ελληνική μουσική
374 online   ·  205.995 μέλη

Σύνδεση ήχου τηλεόρασης

killbill2
Σολίστ
Chat
31.12.2014, 19:17

Πως μπορώ να στείλω τον ήχο της τηλεόρασης να ακούγεται από το home cinema που έχω; ή να τον στείλω σε μια κονσόλα ώστε να ακούγεται από άλλα δυνατά ηχεία και όχι από τα ηχεία της τηλεόρασης;

τι θα χρειαστώ;

η τηλεόραση δεν βλέπω να έχει κάποια έξοδο ούτε υποδοχή για ακουστικά. Μέσω SCART γίνεται; πως μπορώ όμως το scart να το βγάλω  σε 2 RCA για να τα βάλω στο AUX IN του Home cinema ή του μίκτη;


#1   
killbill2
Σολίστ
Chat
01.01.2015, 00:41

Απαντάω στον εαυτό μου και προς κάθε ενδιαφερόμενο!

Αν και ο νέος χρόνος με βρήκε πίσω από την τηλεόραση να προσπαθώ να φτιάξω την συνδεσμολογία και όλοι να μου λένε "τι θα γίνει, θα δούμε πρόγραμμα απόψε; σε 5' μπαίνει το νέο έτος" Επιτέλους το βρήκα!

1ος τρόπος

Αν η τηλεόραση έχει Optical Audio OUT την συνδέεις από αυτή τη θύρα με το Optical Audio IN του Home cinema

(εγώ δεν είχα τέτοιο καλώδιο)

2ος τρόπος.

Θα χρειαστείτε έναν αντάπτορα SCART IN/OUT δηλαδή που να έχει διακοπτάκι IN/OUT. Τότε θέτεις τον αντάπτορα στο OUT και με ένα καλώδιο 2XRCA σε 2XRCA καλώδιο συνδέεις με το AUX IN του home cinema ή της κονσόλας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: αν η τηλεόρασή σας έχει 2 (ή περισσότερες) θύρες SCART, το συγκεκριμένο ανταπτοράκι ΔΕΝ ΠΑΙΖΕΙ ΣΕ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΘΥΡΑ SCART! αλλά σίγουρα θα παίζει σε μια. Με δοκιμή θα βρείτε σε ποια παίζει.

Αυτή η λεπτομέρεια ήταν και ο λόγος που παιδευόμουν ώρες από το απόγευμα!


#2   
census
Περαστική Νότα
Chat
01.01.2015, 03:00

Καλησπέρα και χρόνια πολλά.

Ο δεύτερος τρόπος δεν είναι προτεινόμενος. Καλύτερα να πάρεις ένα οπτικό καλώδιο το οποίο δεν κοστίζει περισσότερο από αυτόν τον αντάπτορα.

Οι λόγοι που πρέπει να συνδέσεις ψηφιακά την τηλεόραση στον δέκτη είναι δύο.

1. Μέσω του αντάπτορα που προτίμησες, έχεις μετατροπή από ψηφιακό σήμα σε αναλογικό, και από εκεί το παίρνει ο δέκτης σου, το μετατρέπει ξανά σε ψηφιακό για να το επεξεργαστεί και ξανά σε αναλογικό προκειμένου να το ενισχύσει και να το στείλει στα ηχεία. Πολλές περιττές μετατροπές που μόνο καλό δεν κάνουν. Με ψηφιακή σύνδεση αποφεύγεις τις περιττές μετατροπές, αφού το σήμα περνάει μόνο μία μετατροπή στο τέλος της διαδρομής και μάλιστα από καλύτερο μετατροπέα.

2. Χάνεις το bitstreaming σε πολυκάναλο ήχο. Με τον τρόπο που επέλεξες ο ήχος εφ' όσον είναι πολυκάναλος περνάει από τη διαδικασία downmixκαι εξέρχεται σε μια μορφή δύο καναλιών, και αυτή η μορφή, πέρα από τις πολλές ανούσιες μετατροπές που περιγράφηκαν στο βήμα 1, για να ξανακουστεί σε πολλά κανάλια θα πρέπει να γίνει επεξεργασία στο δέκτη, προκειμένου να επιτευχθεί surround ήχος με τη διαδικασία του matrix. Εδώ τα στάδια της επεξεργασίας είναι περισσότερα και το αποτέλεσμα κατά πολύ υποδεέστερο.

