ελληνική μουσική
467 online   ·  205.987 μέλη

Διαφορές ενισχυτων ηλεκτρικής και ακουστικής κιθάρας

trelojohn
Βασική Νότα
Chat
17.11.2012, 14:24

Μια ερωτησουλα μονο.Οι ενισχυτες απο ηλεκτρικη σε ακουστικη διαφερουν;Γιατι εχω ηλεκτρικη και θελω να το γυρισω σε ακουστικη.

[ τροποποιήθηκε από τον/την jorge, 17-11-2012 19:47 ]


#1   
STEFANOS604
Βετεράνος
Chat
17.11.2012, 14:50

Ο ενισχυτής κιθάρας ενισχύει το ηλεκτρικό σήμα μιας ηλεκτρικής ή ακουστικής ώστε να παραχθεί ήχος στα μεγάφωνα. Άρα είναι ο ΙΔΙΟΣ.

Οι δονήσεις των χορδών συλλέγονται (pick up) από συλλέκτες που είναι ή μικρόφωνο ή μαγνήτες. Από την ποιότητα των pick-ups εξαρτάται η ποιότητα του παραχθέντος ήχου.

Ρίξε εδώ μια ματιά για : Ενισχυτές , μικρόφωνα , καλώδια διασύνδεσης και άλλα χρήσιμα στοιχεία:

http://www.musicheaven.gr/html/modules.php?name=News&file=article&sid=3418

Εκκρεμεί άρθρο μου με αναλυτικά στοιχεία για τους ενισχυτές.


#2   
trelojohn
Βασική Νότα
Chat
17.11.2012, 14:51
Σε ευχαριστω!
#3   
LlamaWithHat
Σολίστ
Chat
17.11.2012, 15:03

Παράθεση:

Το μέλος STEFANOS604 στις 17.11.2012, 14:50 έγραψε...

Ο ενισχυτής κιθάρας ενισχύει το ηλεκτρικό σήμα μιας ηλεκτρικής ή ακουστικής ώστε να παραχθεί ήχος στα μεγάφωνα. Άρα είναι ο ΙΔΙΟΣ.

Οι δονήσεις των χορδών συλλέγονται (pick up) από συλλέκτες που είναι ή μικρόφωνο ή μαγνήτες. Από την ποιότητα των pick-ups εξαρτάται η ποιότητα του παραχθέντος ήχου.

Ρίξε εδώ μια ματιά για : Ενισχυτές , μικρόφωνα , καλώδια διασύνδεσης και άλλα χρήσιμα στοιχεία:

http://www.musicheaven.gr/html/modules.php?name=News&file=article&sid=3418

Εκκρεμεί άρθρο μου με αναλυτικά στοιχεία για τους ενισχυτές.Μέγα λάθος!!! Είναι άλλες οι ανάγκες ενίσχυσης ενός ακουστικού οργάνου με ένα ηλεκτρικό! Πιο συγκεκριμένα στις κιθάρες, οι ακουστικές έχουν πολύ απλομένο ήχο λόγω τους σκάφους τους που αμά πας να το ενισχύσεις με ηλεκτρικό ενισχυτή, το ιπτάμενο μακαρονοτέρας να μας λυπηθεί! Με την ίδια λογική και ο ενισχυτής του μπάσου δε θα έπρεπε να είναι διαφορετικός από της κιθάρας αφού δουλεύουν με την ίδια αρχή. Όμως παίζουν σε διαφορετικές περιοχές. Το ίδιο είναι και η ακουστική με την ηλεκτρική που παρόλο που παίζουν τις ίδιες νότες όσον αφορά το ύψος τους, το εύρος των αρμονικών τους είναι τελείως διαφορετικό.

Χωρίς να γνωρίζω τι ακριβώς ψάχνεις, σου παραθέτω το λινκ του Thomann με όλους τους ενισχυτές που έχει για ακουστικές κιθάρες.

http://www.Thomann.de/gr/acoustic_amplifiers.html 


#4   
STEFANOS604
Βετεράνος
Chat
17.11.2012, 17:33

 

Ο φίλος μας πιστεύω ότι δεν θέλει κάποια κονσόλα ή επαγγελματικό PA...

