια αγάπη πέρα από τα ανθρώπινα όρια. Πάρα πολλοί που τον γνώρισαν, ένιωσαν βαθιά μέσα τους και ομολόγησαν, πως ο Γέροντας τους αγαπούσε πιο πολύ και από την ίδια τους την μάνα!! Για τέτοια αγάπη μιλάμε.Μπορεί να σας φαίνεται λίγο, πιστέψτε μας όμως, είναι το ΠΑΝ. Για τους αδιόρθωτους όμως “θαυματοκυνηγούς”, παραθέτουμε παρακάτω ένα περιστατικό με τον αείμνηστο π. Ιωήλ Γιαννακόπουλο.

Πιστεύεις;

 

Κάποτε ο π. Ιωήλ Γιαννακόπουλος ταξίδευε σιδηροδρομικώς, σ’ ένα επαρχιακό σταθμό άκουσε ότι στον ναό του γειτονικού χωριού συνέβη θαύμα: Μια εικόνα δάκρυσε! Αμέσως όλοι οι επιβάτες άδειασαν το τραίνο και έτρεξαν να δουν το θαύμα. Όλοι, εκτός από τον π.Ιωήλ, που συνέχισε να μελετά κάποιο βιβλίο. Όταν συγκινημένοι οι επιβάτες επέστρεψαν , εκείνος που καθόταν ακριβώς απέναντί του, δεν κρατήθηκε και αγανακτισμένος από την απάθεια του , είπε: -Εσύ , παππούλη, φαίνεται ότι δεν πιστεύεις. -Εγώ πιστεύω, απάντησε εκείνος, και γι’ αυτό δεν μου κάνουν εντύπωση τα θαύματα. Εσύ δεν πιστεύεις! Και πήγες να δεις το θαύμα για να πιστέψεις. Έτσι δεν είναι; Για πες μου λοιπόν , τώρα πίστεψες;
2. Θαυματολαγνία και χαρισματολαγνία: μια παιδική αρρώστια π. Βαρνάβα Λαμπρόπουλου, περ. Διάλογος, τ. 25 (από εδώ)
Μια από τις βασικές αίτιες παγιδεύσεως ανθρώπων στις καταστροφικές λατρείες και γενικότερα στις αιρέσεις, είναι η νοσηρή αναζήτηση θαυμαστών σημείων και εντυπωσιακών χαρισμάτων. Αυτή η θαυματολαγνεία και χαρισματολαγνεία δεν είναι άγνωστη και στον χώρο της Εκκλησίας. Η εμφάνιση σημείων θεωρείται από πολλούς ως το ύψιστο κριτήριο και η αναγκαία εγγύηση αληθείας. Όπου δεν υπάρχουν εμφανή σημεία και χαρίσματα, δεν υπάρχει κατ' αυτούς εγγυημένη ορθοδοξία! Αυτή η αρρώστια εισχωρεί και στην αντιμετώπιση του κατ' εξοχήν Μυστηρίου της σωτηρίας, της Ιεράς Εξομολογήσεως. Τότε μόνον θεωρείται κάποιος απλανής πνευματικός οδηγός, όταν είναι κάτοχος διορατικού ή προορατικού χαρίσματος! Έτσι βεβηλώνεται το Μυστήριο της Μετανοίας, το οποίο αντί να είναι άσκηση αυτομεμψίας (δια της εν ταπεινώσει εξαγορεύσεως των κεκρυμένων λογισμών και πράξεων) εκφυλίζεται σε μια παιδαριώδη αναζήτηση μάγου, που θα αποκαλύψη ανωδύνως όλα τα αμαρτήματα! Καταφρονείται η σώζουσα συμβουλή των αγίων Πατέρων: Μη ζητώμεν προγνώστας (πνευματικούς) μηδέ προβλέπτας αλλά ΠΡΟ ΠΑΝΤΩΝ πάντως ΤΑΠΕΙΝΟΦΡΟΝΑΣ και ΤΑΙΣ ΕΝ ΗΜΙΝ ΝΟΣΟΙΣ ΑΡΜΟΔΙΟΥΣ (αγ. Ιωάννου Σιναΐτου, Κλίμαξ, λόγος Δ, ρκγ). Οι ορθόδοξοι Χριστιανοί, που αντί να αναζητούν ιερέα-ιατρό κατάλληλο για τις αρρώστειες τους, τρέχουν πίσω από δήθεν προορατικούς γέροντες, δεν διαφέρουν πολύ από αυτούς που καταντάνε ... να πίνουν το απόνιμμα των ποδών του Σάι Μπάμπα. Και οι μεν, και οι δε πάσχουν από την ίδια νοσηρή αναζήτηση θαυμάτων και χαρισματικών εμπειριών.

