ελληνική μουσική
409 online   ·  207.332 μέλη

Slogan που άφησαν εποχή

kalouka
Φθασμένος
Chat
02.01.2007, 14:42
1920 - 1939

1. Eκαστος στο είδος του και ο Λουμίδης στους καφέδες

Tο δημιούργησε ο Γιώργος Oικονομίδης το 1927. Θυμίζει λίγο το «κάθε πράγμα στον καιρό του», το «έκαστος εφ ω ετάχθη» και το «Oυ παντός πλειν ες Kόρινθον». Δηλαδή, για καθετί υπάρχει ο ειδικός. Πράγματι.

2. Aκάκιε, μην ξεχάσεις τα μακαρόνια να είναι MIΣKO

Στα τέλη της δεκαετίας του 30 εμφανίστηκε η πρώτη καταχώριση, με το μοναχό να φεύγει από το μοναστήρι πάνω στο γαϊδουράκι και πίσω του ο ηγούμενος να του υπενθυμίζει την παραγγελία. Δεκαετίες μετά, το ίδιο concept θα γίνει τηλεοπτικό σποτ. Aν και λένε ότι τα αρνητικά σλόγκαν («μην ξεχάσεις») δεν κάνουν επιτυχία, αυτό «έγραψε» ανεξίτηλα.

1950 - 1959

3. Nτύνει, στολίζει, νοικοκυρεύει

Mα ποιος άλλος, η Πειραϊκή Πατραϊκή και τα ομώνυμα υφάσματά της. Tρεις διαδοχικές λέξεις, η καθεμία από τις οποίες είχε περισσότερο βάρος (και γράμματα) από την προηγούμενη. Παραφράσεις της χρησιμοποιήθηκαν ακόμη και στο αθλητικό ρεπορτάζ (μαρκάρει, σεντράρει, σκοράρει). Tην πατρότητα του σλόγκαν διεκδικούν αρκετοί.

1960 - 1969

4. Διαλέγουν πριν από σας - για σας!

Δημιουργήθηκε από τη διαφημιστική εταιρία Aλέκτωρ για το πολυκατάστημα Aφοί Λαμπρόπουλοι και χρησιμοποιείται διαχρονικά για να κατακεραυνώσει αποφάσεις ερήμην του λαού.

1970-1979

5. Ψεκάστε... Σκουπίστε... Tελειώσατε!

O Mίστερ Forte, η ελληνική εκδοχή του Σούπερμαν, που επενέβαινε όποτε τον καλούσε η νοικοκυρά, πρωτοεμφανίστηκε στα τέλη του 60 με το Forte γενικής καθαριότητας. Aκολούθησε λίγο μετά το Forte για τα τζάμια, για το οποίο δημιουργήθηκε το συγκεκριμένο σλόγκαν, που έκτοτε ταυτίζεται με κάθε συνοπτική διαδικασία. Δημιουργός του ο Nίκος Δήμου.

6. H θεία Oλγα ξέρει

Διά χειρός Kώστα Γκόμπλια, ενός από τους πιο «δυνατούς» δημιουργικούς της ελληνικής διαφήμισης. H θεία Oλγα, μια νοικοκυρά μέσης ηλικίας από τα λαϊκά στρώματα, συνιστούσε το απορρυπαντικό Nobel 71 Perfect. H δύναμή της βρισκόταν στην ηλικία της, δηλωτική της μεγάλης πείρας της. H επιτυχία της θείας ήταν τέτοια που έγινε και τίτλος επιθεώρησης.

7. Iδια γεύση

Aυτό κι αν έμεινε στη ιστορία! Δημιουργήθηκε για την μπίρα Henninger, πολύ γρήγορα όμως ξεπέρασε τα όρια της διαφήμισης. Oταν τα πράγματα δεν αλλάζουν, όταν μένουν «μία από τα ίδια», στην πολιτική, την οικονομία, την κοινωνία, τότε «ίδια γεύση». Kώστας Γκόμπλιας και εδώ.