Γενικά ένα καλώδιο να συνδέσεις ψηφιακά την TV στο Home Cinema χρειάζεσαι, εφ' όσον η έξοδος είναι οπτική, χρειάζεσαι καλώδιο οπτικής ίνας toslink όπως είναι γνωστό.


#3   
killbill2
Σολίστ
Chat
02.01.2015, 10:45

Μπορώ να βάλω επιπλέον ηχεία στο home cinema που έχω;

Το home cinema που έχω έχει 5 υποδοχές για ηχεία όπου έχω συνδέσει τα ηχεία του.

Το πρόβλημά μου είναι το εξής: Το Home cinema με την τηλεόραση το έχω στο σαλόνι του σπιτιού. Θα ήθελα όμως να μπορώ να ακούω μουσική (CD στο home cinema ή από την τηλεόραση) και στο υπόλοιπο σπίτι πχ στην κουζίνα που είναι πιο μακρυά από το σαλόνι. Τώρα για να ακούσω στην κουζίνα πρέπει να βάλω πολύ δυνατά το volume ώστε ο ήχος να ακούγεται από το σαλόνι στην κουζίνα.

Μπορώ να συνδέσω άραγε το home cinema με ένα ενεργό ηχείο που έχω ή με κονσόλα; (και να τραβήξω ένα καλώδιο από το σαλόνι προς το υπόλοιπο σπίτι πάνω στο ηχείο)

Πως μπορώ να το κάνω αυτό; με ποια θύρα; Το home cinema είναι το samsung ht x30 και το πίσω μέρος του είναι αυτό:


#4   
STEFANOS604
Βετεράνος
Chat
02.01.2015, 15:23

Δεν διαθέτει Line Out ή Aux Out  για να οδηγήσεις εξωτερική συσκευή audio (πχ κονσόλα)

Μπορείς όμως:

  • Πχ στο Center speaker output καταργείς το ηχείο 133W(3Ω):
  • Φτιάχνεις 2 ηχεία το καθένα με μεγάφωνο 6 (ή 8 Ohm ) /70  W
  • Τα συνδέεις εν παραλλήλω στο Center speaker output (Τότε θα έχεις 3 ή 4 Ohm αντίστοιχα / 70+70 = 140 W)
  • Το ένα το τοποθετείς εκεί που ήταν το αρχικό το άλλο στην κουζίνα .

Είσαι τώρα εντός των ορίων όπως το αρχικό σύστημα


#5   
killbill2
Σολίστ
Chat
02.01.2015, 15:32
Στις υποδοχές Component OUT που έχει 3 RCA όπως φαίνεται και στην φωτογραφία, μήπως από εκεί μπορώ να βγάλω τον ήχο σε ένα δεύτερο ηχείο με ένα καλώδιο RCA? χρησιμοποιώντας τα 2 απο τα 3 βύσματα;
#6   
STEFANOS604
Βετεράνος
Chat
02.01.2015, 16:15

ΟΧΙ . αυτά είναι ένα είδος RGB (Red – Green – Blue) που λέγεται Component Video και τα καλώδια τα λέμε YPBPR Yipper (YPBPR ). 


#7   
killbill2
Σολίστ
Chat
02.01.2015, 16:42

ΟΚ. τότε μήπως αν στο SCART του DVD Player βάλω αυτό

και το βάλω στο OUT και από τα 2 RCA που έχει συνδέσω με την κονσόλα μου ή το ηχείο; λες να παίξει αυτή η λύση;


#8   
census
Περαστική Νότα
Chat
02.01.2015, 19:21

Παράθεση:

Το μέλος STEFANOS604 στις 02.01.2015, 15:23 έγραψε...

