ελληνική μουσική
277 online   ·  202.284 μέλη

Δεν μου αρέσει η τέχνη που κάνει δηλώσεις

CRAZYFORGUITARS
Βασική Νότα
Chat
28.06.2018, 12:46

Πριν λίγο καιρό είχα διαβάσει στην Εφημερίδα των Συντακτών ένα άρθρο με θέμα τον ηθοποιό Ρεντά Κατέμπ στην ταινία  του "Τζάνγκο, ο βασιλιάς του σουίνγκ" , στο οποίο μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι δεν του είναι αρεστή η τέχνη που κάνει δηλώσεις. Παραθέτω το σχετικό απόσπασμα καθώς και ολόκληρο το άρθρο για όποιον ενδιαφέρεται.

http://www.efsyn.gr/arthro/den-moy-aresei-i-tehni-poy-kanei-diloseis

"Καθώς η ταινία έκανε την πρεμιέρα της, λοιπόν, σ’ ένα τεταμένο πολιτικά παρόν, ο Κατέμπ αναγνωρίζει και την πολιτική αναλογία της με το σήμερα: «Η τέχνη είναι πάντα πολιτική», λέει, «με την έννοια της ειλικρίνειας γι’ αυτό που κάνεις και τον τρόπο που κοιτάζεις τον κόσμο και λες κάτι.

»Είναι περισσότερο στον τρόπο που μιλάς, στην καλλιτεχνική χειρονομία, παρά σε όποια συζήτηση θέλεις να κάνεις. Συχνά είμαι πολύ προσεκτικός κι επιφυλακτικός για την τέχνη που προσπαθεί να κάνει μια δήλωση γιατί νιώθω ότι υπάρχει απλώς για να καμουφλάρει την καλλιτεχνική αδυναμία»." 

 Αν η τέχνη δεν είναι για δηλώσεις, γιατί να είναι η "Γκουέρνικα" του Πικάσο το σπουδαιότερο αντιπολεμικό ἐργο όλων των εποχών, γιατί να μάς ενδιαφέρει η ποίηση του Ελύτη,"Η πορεία προς το μέτωπο", μήπως το τραγούδι του Sam Cooke " A change gonna come" δεν είναι τέχνη ,γιατί οι RATΜ  να μπορούν να κλείσουν ολόκληρο χρηματιστήριο με τις δημιουργίες τους, γιατί να τραγουδάμε το "Μακεδονία ξακουστή του Αλεξάνδρου η χώρα" ;;; Όλα αυτά δε λογίζονται δηλώσεις, απόψεις και σύμβολα που γνωστοποιούνται,μεταδίδουν συναισθήματα και μάς ενώνουν μέσω της μουσικής, της λογοτεχνίας, της ζωγραφικής, του κινηματογράφου, κ.α.; Όλα τα παραπάνω και πολλά άλλα παραδείγματα δεν είναι απλώς καλλιτεχνικές χειρονομίες, είναι τέχνη, είναι η φύση του καλλιτέχνη. Καταλήγω, λοιπόν, ότι η τέχνη είναι κάθε δήλωση  και έκφραση, είτε ιδέας έιτε συναισθημάτων.

 (Δεν κριτικάρω ούτε την εφημερίδα, ούτε την αρθρόγράφο και φυσικά ούτε και τον Ρεντά     Κατέμπ. Απλώς εκφράζω τη γνώμη μου.)

                                   Εσείς, πώς αντιλαμβάνεστε το παραπάνω;

[ τροποποιήθηκε από τον/την CRAZYFORGUITARS, 29-06-2018 00:07 ]


#1   
Orfeus
Μουσικοπαραδεισένιος
Chat
29.06.2018, 13:23

Ο καλλιτέχνης εκφράζεται μέσω της τέχνης του και δεν μπορεί να μην είναι έτσι. Διαφορετικά δεν έχει κανένα νόημα. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε, ότι η Rock μουσική παρ' όλο που βρισκόταν ακόμα στο εφηβικό της περπάτημα (δεκαετία του 70), πήρε θέση και συνέβαλε τεράστια στην απόφαση για τον τερματισμό του πολέμου στο Vietnam. Τι πιο τρανταχτό απ' αυτό;  