Το site που αναφέρεις οι ενισχυτές αυτοί έχουν και τη δυνατότητα  XLR mic input ΄(acoustic instruments)

Δείτε και το παρακάτω:

Guitar Amplifiers

Είναι για ηλεκτρικές ή ακουστικές ;;

Δεν τους ξεχωρίζει

http://www.Fender.com/en-GR/products/guitaramplifiers

πχ διάβασε ένα απ’ τα μοντέλα:

'59 Bassman? LTD .

In early 1952, the Fender? Bassman? amplified a great new invention - the Fender Precision Bass? guitar. At 50 watts, it competed easily with the common instrumentation of the day: horns, piano, small drum kit, and maybe even an electric guitar through a new 10-watt amp. Through the ’60s and ’70s, the original all-tube tweed 4x10” Bassman? was popular with Rock, country and Blues guitarists as a reliably great-sounding and easy-to-use guitar amp. In the ’90s, Fender released an affordable ’59 Bassman reissue amplifier to great acclaim. Many guitarists, tired of experimenting with preamps, equalizers and effects racks, rediscovered the simple pleasure of plugging into a Fender tube amp. The reissue Bassman’s wide stage coverage, touch-sensitive dynamics and full-frequency swirl make it perfect for building great tone with almost any guitar or effect, and it remains a staple of the Fender guitar amp line to this day.

Οι επαγγελματικοί acoustic amps είναι στην ουσία κονσόλα high quality για ποιότητα στη χρήση ακουστικών οργάνων. Είναι όπως τα ΡΑ (Public Address) που αναφέρω στ άρθρο μου: http://www.musicheaven.gr/html/modules.php?name=News&file=article&sid=3418

Και όχι αυτόνομοι ενισχυτές κιθάρας.


#5   
Emmanuelle
Συγχορδία Μινόρε
Chat
17.11.2012, 19:35

@ STEFANOS604 :

Κοίτα Στέφανε πως έχουν τα πράγματα για να μην «παιδεύουμε» την συζήτηση, τον trelojohn και τους αναγνώστες μας…

Οι αυτόνομοι ενισχυτές ακουστικών οργάνων χρησιμοποιούν τεχνολογία S/S (Solid State) στα ενισχυτικά στάδια και στις βαθμίδες τους για μικρότερη παραμόρφωση και έχουν High-Z (υψηλή αντίσταση εισόδου) που συνταυτίζεται με την υψηλή αντίσταση εξόδου των πιέζο-ηλεκτρικών κυκλωμάτων που έχουν τα ακουστικά όργανα. Έχουν αυξημένη ενισχυτική ισχύ ώστε να μπορούν να αποδώσουν πεντακάθαρα (0,1 %Thd) τους ακουστικούς τόνους όταν και όπου τους ζητηθεί αυτό, μπορεί να έχουν ενσωματωμένο tweeter στην καμπίνα μεγαφώνων ώστε να αποδίδουν τα πρίμα του ακουστικού οργάνου που μας αποδίδει το πιέζο-ηλεκτρικό κύκλωμα αυτού …

Π.χ. ένα χαρακτηριστικό δείγμα ενισχυτή ακουστικών κιθάρων είναι ο

Trace Elliot TA100  

Που εδώ θεωρούτανε & θεωρείται ως το norme industrielle - industry standard ενός ενισχυτή ακουστικών κιθαρών…

Στους ενισχυτές ηλ. κιθαρών χρησιμοποιούν τεχνολογία Valve (λυχνίες κενού) για να μπορούν να έχουν οταν τους “ζορίζουμε» Overdrive παραμόρφωση (0,5 %Thd), η αντίσταση εισόδου είναι Low-Z για να συνταυτίζεται με την χαμηλή  αντίσταση εξόδου των μαγνητών της ηλ. Κιθάρας, χρησιμοποιούνται πάντα enceintes pleine gamme full-range μεγάφωνα και ποτέ δεν μπαίνει tweeter στην καμπίνα μεγαφώνων γιατί ο ήχος θα γινόταν εξαιρετικά percant piercing, κάτι που εμείς δεν θέλουμε από την ηλ. Κιθάρα…

