ελληνική μουσική
110 online   ·  205.628 μέλη

νέοι χειμερινοί κολυμβητές

kalouka
Φθασμένος
Chat
16.01.2006, 11:04
Η μαστοράντζα του Ερντεμπίλ
Χειμερινοί Κολυμβητές


Από τα υψίπεδα του Ναγκόρνο Καραμπάχ τότε που έγιναν γνωστά στη δεκαετία του ΄90, όταν οι Αρμένιοι θέλησαν να αποσχιστούν από το Αζερμπαϊτζάν, έως την Γεωργία του Καυκάσου, και από την Βαγδάτη και τις πόλεις που βρέχει για αιώνες ο ποταμός Τίγρης έως την Καπαδοκία, την Σμύρνη και την Πόλη, και όλες τις Βαλκανικές χώρες μάς μεταφέρει ο νέος δίσκος των Χειμερινών Κολυμβητών που περιλαμβάνει δεκατέσσερα ιστορικά τραγούδια σε στίχους του Ευάγγελου Ζάχου Παπαζαχαρίου.

Την εποχή όπου οι θρησκευτικές διαφορές και οι εθνικές εξάρσεις ήταν πολύ έντονες, στην διάρκεια του 19ου αιώνα σε όλες τις περιοχές που αποτέλεσαν την κληρονομιά του Βυζαντίου και αργότερα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, διάλεξε η παρέα του Αργύρη Μπακιρτζή μέσα από τις φωτογραφικούς στίχους του Ζάχου ανιχνεύοντας ότι ενώνει τους λαούς και όχι ότι τους χωρίζει. Τα συμβάντα που μαρτυρούν τις αντιπαραθέσεις, αλλά και τους κοινούς μύθους και ήρωες. Ο τίτλος του άλμπουμ από το ομώνυμο τραγούδι μας ταξιδεύει στην πόλη του Δυτικού Αζερμπαϊτζάν, Ερντεμπίλ, όπου για πρώτη φορά ορίστηκαν από σούφηδες-μοναχούς που ήταν ταυτόχρονα και τεχνίτες σε μεταποιητικές δραστηριότητες, οι κανόνες της λειτουργίας του παζαριού, του χώρου όπου η ανταλλαγή των εμπορευμάτων γινόταν απευθείας χωρίς την παρέμβαση μεσαζόντων. Η ιδέα αυτή μεταφέρθηκε με ενθουσιασμό σε όλη σχεδόν την Ασία, την Αφρική και την Ευρώπη, αλλά δυστυχώς ξέφτισε στις μέρες μας.

Η παρέα του Αργύρη που κάθε φορά μας ανατριχιάζει με την σπάνια φωνή φωνή του, εις πείσμα των καιρών είχε να κάνει δίσκο από το 1997 με το «Όχι λάθη πάντα λάθη» και απαρτίζεται από τους: Βόμβολο Κώστα στο ακορντεόν, Παπαδόπουλο Χάρη στο μπουζούκι, Πολυζωίδη Δημήτρη -που ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα από την Αυστρία όπου διαμένει- στη βιόλα, Σιγανίδη Μιχάλη στο κοντραμπάσο, Σιδέρη Κώστα στο μεσομπούζουκο, Τακματζόγλου Γιώργο στην κιθάρα και τον δάσκαλο Φλώρο Φλωρίδη που παίζει όλα τα πνευστά: κλαρίνο-μπάσο κλαρίνο-σοπράνο σαξόφωνο.

Περιεχόμενα

1 Το αίμα του Ροδιού
2 Ο Αγιος κι ο Ασίκης
3 Ποιός είναι αυτός;
4 Ο γιός του τυφλού
5 Η μαστοράντζα του Ερντεμπίλ
6 Ο ανέμελος σάλος
7 Βεντέτα
8 Μάρκο Κραλίεβιτς
9 Η Μίρκα η Σλάβα
10 Στη λίμνη Αχρίδα
11 Κεμάλ Οσμπαίρι
12 Στη Ρούσα την πεντάμορφη
13 Η νεκρανάσταση του Αλή
14 Ανατολή Ανατολών


flash.gr
#1   
xristos
Σολίστ
Chat
16.01.2006, 12:54
Σήμερα το άκουγα το cd παιδάκια και το κατευχαριστήθηκα...
Πολύ διαφορετικό, εξαιρετικά ενδιαφέρον!
Να το ακούσετε..., τα καλά είναι για να μοιραζόμαστε!
#2   
manblaz
Σολίστ
Chat
29.03.2006, 21:44
Οι Χειμερινοί Κολυμβητές, ύστερα από τις πολύ επιτυχημένες χειμωνιάτικες εμφανίσεις τους, επιστρέφουν στην Αθήνα την άνοιξη και μας προσκαλούν σε δύο μοναδικά live στη δυτική πλευρά της πόλης:
Την Παρασκευή 7 και το Σάββατο 8 Απριλίου οι ΧΕΙΜΕΡΙΝΟΙ ΚΟΛΥΜΒΗΤΕΣ εμφανίζονται στη μουσική σκηνή «Στον Αέρα» στην Πετρούπολη.

Με νέο δίσκο στις αποσκευές τους, τη «Μαστοράντζα του Ερντεμπίλ» (Λύρα) που έχει αποσπάσει ενθουσιώδεις κριτικές, οι Χειμερινοί Κολυμβητές στις καθιερωμένες πλέον ανοιξιάτικες εμφανίσεις τους στην Πετρούπολη θα παρουσιάσουν με τον εντελώς ιδιαίτερο τρόπο τους μερικά από τα τραγούδια αυτού του δίσκου καθώς και τραγούδια που περιλαμβάνονται στους παλαιότερους δίσκους τους και άλλα που όχι.
Το πρόγραμμα κάθε βραδιάς θα διαμορφωθεί «επί τόπου» με τη συμμετοχή του κοινού, όπως γίνεται πάντα στις ζωντανές εμφανίσεις των Χειμερινών Κολυμβητών τα τελευταία χρόνια και θα παρευρίσκονται, καλώς εχόντων των πραγμάτων, άπαντες

Στον Αέρα- Kάσσου 11 Πετρούπολη
Τηλ:210-5056199
#3   
dijo
Σολίστ
Chat
30.03.2006, 01:22
Να σημειώσω πως το cd ακούγεται καλύτερα αν διαβάσεις μαζί και το ένθετο βιβλιαράκι, όπου ο Παπαζαχαρίου εξηγεί το κάθε τραγούδι, τους μύθους, τους θρύλους, αλλά και τις πραγματικές ιστορίες οι οποίες έγιναν αφορμή για να γραφούν τα τραγούδια.

(αυτό είναι το μπουζούκι που ακούγεται στο δίσκο)

[ Το μήνυμα τροποποιήθηκε από τον/την : dijo στις 30-03-2006 01:24 ]
επισυναπτόμενα: cos.JPG 
#4   


Αυτά τα διάβασες;