[ τροποποιήθηκε από τον/την Orfeus, 29-06-2018 13:24 ]


#2   
CRAZYFORGUITARS
Βασική Νότα
Chat
30.06.2018, 16:58

Ακριβώς! Άλλο ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. Η τέχνη εχει συμβάλλει τόσο  πολύ  μέσω των καλλιτεχνών και των "δηλώσεών" τους στο να κανουμε τον κόσμο  μας  πιο ενάρετο που είναι αδιανόητο να πιστεύουμε ότι ο καλλιτέχνης που κάνει μια δήλωση μέσω  της τέχνης του είναι καλλιτεχνικά αδύναμος.


#3   
iereas
Βασική Νότα
Chat
05.07.2018, 14:41

Νομίζω πως αυτό που προσπαθεί να πει ο Κατέμπ είναι ότι δεν έχει σημασία μόνο τι λες,αλλά και πώς το λες.Μπορεί αυτό που θέλεις να πεις μέσα από την τέχνη σου να είναι σημαντικό,όμως ο τρόπος που το λες να είναι άκομψος.Βέβαια,το τι είναι κομψό και άκομψο,σημαντικό και ασήμαντο,καλό και κακό είναι υποκειμενικό.

Επίσης,μπορεί ένας καλλιτέχνης να έχει πολιτική άποψη,αλλά να μην θέλει να χρησιμοποιήσει την τέχνη του για να κάνει πολιτικές δηλώσεις.Μπορεί κάποιος άλλος καλλιτέχνης να χρησιμοποιεί την τέχνη του μόνο για να κάνει πολιτικές δηλώσεις.Υπάρχουν και τέχνες που δεν έχουν καν ως στόχο τις πολιτικές δηλώσεις ή την έκφραση συναισθημάτων.

Ας μην είμαστε απόλυτοι.Στην τέχνη χωράνε όλοι και όλα.Από εκεί και πέρα,περί ορέξεως...κολοκυθόπιτα.

Υγ. Αυτό που έχει σημασία για 'μένα στην τέχνη που κάνει πολιτικές δηλώσεις είναι να υπάρχει συνέπεια λόγων και πράξεων.Διότι,όταν δεν υπάρχει αυτό,τότε και ο καλλιτέχνης και η τέχνη του είναι ψεύτικα.Είναι υποκριτικό,δηλαδή,να γίνεσαι γνωστός μέσα από την "αντισυστημική" καλλιτεχνική δημιουργία σου και να πλουτίζεις από αυτήν.Αυτό σημαίνει ότι "το παίζεις δύσκολος" για να πουληθείς πιο ακριβά.


#4   
CRAZYFORGUITARS
Βασική Νότα
Chat
05.07.2018, 16:54

Iereas,  εγώ εκλαμβάνομαι το αποσπασμα που παρέθεσα με δύο τρόπους. Ο ένας,που κυριαρχεί και περισσότερο μέσα μου, είναι αυτός που  ανέπτυξα στο πρώτο ποστ μου. Κι ο άλλος, κάπως πιο ανεκτικός στα λόγια του Κατέμπ ,μοιάζει με το δικό σου όπου ο Κατέμπ υποστηρίζει ότι έχει σημασία και ο τρόπος που εκφράζεις κάτι. Ωστόσο,όπως έγραψες κι εσύ ο τρόπος με τον οποίο θα εκφράσεις κάτι μπορεί σε κάποιον να φανεί ωραίος και κομψός, ενώ σε κάποιον άλλο να φανεί άκομψος κι επιθετικός.(π.χ. Τζίμης Πανούσης). Οπότε η βασική ιδέα του Κατέμπ φαίνεται σαθρή και ασαφής.

