ελληνική μουσική
339 online   ·  205.876 μέλη

Το χάπι που σου επιτρέπει να αναγνωρίζεις όλες τις νότες που ακούς

Jazz-Guitar
Συγχορδία Ματζόρε
Chat
12.03.2014, 12:10

"Περίπου 1 στους 10.000 ανθρώπους έχει το λεγόμενο ‘perfect pitch’ ή αλλιώς την ικανότητα να αναγνωρίζει και να μπορεί να κατονομάσει μία μία όλες τις νότες που ακούει. Η συγκεκριμένη ικανότητα μπορεί να αναπτυχθεί μέχρι την ηλικία των 7 ετών, εκτός και αν όπως αποδείχτηκε πρόσφατα, χορηγηθεί στον ενήλικα ένα συγκεκριμένο χάπι.

Ο καθηγητής του Harvard Takao Hensch και η ερευνητική του ομάδα δοκίμασαν τη χορήγηση ενός ψυχιατρικού φαρμάκου (valproate) κατάλληλου για περιπτώσεις επιληψίας σε μια ομάδα ενηλίκων χωρίς καθόλου μουσική παιδεία. Η επιλογή του συγκεκριμένου χαπιού έγινε βάσει προηγούμενων πειραμάτων σε ενήλικα ποντίκια, τα οποία έδειξαν ότι το εν λόγω χάπι τους επέτρεπε να μαθαίνουν πράγματα και να αναπτύσσουν ικανότητες που φυσιολογικά δε θα μπορούσαν σε μεγάλη ηλικία.

Όσο για τον άνθρωπο, έπειτα από δύο εβδομάδες online μουσικών ασκήσεων η ομάδα που είχε λάβει το ψυχιατρικό χάπι παρουσίαζε πολύ σημαντική βελτίωση στην αναγνώριση των νοτών σε σύγκριση με μια δεύτερη ομάδα στην οποία είχε χορηγηθεί placebo.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η συγκεκριμένη ανακάλυψη δεν περιορίζεται μόνο στον τομέα της μουσικής αλλά μπορεί να έχει πολύ ευρύτερη εφαρμογή, όπως για παράδειγμα στην εκμάθηση ξένων γλωσσών και σε άλλα πράγματα που είναι πολύ πιο εύκολα σε μικρή ηλικία."

Πηγές techgear, frontiers

 

Δεν ξέρω κατά πόσο είναι αξιόπιστη η έρευνα, άλλα έχει ενδιαφέρον...


#1   
JeffersonT
Συγχορδία Ματζόρε
Chat
12.03.2014, 16:39

Δεν ξέρω για τους υπόλοιπους αλλά εγώ δεν θα ήθελα να έχω κανένα χάπι μέσα στο αυτί μου προκειμένου να αντιλαμβάνομαι καλύτερα τον ήχο.

{#emotions_dlg.happycrazy}

Πιο σοβαρά τώρα. Εκείνο που αφορά τα cognitive skills στην εκμάθηση των ξένων γλωσσών, είναι ένας "μηχανισμός" που υπάρχει στον εγκέφαλό μας που εξασθενεί στην ηλικία των 11 περίπου ετών.

Το χάπι αυτό τι υποτίθεται ότι κάνει; Μας επαναφέρει σε μικρή ηλικία όπου κάποιες από τις αισθήσεις μας βρίσκονται σε καλύτερη κατάσταση απ' ό,τι είναι τώρα;


#2   
Hastaroth
Βετεράνος
Chat
12.03.2014, 20:16

Ετσι φαίνεται

Ιδού και το abstract τής σχετικής έρευνας:

http://journal.frontiersin.org/Journal/10.3389/fnsys.2013.00102/abstract

απ'όπου οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να "κατεβάσουν" το πλήρες άρθρο.

Φυσικά,γιά να φτάσουμε στο χάπι θα περάσουν πολλά χρόνια ακόμη,οπότε μήν βιάζεστε,όλοι θα πάρουμε.

Θα μάς το γράφη άραγε το ΙΚΑ;(άν υπάρχη μέχρι τότε...) 


#3   
Jazz-Guitar
Συγχορδία Ματζόρε
Chat
14.03.2014, 11:22

Παράθεση:


Θα μάς το γράφη άραγε το ΙΚΑ;(άν υπάρχη μέχρι τότε...) 


καλό {#emotions_dlg.biggrin}


#4   
Animista
Συγχορδία Ματζόρε
Chat
14.03.2014, 15:11

Θα είναι αυτό το χάπι κάτι σαν το xenikal που αρχικά βγήκε για την τριχόπτωση και στο τέλος αποδείχθηκε ότι καίει τόσο πολύ το λίπος που σε κάνει στιλάκι!!! Αυτό θα βγήκε για να αναγνωρίζουμε τις νότες και.... ποιός ξέρει τι άλλο θα μπορούμε να κάνουμε!!! {#emotions_dlg.happycrazy}


#5   
Animista
Συγχορδία Ματζόρε
Chat
15.03.2014, 16:34

Παράθεση:

Το μέλος Jazz-Guitar στις 14.03.2014, 11:22 έγραψε...

Παράθεση:


Θα μάς το γράφη άραγε το ΙΚΑ;(άν υπάρχη μέχρι τότε...) 


καλό {#emotions_dlg.biggrin}To IKA δεν σου γράφει πια ούτε τα ακριβά χάπια για το Αλζχαίμερ!! Ελπίζουν στην επιδείνωσή σου για να ξεχάσεις πόσα τους έχεις πληρώσει όσα δούλευες για να έχεις την ασφάλιση που σου αρνούνται τώρα!!! Σιγά μη σου γράψει το ΙΚΑ τέτοιιο χάπι!!


#6   


Αυτά τα διάβασες;