Π.χ. ένα χαρακτηριστικό δείγμα ενισχυτή ακουστικών κιθάρων είναι ο

Fender 65 Deluxe Reverb

Και ο

Fender 65Twin Reverb  

Και ο

Vox AC30 C2X Blue Bulldog  

Και ο

Marshall 1962 Bluesbreaker

Όπως εύλογα και εννοείτα  καταλαβαίνεις φίλτατε Στέφανε ο ακουστικός και ο ηλεκτρικός τύπος ενισχύσεως των αντίστοιχα ακουστικών και των ηλεκτρικών κιθαρών αποτελούν δυο ξεχωριστούς και έτερους «κόσμους» που έχει ο κάθε ένας από αυτούς ξεχωριστά αίτια και αιτιατά…

Μπορεί και οι δυο να βασίζονται στις ίδιες αρχές ενίσχυσης του εναλλασσομένου επαγωγικού ρεύματος που παράγουν οι αντίστοιχες ακουστικές και ηλεκτρικές κιθάρες μέσω των ξεχωριστών κυκλωμάτων τους, αλλά δεν «πρέπει» ποτέ να βάζουμε μια ακουστική κιθάρα σε ενισχυτή ηλεκτρικής, όπως αντίστοιχα και μια ηλεκτρική κιθάρα δεν την βάζουμε ποτέ σε ενισχυτή ακουστικής…

Ευελπιστώ με όλα αυτά να βοήθησα τον trelojohn και τους αναγνώστες μας…

 

[ τροποποιήθηκε από τον/την Emmanuelle, 17-11-2012 20:26 ]


#6   
STEFANOS604
Βετεράνος
Chat
17.11.2012, 20:50

Θα θέσω το θέμα απλά επειδή πιστεύω ότι όλα τα πράγματα μπορούν να γίνουν κατανοητά απ’ όλους .

 • Όταν λέμε ‘’Ακουστικά Όργανα’’ εννοούμε αυτά τα οποία ακούγονται χωρίς να χρειάζονται ενίσχυση. (πχ ακουστική & κλασσική κιθάρα , φυσαρμόνικα ,Ντραμς…..)
 • Όταν όμως στα παραπάνω όργανα θέλουμε να ενισχύσουμε τον ήχο τους τότε χρειαζόμαστε έναν ενισχυτή που να δίνει καθαρό τον ήχο τους χωρίς παραμόρφωση και εφφέ.  Αυτοί οι ενισχυτές λέγονται Acoustic Amps και έχουν μόνο τα απαραίτητα ‘ρυθμιστικά κουμπιά΄ (volume-bass-tone-treble). Έχουν δε επίπεδη Απόκριση Συχνότητας και οι καλοί παράγουν σχετικά ‘’καθαρό ήχο’’. Ο καλύτερος τρόπος συλλογής (pick up)του ήχου απ’ αυτά τα όργανα είναι το μικρόφωνο (πιεζοηλεκτρικό, δυναμικό ή πυκνωτικό – το καθένα με τις δικές του ιδιότητες).
 • Έγχορδα Όργανα που δεν ακούγονται χωρίς ενίσχυση (ηλεκτρική κιθάρα ..) χρησιμοποιούν magnetic pick up – ο κοινά λεγόμενος μαγνήτης (που στηρίζεται στην ηλεκτρομαγνητική επαγωγή) που συλλέγει τις δονήσεις των χορδών και τότε απαιτείται ενισχυτής πχ  Hard Rock-style που έχει άφθονα ‘ρυθμιστικά κουμπιά΄ και εκτός από τα (volume-bass-tone-treble) έχουν και ρυθμιστικά προενίσχυσης , tone filters, και πολλά  distortion effects . Αν τώρα ένα  ‘’Ακουστικό Όργανο’’ με pick up μικρόφωνο συνδεθεί σε ενισχυτή Hard Rock-style , τότε αν αυτός δεν έχει XLR για είσοδο μικροφώνου τότε φυσικά έχουμε κάνει λάθος σύνδεση.
 • Ομοίως αν όργανο με magnetic pick up συνδεθεί σε Acoustic Amp τότε πάλι κάναμε λάθος σύνδεση