Τέλος έχω και μία απορία! {#emotions_dlg.biggrin}Όπως γράφει η πολυαγαπημένη wikipedia, τέχνη είναι η δημιουργική έκφραση που αποτυπώνει την ψυχική κατάσταση, τα συναισθήματα, τις ιδέες, την αίσθηση ή τον οραματισμό του καλλιτέχνη. ( Αν και πιστεύω ότι η τέχνη δεν είναι κάτι τόσο εύκολα προσδιορίσιμο, δέχομαι αυτόν τον ορισμό). Εσύ, λοιπόν, σε ποιες τέχνες αναφέρεσαι που όπως γράφεις δεν έχουν ως στόχο τις εκφράσεις  πολιτικής ιδεολογίας, σκέψεων και συναισθημάτων; Ενα παράδειγμα θα βοηθούσε να καταλάβω τι εννοείς  επ` αυτού του θέματος. 


#5   
iereas
Βασική Νότα
Chat
05.07.2018, 19:34

CRAZYFORGUITARS,καταρχάς γράψε κανένα πιο σύντομο όνομα στο προφίλ σου,γιατί αυτό που έχεις είναι...σιδηρόδρομος!

Ο Κατέμπ εξέφρασε την άποψή του.Όπως και εσύ και εγώ.Μπορεί σ' εσένα να φαίνεται σαθρή και ασαφής.Σ' εμένα,όμως,όχι.Μπορεί εσύ να βρίσκεις τον Τζίμη Πανούση άκομψο και επιθετικό.Κάποιος άλλος,όμως,όχι.Και εγώ τον βρίσκω άκομψο μερικές φορές,όμως μου αρέσει η καυστικότητά του.

O δωδεκαφθογγισμός ή σειραϊσμός είναι ένα παράδειγμα σύνθεσης της μουσικής,κατά τον οποίο ο συνθέτης δεν αποσκοπεί στη δημιουργία ή αποτύπωση συναισθημάτων,αλλά ακολουθεί μία απολύτως μαθηματική σκέψη.Την εποχή του ντανταϊσμού υπήρχαν καλλιτέχνες που εξέθεταν σε βιτρίνες μουσείων εντόσθια ζώων και δεν το έκαναν αυτό απαραιτήτως για να προκαλέσουν αηδία στους θεατές.Ο Μπαχ και ο Μπετόβεν δεν έγραφαν μουσική για να περάσουν πολιτικά μηνύματα.Πολλές φορές αυτό που καταλαβαίνει ο αποδέκτης ενός έργου τέχνης δεν έχει καμία σχέση με αυτό που σκέφτηκε ο καλλιτέχνης που το δημιούργησε.Δεν είναι απαραίτητο η τέχνη να έχει κάποιο στόχο.Ίσως γι' αυτό είναι δύσκολο να δώσει κανείς τον ορισμό της.

Ελπίζω τώρα να κατάλαβες τι εννοώ...{#emotions_dlg.rockon}


#6   
CRAZYFORGUITARS
Βασική Νότα
Chat
05.07.2018, 21:56

Δεν γνώριζα για τον δωδεκαφθογγισμό και όλα όσα ανέφερες, οπότε τώρα καταλαβαίνω τι εννοείς σχετικά με το ότι η τέχνη δε χρειάζεται στόχο, αλλά κατά τη γνώμη μου η τέχνη είναι καλύτερο να έχει κάποιο στόχο,όχι απαραίτητα πολιτικό, μέσω του οποίου θα μπορεί το κοινό να ταυτιστεί και  να αλληλεπιδράσει με τον καλλιτέχνη και την ίδια τη τέχνη.


#7   
iereas
Βασική Νότα
Chat
06.07.2018, 21:30

Σ' αυτό συμφωνούμε!{#emotions_dlg.clap}


#8   
Hastaroth
Βετεράνος
Chat
10.07.2018, 20:07

Παράθεση:

Το μέλος Orfeus στις 29.06.2018, 13:23 έγραψε...

