ελληνική μουσική
253 online   ·  206.003 μέλη

Επιλογη subwoofer αυτοκινητου για στερεο

Eltorino
Περαστική Νότα
Chat
19.03.2016, 15:24

Καλησπέρα ! Θα ήθελα αν μπορεί κάποιος να με βοηθήσει σχετικά με το αν γίνεται κιόλας να κουμπώσω πάνω σε ένα στέρεο για το σπίτι ένα subwoofer αυτοκίνητο ! Με κάποιες λίγες γνώσεις που διαθέτω κατάλαβα ότι πολύ σημαντικός παράγοντας είναι τα ohm του ηχείου και του ενισχυτη , τα rms αλλά νομίζω και το peak power κάτι για το οποίο δεν είμαι και σίγουρος ! Σκεφτόμουν λοιπόν αν μπορούσα να έχω ένα στέρεο σαν και αυτό ( https://www.skroutz.gr/s/6614514/LG-CM4550.html ) αν θα μπορούσα να βγάλω το woofer του και να προσθέσω ένα άλλο σαν και αυτό ( http://www.kalogeropoulos.gr/displayITM2.asp?ITMID=9456 ) βλέποντας τα rms και τα ohm νομίζω πως δεν θα είχα πρόβλημα με το μικρό μου το μυαλό αλλά δεν ξέρω τι παίζει με τα 800watt γιαυτό και θέλω μια πιο εμπεριστατωμένη γνώμη και γενικά κάποιες οδηγίες ! Αυτά λοιπόν ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σας καλό Σαββατοκύριακο !


#1   
STEFANOS604
Βετεράνος
Chat
19.03.2016, 17:39

Ο ενισχυτής Hi-Fi έχει subwoofer :   3 Ohm / 240w  rms/ 480 max power

Το νέο subwoofer αυτοκινήτου έχει: 4 Ohm / 250W rms/ 800 max power

Το νέο subwoofer είναι 4 Ω σε σχέση με τα 3 Ω του stereo άρα θα διέρχονται λιγότερα ampereκαι άρα  θα αποδίδει λιγότερο.

 Το νούμερο 250 του subwoofer είναι σε RMS και αναφέρεται σε ισχύ ημιτονικού σήματος που λαμβάνει από ενισχυτή (συνθήκες test tone)  ενώ σε πραγματικές συνθήκες (μουσική, τραγούδι) η ισχύς που παραδίδει ο ενισχυτής είναι πολύ μικρότερη

Το 800 max power είναι η μέγιστη ισχύς που μπορεί να δέχεται το ηχείο σε συνθήκες Peak.

Διάβασε και το άρθρο εδώ : και θα δεις είσαι εντός ορίων και προσοχή στο ‘’παίξιμο’’ της άντυγας volume

Υπ’ όψη όμως ότι όλοι οι κατασκευαστές προειδοποιούν ότι δεν φέρουν ευθύνη για τυχόν τροποποιήσεις ειδικά για συνδέσεις άλλων subwoofers: Είναι κοινό το μότο τους:

CAUTION: Any changes or modifications not expressly approved by the party responsible for compliance could void the user's authority to operate this equipment

Να γιατί αν αποκτήσεις Hi-Fi με Subwoofer να προτιμήσεις Active ή Powered Subwoofer (Ενεργό).

Η διαφορά από το αυτοκινήτου που ανέφερες είναι ότι τα Active ή Powered Subwoofers  έχουν δικό τους ενισχυτή ανεξάρτητο από τα υπόλοιπα ηχεία, ο οποίος είναι κατασκευασμένος για να παρέχει μεγάλη ισχύ


#2   
Eltorino
Περαστική Νότα
Chat
19.03.2016, 17:43
Ευχαριστώ για την απάντηση πρώτα απ όλα ! Όσο μικρότερο είναι τα ohm τόσο περισσότερη ενέργεια δεν χρειάζεται το ηχείο ? Συνεπώς αφού το stereo μπορεί να προσφέρει για 3ohm δεν θα ανταπεξελθει στα 4 ?
#3   
STEFANOS604
Βετεράνος
Chat
19.03.2016, 18:06

Φυσικά θα αντεπεξέλθει

Αν τα ηχεία σου είναι 4 Ω και βάλεις 8 Ω ρίχνεις την ισχύ (μειώνεται το ρεύμα στο μισό. I=V/R) στο μισό χωρίς να προκαλείς κάποια ζημιά

Αν τα ηχεία σου είναι 4 Ω και βάλεις 2 Ω ανεβάζεις την ισχύ (2πλασιάζεται το ρεύμα που τραβούν από τον ενισχυτή) και αν δεν υπάρχει θερμική προστασία καταστρέφονται και τα ηχεία και πιθανόν ο ενισχυτής


#4   
Eltorino
Περαστική Νότα
Chat
19.03.2016, 18:29
Άρα θεωρείς ότι θα υπάρχει επιτυχία ?
#5   
STEFANOS604
Βετεράνος
Chat
19.03.2016, 20:16

Επιτυχία δεν ξέρω , ζημιά όμως όχι.