 

Αν όμως σε ένα ‘’Ακουστικό Όργανο’’ συγκεκριμένα σε μια Ακουστική Κιθάρα αντί για pick up μικροφώνου, συνδέσουμε magnetic pick up τότε αυτή δεν έχει ΚΑΜΙΑ διαφορά με την ηλεκτρική όσον αφορά τη συλλογή των δονήσεων των χορδών άρα συνδέεται χωρίς να κάνουμε λάθος στον ίδιο ενισχυτή που συνδέαμε την ηλεκτρική κιθάρα. Είναι η περίπτωση του φίλου μας που έκανε την ερώτηση. Βέβαια ανάλογα της ποιότητας του magnetic pick up θα είναι και η ποιότητα του ήχου ( καλύτερα-εγώ αυτό χρησιμοποιώ- ο συνδυασμός magnetic pick up και μικροφώνου το Fishman  που είναι βέβαια πανάκριβο - 280$ το είχα αγοράσει. Δείτε το εδώ: http://www.fishman.com/product/rare-earth-blend ).

 

Πιστεύω να βοήθησα

 

Στέφανος

Ηλεκτρονικός Μηχανικός Μικροκυμάτων


#7   
LlamaWithHat
Σολίστ
Chat
17.11.2012, 20:55
Και σε ενισχυτή μπάσου να το βάλει πάλι θα κάνει τη δουλειά του. Και καρφί στην κονσόλα, μια χαρά. Αυτές είναι βέβαια οι μεσοβέζικες λύσεις που κυκλοφορούν στην ελληνική μουσική σκηνή, και πολλές φορές έχουν κάνει τα αυτάκια μας να ματώσουν.
#8   
harp1
Βασική Νότα
Chat
18.11.2012, 10:55

Υπάρχουν κι άλλοι 2 τρόποι ενίσχυσης του ήχου από ακουστικό όργανο:

 • Κρύσταλλος κάτω από τον καβαλάρη
 • Κρύσταλλοι επαφής με το ηχείο

#9   
STEFANOS604
Βετεράνος
Chat
18.11.2012, 11:43

Φυσικά

Οι μαγνήτες όμως είναι συνηθώς (μετά τα μικρόφωνα) οι πιο ειδικοί για ακουστικά όργανα διότι δίνουν σήμα πιο κοντά στο ηχόχρωμα του οργάνου απ' ότι κρύσταλλος κάτω από τον καβαλάρη ή κρύσταλλος επαφής με το ηχείο του οργανου.

Αυτά τα δυο που αναφέρεις είναι ότι πρέπει για κλασσική κιθάρα που έχει ναϋλον χορδές και εκεί δεν μπορεί το ναϋλον να 'οδηγήσει' τους μαγνήτες.

Περισσότερες λεπτομέρειες σε μελλοντικό άρθρο μου

 


#10   
akis-pan
Περαστική Νότα
Chat
20.11.2012, 01:35

Παράθεση:

Το μέλος STEFANOS604 στις 17.11.2012, 17:33 έγραψε...

 

Είναι για ηλεκτρικές ή ακουστικές ;;

Δεν τους ξεχωρίζει

http://www.Fender.com/en-GR/products/guitaramplifiers

Σε περίπτωση πάντως που όντως σ'ενδιαφέρει οι ακουστικοί ενισχυτές είναι αυτοί:

http://www.Fender.com/en-GR/products/search.php?section=guitaramplifiers&series=Acoustasonic%E2%84%A2

Και όντως υπάρχει διαφορά.

Cool


#11   
STEFANOS604
Βετεράνος
Chat
20.11.2012, 12:28

Akis-pan

Φυσικά και υπάρχουν ενισχυτές για ακουστικά όργανα και το περιγράφω αναλυτικά στο σχόλιο μου #7.