Ο καλλιτέχνης εκφράζεται μέσω της τέχνης του και δεν μπορεί να μην είναι έτσι. Διαφορετικά δεν έχει κανένα νόημα. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε, ότι η Rock μουσική παρ' όλο που βρισκόταν ακόμα στο εφηβικό της περπάτημα (δεκαετία του 70), πήρε θέση και συνέβαλε τεράστια στην απόφαση για τον τερματισμό του πολέμου στο Vietnam. Τι πιο τρανταχτό απ' αυτό;  

[ τροποποιήθηκε από τον/την Orfeus, 29-06-2018 13:24 ]Αλλο αυτό όμως και άλλο να υπηρετής με την τέχνη σου κάποιες συγκεκριμένες πολιτικές σκοπιμότητες,όπως έκαναν τόσες δεκαετίες τώρα οι λεγόμενοι "στρατευμένοι" αριστεροί καλλιτέχνες,που συνέβαλαν στο να φτάση η Ελλάδα στο χάλι που έφτασε.


#9   
Orfeus
Μουσικοπαραδεισένιος
Chat
10.07.2018, 20:27

Παράθεση:

Το μέλος Hastaroth στις 10.07.2018, 20:07 έγραψε...

Παράθεση:

Το μέλος Orfeus στις 29.06.2018, 13:23 έγραψε...
Ο καλλιτέχνης εκφράζεται μέσω της τέχνης του και δεν μπορεί να μην είναι έτσι. Διαφορετικά δεν έχει κανένα νόημα. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε, ότι η Rock μουσική παρ' όλο που βρισκόταν ακόμα στο εφηβικό της περπάτημα (δεκαετία του 70), πήρε θέση και συνέβαλε τεράστια στην απόφαση για τον τερματισμό του πολέμου στο Vietnam. Τι πιο τρανταχτό απ' αυτό;  

Αλλο αυτό όμως και άλλο να υπηρετής με την τέχνη σου κάποιες συγκεκριμένες πολιτικές σκοπιμότητες,όπως έκαναν τόσες δεκαετίες τώρα οι λεγόμενοι "στρατευμένοι" αριστεροί καλλιτέχνες,που συνέβαλαν στο να φτάση η Ελλάδα στο χάλι που έφτασε.Το ίδιο είναι Αλβέρτο, διότι και αυτοί στους οποίους αναφέρεσαι, εξέφραζαν μία πολιτική θέση. Θέλω να πω δηλαδή, ότι ακόμα και αυτοί οι καλλιτέχνες που αδιαφορούν για τα κοινωνικά προβλήματα και ασχολούνται μόνο με το θέμα π.χ. "Μ' άφησες άπονη και θα πεθάνω χωρίς εσένα", θέλουν δε θέλουν δηλώνουν ΚΑΙ αυτοί μέσα από την τέχνη τους. Τι δηλώνουν; Μα την αδιαφορία τους.  


#10   
Hastaroth
Βετεράνος
Chat
12.07.2018, 17:48

Αυτοί στους οποίους αναφέρομαι-το ξαναλέω-υπηρετούν ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ πολιτικές σκοπιμότητες.Δέν "αδιαφορούν γιά τα κοινωνικά προβλήματα",αλλά τα παρουσιάζουν μέσα από την δική τους μόνο μανοχαϊστική οπτική.Αυτός που έγραψε,γιά παράδειγμα,τον στίχο:

Έντιμε άνθρωπε κυρ-Παντελή
έχεις κατάστημα κάπου στη γη
πουλάς εμπόρευμα,
βγάζεις λεφτά
πολλά λεφτά,
πολλά λεφτά

τί θέλει να πή,άραγε;Οτι το να έχης μαγαζί και να πουλάς πράγματα είναι κακό;Ο ίδιος ο Πάνος Τζαβέλλας,που έγραψε τον στίχο αυτόν,από πού αγόρασε την κιθάρα του;Από πού αγοράζει τίς χορδές του γιά να βγαίνη να παίζη τα τραγούδια του;Από κάποιο ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ σάν τού κυρ-Παντελή προφανώς,δέν τα έφτιαξε μόνος του.

