ελληνική μουσική
118 online   ·  205.964 μέλη

Η ...ανάσταση του πιανίστα

vouliakis
Βετεράνος
Chat
23.04.2005, 18:48
Λογισμικό μιμείται με ακρίβεια εκτελέσεις νεκρών πιανιστών

Δυο διάσημοι νεκροί πιανίστες θα αναβιώσουν τον επόμενο μήνα σε μια συναυλία στην οποία θα μετάσχει μόνο ένα αυτόματο πιάνο συνδεδεμένο με υπολογιστή. Το σύστημα αναγνώρισε με ακρίβεια τις νότες σε παλιές εκτελέσεις έργων του Μπαχ και του Σοπέν και τις κωδικοποίησε ώστε να τις αναπαράγει με σχεδόν απόλυτη ακρίβεια.

Όπως αναφέρει το περιοδικό New Scientist, η εταιρεία Zenph Studios, με έδρα το Ράλαϊ της Βόρειας Καρολίνα, δημιούργησε το πρώτο αποτελεσματικό σύστημα «πολυφωνικής μεταγραφής» -ένα σύστημα που αναγνωρίζει νότες που ακούγονται ταυτόχρονα και τις μετατρέπει στο φορμά MIDI, το στάνταρτ για την κωδικοποίηση της μουσικής στους υπολογιστές.

Η εταιρεία επεξεργάστηκε μια μονοφωνική ηχογράφηση των Παραλλαγών Goldberg του Μπαχ, σε εκτέλεση του Καναδού πιανίστα Glenn Gould, ο οποίος πέθανε το 1983, καθώς και μια εκτέλεση πρελούδιου του Σοπέν του 1928, από τον Αλφρεντ Κορτό, ο οποίος πέθανε το 1962.

Η συναυλία που θα δοθεί στο Ράλαϊ θα είναι μια σχεδόν απόλυτα πιστή αναπαραγωγή των παλιών αυτών εκτελέσεων.

Μέχρι σήμερα, οι τεχνικές δυσκολίες στην αναγνώριση πολλών μουσικών τόνων που ακούγονται ταυτόχρονα περιόριζε την ακρίβεια της πολυφωνικής μεταγραφής στο 80 με 90 τοις εκατό. Οι υπόλοιπες νότες είτε χάνονταν εντελώς είτε καταγράφονταν λανθασμένα.

«Μόλις τις τελευταίες εβδομάδες αρχίσαμε να έχουμε άριστα αποτελέσματα» σχολιάζει ο Τζον Ουόκερ, ιδρυτής και πρόεδρος της Zenph -πριν ιδρύσει την εταιρεία, ο Ουόκερ συνέβαλε στην ανάπτυξη του VoIP, της τεχνολογίας που προσφέρει υπηρεσίες τηλεφωνίας μέσω του Διαδικτύου.

Σύμφωνα με τον ίδιο, για την ακριβή αναπαραγωγή των εκτελέσεων σημασία δεν έχει μόνο να αναγνωριστούν οι σωστές νότες, αλλά και να συγχρονιστούν απόλυτα. Για να εξασφαλιστεί ο συγχρονισμός αυτός, οι ερευνητές παίζουν ταυτόχρονα τις πρωτότυπες εκτελέσεις και τις εκτελέσεις του υπολογιστή για να αναγνωρίσουν τυχόν διαφορές μερικών χιλιοστοδευτερολέπτων.

Η συναυλία θα δοθεί από ένα πιάνο Disklavier Pro της Yamaha, ένα από τα ελάχιστα πιάνα με ουρά που μπορούν να αναπαράγουν αρχεία MIDI υψηλής ακρίβειας.


Πηγή: news.in.gr


[ Το μήνυμα επεξεργάστηκε από: vouliakis on 23-04-2005 21:55 ]
#1   
pianopassion
Συγχορδία Μινόρε
Chat
23.04.2005, 19:21
Πολύ ενδιαφέρον ακούγεται Παναγιώτη αλλά και πολύ δύσκολο ειδικά όταν
μιλάμε για τον διάσημο Καναδό πιανίστα “Glenn Gould” που έχει ερμηνεύσει
ένα τέμπο πιο γρήγορα πολλά κομμάτια του Μπαχ και ειδικά τις παραλλαγές
“Goldberg” στην ιστορική ηχογράφηση του 1955.

Thanks for the information again!!

#2   
vouliakis
Βετεράνος
Chat
23.04.2005, 21:42
Είμαι κι εγώ πολύ περίεργος, Κώστα, ν' ακούσω αυτή την "ανάσταση" του Glenn Gould...

(Είχα αναφερθεί σ' αυτόν στις Προεκτάσεις. Ήταν εντυπωσιακή η "στροφή" του: στο τέλος της δεκαετίας του 1950, αποφασίζει να τερματίσει την σταδιοδρομία του σαν εκτελεστής για να ασχοληθεί αποκλειστικά με το studio και τους πειραματισμούς του.)


#3   


Αυτά τα διάβασες;