Επειδή παίζω φυσαρμόνικα και κιθάρα ταυτόχρονα και στην ενίσχυση χρησιμοποιώ για μεν τη φυσαρμόνικα πυκνωτικό μικρόφωνο δικής μου κατασκευής- βλέπε το άρθρο μου εδώ:

http://www.musicheaven.gr/html/modules.php?name=News&file=article&sid=3418  

για δε την κιθάρα: (για με την ηλεκτροκλασσική Yamaha πιεζοηλεκτρικό κάτω απ’ τον καβαλάρη για δε την ακουστική μαγνήτη LR Baggs M1 Acoustic Guitar Pickup με προενισχυτή takamine).

θα ήθελα να αναφέρω τα εξής:

 • Μιλώντας διαφημιστικά υπάρχουν και ενισχυτές φυσαρμόνικας. Βλέπε πχ εδώ: http://www.angelfire.com/music/harmonica/ampdamps.html  . Φυσικά αυτό είναι μύθος αφού έχοντας έναν ενισχυτή για ακουστικά όργανα όπως αυτούς που περιγράφεις ή ένα σύστημα PA λύνεις το πρόβλημα της φυσαρμόνικας (ακουστικό όργανο).
 • Τι γίνεται όμως με την κιθάρα; Τότε λοιπόν χρησιμοποιώ έναν φτηνό(12 ευρώ )  μονοφωνικό ενεργό μίκτη με 4 εισόδους . Στη μία είσοδο συνδέω την κιθάρα { πολλές φορές μέσω ενός boost pedal με τα δικά του ρυθμιστικά εφφέ) , στην άλλη το πυκνωτικό μικρόφωνο και στις άλλες μικρόφωνα δυναμικά για φωνή, ο δε ενισχυτής στο ‘’Clear’’.

Τα παραπάνω τα αναφέρω έτσι για να το συζητήσουμε και να προσθέσω ότι:

Αφού θέλω να παίζω ταυτόχρονα ακουστικό όργανο (ή να/και  τραγουδώ)  και κιθάρα με μαγνήτη η καλύτερη και όχι μεσοβέζικη λύση θα ήταν:

 • Ο ενισχυτής μου να έχει 2 κανάλια
 • Κάθε κανάλι να έχει τα δικά του ρυθμιστικά volume , tone  / treble / bass controls
 • Ένας τέτοιος ενισχυτής (πανάκριβος) είναι ο: http://www.fiftiesstore.com/Fender-tremolux-1964-blond-tolex-blackface-2x10-p-574.html?language=en&osCsid=0cf747a6f267d8a1c51100524856943b

#12   
akis-pan
Περαστική Νότα
Chat
20.11.2012, 23:44

Παράθεση:

Το μέλος STEFANOS604 στις 20.11.2012, 12:28 έγραψε...

Akis-pan

Φυσικά και υπάρχουν ενισχυτές για ακουστικά όργανα και το περιγράφω αναλυτικά στο σχόλιο μου #7.Κατσε ρε Στεφανε γιατι θα μας τρελλανεις!Αφου συμφωνεις γιατι γραφεις τοτε:

Παράθεση:

α)Ο ενισχυτής κιθάρας ενισχύει το ηλεκτρικό σήμα μιας ηλεκτρικής ή ακουστικής ώστε να παραχθεί ήχος στα μεγάφωνα. Άρα είναι ο ΙΔΙΟΣ.

Περισσότερα: http://www.musicheaven.gr/html/modules.php?name=Splatt_Forums&file=reply&topic=28198&forum=29&post=409644"e=1&mod=#ixzz2CndxOq00

και

β)

Οι επαγγελματικοί acoustic amps είναι στην ουσία κονσόλα high quality για ποιότητα στη χρήση ακουστικών οργάνων. Είναι όπως τα ΡΑ (Public Address) που αναφέρω στ άρθρο μου: http://www.musicheaven.gr/html/modules.php?name=News&file=article&sid=3418

Και όχι αυτόνομοι ενισχυτές κιθάρας.Περισσότερα: http://www.musicheaven.gr/html/modules.php?name=Splatt_Forums&file=reply&topic=28198&forum=29&post=409644"e=1&mod=#ixzz2Cne5yjNu

Ετσι απλα για να διαφωνήσεις και για να απασχολουμε πορους?{#emotions_dlg.biggrin}

Στα link δεν ειχε combo ενισχυτες,εαν αυτο εννοεις λεγοντας "αυτονομοι"?Τι γραφεις λοιπον παραπανω?Ή μηπως ηταν πανακριβοι σαν τον Fender που μου εδειξες και ο  οποιος παρεπιπτοντως  δεν ειναι και για ακουστικο όργανο?Ο Αcoustasonic του link πάντως ειναι στα 395Ε.Εαν εσυ θες +3000Ε και handwired ενισχυτη για να εισαι ΟΚ ειναι γουστο σου και οχι κανονας.Wink

Επισης  εδώ τι να πω?