Συνεχίζει δέ ο ίδιος:

"Ξέρεις πως δώσανε κυρ-Παντελή
άλλοι τα νιάτα τους και τη ζωή
να γίνει τ’ όνειρο φέτα ψωμί
να φας και ‘ συ κυρ-Παντελή"

Κι εσύ τι έδωσες κυρ-Παντελή;
Πες μας τι έκανες σ’ αυτή τη γη;
Πες μας τι άφησες κληρονομιά
που να εμπνέει τη νέα γενιά;

Μα και ο κυρ-Παντελής άφησε κληρονομιά το μαγαζάκι που έφτιαξε με τόσους κόπους.Αν αυτό ήταν το όνειρό του,γιατί ο καλλιτέχνης τον ακυρώνει;Αρα,κάπου αποσκοπεί,κάποιο "μήνυμα" θέλει να μάς μεταφέρη:οτι δηλαδή το ν'αποκτήσης πλούτο με την εργασία σου είναι κακό πράγμα και συνεπώς "φάτε τούς πλούσιους".

Και νά'το το μήνυμα,το λέει στο τέλος:

"Έντιμοι άνθρωποι, νέα γενιά
θάψτε τους έντιμους μες στα σκατά
κι αυτούς που φτιάξανε τον Παντελή
σκουλήκι άχρηστο σ’ αυτή τη γη."

Σκουλήκια άχρηστα,λοιπόν,όσοι με τους κόπους τους προσπαθούν να δημιουργήσουν πλούτο (και άρα φόρους,από τους οποίους το κράτος  θα φτιάξη σχολεία,νοσοκομεία,δρόμους και λιμάνια).Σωστά;

Αυτή η νοοτροπία λοιπόν μάς έφερε στο σημερινό μας χάλι...... 


#11   
Orfeus
Μουσικοπαραδεισένιος
Chat
13.07.2018, 00:59

Το ίδιο είναι Αλβέρτο -το ξαναλέω- διότι και ο Πάνος Τζαβέλλας με τον στίχο αυτόν, δηλώνει όλα αυτά που αναλύεις. Δηλώνει πολιτική θέση. 


#12   
Hastaroth
Βετεράνος
Chat
13.07.2018, 13:13

Μα τότε ακόμη και το "αρνάκι άσπρο και παχύ",είναι τέχνη που "κάνει δηλώσεις".......

[ τροποποιήθηκε από τον/την Hastaroth, 14-07-2018 13:43 ]


#13   
freddom
Περαστική Νότα
Chat
13.07.2018, 13:21

Παράθεση:

Το μέλος Hastaroth στις 13.07.2018, 13:13 έγραψε...

Μα τότε ακόμη και το "αρνάκι άσπρο και παχύ",είναιτέχνη που "κάνει δηλώσεις".......Φυσικά και είναι.  Αν αναλογιστούμε ποτε γράφτηκε το εν λόγω ποίημα, ποιος ο συγγραφέας και το έργο του, αν αποκωδικοποιησουμε το νόημα και τη συμβουλευτική που κρύβονται πίσω από τους στίχους μιλαμε σαφώς για δήλωση και πολιτική θέση με την ευρυτερη έννοια του ορου. 


#14   
Orfeus
Μουσικοπαραδεισένιος
Chat
13.07.2018, 17:52

Παράθεση:

Το μέλος Hastaroth στις 13.07.2018, 13:13 έγραψε...

Μα τότε ακόμη και το "αρνάκι άσπρο και παχύ",είναιτέχνη που "κάνει δηλώσεις".......Ναι Αλβέρτο! 
Ακόμη και το "αρνάκι άσπρο και παχύ", είναι τέχνη που "κάνει δηλώσεις"! 
Τα πάντα ασκούν μία πολιτική! Σου το έγραψα και πιο πάνω. 
Ακόμη και τα καψουροτράγουδα, ασκούν πολιτική και δηλώνουν θέση. 