Δεν διαθέτει Line Out ή Aux Out  για να οδηγήσεις εξωτερική συσκευή audio (πχ κονσόλα)

Μπορείς όμως:

  • Πχ στο Center speaker output καταργείς το ηχείο 133W(3Ω):
  • Φτιάχνεις 2 ηχεία το καθένα με μεγάφωνο 6 (ή 8 Ohm ) /70  W
  • Τα συνδέεις εν παραλλήλω στο Center speaker output (Τότε θα έχεις 3 ή 4 Ohm αντίστοιχα / 70+70 = 140 W)
  • Το ένα το τοποθετείς εκεί που ήταν το αρχικό το άλλο στην κουζίνα .

Είσαι τώρα εντός των ορίων όπως το αρχικό σύστημαΚαι θ' ακούει άλλα αντί άλλων εάν παίρνει ήχο από την έξοδο του κεντρικού, αν γίνεται κι όλας και δεν είναι φιξ η ρύθμιση.

Η καλύτερη επιλογή είναι με τον αντάπτορα που μπορεί να πάει στην κονσόλα ή σε ενεργά ηχεία. Θέλει μόνο προσοχή μην τυχόν δεν δουλεύει η έξοδος του scart ταυτόχρονα με την έξοδο HDMI που ενδεχωμένως έχει συνδεμένη στην TV.

Υπάρχουν περιορισμοί διάφοροι με τις ταυτόχρονες εξόδους. Άλλες φορές είναι θέμα ρύθμισης και άλλες δεν δουλεύει καθόλου η μία έξοδος. Δοκιμάζει και μας λέει.


#9   
killbill2
Σολίστ
Chat
02.01.2015, 20:51

Βρήκα και αυτό:

λες να μου κάνει τη δουλειά και να συνδέσω το DVD Player κατευθείαν με την κονσόλα ή το ενεργό ηχείο και να ακούω τον ήχο ΚΑΙ από εκεί εκτός από τα 6 ηχειάκια που είναι ήδη συνδεδεμένα πάνω στο DVD player?


#10   
STEFANOS604
Βετεράνος
Chat
02.01.2015, 22:48

Με τα 2 μεγάφωνα στο center είναι οφθαλμοφανές ότι  στην κουζίνα θα ακούει περισσότερο ότι σήμα οδηγείται στο center .

Όμως δεν προτείνω τον adaptor για Out (δεν τον προτείνει ούτε το manual εδώ που απλά προτείνει το SCART Jack για Connect to a TV with scart input jack ….) όχι γιατί δεν θα δουλέψει αλλά γιατί θα είναι μπελάς κάθε φορά (αν θα έχεις HDMI καλώδιο από το  HDMI OUT jack στο πίσω μέρος του DVD Player συνδεδεμένο στο  HDMI IN jack της  τηλεόρασης σου πιθανόν ή μάλλον σίγουρα να δημιουργεί πρόβλημα )  εκτός αν δεν έχεις συνδεδεμένη τηλεόραση στο HI-FI και τότε για να το  πετύχεις δεν αρκεί η σύνδεση του adaptor που λες αλλά θα πρέπει εσύ (και το σπουδαιότερο η λοιποί της οικογένειας) να  κάνετε σωστούς χειρισμούς στο software μέσω telecontrol σύμφωνα με τις οδηγίες του εγχειριδίου αφού θα απαιτηθεί να το θέτετε σε Scart Mode  και επειδή πιθανόν να έχει και  μενού επιλογής εκτός από RGB  και composite.

Επίσης πολλά Scart δεν υποστηρίζουν out audio παρά μόνο In , όπως και πολλές άλλες λειτουργίες - (για λόγους απλότητας και κόστους δεν έχουν διασυνδεδεμένους και τους 21 ακροδέκτες). Αυτό σημαίνει πως πολλά τέτοια  συγκεκριμένα καλώδια και adaptors δεν θα λειτουργoύν σωστά σ’ όλες τις πιθανές τους χρήσεις.