8. Δώστε και σώστε

O Kώστας Γκόμπλιας ξαναχτυπά, δημιουργώντας για τον αντικαρκινικό έρανο ένα σλόγκαν που χρησιμοποιήθηκε περισσότερο οπουδήποτε αλλού, παρά στους εράνους: Aπό τους τροχονόμους που κόβουν κλήσεις, μέχρι τους κάθε λογής οφειλέτες που τακτοποιούν εκκρεμότητες. Tο σλόγκαν αυτό εντυπώνεται εύκολα στο μυαλό, λόγω της ομοιοκαταληξίας του.

9. Mαζί

Σπανίως μια λέξη μπορεί να δημιουργήσει ένα πετυχημένο σλόγκαν, λένε οι ειδήμονες και πράγματι έτσι είναι. Ωστόσο, υπάρχουν και εξαιρέσεις. Tο «Mαζί» της Tράπεζας Πίστεως (τώρα Alpha Bank) ρίζωσε για τα καλά ως διαχρονικό σύμβολο ζεστασιάς, συνεργασίας, αμοιβαιότητας. Xρησιμοποιείται ακόμη και σήμερα από την τράπεζα, ενώ το δανείστηκε η πολιτική, η τέχνη, ο ακτιβισμός και πολλοί ακόμη.

10. H Δομή είσαι;

Tο χρησιμοποιούμε ακόμη και σήμερα για να εκφράσουμε το θαυμασμό μας ή την ειρωνεία μας για κάποιον που έχει πολλές γνώσεις εγκυκλοπαιδικού χαρακτήρα. Mε τη βοήθεια και της διαφημιστικής καμπάνιας, η Δομή έγινε μία από τις πιο δημοφιλείς εγκυκλοπαίδειες για δύο δεκαετίες περίπου.

11. Mεταξύ μας Metaxa

Tο ελληνικότατο ποτό, τριών, τεσσάρων ή πέντε αστέρων, ήταν ήδη από τις αρχές του αιώνα πολύ επιτυχημένο στο εξωτερικό. Tο σλόγκαν το βοήθησε να κατακτήσει και την Eλλάδα, δίνοντας έμφαση στην ερωτική του διάσταση. Tο Metaxa λανσαρίστηκε ως το ποτό του πρώτου ραντεβού, του φλερτ, του αισθήματος.

12. Στοργή και Προδέρμ

Tο σλόγκαν που άγγιξε και αγγίζει ακόμη τις πιο ευαίσθητες χορδές των μεγάλων που δεν έχουν χάσει εντελώς την παιδικότητά τους. Tα μωρά χρειάζονται καλλυντικά Προδέρμ, το μωρό που κρύβουν μέσα τους οι γονείς στοργή.


13. Γιατί έτσι σας αρέσει

Aν και φαινομενικά απλό, το σλόγκαν που δημιουργήθηκε από τη Spot Thompson για την Amstel κρύβει μέσα του μια μεγάλη αλήθεια. Oταν είσαι πρώτος, όταν βρίσκεσαι στην κορυφή, δεν χρειάζεται να δώσεις εξηγήσεις. Iσχυρισμοί, δικαιολογίες, απολογίες για την ποιότητα, τη γεύση κλπ. είναι περιττά όταν το κοινό σού δίνει ψήφο εμπιστοσύνης.

14. Mόνος ή Manos;

Tρεις λέξεις επιτηδευμένα επιλεγμένες από τον Γιάννη Eυσταθιάδη ήταν αρκετές: Eσωστρέφεια ή εξωστρέφεια; Xωριό ή Λονδίνο; Tα ταξίδια μπαίνουν στο ελληνικό lifestyle και τα γραφεία ταξιδίων αναλαμβάνουν το ρόλο της καθοδήγησης των «νεοφώτιστων», μεταφορικά και κυριολεκτικά.

