ελληνική μουσική
116 online   ·  206.001 μέλη

Ηχοσύστημα για το σπίτι.

zigas
Περαστική Νότα
Chat
15.11.2006, 14:48
Μετά από λίγο ψάξιμο και όντας μάλλον ημιμαθής κατέληξα στα ηχεία bose 301.
Δεν μπορώ όμως να βρω δικάναλο ενισχυτή, τι προτείνεται; (χρήση πιο πολύ για μουσική)
#1   
PanagiotisMelas
Περαστική Νότα
Chat
13.12.2006, 17:16
Αγαπητέ κ. Ziga

Για να ξεκαθαρίσουμε κάτι από την αρχή, φαντάζομαι πως αναφέρεστε σε ενισχυτές για οικιακή χρήση, σωστά;

Πείτε μου πού ψάξατε και δεν βρίσκετε δικάναλο ενισχυτή. Για την Κοζάνη, ίσως δεν θα μπορέσω να απαντήσω, αλλά η αγορά είναι γεμάτη από τέτοιους.

Υλοποιήσεις της Marantz, της Denon, της Pioneer, της SONY, της Arcam και άλλων κυκλοφορούν ευρύτατα.

Η καλύτερη επιλογή θα ήταν ένας ολοκληρωμένος ενισχυτής ή ραδιοενισχυτής(ολοκληρωμένοι ονομάζονται οι ενισχυτές που σε μια μονάδα περικλείουν τόσο τα προενισχυτικά όσο και τα τελικά ενισχυτικά στάδια), ο οποίος να έχει επαρκή ισχύ, από 50 έως 100 watt RMS ανά κανάλι, για να οδηγήσει αξιοπρεπώς τα ηχεία σας.

Προσέξτε η ισχύς να εκφράζεται στα χαρακτηριστικά του ενισχυτή όπως την αναφέρω παραπάνω, ήτοι σε watt RMS και όχι μουσικά watt ή σε watt PMPO, όπως την αναφέρει ο κατασκευαστής του.

Οι πολυκάναλοι ενισχυτές δεν είναι κακή λύση, απλά κάποιος με δυο ηχεία καλείται να ξοδέψει χρήματα για παραπάνω κανάλια, που ίσως προσωρινά δεν του χρειάζονται. Μην ξεχνάτε όμως ότι με την θύελλα που ονομάζεται Home Cinema ή Hoeme Theater, ο πολυκάναλος ήχος έχει μπει και στα χωράφια της μουσικής. Τα νέα μουσικά φορμά είναι πολυκάναλα και ακούνε στα ονόματα Super Audio CD (SACD) ή DVD-Audio, για να μην αναφέρω το ίδιο το DVD, το οποίο προσφέρει πολυκάναλο ήχο σε πολλά μουσικά έργα, κυρίως όπερες, αλλά και συμφωνίες.

Φυσικά, μια τέτοια αγορά θα σας φέρει υποχρεωτικά μπροστά στο δίλημμα να αγοράσετε κι άλλα ηχεία. Όμως υπάρχουν σήμερα φτηνές και καλές υλοποιήσεις, που μπορούν άριστα να καλύψουν τις ανάγκες των λεγόμενων περιφεριακών ηχείων (μιας και τα δυο κύρια ηχεία πρέπει να είναι και αυτά που θα δοθεί το βάρος για την μουσική), χωρίς να χρειάζεται κάποιος να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Εν πάσει περιπτώσει, αν κάποιος αποφασίσει να διαβεί τον Ρουβίκωνα και να περάσει στην όχθη του πολυκάναλου ήχου, ξεκινώντας από έναν τέτοιο ενισχυτή, δεν είναι ανάγκη να ψάξει αμέσως για περισσότερα ηχεία. Αυτό μπορεί να το κάνει και αργότερα, χωρίς τίποτα να αλλάζει για τον αρχικό στόχο, που είναι η μουσική απόλαυση.

Αν θέλετε λεπτομέρειες, μπορώ να σας βοηθήσω πού να ψάξετε να τις βρείτε. Υπάρχουν πολλά fora (ιστοσελίδες) που οι συζητήσεις για αυτά δεν τελειώνουν ποτέ, και μάλιστα δίνονται πολλές και εκτεταμένες λεπτομέρειες.
#2   


Αυτά τα διάβασες;