 


#11   
killbill2
Σολίστ
Chat
02.01.2015, 22:59

Δεν έχω την τηλεόραση συνδεδεμένη με HDMI με το DVD Player αλλά με SCART. Και επειδή το DVD player έχει μια και μοναδική θύρα SCART σκεφτόμου να πάρω τον παρακάτω αντάπτορα:

και από την μια υποδοχή να φεύγει ένα καλώδιο προς την τηλεόραση και στην άλλη να βάλω τον αντάπτορα

ή τον

και από εκεί καλώδιο RCA στο ηχείο(ή την κονσόλα)

Επίσης να αναφέρω ότι το 2ο ηχείο το θέλω πιο πολύ όταν βάζω ένα CD μουσικής στο DVD player παρα για να ακούω κάτι που θα παίζει η τηλεόραση (αν και θα το ήθελα και αυτό!).. Θέλω να πω ότι εντάξει αν δημιουργείται  πρόβλημα τότε θα έχω κλειστή την τηλεόραση όταν θα βάζω CD

[ τροποποιήθηκε από τον/την killbill2, 02-01-2015 23:09 ]


#12   
census
Περαστική Νότα
Chat
02.01.2015, 23:22

Παράθεση:

Το μέλος killbill2 στις 02.01.2015, 20:51 έγραψε...

Βρήκα και αυτό:

λες να μου κάνει τη δουλειά και να συνδέσω το DVD Player κατευθείαν με την κονσόλα ή το ενεργό ηχείο και να ακούω τον ήχο ΚΑΙ από εκεί εκτός από τα 6 ηχειάκια που είναι ήδη συνδεδεμένα πάνω στο DVD player?Δεν χρειάζεσαι άλλον αντάπτορα. Αυτός που έχεις κάνει. Απλά στο δεξί και αριστερό για τον ήχο θα συνδέσεις ένα καλώδιο RCA δεξί αριστερό μέχρι την είσοδο της κονσόλας.

Το κεντρικό ηχείο, εάν το καταργήσεις από το μενού, δεν θα βγαίνει ήχος από τον ακροδέκτη του. Επιπλέον από εκεί δεν θα έχεις σωστό ήχο σε καμία περίπτωση. Το κεντρικό ηχείο είτε αναλαμβάνει να αναπαράγει το περιεχόμενο που είναι γραμμένο γι' αυτό σε περιεχόμενο αναπαραγωγής 5.1 είτε μέσω matrix, συμπληρώνει τον ήχο. Δεν πρόκειται για μίξη των δύο εμπρός όπως λανθασμένα πιστεύουν πολλοί. Πρόκειται για ήχο που συμπληρώνει τα υπόλοιπα ηχεία με τη διαδικασία του matrix (όταν δεν αναπαράγεται πρόγραμμα με διακριτά 5.1 κανάλια.

Δες πως δουλεύει το κλασικό matrix σε Dolby PrologicII (κάτι που υποστηρίζει το σύστημά σου).

Dolby Pro Logic IILeftRightCenterRear LeftRear Right
Left Total 1 0 \sqrt{\frac{1}{2}} -j \sqrt \frac{19}{25} -j \sqrt \frac{6}{25}
Right Total 0 1 \sqrt{\frac{1}{2}} j \sqrt \frac{6}{25} j \sqrt \frac{19}{25}

Δηλαδή αναπαράγει το 1/2 από το δεξί και το 1/2 από το αριστερό. Κατόπιν το δεξί πίσω και αριστερό πίσω με διαφορά φάσης 90 μοιρών αναπαράγουν τα ποσοστά που αναγράφονται. Συνεπώς, κόλπα με ήχο από το κεντρικό στην καλύτερη περίπτωση προσφέρουν μονοφωνική πληροφορία και όχι ολόκληρη. Αλλά και ολόκληρη να ήταν πάλι δεν σου δίνει την επιλογή το σύστημά σου να την πάρεις χωρίς όντως να έχεις "ανοιχτή" την έξοδο του κεντρικού. Άρα δεν έχεις άλλες επιλογές.

Η μόνη περίπτωση που θα σε απασχολούσε θα ήταν να μην δουλεύει η μία από τις δύο εξόδους καθόλου. Εκεί απλά θα έμπαινες στο μενού του δέκτη σου και θα το άλλαζες κάθε φορά.


#13   
census
Περαστική Νότα
Chat
02.01.2015, 23:32

Παράθεση:

Το μέλος killbill2 στις 02.01.2015, 22:59 έγραψε...

Δεν έχω την τηλεόραση συνδεδεμένη με HDMI με το DVD Player αλλά με SCART. Και επειδή το DVD player έχει μια και μοναδική θύρα SCART σκεφτόμου να πάρω τον παρακάτω αντάπτορα:

Δεν μας το είπες αυτό όμως.