Παράθεση:

Φυσικά

Οι μαγνήτες όμως είναι συνηθώς (μετά τα μικρόφωνα) οι πιο ειδικοί για ακουστικά όργανα διότι δίνουν σήμα πιο κοντά στο ηχόχρωμα του οργάνου απ' ότι κρύσταλλος κάτω από τον καβαλάρη ή κρύσταλλος επαφής με το ηχείο του οργανου.

Αυτά τα δυο που αναφέρεις είναι ότι πρέπει για κλασσική κιθάρα που έχει ναϋλον χορδές και εκεί δεν μπορεί το ναϋλον να 'οδηγήσει' τους μαγνήτες.

Περισσότερες λεπτομέρειες σε μελλοντικό άρθρο μουΠερισσότερα: http://www.musicheaven.gr/html/modules.php?name=Splatt_Forums&file=reply&topic=28198&forum=29&post=409644"e=1&mod=#ixzz2CnegfBMC

Δηλ.θες να μας πεις οτι δεν εχεις δει ποτε ηλ/ακουστικη με piezzo?{#emotions_dlg.confused1}.Εγω μεχρι τωρα νομιζα πως ηταν ο κανονας.Δηλ. ζω σε αλλο συμπαν?{#emotions_dlg.blink}

Τεσπα οι απαντησεις εχουν δοθει στα post #4 και #6 των Llama και Emmanuelle αντιστοιχα  και για να απαντησω κι εγω στον OP .

Ναι υπαρχουν διαφορες,ομως μπορεις να κανεις τη δουλεια σου και με εναν απλο ενισχυτη,απλα δεν θα εχεις το ιδιο αποτελεσμα.

Υ.Γ.Και για να μην ξεχασω: Eπισης καλο θα ηταν να μην κανεις bump σε καθε post σου τα αρθρα σου.Δεν ειναι ομορφο.{#emotions_dlg.nono}


#13   
STEFANOS604
Βετεράνος
Chat
21.11.2012, 08:11

Θα συνενοηθούμε σε πλήρες άρθρο στο μέλλον


#14   
STEFANOS604
Βετεράνος
Chat
21.11.2012, 10:48

Καλά κάνατε και βάλατε hands down.

Απάντησα στο εν λόγω thread για μια απλή ερώτηση ενός μέλους όσα διεξοδικά και απλά μπορούσα χωρίς να θέλω να καταναλώνω πόρους.

Το θέμα επειδή είναι σπουδαίο και δεν μπορεί να αναλύεται  με αποσπασματικές απαντήσεις , απάντησα ότι από καιρό για το θέμα αυτό και άλλα συναφή μ’ αυτό έχω αποστείλει 3 πολυσέλιδα άρθρα με μπλοκ διαγράμματα , φωτογραφίες , Video , mp3 που εκκρεμούν προς δημοσίευση και εκεί εννοώ ότι θα το συζητήσουμε μελλοντικά..


#15   
akis-pan
Περαστική Νότα
Chat
23.11.2012, 16:05

 Σκέφτηκα πολύ κατά πόσο θα έπρεπε να απαντήσω,και κανονικά δεν θα το έκανα,επειδή όμως δεν θέλω να φανεί πως με κάλυψε η απάντησή σου,

 ΕΧΩ ΝΑ ΠΩ ΔΥΟ ΠΡΑΓΜΑΤΑΚΙΑ:

α)Other words to love each other...

και 

β)What are you doing John?Ι'm seeding beans...

Λυπάμαι...

{#emotions_dlg.yes}


#16   


Αυτά τα διάβασες;