#15   
freddieKrueger
Φθασμένος
Chat
13.07.2018, 20:20
Υπάρχει η στρατευμένη τέχνη γενικότερα σαν όρος φυσικά. Πολλά τραγούδια έχουν πολιτικό,κοινωνικό,ανθρωπιστικό χαρακτήρα. Αλλά ευτυχώς υπάρχει μεγάλη μερίδα της τέχνης που μοναδικό σκοπό έχει την έκφραση.Και τελεία. Αυτό έλλειπε επίσης να αναζητούμε σε κάθε τραγούδι πολιτικό χαρακτήρα η σκοπιμότητα. Freddom τι ειναι αυτα που γραφεις? Ακομη και στο αρνακι ασπρο και παχυ εσυ βλεπεις πολιτικο περιεχομενο? Μωρε συνελθετε λιγο!!
#16   
freddom
Περαστική Νότα
Chat
13.07.2018, 20:38

Παράθεση:

Το μέλος freddieKrueger στις 13.07.2018, 20:20 έγραψε...
 Freddom τι ειναι αυτα που γραφεις? Ακομη και στο αρνακι ασπρο και παχυ εσυ βλεπεις πολιτικο περιεχομενο? Μωρε συνελθετε λιγο!!

Να ξεκαθαρίσω ότι δεν υποστηρίζω πως πρεπει να ψάχνουμε παντού πολιτικό περιεχόμενο. 

Αυτό που είπα είναι ότι το συγκεκριμένο ποίημα και ο σσυγκεκριμένος ποιητής εκφράζει μια συγκεκριμένη θέση της εποχης. Ειναι ποίημα που συμβουλεύει τα παιδιά να ακούν τους γονείς τους γιατί αν δεν ακολουθούν τις συμβουλές τους, όπως έκανε το αρνακι, και κανουν πράγματα αντίθετα με αυτές θα πάθουν κάτι κακό.  

Το πολιτικό νόημα όπως το εννόησα αφορά την ευρύτερη έννοια της πολιτικής- την έκφραση με αλλά λόγια μιας συμβουλής θεσης εκ μέρους ενος ανθρώπου που θεωρείται πως εχει επιρροή στην κοινωνια και όσον αφορά τον Κατακουζηνο, μιας και μιλάμε γι αυτόν, στα παιδια. Γενικότερα ως ποιητής εκφράζει μέσα από την ποίηση του την τάση της εποχής (αρχαιολατρια,  πατριωτισμό, ενισχυση του εθνικου φρονηματος κλπ).

Σαφώς το ποίημα δεν πρόκειται για στρατευμενη ποίηση,       αν θα μπορούσαμε να χρησιμοποιησουμε τον όρο τότε. Αν όμως γραφόταν σε άλλη εποχή ίσως ο ποιητής τελείωνε τους στιχους οχι με το αρνακι να πηδαει το ρεμα και να σπάει το πόδι του αλλά με το αρνάκι να βρισκεται ακέραιο στην απέναντι πλευρά και να ανακαλύπτει ομορφιές της ζωής. 

[ τροποποιήθηκε από τον/την freddom, 13-07-2018 21:40 ]


#17   
Orfeus
Μουσικοπαραδεισένιος
Chat
13.07.2018, 23:46

Παράθεση:

Το μέλος freddieKrueger στις 13.07.2018, 20:20 έγραψε...

Υπάρχει η στρατευμένη τέχνη γενικότερα σαν όρος φυσικά. Πολλά τραγούδια έχουν πολιτικό,κοινωνικό,ανθρωπιστικό χαρακτήρα. Αλλά ευτυχώς υπάρχει μεγάλη μερίδα της τέχνης που μοναδικό σκοπό έχει την έκφραση.Και τελεία. Αυτό έλλειπε επίσης να αναζητούμε σε κάθε τραγούδι πολιτικό χαρακτήρα η σκοπιμότητα. Freddom τι ειναι αυτα που γραφεις? Ακομη και στο αρνακι ασπρο και παχυ εσυ βλεπεις πολιτικο περιεχομενο? Μωρε συνελθετε λιγο!!


Άλλα γράφουμε, άλλα καταλαβαίνετε! Ούτε στη Βαβυλωνία να ήμασταν! 