Από εδώ

Ο άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος, πριν από 1500 χρόνια, διεπίστωνε ΜΕ ΧΑΡΑ ότι ήδη από τότε είχε περάσει πια ... η εποχή των θαυμάτων! Και εξηγεί τον λόγο, για τον οποίο ο Θεός σταμάτησε τα πολλά θαύματα και σημεία: Το έκανε αυτό ο Θεός, λέει. Ουχί ατιμάζων ημάς αλλά και ΣΦΟΔΡΑ ΤΙΜΩΝ. Για να μας τιμήσει ο Θεός, σταμάτησε τα πολλά θαύματα. Και μάλιστα να μας τιμήσει σφόδρα. Πάρα πολύ. Και ποια ήταν αυτή η τιμή; Μας τίμησε θυμίζοντάς μας ότι πάψαμε πια να είμαστε νήπια. Μεγαλώσαμε πια. Τα πρώτα χρόνια του Χριστιανισμού χρειάζονταν περισσότερο το θαύματα και τα σημεία, γιατί τότε οι άνθρωποι ήταν ακόμη ανόητα νήπια. Ανοητότερον οι άνθρωποι διέκειντο τότε, των ειδώλων προσφάτως απηλλαγμένοι. Μόλις είχαν απαλλαγεί από την πλάνη των ειδώλων. Και ήταν φυσικό να είναι λιγάκι χοντρόμυαλοι και αναίσθητοι στα πνευματικα: Παχυτέρα και αναισθητοτέρα αυτών η διάνοια έτι ην. Και γι' αυτό έχασκαν μπροστά στα χειροπιαστά θαύματα και σημεία: προς τα σωματικά πάντα επτόηντο και εκεχήνεσαν. Ψόφαγαν μόνο για άρτον και θεάματα. Δεν μπορούσαν να καταλάβουν τις πνευματικές δωρεές του Θεού, που τις δέχεται κανείς μόνο με την πίστη: ουκ είδεσαν τι ποτέ έστι νοητή χάρις, πίστει μόνη θεωρουμένη. Δια τούτο σημεία εγίνετο (αγ. Ιωάννου Χρυσοστόμου, Εις την Αγίαν Πεντηκοστήν, λόγος Α). Τώρα όμως που μεγαλώσαμε (συνεχίζει την σκέψη του αγίου Ιωάννου ο άγιος Ιγνάτιος Μπριαντσιανίνωφ) όποιος ζητάει θαύματα για να πιστέψει, είναι να τον λυπάται κανείς! Η αξίωσή του αυτή προδίδει πόσο μέσα του κυριαρχεί το σαρκικό φρόνημα και η παχυλή άγνοια. Εκείνοι που πιστεύουν με τα θαύματα, αποτελούν την πιο χαμηλή βαθμίδα πιστών, καταλήγει ο άγιος Ιγνάτιος. Είναι λοιπόν τουλάχιστον ντροπή, κάποιος που έχει πλέον την δυνατότητα να φοιτήσει στο πανεπιστήμιο, να θέλει να ξαναγυρίσει στο νηπιαγωγείο! Και μάλιστα σε νηπιαγωγείο αμφιβόλων χαρισμάτων και υπόπτων οραμάτων, όπου κινδυνεύει να πλανηθή πλάνην οικτράν. Το μεγαλύτερο χάρισμα, λέγει ο άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος, που μπορεί να δεχθή ο άνθρωπος, είναι το να πάσχει για την δόξα του Χριστού. Το να θυσιάζεται στην υπακοή του αγίου θελήματός Του. Δεν τιμάω τα χέρια του Παύλου λέει ο άγιος πατήρ τόσο επειδή ανέστησαν τον χωλό στα Λύστρα, όσο γιατί δέθηκαν με δεσμά για τον Χριστό. Δεν μακαρίζω τον Παύλο τόσο, επειδή ηρπάγη στον παράδεισο ή επειδή άκουσε άρρητα ρήματα, όσο γιατί μπήκε στην φυλακή για τον Χριστό. Και καταλήγει ο άγιος Ιωάννης: Προτιμώ περισσότερο να πάσχω υπέρ Χριστού, παρά να τιμώμαι από Αυτόν (με χαρίσματα και οράματα) (αγίου Ιω. Χρυσ. Ε.Π.Ε. 20, 594). Ας κρατάμε λοιπόν μικρό καλάθι όταν ακούμε για μεγάλες συκιές, και μάλιστα όταν πρόκειται για συκιές, που αφήνουν έντεχνα να προβάλλονται τα δήθεν χαρίσματά τους και οι θαυματουργίες τους. Η πιο θαυμαστή και συγκλονιστική εμπειρία που μπορεί να ζήσει ο άνθρωπος, είναι η δια της υπακοής στον Χριστό απελευθέρωσή του από τα πάθη και η θεραπεία του: Αν γαρ εξ απανθρωπίας εις ελεημοσύνην μεταβάλης, ξηράν ούσαν την χείρα εξέτεινας. Αν θεάτρων (και τηλεοράσεως) αποστάς επί την εκκλησίαν έλθης, χωλεύοντα τον πόδα διώρθωσας. Αν αποστήσης τους οφθαλμούς από κάλλους αλλοτρίου, τυφλούς όντας ανέωξας. Αν αντί σατανικών ωδών μάθης ψαλμούς πνευματικούς, κωφάλαλος ων ελάλησας. ΤΑΥΤΑ ΤΑ ΘΑΥΜΑΤΑ ΜΕΓΙΣΤΑ... (αγ. Ιω. Χρυσοστόμου, Ε.Π.Ε. 10, 414).

