ελληνική μουσική
    662 online   ·  210.857 μέλη

    Πρωτοβάθμια ιατρική περίθαλψη,κατάσταση,εξελίξεις.Εμπερίες από το εξωτερικό

    optiras
    10.11.2013, 21:31

    Στο τόπικ αυτό θα ήθελα να συζητήσουμε το θέμα από την μεριά του απλού πολίτη, του χρήστη δηλαδή των υπηρεσιών (ή του πελάτη που λέει η τρόικα, η τροϊκανή κυβέρνηση και ο ανεκδηίγητος υπουργός υγείας που ανέλαβε να υλοποιήσει αυτό το πρόγραμμα).

    Κατ' αρχήν θα με ενδιέφερε να διαβάσω εμπειρίες συμφορουμιτών από το εξωτερικό-όπου χωρίς αμφιβολία -το σύστημα υπάρχει και λειτουργεί καλύτερααπό το πως λειτουργούσε το δικό μας στην εποχή του "λεφτά υπάρχουν" ,πόσο μάλλον σε σχέση με το πως λειτουργεί ή θα λειτουργήσει σήμερα που λεφτά δεν υπάρχουν ούτε για τις στοιχειώδεις ανάγκες...(εγώ θα καλύψω την ιταλία)

    Κατ' αρχήν, είναι λογικό , ή ηθικό να αντιμετωπίζεται η υγεία σαν ένα ακόμα προϊόν;

    Είμαστε ενήμεροι για τις εξελίξεις;Ποια είναι η άποψη μας για το υπάρχον σύστημα;

    Ως συνήθως-πάγια τακτική του οπτήρα-δε θα πω την άποψή μου αμέσως...Θα περιμένω να ακούσω την άποψη των συμφορουμιτών μου..

    Εξελίξεις υπάρχουν:

    -τι αλλάζει στην περίθαλψη για γιατρούς και ασθενείς άρθρο του σημερινού φύλλου της εφημερίδας αγγελιοφόρος (θα διαβαστεί, εντυπώσεις μετά)

    -οι τρεις προτάσεις για την πρωτοβάθμια υγεία που συγκλίνουν που διαφέρουν

    -εξελίξεις που αφορούν τα κέντρα υγείας, άρθρο στην εφημερίδα μακεδονία

    -διχασμένοι οι γιατροί για την ενοποιήση της πρωτοβάθμιας υγείας και την κινητικότητα

    -άγριες κόντρες για τον οικογενειακό γιατρό στον εοπυυ-πως θα εξετάζεται ο ασθενής

    [ τροποποιήθηκε από τον/την optiras, 10-11-2013 21:39 ]


    EVAGGELIASAKELLARIOU
    10.11.2013, 22:35

    Καλησπέρα. Μιλώντας από τη δική μου εμπειρία, θα πω και θα γράψω ότι η πρωτοβάθμια περίθαλψη στην Ελλάδα πάντα ήταν ο μεγάλος ασθενής. Οι γιατροί που γίνονται δημόσιοι υπάλληλοι, παύουν να ασκούν λειτούργημα. Βέβαια εξαίρεση είναι οι χαμηλόβαθμοι γιατροί των κρατικών νοσοσκομείων. Όσον αφορά το ΙΚΑ, ΕΟΠΥΥ και λοιπά ασφαλιστικά ταμεία είναι να τα κλαιν και οι ρέγγες. Όσον αφορά την πρωτοβάθμια περίθαλψη στο εξωτερικό δεν μπορώ να γράψω, γιατί δεν έτυχε να χρειαστώ τέτοιου είδους υπηρεσίες στα ταξίδια μου. Ε.Σ.


    Konstantinosoa
    10.11.2013, 22:38
    Το θέμα είναι τεραστιο αλλά με δεδομένες καθοδηγούμενες τάσεις παγκοσμίων κέντρων. Να φύγει δηλαδή η κοινωνική πολιτική του κράτους σε επίπεδο συνταξιοδοτικό και υγείας και να μετακυλιστεί στον ιδιώτη μέσω της σκόπιμης υποβάθμισης και την προσφυγή εξ ιδίων σε ασφαλιστικές εταιρίες. Και αυτό το πρόβλημα αρχομένης της Αμερικής αποτελεί το μεγαλύτερο οικονομικό πρόβλημα που πιθανότατα θα κληθούν να αντιμετωπήσουν πολλές Ευρωπαϊκές χώρες. Απλα στην Ελλάδα οδηγούμαστε εκεί μεσω του εξευτελισμού και σε λάθος χρονική περίοδο.