#18   
freddieKrueger
Φθασμένος
Chat
14.07.2018, 02:21
Μαλλον φταιει ο τροπος που τα γραφετε...και οχι η αντιληψη μας οπως υπαινισσεται το παραπανω σχολιο. Εν παει περιπτωσει. Γιατι ενα ποιημα η ενα τραγουδι θα πρεπει απαραιτητα να εξυπηρετει ενα σκοπο? Το αρνακι ασπρο και παχυ δεν χρειαζεται αναλυση. Τσαμπα ενεργεια ξοδευεις freddom. Παντα να αναζητουμε τι θελει να πει ο ποιητης...ποιους και πως θελει να τους επηρρεασει. Το αρνακι ασπρο και παχυ κανει δηλωσεις και δηλωνει πολιτικη! Διαφωνω καθετα! Αλλωστε ο Αλβερτος για αλλο λογο παραθεσε το παραδειγμα! Καθηστε εσεις νς αναλυετε τους στιχους του καθε ασματος. Να ψαχνετε βαθυρερα νοηματα και πολιτικες προεκτασεις!
#19   
freddieKrueger
Φθασμένος
Chat
14.07.2018, 02:27

Παράθεση:

Το μέλος freddom στις 13.07.2018, 20:38 έγραψε...

Παράθεση:

Το μέλος freddieKrueger στις 13.07.2018, 20:20 έγραψε...
 Freddom τι ειναι αυτα που γραφεις? Ακομη και στο αρνακι ασπρο και παχυ εσυ βλεπεις πολιτικο περιεχομενο? Μωρε συνελθετε λιγο!!

Να ξεκαθαρίσω ότι δεν υποστηρίζω πως πρεπει να ψάχνουμε παντού πολιτικό περιεχόμενο. 

Αυτό που είπα είναι ότι το συγκεκριμένο ποίημα και ο σσυγκεκριμένος ποιητής εκφράζει μια συγκεκριμένη θέση της εποχης. Ειναι ποίημα που συμβουλεύει τα παιδιά να ακούν τους γονείς τους γιατί αν δεν ακολουθούν τις συμβουλές τους, όπως έκανε το αρνακι, και κανουν πράγματα αντίθετα με αυτές θα πάθουν κάτι κακό.  

Το πολιτικό νόημα όπως το εννόησα αφορά την ευρύτερη έννοια της πολιτικής- την έκφραση με αλλά λόγια μιας συμβουλής θεσης εκ μέρους ενος ανθρώπου που θεωρείται πως εχει επιρροή στην κοινωνια και όσον αφορά τον Κατακουζηνο, μιας και μιλάμε γι αυτόν, στα παιδια. Γενικότερα ως ποιητής εκφράζει μέσα από την ποίηση του την τάση της εποχής (αρχαιολατρια,  πατριωτισμό, ενισχυση του εθνικου φρονηματος κλπ).

Σαφώς το ποίημα δεν πρόκειται για στρατευμενη ποίηση,       αν θα μπορούσαμε να χρησιμοποιησουμε τον όρο τότε. Αν όμως γραφόταν σε άλλη εποχή ίσως ο ποιητής τελείωνε τους στιχους οχι με το αρνακι να πηδαει το ρεμα και να σπάει το πόδι του αλλά με το αρνάκι να βρισκεται ακέραιο στην απέναντι πλευρά και να ανακαλύπτει ομορφιές της ζωής. 

[ τροποποιήθηκε από τον/την freddom, 13-07-2018 21:40 ]Το αρνακι οφειλει να προσεχει κι ευτυχως οι στιχοι οσο ανοητοι κι αν ειναι εχουν διαχρονικο νοημα!

Για να μαθεις να κανεις αλματα θελει εκπαιδευση και ταπεινοτητα freddom και οχι ανοησια!

Ευτυχως που ποτε δεν γραφτηκε οτι το προβατακι απολαμβανει τις χαρες της ζωης!

Μια ενθαρρυνση για να γκρεμοτσακιστει στο επομενο χαντακι!

Ετσι καταστρεφετε τα παιδια σας εσεις οι συγχρονες μανες.


#20