ΠΗΓΗ: http://trelogiannis.blogspot.gr/2012/09/blog-post_7664.html

[ Το μήνυμα τροποποιήθηκε από τον/την : yiannisyiannis στις 29-09-2012 21:29 ]


#62   
LlamaWithHat
Σολίστ
Chat
29.09.2012, 22:05
Καλά... Αμά είναι να αρχίσουμε να πιστεύουμε και στα θαύματα... Καλύτερα να γυρίσουμε στις σπηλίες... Οικονομία...
#63   
trelakias
Φθασμένος , Forum Moderator
Chat
29.09.2012, 23:36

Ως δαιμονικά άφρων, ανόητος, αμαρτωλός, νεοπαγανιστικός μασόνος με το επίχρισμα του φιλελεύθερου, αριστερού πολίτη, υποχείριο του σύγχρονου φασισμού -συνώνυμο της αντεκκλησιαστικής μανίας(???)-, αποτελώ κάθαρμα που το πάει φιρί φιρί να φάει τις ψιλές του και θα έπρεπε να είμαι στο κελί με τους ομοϊδεάτες μου.  Ευτυχώς όμως ως χαμένο πρόβατο αυτής της κοινωνίας, υπάρχει η "εκδίκηση" της μετάνοιας που μου προσφέρει η εκκλησία όσο αμαρτωλός κι αν είμαι.

Η απιστία έτσι κρίνεται και το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι και η ελληνική δημοκρατία και κοινωνία τα ίδια πιστεύει.  Αυτό είναι το τραγικό της υπόθεσης, αλίμονο στους άπιστους.