Σε αυτήν την περίπτωση έχεις δύο επιλογές. Ή να πάρεις και άλλον αντάπτορα με σκοπό να διπλασιάσεις το σήμα, αλλά διακινδυνεύοντας να μην έχεις σωστό ήχο, ή να παραμείνεις με τον ίδιο αντάπτορα και να συνδέσεις τον ήχο στην κονσόλα και την εικόνα στην TV σε μια είσοδο composite video. Σε αυτή την τελευταία περίπτωση υποχρεωτικά χάνεις την ποιότητα RGB από το scart.

To RGB από το scart, δεδομένου ότι η τηλεόραση δεν είναι κάποια τηλεόραση της πλάκας, προσφέρει πολύ καλύτερη εικόνα γιατί κάθε χρώμα είναι διαχωρισμένο στα τρία βασικά χρώματα, ενώ στο composite είναι όλα τα χρώματα μαζί, με αποτέλεσμα ο αποπλέκτης της TV να έχει περισσότερα πράγματα να κάνει. Αυτό δεν σημαίνει ότι η εικόνα είναι προβληματική, απλά σημαίνει ότι είναι υποδεέστερη ποιοτικά.


#14   
census
Περαστική Νότα
Chat
02.01.2015, 23:38

Επίσης κάτι ακόμα. Από το πρώτο μήνυμα μας έδωσες την εντύπωση ότι η τηλεόρασή σου είχε οπτική έξοδο και πως εσύ απλά δεν είχες οπτικό καλώδιο.

Σε περίπτωση που έχει οπτική ψηφιακή έξοδο, σημαίνει ότι είναι flat τηλεόραση, και εκτός αν πρόκειται για κάποια πολύ παλιά, όλες έχουν είσοδο HDMI. Αν δεν χρησιμοποιείς HDMI, τότε κακώς δεν το χρησιμοποιείς. Σαφέστατα ανώτερη εικόνα με διαφορετική ανάλυση και καμία μετατροπή από ψηφιακό σε αναλογικό. Ούτε καν στην οθόνη.


#15   
killbill2
Σολίστ
Chat
02.01.2015, 23:53

ευχαριστώ για τις πληροφορίες. Ναι η τηλεόρασή μου είναι flat, έχει HDMI που δεν την χρησιμοποιώ, και έχει και οπτική ψηφιακή έξοδο που επίσης δεν χρησιμοποιώ! Δεν είμαι εξοικοιωμένος με αυτά τα πράγματα και τώρα αρχίζω και τα σκαλίζω!! Έχω το DVD με SCART συνδεδεμένο με την τηλεόραση και ο ήχος ακούγεται από τα άθλια ηχεία της τηλεόρασης. ΑΡχισα να σκαλίζω λίγο τα πράγματα για να έχω καλύτερο ήχο βασικά και ψάχνω τρόπο να ακουστεί η τηλεόραση απο τα ηχεία του Home cinema (το κατάφερα αυτό) και προσπαθώ τώρα να βάλω και εξωτερικό ηχείο.

Δηλαδή το καλύτερο είναι:

1. το DVD player να συνδεθεί με HDMI με την τηλεόραση.

2. Να συνδέσω την οπτική έξοδο για το audio της τηλεόρασης με την αντίστοιχη θύρα του DVD player με καλώδιο οπτικής ίνας

καλά κατάλαβα; με λίγα λόγια να πετάξω τα SCART!

[ τροποποιήθηκε από τον/την killbill2, 02-01-2015 23:54 ]


#16   
census
Περαστική Νότα
Chat
03.01.2015, 00:41

Συγνώμη, είχε HDMI και χρησιμοποιούσες Scart? Και πως έβλεπες με όλες αυτές τις μετατροπές; Κατ' αρχήν στο ψηφιακό πεδίο στέλνεις εικόνα και με επιλεγόμενη ανάλυση. Απλά αν είχες και Blu-Ray το υλικό που θα έβλεπες θα ήταν πρωτογενώς σε υψηλή ανάλυση, ενώ τώρα απλά θα ακολουθήσεις τη λεγόμενη οδό του upscaling. Σαφώς καμία σχέση το ένα με το άλλο, αλλά σαφέστατα προτιμότερη μέθοδος.