Διότι σ’ ένα μεγάφωνο εκτός από το Power Rating και τα Ohm της σύνθετης αντίστασης το πόσο θα αποδίδει εξαρτάται από το  dB/SPL και συνήθως τα ηχεία αυτοκινήτου έχουν χαμηλότερο dB/SPL απ’ ότι των οικιακών  Hi-Fi .

Το standard θα είναι τα αυτιά σου


#6   
Uni-Q
Περαστική Νότα
Chat
20.03.2016, 16:22

Κατά τη γνώμη μου δεν θα μπορέσει να οδηγηθεί σωστά το συγκεκριμένο subwoofer που έχεις βάλει στο μάτι.

Επίσης, σε αυτά τα συστήματα η επιλογή ενεργού subwoofer είναι θέμα.

Κατ' αρχήν, επειδή είναι σχεδόν σίγουρο ότι το στερεοφωνικό σου δεν θα έχει έξοδο προ-ενίσχυσης για να μπορέσει να αυξάνει η ένταση αναλογικά με την ένταση του υπόλοιπου συστήματος.

Πρέπει λοιπόν να κοιτάξεις για ενεργό subwoofer το οποίο θα έχει εισόδους αλλά και εξόδους high level. Δηλαδή να παίρνει σήμα από την έξοδο για τα ηχεία του στερεοφωνικού, να το μετατρέπει εσωτερικά σε σήμα επιπέδου line, κατόπιν να το ενισχύει με το δικό του ενισχυτή και να μπορέσει να βγάλει φιλτραρισμένο το σήμα από αντίστοιχη έξοδο για να οδηγηθεί προς τα ηχεία του συστήματος.

Εάν όμως το σύστημά σου είναι φτιαγμένο να έχει φίλτρο ήδη προς τα ηχεία του (κάτι πολύ πιθανό αφού έχει ήδη subwoofer) τότε ούτε σε αυτή την περίπτωση θα σε καλύψει ένα ενεργό subwoofer.

Δυστυχώς αυτού του είδους τα στερεοφωνικά συστήματα είναι φτιαγμένα για να παίζουν με τα ηχεία που έρχονται μαζί και με κανένα άλλο.


#7   
Eltorino
Περαστική Νότα
Chat
20.03.2016, 17:46
Δεν μπορώ να ακολουθήσω τον τρόπο σκέψης σου αλλά αν μπορείς να προτείνεις κάτι θα βοηθούσε !
#8   
STEFANOS604
Βετεράνος
Chat
20.03.2016, 19:44

Αυτά που λέει ο φίλος έχει δίκιο , ως προς ένα μέρος και τα ανέφερα κι εγώ στο υπ΄αριθμ’ #2 ποστάρισμα - με το μότο μάλιστα των εταιρειών !.

Αν υποθέσουμε ότι το subwoofer του stereo του  σχίζεται , καίγεται, δεν αποδίδει σωστά ……και απαιτείται αλλαγή . Τότε δεν θα έπρεπε να το αντικαταστήσει;

Με το προηγούμενο μου ποστάρισμα αυτό ακριβώς  λέω ότι δηλαδή αυτό του αυτοκινήτου που προτείνει , μπορεί να το βάλει άφοβα (αφού συμπίπτουν τα χαρακτηριστικά σύνθετης αντίστασης και power rating) αλλά δεν είναι σίγουρο για την απόδοση και γι αυτό ανέφερα το χαρακτηριστικό db SPL .

Έτσι για να συνεχίσουμε ΤΕΧΝΙΚΑ τη συζήτηση , ψάχνοντας το manual του stereo σου δυστυχώς δεν βρήκα να αναφέρεται αυτό το χαρακτηριστικό.