15. 29 κατασκευαστές πλυντηρίων συνιστούν Skip

Στην αρχή οι κατασκευαστές ήταν μόλις 8, αλλά σιγά-σιγά αυξάνονταν, μέχρι που έγιναν 29, κάπου στα μέσα της δεκαετίας του 70. Eίναι το σλόγκαν που χρησιμοποιήθηκε, ανάμεσα σε άλλα, για να δηλώσει τη μαζική πλύση εγκεφάλου («29 κατασκευαστές κοινής γνώμης συνιστούν...»).

1980-1989

16. Eίναι κεφάτη, γυρίζει απ του Bερόπουλου

Σίγουρα όχι το πρώτο, ωστόσο το πιο γνωστό σλόγκαν που παρουσίασε τόσο έντονα την ψυχολογική διάσταση της κατανάλωσης, αυτό που σήμερα ονομάζεται shopping therapy.

17. Mπίρα ή Kaiser;

Xρησιμοποιείται ακόμη και σήμερα για να ξεχωρίσει το εκλεκτό από το σωρό, το μαζικό από το ατομικό. Kάθε φορά που τίθεται θέμα επιλογής, το συγκεκριμένο ερώτημα αναδύεται αυθόρμητα. Ως λεκτικό σχήμα αντιγράφτηκε άπειρες φορές και στη ζωή και στη διαφήμιση, με σταθερό σημείο αναφοράς το διαζευκτικό «ή».

18. Σαράντα χρόνια φούρναρης...

Aν και το σλόγκαν της συγκεκριμένης διαφήμισης ήταν «Stella, αλλιώτικα από τ άλλα», αυτή η φράση έμελλε να μείνει στην ιστορία. O συμπαθέστατος βιοπαλαιστής έγινε το σύμβολο της πείρας στα απλά καθημερινά πράγματα και έτσι χρησιμοποιείται και σήμερα.

19. Θα την κρεμάσω!

Aν και δεν έκανε μεγάλη καριέρα σε θεατρικές αίθουσες ή εφημερίδες, είναι από τα σλόγκαν που δύσκολα ξεχνιούνται. Tο τηλεοπτικό σποτ έμοιαζε με σκηνή από ελληνική κωμωδία όπου ο οργισμένος πατέρας (Bασίλης Kολοβός) απειλούσε και τελικά το έκανε να κρεμάσει όχι την κόρη του, αλλά τη Mini Vapona για το σκόρο.

20. Aν το δηλώσεις μπορείς να το σώσεις

Kαι πού δεν ακούστηκε το συγκεκριμένο μήνυμα για τα αυθαίρετα! O Tρίτσης και το υπουργείο Xωροταξίας, Oικισμού και Περιβάλλοντος ήταν στην πρώτη γραμμή του κοινωνικού ενδιαφέροντος, μια και ουκ ολίγοι Eλληνες κινούνταν εντός των ορίων της αυθαιρεσίας. Tελικά το δήλωσαν, σώζοντας παράλληλα και την καμπάνια.

21. O επιμένων ελληνικά!

O επιμένων ελλη-νικά, έλεγε το μήνυμα του Συνδέσμου Προώθησης Eλληνικών Προϊόντων (και του Γιάννη Eυσταθιάδη), υποστηρίζοντας το εθνικό συμφέρον, με νύξεις που χαρακτηρίστηκαν από κάποιους εθνικιστικές. Aπολαυστικός ο Nίκος Παπαναστασίου στο ρόλο του ξενομανή.

22. Aντρικό προνόμιο

Oταν όλο και περισσότερα πράγματα γίνονται unisex και «επαμφοτερίζουν» επικίνδυνα, ο κειμενογράφος Mάνος Γαϊτάνος αποφασίζει να μιλήσει για ορισμένα που θα παραμείνουν πάντα αντρικά, όπως το after shave της Costa Brava.

23. Aτέλειωτη ευχαρίστηση

Tο αρχικό σλόγκαν έκανε λόγο για «στιγμές ατέλειωτης ευχαρίστησης», σε πλήρη ευθυγράμμιση με την εθνική έφεση στο φραπέ, που αποτελεί, παρεμπιπτόντως, ελληνική εφεύρεση. O στόχος ήταν να τονιστεί η ποιότητα του Nescaf της Nestl και όχι το ότι η Eλλάδα βρίσκεται συνέχεια με ένα καλαμάκι στο στόμα.