Δεν ξαναγράφω στο θέμα γιατί δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να γράφω.

@yiannisyiannis Υποθέτοντας ότι είμαι ακόμη ένας οποιοσδήποτε άπιστος, θα όφειλα να απαντήσω ότι αφού αυτή την εντύπωση έχεις για μένα μαζί με όλους τους φίλους του μπλογκ σας κρατήστε τη μαζί με όλα τα συμπεράσματά σας για την προσωπικότητά μου και ευχηθείτε μου περαστικά σεβαστοί χριστιανοί. 

Ευχαριστώ προσωπικά για το στόλισμα στο μπλογκ σας και την επισήμανση του δρόμου της επιστροφής για μένα τον απολωλός πολίτη.  Ομολογώ ότι διάβασα κάποιες από τις ήπιες εκφράσεις που κυκλοφορούν κατά των απιστων. Πιστεύω ότι το ίδιο θεωρείτε λογικό να εφαρμόζεται και από την πολιτεία.

Όπως εγώ δεν σου είπα να μην πιστέψεις όμως έτσι κι εσύ μην εμπλέκεσαι στα προσωπικά μου με το Θεό (νομίζω συμφωνούμε ότι είναι προσωπική υπόθεση). Όσα θαύματα και να παραθέσεις, θα πιστεύω μόνο αν εγώ γουστάρω και είτε πιστεύω είτε όχι είναι μαγκιά μου και λόγος δεν πέφτει σε ΚΑΝΕΝΑΝ.  Στο δικό μου μυαλό, κουμάντο κάνει η ανοησία μου και κανένας άλλος. 

Όσο για τον υγιή καταγγελόντα, που εδέησε να πράξει τα νόμιμα τα οποία εκτελέστηκαν γρήγορα λόγω του πολιτικού του βάρους, διότι απλά έτσι λειτουργεί η σύγχρονη δημοκρατία... τα λόγια περισσεύουν.

Φιλικά

[ Το μήνυμα τροποποιήθηκε από τον/την : trelakias στις 30-09-2012 01:21 ]


#64   
mary_omikron
Βετεράνος , Forum Moderator
Chat
30.09.2012, 10:23

Η σχέση του καθενός με τον θεό -ανώτερη δύναμη- πανσυμπαντικό νόμο- ή όπως αλλιώς θέλει να το ονομάζει ο καθένας είναι προσωπική υπόθεση, πολλές φορές ανεξήγητη ακόμη και για τον ίδιο, και ως προς αυτό συμφωνώ με τον Πάνο (trelakias).

Mε οποιοδήποτε τρόπο αντιλαμβάνεται (ή όχι) αυτή την σχέση ή την αποποίηση ο καθένας, είναι εντελώς προσωπικό και δεν επιδέχεται ούτε κριτική ούτε προσηλυτισμό ούτε προσπάθεια πειθούς για το αντίθετο.

Αυτή είναι η προσωπική μου άποψη που -ανεξήγητα κι από μένα την ίδια- πιστεύω σε κάτι ανώτερο χωρίς όνομα, μακράν όμως από τελετουργικά και επιβεβλημένους κανόνες και τρόπους λατρείας που αποφάσισαν κάποιοι πατέρες.

Τα θαύματα, οι εικόνες που δακρύζουν (όλο και συχνότερα) σε διάφορα σημεία, τα φίδια που μιλούν και διάφορα τέτοια μη ορθολογιστικά δεν με πείθουν για σοβαρή ενασχόληση πόσο μάλλον για πίστη.

Δεν θα λοιδωρούσα ποτέ τον γέροντα Παίσιο, που αν μη τι άλλο, πρέπει να έζησε απομονωμένα και ενάρετα, δεν γνωρίζω περισσότερα. Κάποιοι εκμεταλεύτηκαν την όποια απήχηση είχε στον κύκλο των πιστών/ευπίστων και μεγένθυναν καταστάσεις με εκδόσεις βιβλίων προς ίδιον όφελος.

