ελληνική μουσική
    876 online   ·  210.851 μέλη
    kalouka
    26.10.2005, 14:40


    Πέθανε σε ηλικία 92 ετών η Ρόζα Παρκς, η άρνηση της οποίας να δώσει τη θέση της στο λεωφορείο σε ένα λευκό άνδρα, τη δεκαετία του 1950, αποτέλεσε την αφετηρία για την κατάργηση των νόμων περί φυλετικού διαχωρισμού στις ΗΠΑ. Το 1955 η Ρόζα Παρκς εργαζόταν ως μοδίστρα στο Μοντγκόμερι της Αλαμπάμα, μια πόλη με τους πλέον αυστηρούς νόμους για το διαχωρισμό των λευκών από τους μαύρους. Όταν η γυναίκα αρνήθηκε να σηκωθεί από τη θέση της στο λεωφορείο για να καθίσει ένας λευκός άνδρας, συνελήφθη, δικάστηκε και της επιβλήθηκε πρόστιμο.

    Οι μαύροι της Πολιτείας, με επικεφαλής τον, άγνωστο έως τότε, αιδεσιμώτατο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, προχώρησαν σε μποϊκοτάρισμα των λεωφορείων που κράτησε 381 ημέρες και προκάλεσε αίσθηση σε όλη τη χώρα. Το 1956 η υπόθεση της Παρκς έφτασε μέχρι το Ανώτατο Δικαστήριο, το οποίο έκρινε πως ο διαχωρισμός στα λεωφορεία ήταν αντισυνταγματικός.


    Η Παρκς αναδείχτηκε σε σύμβολο του κινήματος για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Σύντομα όμως έχασε τη δουλειά της και καθώς στην πατρίδα της δεχόταν απειλές για τη ζωή της μετακόμισε στο Ντιτρόιτ όπου, από το 1965 μέχρι το 1988, εργάστηκε στο επιτελείου του βουλευτή Τζον Κόνιερς. Το 1996 της απονεμήθηκε το Προεδρικό Μετάλλιο της Ελευθερίας και το 1999 τιμήθηκε με το Χρυσό Μετάλλιο του Κογκρέσου για τον αγώνα της κατά του ρατσισμού.Η αποκαλούμενη και μητέρα του κινήματος για τα ανθρώπινα δικαιώματα θεωρείται ως μία από τις σημαντικότερες προσωπικότητες του 20ού αιώνα στις ΗΠΑ. Όπως ανέφερε η εκπρόσωπος του Κόνιερς, Κάρεν Μόργκαν, η Παρκς πέθανε στο σπίτι της από φυσικά αίτια.

    σύμβολο αντίστασης σε ένα κράτος υποκρισίας και ρατσισμού