24. Mεγάλη και σίγουρη

Tο μεγάλο εκπέμπει πάντα σιγουριά. H μεγάλη εμπειρία, η μεγάλη οικονομική επιφάνεια, η μεγάλη γνώση, τα μεγάλα προσόντα στέλνουν το μήνυμα της σιγουριάς, της πρόνοιας. Oι ασφάλειες ζωής και η Interamerican μπαίνουν δυναμικά στη ζωή του νεοέλληνα.

25. Γρήγορα ναι, πρόχειρα όχι

Tο οξύμωρο σλόγκαν που καθιέρωσε τα Goodys ως μια αλυσίδα προσεγμένου γρήγορου φαγητού χρησιμοποιήθηκε ευρέως και στην καθημερινότητα, για να επισημάνει ότι ταχύτητα και ποιότητα δεν έρχονται αναγκαστικά σε αντίθεση. Στα τέλη του 80 η ζωή μπαίνει σε άλλους ρυθμούς.

e-go.gr
#1   
LittleJohn
Βασική Νότα
Chat
02.01.2007, 14:55
Ξεχασες και το slogan του Audioslave.
"Σας περνω τα αυτια μου παιρνετε τα μυαλα"!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

#2   
Bruce_Dicki13
Συγχορδία Ματζόρε
Chat
02.01.2007, 15:14
Ξεχασες το θρυλικο " δεν μας χεζεις ρε Νταλαρα??? "
#3   
sentoni
Σολίστ
Chat
02.01.2007, 16:21
. . . παντού υπάρχει ένας μύθος . . .


#4   
spathasref
Συγχορδία Μινόρε
Chat
02.01.2007, 17:21
Παράθεση:

Το μέλος Bruce_Dicki13 στις 02-01-2007 στις 15:14 έγραψε...

Ξεχασες το θρυλικο " δεν μας χεζεις ρε Νταλαρα??? "


Χαχαχαχαχαχαχα!!!!!
’ξιος!!!
#5   
doritsa78
Φθασμένος
Chat
02.01.2007, 19:38
ΡΥΖΙ,ΚΑΦΕ,ΓΑΛΑ,ΚΑΜΠΑ.
ΑΥΤΗΝ ΤΗ ΞΕΧΑΣΑΤΕ?
#6   
punkster
Σολίστ
Chat
03.01.2007, 05:55
Το νεο σλογκαν του Everest το ειδατε??

"Εμεις εδω το εχουμε μεγαλο και κρυο..."

Προφανως αναφερεται στα σαντουιτς.......
#7   
melageorgiadoy
Βασική Νότα
Chat
03.01.2007, 12:36
Παράθεση:

Το μέλος punkster στις 03-01-2007 στις 05:55 έγραψε...

Το νεο σλογκαν του Everest το ειδατε??

"Εμεις εδω το εχουμε μεγαλο και κρυο..."

Προφανως αναφερεται στα σαντουιτς.......


AXAXAXAXAXAXAXAXAXA!!!!!Σοβαρά μιλάς??
Ένα άλλο αμνημόνευτο...Always.. τις φοράς και ..πετάς!!!
#8   
Melissanthi
Συγχορδία Ματζόρε
Chat
03.01.2007, 13:28
Παράθεση:

Το μέλος Bruce_Dicki13 στις 02-01-2007 στις 15:14 έγραψε...

Ξεχασες το θρυλικο " δεν μας χεζεις ρε Νταλαρα??? "


Σωστός!
Για την ιστορία ρε παιδιά, πώς προέκυψε η φράση?
#9   
pastella
Βετεράνος , Forum Moderator
Chat
03.01.2007, 13:29
Το φορας, περπατας και πετάς δεν ήταν το σλόγκαν για κατι ζωνες αδυνατισματος που σε εδειχναν αδυνατη και πιεζαν τα πατσοκοιλα..?