 Το manual του subwoofer όμως του αυτοκινήτου που προτείνεις αναφέρει:

Ευαισθησία 90 dB SPL ΕΔΩ

 Αν υποθέσουμε ότι

  1. Η ευαισθησία του subwoofer του stereo σου ήταν 90 dB SPL τότε ‘έπεσες’ διάνα και θα αποδίδει ηχητικά το ίδιο όπως και το υφιστάμενο
  2. Το αλλάζεις τοποθετώντας subwoofer 93 db SPL πχ αυτό  ΕΔΩ : τότε αυτό θα αποδίδει ηχητικά το ίδιο αλλά με απαιτούμενη τη μισή ισχύ
  3. Το αλλάζεις τοποθετώντας subwoofer 87 dB SPL πχ αυτό ΕΔΩ: τότε αυτό για να  αποδίδει ηχητικά το ίδιο με το αρχικό θα απαιτεί τη διπλάσια ισχύ .

Γι αυτό και επέστησα την προσοχή με τη φράση ‘’ Προσοχή’’ στην άντυγα

Αυτά τα θέματα όμως δεν συζητιούνται εύκολα σ’ ένα ποστάρισμα. Για περισσότερες πληροφορίες για τη ευαισθησία αλλά και την Απόκριση Συχνότητας και γενικά για τα ηχεία δείτε το άρθρο μου ΕΔΩ:

Εγώ δεν έχω λόγο να συνεχίσω άλλο γιατί εξάντλησα το θέμα πιστεύω αναλυτικά.

 


#9   
Uni-Q
Περαστική Νότα
Chat
21.03.2016, 01:29

Η ισχύς που αναφέρει το στερεοφωνικό είναι σε THD 20%. Αστείο και μόνο να λάβουμε σοβαρά υπ' όψη τον αριθμό των Watt που λέει.
20% παραμόρφωση, όταν ακόμα και 1% είναι υπερβολή για να μας δώσει σαφή εικόνα για την ισχύ ενός ενισχυτή;

Κατά τη γνώμη μου δεν θα οδηγηθεί σωστά το subwoofer. Σε περίπτωση που έχει χαλάσει το ήδη υπάρχων, μόνο με ανταλλακτικό αν υπάρχει το ίδιο μπορεί να βάλει.

Δυστυχώς έτσι συμβαίνει με τα συστήματα που είναι όλα-σε-ένα. Όταν χαλάσει κάτι πάει για πέταμα όλο.

Μια ακόμη περίπτωση είναι να ψάξει να βρει μεταχειρισμένα ανταλλακτικά από περίπου ίδιου τύπου subwoofer από τέτοιου τύπου στερεοφωνικά, αλλά και πάλι με αρκετή δόση trial and error.

[ τροποποιήθηκε από τον/την Uni-Q, 21-03-2016 01:34 ]


#10   
STEFANOS604
Βετεράνος
Chat
23.03.2016, 08:28

Δεν θα ποστάριζα αλλά έχεις θίξει ένα πολύ σημαντικό θέμα με το THD που αξίζει να πω δυο λόγια παραπάνω.

Πολλές φορές οι κατασκευαστές μικρών συσκευών (αυτοκινήτου , Hi-Fi)  παίζουν το γνωστό παιχνίδι ανεβάζοντας το THD για να ανεβάσουν και την ισχύ στα έντυπα τους (όχι ότι ψεύδονται απλά ο ανημέρωτος καταναλωτής βλέπει τα 250 W και όχι το 20% ΤΗD που αναφέρεται μόνο στο manual ).

Στην πραγματικότητα το εν λόγω Hi-Fi με 250W / 20% THD ίσως είναι κάτι λιγότερο από 5 Watts / 0,1 % THD

Δείτε το άρθρο μου ClippingΕΔΩ:

Όσο αφορά την αντικατάσταση δομικών στοιχείων συσκευών δεν έχεις δίκιο. Έχω μεγάλη εργαστηριακή εμπειρία και ελάχιστες φορές θυμάμαι να ‘’πέταξα’’ το όλο το συγκρότημα επειδή είχε βλάβη ένα μέρος του. Εδώ πχ αντικαθιστώντας το εν λόγω μεγάφωνο με ένα άλλο πχ 6 db καλύτερο SPL το μηχάνημα θα ''κελαϊδάει''.


#11   
Uni-Q
Περαστική Νότα
Chat
23.03.2016, 17:36

Εντάξει δεν θα βγάζει και 5W με 0,1% THD+N. Εγώ απ' όσο έχω δει και μετρήσει, συνήθως κάπου στο 0,3%THD+N είναι ένας καλός μπούσουλας για να έχεις μια εικόνα μέγιστης ισχύος. Στο 1KHz φυσικά. Γιατί αν πρόκεται να μετρήσουμε σε όλο το ακουστό φάσμα, τότε ναι. Μιλάμε για ισχύ πολύ μικρότερη από τα εντυπωσιακά νούμερα που αναγράφουν οι κατασκευαστές.