Δηλαδή, συνδέεις με HDMI και λες στο player να βγάζει την εγγύτερη ανάλυση σε εκείνη της τηλεόρασής σου (συνήθως 1080p). Με το Scart, πάλι είχες μετατροπές ανούσιες και εδώ μάλιστα έμπαινε στο παιχνίδι και η χαμηλή ανάλυση.

Για την απόλυτη ρύθμιση (δεν ξέρω και πως λετουργεί η TV σου) θα επιλέξεις από τη συγκεκριμένη είσοδο στο μενού της εικόνας, την επιλογή εκείνη που σου δίνει την ακριβή αντιστοίχηση στο εισερχόμενο σήμα εικόνας. Και επειδή μάλλον δεν είχες ξαναχρησιμοποιήσει HDMI, η επιλογή αυτή θα ήταν γκριζαρισμένη και δεν θα μπορούσες να την επιλέξεις. Με λίγα λόγια, απενεργοποιείς έτσι τον scaler της TV, που είναι ενεργοποιημένος για παράδειγμα στα κανάλια ή σε άλλες εισόδους. Θέλουμε τον εξωτερικό scaler (του DVD σου) γιατί συνήθως η εικόνα είναι καλύτερη από το να κάνει η TV το scaling.

Ο ήχος της TV (από τα κανάλια και ό,τι άλλο έχεις συνδέσει επάνω της) θα περνάει μέσω οπτικής στον δέκτη σου. Και αποφεύγεις όλες τις ανούσιες μετατροπές στον ήχο, όπως τις περιέγραψα στην αρχή.

Εάν μπερδευτείς με όλα αυτά, εδώ είμαστε.


#17   
killbill2
Σολίστ
Chat
03.01.2015, 16:58

Κοιτώντας σε γνωστά μαγαζια για HDMI και για Οπτικό καλώδιο Audio, τα πιο φθηνα που βρίσκω είναι στα 10€ ενώ υπάρχουν και με 20€ και άνω.

Στο eshop βρίσκω και τα δύο από 2.20€ και μου κάνει εντύπωση η διαφορά αυτή στην τιμή. Μήπως κοιτάω κάτι λάθος και δεν κάνουν;

Παραθέτω τους συνδέσμους:

Optical:

http://www.e-shop.gr/toslink-cable-m-m-05m-optical-fibre-p-PER.751740

HDMI:

http://www.e-shop.gr/lamtech-lam822284-hdmi-13-cable-15m-p-PER.575950


#18   
census
Περαστική Νότα
Chat
04.01.2015, 02:01

Μια χαρά είναι. Δεν θα σου πρότεινα έτσι κι αλλιώς να κοιτάξεις κάτι που κοστίζει πάνω από 5 ευρώ. Πλην του HDMI για μεγαλύτερες αποστάσεις. Στα 1-2 μέτρα όλα καλά δουλεύουν. Εάν επρόκειτο για 10-15 μέτρα θα έβλεπες ότι κοστίζουν αρκετά.

Έχει και προδιαγραφή 1.3 το HDMI που βλέπεις. Υπερκαλύπτεσαι. Οι προδιαγραφές του μηχανήματος που θα συνδέσεις επάνω στην TV δεν ξεπερνούν εκείνες της έκδοσης 1.1 με τίποτε.

[ τροποποιήθηκε από τον/την census, 04-01-2015 02:06 ]


#19   
weiss77
Περαστική Νότα
Chat
12.10.2016, 22:41

Καλησπέρα φιλοι μου ποιος μπορεί να μου πει ενα πρόβλημα που εχω  .λοιπον εχω ενα βίντεο το εχωσυνδεσει στην τηλεόραση με σκαρτ μεχρι εδω ωραια τωρα θελω να βγαλω τον ηχο απο πολυκαναλο ενυσχητη υελω καλωδιο βίντεο ενυσχητη ξεχωριστο η να ψαξω στον ενυσχητη για να βρω ηχο.την να κανω ευχαριστώ


#20   


Αυτά τα διάβασες;