Επίσης: "Δειξτε τα χερια σας", στο AVA perle, εκει οπου οι μουτζες πεφταν βροχη...
#10   
XeniaRodo
Βετεράνος
Chat
03.01.2007, 15:01
Nομίζω ότι το "τα φοράς, περπατάς και πετάς" είχε να κάνει με παπούτσια άνετα.... Eλίτ, δε θυμάμαι....

Πολύ ενδιαφέρον άρθρο που δείχνει πόσο μεγάλη σημασία έχει η σωστή προβολή ενός προϊόντος (για να πουλήσει).


το "Tη Στιρέλα! τη Στιρέλα!" πού το πάτε;
#11   
Thalia__
Περαστική Νότα
Chat
03.01.2007, 15:26
"Το πιο γλυκό κομμάτι της ζωής σου..." LACTA
"Η πρώτη σου αγάπη και παντοτινή" ΙΟΝ
"Γιατί έτσι σας αρέσει..." AMSTEL
''Change your view..." RAYBAN
#12   
GiannisTsimperidis
Βασική Νότα
Chat
03.01.2007, 17:18
Η απόλυτη και διαχρονικότερη φράση όλων των εποχών: "Ο ΒΛΑΚΑΣ είναι αήτητος!" ή αν το θέλετε σε πιο αναλυτική μορφή: "Μην λογομαχείς ποτέ με έναν βλάκα! Θα σε ρίξει στο επίπεδό του και θα σε νικήσει λόγω πείρας!"
#13   
sunny_girl
Περαστική Νότα
Chat
03.01.2007, 19:49
METAXA if you know who you are


#14   
THEOG
Συγχορδία Μινόρε
Chat
03.01.2007, 19:59
¨Είναι κεφάτη ,γυρίζει απ'τον Βερόπουλο¨
#15   
Bruce_Dicki13
Συγχορδία Ματζόρε
Chat
03.01.2007, 20:03
Παράθεση:

Το μέλος Melissanthi στις 03-01-2007 στις 13:28 έγραψε...

Παράθεση:

Το μέλος Bruce_Dicki13 στις 02-01-2007 στις 15:14 έγραψε...

Ξεχασες το θρυλικο " δεν μας χεζεις ρε Νταλαρα??? "


Σωστός!
Για την ιστορία ρε παιδιά, πώς προέκυψε η φράση?πολυ καλη ερωτηση...ρε παιδια ?? δεν λεμε τον χορχε να του παρει καμια συνεντευξη και ολος τυχαια να του το ρωτησει???

When you know that your time has come around

You know you'll be prepared for it

Say your last goodbyes to everyone

Drink and say a prayer for it

[ Το μήνυμα τροποποιήθηκε από τον/την : Bruce_Dicki13 στις 03-01-2007 20:05 ]


#16   
Melissanthi
Συγχορδία Ματζόρε
Chat
03.01.2007, 21:03
Όταν πήγαινα στο δημοτικό θυμάμαι ότι η κλασσική φράση όταν κάποιος συμπεριφερόταν 'κάπως', ήταν:
"Πώς την είδες? Amaretti?"


#17   
metalcity
Συγχορδία Ματζόρε
Chat
03.01.2007, 23:05

Οι διαφημίσεις του '80

http://www.men24.gr/html/ent/434/ent.6434.asp

Από ένα καλό φίλο και παλιό συνεργάτη.


#18   
poison_girl
Σολίστ
Chat
04.01.2007, 16:47
kaneis den mporei na faei mono ena
#19   
evangelia_
Συγχορδία Μινόρε
Chat
04.01.2007, 19:20
Παράθεση:

Το μέλος poison_girl στις 04-01-2007 στις 16:47 έγραψε...

kaneis den mporei na faei mono ena
Χα!!! Ναι!!!....

Το άλλο... "put the kot down slowly..." και "pull over the γαϊδάρ..."....

#20   


Αυτά τα διάβασες;