Για το κατά πόσο θα μπορέσει να κουνήσει το subwoofer του αυτοκινήτου, εξακολουθώ να έχω αμφιβολίες. Δεν είναι μόνο η ευαισθησία. Δεν είναι μόνο η ένταση όταν μιλάμε για κούνημα. Άλλο να έχεις μεγάλη ένταση και άλλο να έχεις μεγάλη λάθος ένταση.

Και επειδή εδώ μιλάμε για μεγάφωνο που θα παίζει στο φάσμα μέχρι τα 200Hz, είναι βέβαιο πως οποιαδήποτε έλλειψη δύναμης θα μεταφραστείς σε ουρές και μπουμάρισμα.

Ο λόγος πολύ απλά είναι ότι η αντίσταση δεν είναι σταθερό μέγεθος. Δεν μου λέει και πολλά ένα καρφωτό νούμερο αντίστασης χωρίς να βλέπω πως μεταβάλεται αυτή αναλόγως της συχνότητας. Αν ας πούμε κάνει μια βουτιά με απότομη κλίση και πέφτει πολύ χαμηλά η αντίσταση στο subwoofer του αυτοκινήτου, τι θα τραβήξει ο ενισχυτής;

Γι' αυτό κατά τη γνώμη μου ίσως είναι καλύτερα να ψάξει κάποιο ίδιου τύπου subwoofer. Από κάποιο ίδιου τύπου και χρήσης στερεοφωνικό.


#12   
STEFANOS604
Βετεράνος
Chat
24.03.2016, 19:00

Αν οι προδιαγραφές είναι ασαφείς , παραπλανητικές ή και λείπουν παντελώς , πχ στο συγκεκριμένο δεν αναφέρεται το SPL db  , πρέπει να ερωτηθούμε ότι ίσως η κατασκευάστρια εταιρεία δεν είναι υπερήφανη να τις ανακοινώσει.

Εξ άλλου σ’ ένα  Hi – Fi ,σ’ ένα δωμάτιο ή μικρό σαλόνι τα 5 – 10 W είναι υπέρ αρκετά και το συγκεκριμένο θα δουλεύει με χαμηλό και εντός των ορίων THD και οι χρήστες , από τα views, είναι και υπερ ευχαριστημένοι.

 Βέβαια ένα 0,01 % THD, είναι υπέροχο , αλλά στην πράξη , όπως περιγράφω και στο παρατιθέμενο άρθρο μου, τέτοια  χαμηλή THD στην αναπαραγωγή μουσικής δεν είναι πανάκεια.

Εννοώ ότι ακόμα και > 5 % THD σε έναν καθαρό όμως ήχο μπορεί σίγουρα και άμεσα να γίνεται αντιληπτή από το κάθε ανθρώπινο αυτί ...

Ακούμε όμως ποτέ στη μουσική σκέτους απλούς καθαρούς τόνους ??? . Εκεί ποντάρουν οι κατασκευαστές...

Εκτός αν ακούμε τον τόνο FM κάποιου FM Radio που δεν λειτουργεί προσωρινά!!

 Το subwoofer παράγει τις πολύ μπάσες νότες , δονώντας το δωμάτιο , που προσθέτουν μαγικά εφφέ  στον ήχο . Για να γεμίσει όμως ένα δωμάτιο με τέτοιο ήχο σίγουρα απαιτείται παροχή μεγάλης ισχύος, αλλά και μεγάλες μηχανικές κινήσεις του κώνου του subwoofer.

Αφού στο συγκεκριμένο Hi Fi αυτή η παράμετρος του subwoofer  είναι άγνωστη, μια επιλογή αντικατάστασης θα ήταν απλά μια εικασία και άρα και το αποτέλεσμα που θα προκύψει θα είναι αμφιλεγόμενο (ή καλύτερο ή χειρότερο ή όπως λες και ίσα - ίσα να κουνάει τον κώνο)  …….

Επειδή διαπίστωσα ότι κατέχεις το αντικείμενο θα σου πρότεινα να γράψεις και να αποστείλεις  προς δημοσίευση , στη στήλη ‘’Μουσική Τεχνολογία’’ τέτοια audio θέματα που απαιτούν κρίση ή τουλάχιστον αντίστοιχα μικρά ποσταρίσματα στο Forum.

Εγώ απέχω από την αγορά (χρήση , επισκευές) πάνω από 10ετία απλά ενημερώνομαι για τα νέα προϊόντα.