Αυτή την πίστη/ευπιστία και την εκμετάλευση θέλησε να επισημάνει και να λοιδωρήσει ο νεαρός, πράγμα που επίσης δεν με βρίσκει σύμφωνη γιατί επενέβη σ΄αυτό που καλώς ή κακώς πιστεύουν κάποιοι άλλοι.

Το κράτος κινήθηκε τάχιστα στην περίπτωση του νεαρού απ΄το facebook ενώ δεν πρόκειται για εξύβριση των θείων, ο γερων Παίσιος δεν έχει ανακηρυχθεί επίσημα άγιος... Γιατί άραγε αυτή η επιλεκτική σπουδή όταν εθελοτυφλεί και καλύπτει τεράστια σκάνδαλα και ουσιαστικές παραβάσεις νόμων?

--------------------------------------------------

ΥΓ. Ολοκληρώνοντας την τοποθέτηση και προσπαθώντας να διατηρήσω ουδετερότητα χωρίς (από μένα) κριτική, προτρέπω πιστούς και απίστους να ρίξετε μια ματιά στο Πηδάλιον το οποίο αποτελεί μέχρι σήμερα το επίσημο "ποινολόγιο" της Εκκλησίας.

Δεν χρειάζεται να συζητηθεί κάτι εδώ γιατί ούτως ή άλλως είναι εκτός θέματος, παραθέτω το link μόνο για ενημέρωση και προσωπική σκέψη. 

http://periplous.gr/ekdoseis-periplous/288

 


#65   
rodantho
Βασική Νότα
Chat
30.09.2012, 13:20

Λοιπόν θεωρώ ότι ο καθένας μπορεί να λέει την γνώμη του σε αυτήν την σελίδα. Όμως επίσης θεωρώ ότι το μύνημα του yiannisyiannis όχι απλά πρέπει να αξιολογηθεί αρνητικά αλλά να κατέβει αμέσως από την σελίδα. Λοιπόν εδω συζητάμε το αν ήταν σωστό να συλλαμβάνεται κάποιος από την αστυνομία επειδή διακωμώδησε έναν μοναχό. Λοιπόν το μύνημα του yiannisyiannis εκτος του οτι ειναι απολύτος προσυλητισμός προσπαθεί να αποδείξει οτι ο Παισιος εκανε θαυματα και οτι υπάρχει θεός. Αν λοιπόν δεχτουμε το τραγελαφικο οτι ο Παίσιος έκανε θαυματα....ειναι σωστό να συληφθει ο Παστίτσιος; Θα τρελλαθούμε τελικά σε αυτήν την χώρα; Οι μισοί Έλληνες κατεβάζουν χριστοπαναγίες καθημερινα, τι θα πρέπει να τους κάνουμε .... να τους εκτελέσουμε; Λοιπόν αν θεωρείτε σωστό να μένει ένα ποστ τέτοιο θα αρχισω και εγώ να ανεβάζω ομιλιες μερικών από τους μεγαλύτερους καθηγητες πανεπιστημιου του κόσμου που αποδεικνύουν ότι δεν υπάρχουν θαύματα … που προφανως είναι άμεση απάντηση σε αυτά που γράφει ο yiannisyiannis. Να θυμίσω ότι ένα μύνημά μου σχετικά με την επιστήμη και την ψευδοεπιστήμη που αφορά αν υπάρχουν θαύματα αξιολογήθηκε αρνητικά. Ελπίζω λοιπόν ότι δεν θα αξιολογηθουν αρνητικά τα επομενα μου ποστ μιας και το θέμα μας πια είναι αν κάποιοι κάνουν θαυματα ή όχι και όχι αν ηταν σωστη η σύλληψη του Παστιτσιου. Λοιπόν ήταν σωστη η σύλληψη του Παστιτσιου ή όχι; Προφανώς και όχι …. και θεωρω ότι οποιος πιστευει το αντιθετο καλυτερα να παει να γραφτει στην Χρ. Αυγη γιατί οι απόψεις του δεν διαφερουν και πολύ. Σιγουρα ο Παστιτσιος δεν εβρισε κανεναν από ότι φαινεται, άρα λοιπόν έχουμε απλη διακωμωδηση ενός μοναχού. Ακόμη και τα θεια να διακωμωδουσε αλλά και να τα έβριζε (όπως κάνουν εκατομμύρια συμπολιτών μας καθημερινά) δεν θεωρω ότι επρεπε να τον συλλαβουν. Πρεπει να αποφασισουμε αν εχουμε μια Ελλαδα Ελληνων Χριστιανων και της Χρ. Αυγής που κανένας άλλος δεν έχει θέση ή μια Ελλαδα όπου ο καθένας μπορεί να λέει την άποψή του. Αυτή η σύλληψη δεν είναι κάτι απλό. Σηματοδοτεί την στροφή της Ελλάδας προς μια χώρα ακροδεξια, αποκομμένη από τον κοσμο οπου οι ανθρωποι θα διωκωνται για τα πιστευω τους και θα τεσταρονται καθημερινά για την Ελληνικότητα τους και την πιστη τους στην ορθοδοξια. Αν θεωρείτε ότι σε μια τέτοια Ελλαδα μπορεί να ευδοκιμήσει η επιστήμη (που προφανώς αντιτίθεται στο ότι υπάρχουν θαύματα) που συνάδει με την ελευθερια λόγου, οι επενδύσεις, οι νέες ιδέες που όλα αυτά θα φέρουν ανάπτυξη είστε γελασμένοι….ή μάλλον περιμένετε ένα θαύμα. Και να θυμάστε στις χώρες με θεοκρατικά ή απολυταρχικά καθεστώτα υπάρχουν επενδύσεις αλλά συνήθως πρόκειται για απόλυτο ξεζουμισμα του φυσικου πλουτου της χώρας με κανένα ανδιαφέρον για τους ανθρώπους της χώρας. Ξεκινάμε λοιπόν τα πόστ απάντηση στον yiannisyiannis …ελπίζω να μην αξιολογηθουν αρνητικά.