Χάρηκα που συζητήσαμε το θέμα διεξοδικά και εύχομαι να εισακουστεί η πρόταση μου.


#13   
Uni-Q
Περαστική Νότα
Chat
25.03.2016, 15:11

Τελικά ο φίλος δεν μας είπε αν όντως έχει το συγκεκριμένο στερεοφωνικό ή έχει κάποιο subwoofer αυτοκινήτου που θέλει να το χρησιμοποιήσει παίρνοντας κάποιο στερεοφωνικό σαν το LG που μας έδειξε.

Εάν ισχύει το δεύτερο, έχει δηλαδή κάποιο subwoofer αυτοκινήτου που θέλει να αξιοποιήσει στο σπίτι, τότε ο δρόμος είναι ένας τελικός ενισχυτής που θα οδηγήσει το subwoofer και όλο μαζί αυτό ως σύστημα sub και ενισχυτής, να χρησιμοποιηθεί ως ένα κομμάτι επάνω σε κάποιο ηχοσύστημα.

Ας μας πει ο φίλος από τι αποτελείται το σύστημα που έχει για να τον βοηθήσουμε να επιλέξει το καλύτερο δυνατό.


#14   
Eltorino
Περαστική Νότα
Chat
10.04.2016, 13:12
Δυστυχώς δεν έχω κάτι από τα 2 δλδ ηχοσυστημα ή subwoofer ! Ψάχνω όμως έναν δυνατό συνδυασμό αυτών των 2 για να το εγκαταστήσω στο σπίτι ! Συγνώμη για την αργοπορημένη απάντηση !
#15   
Uni-Q
Περαστική Νότα
Chat
10.04.2016, 20:25

Δυνατο για να κανεις παρτυ η δυνατο για να εχεις ποιοτικο ηχο;

Μπατζετ; Τι προυπολογισμο εχεις;


#16   
Eltorino
Περαστική Νότα
Chat
11.04.2016, 16:04
Ποιοτικό ήχο θα έλεγα ! Στα 300 κυμαίνεται το όλο κόλπο !
#17   
Uni-Q
Περαστική Νότα
Chat
11.04.2016, 23:26

Για ποιοτικό HiFi θέλεις το ποσό που διαθέτεις επί τρία. Δηλαδή περίπου τόσο κάνει ένα αξιοπρεπές οικονομικό ζευγάρι ηχείο βάσης, ένας αξιοπρεπής βασικός ολοκληρωμένος ενισχυτής και ένα οικονομικό ενεργό subwoofer.

Στα 300 ευρώ οι επιλογές σου περιορίζονται σε συστήματα που είναι όλα-σε-ένα.

Εάν δεν επιλέξεις να το χτίσεις με τον καιρό, και πάλι τα δύο πρώτα κομμάτια ενισχυτής και ηχεία θα χρειαστούν το 600άρι τους, τότε θα πρέπει να κοιτάξεις ή τα συστήματα όλα-σε-ένα ή αλλιώς κάποια πολύ οικονομικά PA συστήματα που σε αυτά τα χρήματα είναι ημιεπαγγελματικά.

Το όλα-σε-ένα όπως εξηγήθηκε επαρκώς, σε περίπτωση που χαλάσει κάτι, πάει για πέταμα και δεν είναι αναβαθμίσιμο όπως ένα Hi-Fi που αποτελείται από ξεχωριστά κομμάτια.

Τα ημιεπαγγελματικά ίσως είναι μια καλή λύση. Ίσως μπορέσεις να βρεις ενισχυτή τελικό και ένα ζευγάρι ηχείων δαπέδου κάπου στα 250 ευρώ και με τα ρέστα κάποιον μίκτη που θα χρειαστεί για τον τελικό.

Ηχεία
http://www.alifragis.com.gr/ell/categories/%CE%97%CF%87%CE%B5%CE%AF%CE%B1-Hifi-Home-Cinema


Ενισχυτές

http://www.alifragis.com.gr/ell/categories/%CE%95%CE%BD%CE%B9%CF%83%CF%87%CF%85%CF%84%CE%AD%CF%82-Hifi-Home-cinema

Μην περιμένεις θαύματα στην ποιότητα, αλλά θα φτάσεις μεγαλύτερες στάθμες από τα όλα-σε-ένα συστήματα και από ποιότητα θα είναι ένα κλικ καλύτερα.
Με αυτή τη λύση βέβαια δεν θα έχεις πηγή, αλλά το ρόλο της πηγής μπορεί άνετα να τον αναλάβει το PC.


#18   


Αυτά τα διάβασες;