[ Το μήνυμα τροποποιήθηκε από τον/την : rodantho στις 30-09-2012 13:25 ]


#66   
Post αρνητικής αξιολόγησης
Post αρνητικής αξιολόγησης
mary_omikron
Βετεράνος , Forum Moderator
Chat
30.09.2012, 14:08

Παράθεση:

Το μέλος rodantho στις 30-09-2012 στις 13:20 έγραψε...

 Λοιπόν αν θεωρείτε σωστό να μένει ένα ποστ τέτοιο θα αρχισω και εγώ να ανεβάζω ομιλιες μερικών από τους μεγαλύτερους καθηγητες πανεπιστημιου του κόσμου που αποδεικνύουν ότι δεν υπάρχουν θαύματα … 


Δημιουργήθηκε ήδη σχετικό τόπικ και σε παρακαλώ να μεταφέρεις τα τελευταία posts εκεί, προκειμένου να συζητηθούν αναλυτικά (και εντός θέματος) από όσους επιθυμούν, τηρουμένου του σεβασμού για τις αντίθετες απόψεις εκατέρωθεν.

http://www.musicheaven.gr/html/modules.php?name=Splatt_Forums&file=viewtopic&topic=27881

@yiannisyiannis  & Τrelakias το ίδιο παρακαλώ να κάνετε κι εσείς μεταφέροντας τα posts στο παραπάνω link.


-----------------
Η ανάγκη να έχεις πάντα δίκιο, σφραγίδα ενός χυδαίου πνεύματος.. (Αlbert Camus)

[ Το μήνυμα τροποποιήθηκε από τον/την : mary_omikron στις 30-09-2012 14:15 ]


#69   
Post αρνητικής αξιολόγησης
Post αρνητικής αξιολόγησης